FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijdert u de Matryoshka ransomware?

Ook bekend als: Matryoshka virus
Schadeniveau: Ernstig

Matryoshka ransomware verwijderingsinstructies

Wat is Matryoshka?

Ransomware is een vorm van malware die bestanden ontoegankelijk maakt door ze te versleutelen. Meestal kunnen slachtoffers bestanden niet ontsleutelen zonder een ontsleutelingstool dat alleen door de cybercriminelen kan worden geleverd. Matryoshka versleutelt en hernoemt bestanden. Het voegt de extensie ".matryoshka" toe aan de bestandsnamen. Bijvoorbeeld, het hernoemt een bestand met de naam "1.jpg" naar "1.jpg.matryoshka", "2.jpg" naar "2.jpg.matryoshka", enzovoort. Matryoshka toont een pop-up venster om losgeld te eisen. Het bevat instructies over hoe te betalen voor de bestanden te ontsleutelen en andere informatie.

Zoals vermeld in de tekst van Matryoshka om losgeld te eisen, versleutelt deze ransomware bestanden met versleutelingsalgoritme. Daarom is het onmogelijk om bestanden te ontsleutelen zonder de hulp van cybercriminelen die Matryoshka hebben gemaakt. Een slachtoffer kan versleutelde gegevens ontsleutelen voor 75 dollar. Ze moeten het gelijkwaardige bedrag aan Monero (XMR) cryptocurrency naar het verstrekte wallet-adres sturen. Er wordt vermeld dat de transactie binnen twintig dagen na de aanval moet worden gedaan, omdat daarna versleutelde bestanden worden gewist. Na de transactie wordt slachtoffers beloofd dat ze toegang tot hun bestanden terugkrijgen. Als er problemen zijn met de betaling, kunnen slachtoffers contact opnemen met de aanvallers via het e-mailadres matryoshka.iosef@airmail.cc. De tekst om losgeld te eisen is beschikbaar in het Engels en Russisch.

Het is belangrijk om te weten dat cybercriminelen achter ransomware aanvallen niet te vertrouwen zijn. Het komt vaak voor dat slachtoffers geen ontsleutelingstool ontvangen, zelfs als ze aan al hun eisen voldoen (losgeld betalen). Daarom is het raadzaam om de cybercriminelen achter Matryoshka ook niet te vertrouwen. Helaas versleutelen de meeste ransomware varianten bestanden met sterke encryptie algoritmes, wat betekent dat slachtoffers geen bestanden kunnen herstellen zonder de juiste ontsleutelingstools. In dergelijke gevallen is de enige manier om bestanden gratis te herstellen het herstellen vanaf een back-up. Slachtoffers moeten wel een gegevensback-up hebben die is gemaakt vóór de infecties. Het is belangrijk te vermelden dat geïnstalleerde ransomware nieuwe bestanden kan versleutelen en andere computers in hetzelfde netwerk kan infecteren. Daarom moet het zo snel mogelijk van het geïnfecteerde systeem worden verwijderd.

Schermafdruk van een bericht waarin gebruikers worden aangemoedigd losgeld te betalen om hun beschadigde gegevens te ontsleutelen:

Matroesjka ontsleutelingsinstructies (pop-up venster)

Ransomware is een type malware dat bestanden ontoegankelijk houdt totdat ze worden ontsleuteld met een van de gekochte hulpprogramma van de cybercriminelen. De twee meest voorkomende verschillen tussen ransomware varianten zijn cryptografische algoritmen (symmetrisch of asymmetrisch) die ze gebruiken om de toegang tot bestanden te blokkeren en de prijs van het ontsleutelen. Het is mogelijk om bestanden gratis te ontsleutelen wanneer ransomware enkele bugs, gebreken (kwetsbaarheden) heeft, of wanneer er een gratis ontsleutelingstool beschikbaar is om te downloaden op het internet. Echter, meestal, is de enige gratis data herstel optie het herstellen van bestanden van een backup. Daarom wordt aanbevolen om een back-up te maken van bestanden en deze te bewaren op een externe server of een losgekoppeld opslagapparaat. Een paar voorbeelden van andere ransomware varianten zijn Eye, Cesar, en Igvm.

Hoe werd ransomware geïnstalleerd op mijn computer?

Gewoonlijk verspreiden cybercriminelen malware (waaronder ransomware) via trojans, e-mails, onbetrouwbare bronnen voor het downloaden van programma's of bestanden, nepsoftware-updaters en niet-officiële tools voor het activeren ("kraken") van software. Trojans zijn kwaadaardige programma's die kunnen worden ontworpen om hun payload te installeren. Trojans worden meestal vermomd als legitieme programma's. Na installatie infecteren ze computers met extra malware. Een andere populaire manier om malware te verspreiden is het verzenden van schadelijke bestanden of schadelijke links via e-mail. Voorbeelden van schadelijke bestanden die cybercriminelen via e-mail verzenden zijn Microsoft Office, PDF-documenten, JavaScript-bestanden, archiefbestanden zoals ZIP, RAR en uitvoerbare bestanden (zoals .exe). Ontvangers infecteren computers wanneer zij kwaadaardige bestanden uitvoeren die zijn gedownload via e-mail die zij van cybercriminelen hebben ontvangen.

Bovendien kan malware worden geïnstalleerd via bestanden, programma's die worden gedownload via peer-to-peer netwerken (torrent clients, eMule, enz.), onofficiële pagina's, gratis bestandshosting, freeware download websites, downloaders van derden, enz. Het wordt geïnstalleerd wanneer gebruikers kwaadaardige bestanden openen. Om gebruikers te verleiden tot het downloaden van schadelijke bestanden, vermommen cybercriminelen deze als legitieme bestanden. Software-updaters van derden (onofficiële) infecteren computers door malware te installeren in plaats van updates, fixes voor geïnstalleerde programma's, of door bugs en gebreken van verouderde software te misbruiken. In het algemeen zijn deze nep-updaters ontworpen om eruit te zien als de officiële updaters. Onofficiële activeringsprogramma's infecteren computers wanneer ze gebundeld zijn met malware. Dergelijke hulpprogramma's zijn vaak kwaadaardig omdat de ontwikkelaars er zelden iets aan hebben.

Overzicht bedreiging:
Naam Matryoshka virus
Type bedreiging Ransomware, crypto virus, bestanden versleutelen
Gecodeerde bestanden extensie .matryoshka
Losgeld eisend bericht Pop-up venster
Losgeld bedrag $75 (in Monero cryptocurrency)
XMR wallet adres 47NVMZew49WYxzHGQUJZARRXu38ydxCyj4iXPn69jL5xXvitL8wyq7yVpYcfNxs6M5ckDdpJdpMbP7buEqtNs1FE15wmby4
Cybercrimineel contact matryoshka.iosef@airmail.cc
Detectienamen Avast (Win32:Malware-gen), BitDefender (Gen:Heur.Ransom.HiddenTears.1), ESET-NOD32 (een variant van MSIL/Filecoder.IX), Kaspersky (HEUR:Trojan-Ransom.MSIL.Encoder.gen), Microsoft (Ransom:MacOS/Filecoder), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Symptomen Kan bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, voorheen functionerende bestanden hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Een bericht met een eis voor losgeld wordt op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen eisen betaling van losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontsleutelen.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrent-websites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden worden versleuteld en kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Trojans die wachtwoorden stelen en malware infecties kunnen samen met een ransomware infectie worden geïnstalleerd.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Hoe beschermt u zich tegen ransomware infecties?

Geïnstalleerde programma's moeten worden bijgewerkt of geactiveerd met hulpprogramma's of functies die door hun officiële ontwikkelaars worden geleverd. Ze mogen nooit worden bijgewerkt of geactiveerd met hulpprogramma's van derden (onofficieel). Het komt vaak voor dat dergelijke programma's met malware worden gebundeld. Het is ook niet legaal om gelicentieerde software te activeren met onofficiële tools. Bestanden die zijn bijgevoegd bij ongewenste e-mails (of links naar websites) die zijn ontvangen van onbekende, verdachte adressen kunnen worden gebruikt om ontvangers te verleiden tot het installeren van malware. Daarom moeten e-mails (bestanden, links erin) niet worden vertrouwd. Het is belangrijk te weten dat de meeste cybercriminelen hun e-mails vermommen als officiële, belangrijke e-mails van legitieme bedrijven. Programma's (en bestanden) moeten worden gedownload van officiële, betrouwbare websites. Het komt vaak voor dat Peer-to-Peer netwerken, onofficiële pagina's, downloaders van derden, gratis bestandshostingsites, enz. worden gebruikt om kwaadaardige bestanden/programma's te verspreiden. Computers moeten regelmatig worden gescand op virussen en andere bedreigingen. Het is raadzaam ze te scannen met een gerenommeerde antivirus- of antispyware-software. Als uw computer al geïnfecteerd is met Matryoshka, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Weergave van het tekstbestand om losgeld te eisen van de Matryoshka ransomware (GIF):

matryoshka ransomware losgeld eis weergave

De tekst in dit bestand:

Engels:

Ooops!!!
You have been infected by Matryoshka Ransomware.
Read all instructions carefully to recover files.

What is Matryoshka Ransomware?
Ransomware is a computer program that encrypts files with military grade cryptography algorithms. This means you cannot decrypt it alone, you need creators of such virus to decrypt for you.

Matryoshka has infected you and your files are now encrypted. Good news! We can decrypt for you. That, however, comes with small price: $75 (seventy five US dollars). Very cheap, yes? Other ransomwares charge up to $1000, we are being generous!

You are advised to pay the fee within 20 days of infection (as seen on left of window). If demand is not met, all encrypted files are deleted FOREVER.

Things you must know
Only Matryoshka Team (Йосеф and Алик) can decrypt your files. Any attempt you do is futile. If you delete this program, you never recover files!!! Uninstall or stop your antivirus or it may remove Matryoshka and, by consequence, your files. Immediately.

How to pay
You pay the fee using cryptocurrency. No worries, it is easy! We only accept Monero for payment because is very private and your information is not leaked. You can buy Monero on sites online, like Binance.

To buy cryptocurrency Monero (XMR), you need wallet. When buying Monero from Binance for example it will create the wallet for you. The wallet is how we identify your computer and unlock your files.

Go on Google to learn more of how to buy XMR (Monero).

YOU MUST SEND PAYMENT TO THE WALLET BELOW:

47NVMZew49WYxzHGQUJZARRXu38ydxCyj4iXPn69jL 5xXvitL8wyq7yVpYcfNxs6M5ckDdpJdpMbP7buEqtNs1FE15wmby4

How are files unlocked
When you send payment, it takes a little time (around 30 minutes) to the Blockchain to register it. You will then need to insert your wallet (is 95 characters long) in this program on the payment field below, and press "CONFIRM". But be careful, if you specify wrong wallet, it will be bad and you will not be able to recover your files! We have program running to check payments, when you confirm that you have sent it our server receives information and will wait to see if payment is received.

Encryption keys are stored in our server, you do not have access. When payment is confirmed, the program gets the key and performs decryption unlocking your precious files.

This program asks the server if payment is received every 10 minutes. If yes, then files are recovered, decrypted, everything is fixed and this program is gone. If you have any problem, email us at matryoshka.iosef@airmail.cc and we provide support. Only email if problem is with payment confirmation delay!

Russisch:

Ой!!!
Вы были заражены программой Матрёшка Рансомваре.
Внимательно прочитайте все инструкции, чтобы восстановить файлы.

Что такое Матрёшка Рансомваре?
Рансомваре - это компьютерная программа, которая шифрует файлы с помощью криптографических алгоритмов военного класса. Это означает, что мы должны расшифровать их для вас.

Матрёшка заразила вас, и теперь ваши файлы зашифрованы. Хорошие новости! Мы можем расшифровать их для вас. Однако за это придется заплатить небольшую цену: $75 (семьдесят пять долларов США). Очень дешево, да? Другие выкупные программы берут до 1000 долларов, мы же проявляем щедрость!

Вам рекомендуется внести плату в течение 20 дней после заражения (как показано в левой части окна). Если требование не будет выполнено, все ваши зашифрованные файлы будут удалены НАВСЕГДА.

Вещи которые вы должны знать
Только команда Матрёшка Группа (Йосеф и Алик) может расшифровать ваши файлы. Если вы удалите эту программу, вы никогда не сможете восстановить свои файлы! Удалите или остановите работу вашего антивируса, иначе он может удалить Матрешку и, как следствие, ваши файлы.

Как оплатить
Вы оплачиваете услугу с помощью криптовалюты. Не беспокойтесь, это просто! Мы принимаем только Monero в качестве способа оплаты, потому что это безопасно и ваша информация не будет передана. Вы можете купить Monero на сайтах в Интернете, таких как Binance.

Чтобы купить криптовалюту Monero (XMR), вам нужен кошелек. При покупке Monero на Binance, например, он создаст для вас кошелек. Кошелек - это то, как мы идентифицируем ваш компьютер и разблокируем ваши файлы.

Поищите в Google, чтобы узнать больше о том, как купить XMR (Monero).

ВЫ ДОЛЖНЫ ОТПРАВИТЬ ОПЛАТУ НА УКАЗАННЫЙ НИЖЕ КОШЕЛЕК:

47NVMZew49WYxzHGQUJZARRXu38ydxCyj4iXPn69jL 5xXvitL8wyq7yVpYcfNxs6M5ckDdpJdpMbP7buEqtNs1FE15wmby4

Как разблокируются файлы
Когда вы отправите платеж, блокчейну потребуется около 30 минут, чтобы зарегистрировать его. Затем вам нужно будет вставить свой кошелек (он состоит из 95 символов) в этой программе в поле платежа внизу и нажать кнопку подтверждения. Но будьте осторожны, если вы укажете неправильный кошелек, вы не сможете восстановить свои файлы! На нашем сервере запущена программа для проверки платежей, когда вы подтверждаете отправку, наш сервер получает информацию и будет ждать поступления платежа.

Ключи шифрования хранятся на нашем сервере, у вас нет к ним доступа. Когда платеж подтвержден, программа получает ключ с сервера и выполняет дешифровку, разблокируя ваши драгоценные файлы.

Программа запрашивает сервер, получен ли платеж, каждые 10 минут. Если да, то ваши файлы восстановлены, расшифрованы, все исправлено и эта программа исчезла. Если у вас возникли проблемы, напишите нам по адресу matryoshka.iosef@airmail.cc, и мы окажем поддержку. Пишите нам только в том случае, если проблема связана с задержкой подтверждения платежа!

Schermafdruk van bestanden versleuteld door Matryoshka (".matryoshka" extensie):

Bestanden die zijn versleuteld door Matryoshka ransomware (.matryoshka extensie)

Matryoshka ransomware verwijderen:

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Video die uitlegt welke stappen worden genomen in geval van een ransomware infectie:

Snelmenu:

Ransomware melden bij de autoriteiten:

Als u het slachtoffer bent gewoden van een ransomwareaanval, dan raden we u aan dit incident aan de autoriteiten te melden. Door de opsporingsinstanties informatie te verstrekken helpt u cybercriminaliteit op te sporen en aanvallers te vervolgen. Dit is een lijst met autoriteiten waar u een ransomwareaanval kunt melden. Voor de volledige lijst van lokale cyberbeveiligingscentra en informatie over waarom u ransomwareaanvallen moet melden, kunt u dit artikel lezen.

Lijst met lokale autoriteiten waar ransomware moet worden gemeld (afhankelijk van uw woonplaats):

Het besmette apparaat isoleren:

Sommige ransomware-infecties zijn ontworpen om bestanden op externe opslagapparaten te versleutelen en te infecteren en zich over het hele lokale netwerk te verspreiden. Daarom is het erg belangrijk om het besmette apparaat (de computer) zo snel mogelijk te isoleren.

Stap 1: De internetverbinding verbreken.

De eenvoudigste manier om een computer los te koppelen van internet, is het lostrekken van de ethernetkabel naar het moederbord. Sommige apparaten zijn echter verbonden via een draadloos netwerk en voor sommige gebruikers (vooral degenen die niet bijzonder technisch onderlegd zijn) kan het loskoppelen van kabels moeilijk zijn. U kunt uw computersyseem gelukkig ook loskoppelen van het internet via het Configuratiescherm:

Navigeer naar "Configuratiescherm", klik op de zoekmachinebalk in de rechterbovenhoek van het scherm, typ "Netwerk en delen centrum" en kies het zoekresultaat: De computerverbinding met het internet verbreken (stap 1)

Klik op "Adapterinstellingen wijzigen" in de linkerbovenhoek van het scherm: De verbinding met het internet verbreken (stap 2)

Klik rechts op elke verbinding en kies "Uitschakelen". Zodra deze zijn uitgeschakeld is de computer niet langer verbonden met internet. Om de verbinding te herstellen klikt u gewoon met de rechtermuisknop op de verbinding en kiest u "Inschakelen". De internetverbinding verbreken (stap 3)

Stap 2: Ontkoppel alle opslagapparaten.

Zoals hierboven vermeld, kan ransomware gegevens versleutelen en alle opslagapparaten besmetten die op de computer zijn aangesloten. Daarom moeten alle externe opslagapparaten (flashdrives, draagbare harde schijven, enz.) onmiddellijk worden losgekoppeld.  We raden u echter ten zeerste aan om elk apparaat eerst "uit te werpen" voordat u het loskoppelt, en dit om gegevensbeschadiging te voorkomen:

Navigeer naar "Mijn Computer", klik rechts op elk aangesloten apparaat en klik op "Uitwerpen": Opslagapparaten uitwerpen

Stap 3: Meld u af bij alle cloudopslagdiensten.

Sommigr ransomware kan mogelijk de software kapen die gegevens uploadt naar "de Cloud". Hierdoor kunnen gegevens in de cloud beschadigd worden of worden versleuteld. Daarom moet u zich afmelden bij alle cloudopslagaccounts in browsers en andere gerelateerde software. Verwijder eventueel de cloudsoftware tijdelijk totdat de infectie volledig is verwijderd.

De ransomwarebesmetting identificeren:

Om een infectie goed te kunnen verwijderen, moet men deze eerst identificeren. Sommige ransomware-infecties tonen berichten met de vraag om losgeld (zie het tekstbestand van de WALDO-ransomware hieronder).

De ransomwarebesmetting identificeren (stap 1)

Dit is echter zeldzaam. In de meeste gevallen bevat de ransomware kortere berichten die simpelweg aangeven dat de gegevens gecodeerd zijn en dat de slachtoffers losgeld moeten betalen. Ransomware genereert doorgaans berichten met verschillende bestandsnamen (bijvoorbeeld "_readme.txt", "READ-ME.txt", "DECRYPTION_INSTRUCTIONS.txt", "DECRYPT_FILES.html", enz.). Daarom lijkt het gebruik van de naam van een losgeldbericht ook een goede manier om de infectie te identificeren. Het probleem is echter dat veel van deze namen generiek zijn en dat sommige infecties dezelfde namen gebruiken, ook al verschillen de berichten en zijn de infecties zelf niet gerelateerd. Daarom zal het gebruik van alleen de bestandsnaam van het bericht vaak ondoeltreffend zijn en kan dit zelfs leiden tot permanent gegevensverlies (doordat er dan wordt gepoogd om gegevens te ontsleutelen met tools die zijn ontworpen voor andere ransomware-infecties, dit zal waarschijnlijk de bestanden permanent beschadigen en decodering zal niet langer mogelijk zijn. zelfs niet met de juiste tools).

Een andere manier om een ​​ransomware-infectie te identificeren, is door de bestandsextensie te controleren, die aan elk gecodeerd bestand is toegevoegd. Ransomware-infecties dragen vaak de naam van de extensies die ze toevoegen (zoals de bestanden hieronder, die werden versleuteld door de Qewe-ransomware).

Ransomware identificeren (stap 2)

Deze methode is echter alleen effectief als de toegevoegde bestandsextensie ook echt uniek is. Veel ransomware-infecties voegen een generieke extensie toe (bijvoorbeeld ".encrypted", ".enc", ".crypted", ".locked", enz.). In deze gevallen is het identificeren van ransomware aan de hand van de toegevoegde extensie onmogelijk.

Eén van de snelste en eenvoudigste manieren om ransomware te identificeren is de ID Ransomware-website. Deze service herkent de meeste bestaande ransomware-infecties. Slachtoffers moeten enkel een een losgeldbericht en / of een versleuteld bestand uploaden (we raden u aan om indien mogelijke beide te uploaden).

Ransomware identificeren (stap 3)

De ransomware wordt binnen enkele seconden geïdentificeerd en u krijgt verschillende details, zoals de naam van de malwarefamilie waartoe de infectie behoort, of deze decodeerbaar is, enzovoort.

Voorbeeld 1 (De Qewe [Stop/Djvu] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 4)

Voorbeeld 2 (.iso [Phobos] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 5)

Als uw gegevens toch blijkt te zijn gecodeerd door een ransomware die niet wordt ondersteund door ID Ransomware, dan kunt u altijd proberen op internet te zoeken met behulp van bepaalde trefwoorden (bijvoorbeeld naam van het losgeldbericht, bestandsextensie, verstrekte contactgegevens, cryptowallet-adressen, enz.).

Decryptietools zoeken:

De versleutelingsalgoritmen die door de meeste ransomwares worden gebruikt, zijn buitengewoon geavanceerd en, als de versleuteling correct wordt uitgevoerd, kan alleen de ontwikkelaar uw gegevens herstellen. Dit komt doordat voor de decodering een specifieke sleutel nodig is, die tijdens de codering wordt aangemaakt. Gegevens herstellen zonder deze sleutel is onmogelijk. In de meeste gevallen bewaren de cybercriminelen sleutels op een externe server en niet op de geïnfecteerde machine. Dharma (CrySis), Phobos en andere bekende families van ransomware-infecties zijn vrijwel foutloos, en daarbij is het gewoon onmogelijk om versleutelde gegevens te herstellen zonder de tussenkomst van de ontwikkelaars. Desondanks zijn er ook tientallen ransomwares die slecht ontwikkeld zijn en die bugs bevatten (bijvoorbeeld het gebruik van identieke coderings- / decoderingssleutels voor elk slachtoffer, lokaal opgeslagen sleutels, enz.). Controleer daarom altijd of er decoderingstools bestaan voor de ransomware die uw computer heeft besmet.

De juiste decryptietool zoeken op internet kan lastig zijn. Daarom raden we u aan het No More Ransom Project te gebruiken, en dt is waarom identificatie van de ransomware handig is. De website van No More Ransom Project bevat een sectie "Decryptietools" met een zoekbalk. Voer daar de naam in van de ransomware die u hebt geïdentificeerd, en bekijk de beschikbare decryptors.

Ransomware-decryptors zoeken via de nomoreransom.org website

Bestanden herstellen met tools voor gegevensherstel:

Afhankelijk van de situatie (de kwaliteit van de ransomware, het gebruikte versleutelingsalgoritme enz.) kan het mogelijk zijn om bestanden te herstellen met behulp van tools van derden. Hiervoor raden we u de tool Recuva aan, ontwikkeld door CCleaner. Deze tool ondersteunt meer dan duizend gegevenstypen (afbeeldingen, video, audio, documenten, enz.) en is zeer intuïtief (er is weinig kennis nodig om gegevens te herstellen). Bovendien is het gebruik van de herstelfunctie volledig gratis.

Stap 1: Voer een scan uit.

Start de Recuva-applicatie en volg de wizard. U krijgt verschillende vensters te zien waarin u kunt kiezen naar welke bestandstypen u wilt zoeken, welke locaties moeten worden gescand, enz. Het enige dat u moet doen, is in de opties selecteren waar u naar zoekt en de scan starten. We raden u aan om de "Diepe scan" in te schakelen voordat u begint, anders zijn de scanmogelijkheden van dit programma beperkt.

Recuva dataherstel-wizard

Wacht tot Recuva de scan heeft voltooid. De scanduur is afhankelijk van het aantal bestanden (aantal én bestandsgrootte) dat u scant (het scannen van enkele honderden gigabytes kan bijvoorbeeld meer dan een uur duren). Wees dus geduldig tijdens het scanproces. We raden u ook af om bestaande bestanden te wijzigen of te verwijderen, aangezien dit de scan kan verstoren. Als u tijdens het scannen bestanden toevoegt (bijvoorbeeld door deze te downloaden), dan zal de scanduur worden verlengd:

Recuva dataherstel scanduur

Stap 2: Gegevens herstellen.

Zodra het proces is voltooid, selecteert u de mappen / bestanden die u wilt herstellen en klikt u op "Herstellen". Houd er rekening mee dat er voldoene vrije ruimte nodig is op uw harde schijf om gegevens te kunnen herstellen:

Recuva tool voor gegevensherstel

Backups maken van uw gegevens:

Uw bestanden goed beheren en er backups van maken is belangrijk voor de veiligheid van uw gegevens. Wees dus altijd voorzichtig en plan vooruit.

Partitiemanagement: We raden u aan uw gegevens op meerdere partities te bewaren en belangrijke bestanden niet op dezelfde partitie als het besturingssysteem te bewaren. Als u in een situatie terechtkomt waarin u het systeem niet kunt opstarten en u wordt gedwongen de schijf waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd te formatteren (in de meeste gevallen is dit waar malware-infecties zich verbergen), dan zult u alle gegevens verliezen op die partitie. Vandaar het voordeel van het instellen van meerdere partities: als u het volledige opslagapparaat aan een enkele partitie hebt toegewezen, wordt u gedwongen alles te verwijderen, maar door meerdere partities aan te maken en de gegevens correct toe te wijzen, kunt u dit voorkomen. U kunt uw partities eenvoudig formatteren zonder de andere partities te wijzigen. Zo wordt de ene partitie opgeschoond en blijven de andere onaangeroerd, en blijven uw gegevens veilig bewaard. Het beheren van partities is vrij eenvoudig en u kunt alle benodigde informatie vinden op de Microsoft website met documentatie.

Gegevensbackups: Een van de meest betrouwbare back-upmethoden is om een extern opslagapparaat te gebruiken voor uw backups en dit niet te verbinden met uw computersysteem. Kopieer uw gegevens naar een externe harde schijf, flashdrive, SSD, HDD of een ander opslagapparaat, koppel deze los en bewaar deze op een veilige en droge plaats uit de buurt van zon en extreme temperaturen. Deze methode is natuurlijk niet erg praktisch, want back-ups en updates van gegevens moeten met enige regelmaat worden gemaakt. U kunt ook een cloudservice of externe server gebruiken. Hiervoor is een internetverbinding vereist en is er altijd een kans op beveiligingsinbreuken, hoewel dat zelden voorkomt.

We raden u aan om Microsoft OneDrive te gebruiken om backups te bewaren van uw bestanden. Met OneDrive kunt u uw persoonlijke bestanden en gegevens in de cloud opslaan en bestanden synchroniseren tussen computers en mobiele apparaten, zodat u uw bestanden vanaf al uw Windows-apparaten kunt openen en bewerken. Met OneDrive kunt u bestanden opslaan, delen en er previews van weergeven, de downloadgeschiedenis openen, bestanden verplaatsen, verwijderen en hernoemen, nieuwe mappen maken en nog veel meer.

U kunt een back-up maken van uw belangrijkste mappen en bestanden op uw pc (uw bureaublad-, documenten- en afbeeldingenmappen). Enkele van de meest opvallende functies van OneDrive zijn bestandsversiebeheer, waarmee oudere versies van bestanden tot 30 dagen bewaard blijven. OneDrive heeft ook een prullenbak waarin al uw verwijderde bestanden voor een beperkte tijd worden bewaard. Verwijderde bestanden worden niet meegeteld bij de opslaglimieten van de de gebruikers.

OneDrive werkt met HTML5-technologie en u kunt er bestanden tot 300 MB mee uploaden via klikken en slepen in de webbrowser, of bestanden tot 10 GB via de OneDrive desktop-app. Met OneDrive kunt u volledige mappen downloaden als een enkel ZIP-bestand met maximaal 10.000 bestanden, hoewel er per download een limiet is van 15 GB.

OneDrive wordt standaard geleverd met 5 GB gratis opslagruimte. Extra opslaglimieten van 100 GB, 1 TB en 6 TB zijn beschikbaar met een betalend abonnement. U kunt deze abonnementen verkrijgen door extra opslagruimte aan te kopen, al dan niet in combinatie met een Office 365-abonnement.

Een gegevensbackup maken:

De backup-procedur blijft dezelfde voor alle types bestanden en mappen. Dit is hoe u een backup van uw bestanden kunt maken met Microsoft OneDrive

Stap 1: Kies de bestanden en mappen waar u een backup van wilt maken.

Klik op het OneDrive-icoon in de taakbalk

Klikop het OneDrive cloud-icoon om het OneDrive-menu te openen. In dit menu kunt u uw backup-instellingen personaliseren.

Kies Hulp en instellingen en klik op Instellingen

Klik op Hulp & instellingen en kies Instellingen uit het uitklapmenu.

Selecteer het tabblad Backup en klik op Backup beheren

Ga naar het tabblad Backup en klik op Backup beheren.

Selecteer de mappen waarvan u een backup wilt maken en klik op Backup starten

In dit menu, kunt u kiezn om een backup te maken van het Bureaublad en alle bestanden daarin, of van de mappen Documenten en Afbeeldingen, met alle bestanden daarin. Klik op Backup starten.

Wanneer u nu een bestand of map toevoegt aan het bureaublad en de mappen Documenten en Afbeeldingen, wordt er automatisch een back-up van gemaakt op OneDrive.

Om mappen en bestanden toe te voegen die niet op de hierboven getoonde locaties staan, moet u ze handmatig toevoegen.

Selecteer handmatig een bestand en kopieer het

Open Verkenner en navigeer naar de locatie van het bestand/de map waarvan u een backup wilt maken. Selecteer deze, klik er met de rechtermuisknop op en klik op Kopiëren.

Plak het gekopieerde bestand in de OneDrive-map om een backup te maken

Vervolgens navigert u naar OneDrive, en klikt u met de rechtermuisknop gelijk waar in het venster, en klikt u op Plakken. U kunt ook een bestand slepen en neerzetten in OneDrive. OneDrive maakt automatisch een back-up van de map / het bestand.

Status van bestanden in de OneDrive-map

Van alle bestanden die aan de OneDrive-map zijn toegevoegd, wordt automatisch een back-up in de cloud gemaakt. De groene cirkel met het vinkje erin geeft aan dat het bestand zowel lokaal als op OneDrive beschikbaar is en dat de bestandsversie op beide hetzelfde is. Het pictogram met een blauwe wolk geeft aan dat het bestand nog niet is gesynchroniseerd en alleen beschikbaar is op OneDrive. Het synchronisatiepictogram geeft aan dat het bestand momenteel wordt gesynchroniseerd.Klik op Hulp & Instellingen en klik op 'Online weergeven'

Om bestanden te openen die enkel beschikbaar zijn op OneDrive online, gaat u naar het Hulp & instellingen-uitklapmenu en kiest u Online weergeven.

Klik op het tandwiel voor Instellingen en vervolgens op Opties

Stap 2: Corrupte bestanden herstellen.

OneDrive zorgt ervoor dat de bestanden gesynchroniseerd blijven, dus de versie van het bestand op de computer is dezelfde versie in de cloud. Als ransomware uw bestanden echter heeft gecodeerd, kunt u gebruikmaken van de OneDrive versiegeschiedenis-functie en zo bestanden herstellen naar een versie die werd gemaakt voor de versleuteling.

Microsoft 365 heeft een ransomwaredetectiefunctie die u waarschuwt wanneer uw OneDrive-bestanden dreigen te worden versleuteld of werden aangevallen. Deze functie helpt u bij het herstellen van uw bestanden. Houd er echter rekening mee dat als u geen betaald Microsoft 365-abonnement heeft, u slechts één keer gratis detectie en bestandsherstel kunt gebruiken.

Als uw OneDrive-bestanden worden verwijderd, beschadigd of geïnfecteerd door malware, kunt u uw volledige OneDrive herstellen naar een eerder tijdstip. Hier ziet u hoe u uw volledige OneDrive kunt herstellen:

Uw Onedrive herstellen

1. Als u zich heeft aangemeld met een persoonlijk account, klikt u op het tandwiel Instellingen bovenaan de pagina. Klik vervolgens op Opties en selecteer Uw OneDrive herstellen.

Als u bent aangemeld met een werk- of schoolaccount, klikt u op het tandwiel Instellingen boven aan de pagina. Klik vervolgens op Uw OneDrive herstellen.

2. Selecteer op de pagina Uw OneDrive herstellen een datum in het uitklapmenu. Merk op dat als u uw bestanden herstelt na een automatische detectie van ransomware, de aanbevolen hersteldatum reeds voor u is geselecteerd.

3. Nadat u alle opties voor bestandsherstel heeft geconfigureerd, klikt u op Herstellen om alle verdachte wijzigingen aan uw bestanden ongedaan te maken.

De beste manier om schade door ransomware-infecties te voorkomen, is regelmatig backups van uw gegevens te maken.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Matryoshka virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Matryoshka virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.