FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijdert u de AthenaSearch adware van uw besturingssysteem?

Ook bekend als: Advertenties van AthenaSearch
Type: Mac Virus
Schadeniveau: Medium

Hoe verwijdert u de AthenaSearch adware van een Mac?

Wat is AthenaSearch?

AthenaSearch is een frauduleuze app die wordt geklasseerd als adware. Ze heeft ook eigenschappen van een browserkaper. Na een succesvolle installatie vertoont deze app opdringerige advertenties en past deze de browserinstellingen aan om valse zoekmachines te promoten. Bovendien bespioneert dergelijke software vaak het surfgedrag van gebruikers. Vanwege de verdachte tactieken die worden gebruikt om AthenaSearch te verspreiden, wordt ook beschouwd als een mogelijk ongewenste applicatie. Er is waargenomen dat deze software wordt verspreid via valse Adobe Flash Player updates. Het is goed om te beseffen dat dergelijke valse  updaters/installers niet enkel mogelijk ongewenste programma's verspreiden maar ook trojans en ransomware of andere malware.

AthenaSearch adware gedetecteerd door VirusTotal

Adware maakt de plaatsing van grafische inhoud van derden mogelijk bovenop elke bezochte website. Zo kan deze software pop-ups, enquêtes, banners, kortingsbonnen, paginagrote en andere opdringerige advertenties vertonen. Ze verstoren de browse-ervaring ernstig door de zichtbaarheid van webpagina's en de browsesnelheid te beperken. Bovendien worden opdringerige advertenties als gevaarlijk beschouwd. Eenmaal aangeklikt, linken deze advertenties door naar misleidende / kwaadaardige sites en sommigen kunnen scripts uitvoeren om stiekem software te downloaden / installeren (bijv. Mogelijke ongewenste programma's).

Browserkapers wijzigen de browserinstellingen om valse zoekmachines te promoten. Deze malafide software wijst valse adressen van webzoekers toe als de startpagina van de browser, standaardzoekmachines en URL's voor nieuwe tabbladen / vensters. Vandaar dat elk nieuw browsertabblad / -venster dat wordt geopend en elke zoekopdracht op internet via de URL-balk, wordt omgeleid naar het adres van de gepromote zoekmachine. Valse zoekmachines zijn zelden in staat om zoekresultaten te genereren, dus hebben ze de neiging om door te verwijzen (of omleidingsketens te veroorzaken) naar Google, Yahoo, Bing en andere echte zoekmachines. Browserkapers kunnen ook de toegang tot de browserinstellingen beperken of blokkeren en alle toegestane wijzigingen ongedaan maken. Daarom is het onmogelijk om de getroffen browser te herstellen zonder de kaper-software te verwijderen.

De meeste mogelijke ongewenste programma's (inclusief adware en browserkapers) beschikken over datracking-functionaliteit. Die richt zich op: bezochte URL's, bekeken pagina's, getypte zoekopdrachten, IP-adressen (Internet Protocol), geolocaties en zelfs persoonlijk identificeerbare informatie. De verzamelde gegevens worden vervolgens verkocht aan derden (mogelijk cybercriminelen). Met andere woorden, de aanwezigheid van ongewenste apps op apparaten kan leiden tot systeeminfecties, ernstige privacyschendingen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal. Om de privacy van het apparaat en de gebruiker te beschermen, moeten alle verdachte applicaties, browserextensies en plug-ins onmiddellijk na detectie worden verwijderd.

Overzicht bedreiging:
Naam Advertenties van AthenaSearch
Type bedreiging Adware, Mac-malware, Mac-virus.
Detectienamen Avast (MacOS:Adload-AD [Trj]), BitDefender (Gen:Variant.Adware.MAC.AdLoad.7), ESET-NOD32 (een variant van OSX/TrojanDownloader.Adload.AD), Kaspersky (Not-a-virus:HEUR:AdWare.OSX.Cimpli.l), volledige lijst (VirusTotal)
Extra info Deze app komt uit de Adload malwaregroep.
Symptomen Uw Mac wordt langzamer dan normaal, u ziet ongewenste pop-upadvertenties, u wordt omgeleid naar dubieuze websites.
Distributiemethodes Misleidende pop-upadvertenties, gratis software-installatieprogramma's (bundeling), valse Flash Player-installatieprogramma's, downloads van torrent-bestanden.
Schade Het bespioneren van internetbrowsers (mogelijke privacyschendingen), weergave van ongewenste advertenties, omleidingen naar dubieuze websites, verlies van privé-informatie.
Malware verwijderen (Mac)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw Mac met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Mac Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

ProtocolPort, InitialSkill, OriginalModule, and ElementaryOptimizer zijn voorbeelden van misleidende meldingen die lijken op "Your system is heavily damaged by Two viruses!". Het internet staat vol met misleidende websites die allerlei misleidende meldingen vertonen doen. Populaire voorbeelden zijn onder meer waarschuwingen dat het apparaat is geïnfecteerd, waarschuwingen dat software verouderd is, prijsuitreikingen en loterijen, ongeloofwaardige aanbiedingen en deals, enz. Ongeacht wat het zwendelbericht beweert, aanbiedt, of vraagt, het doel is identiek: geld opleveren voor de ontwikkelaars.

Hoe werd AthenaSearch op mijn computer geïnstalleerd?

Mogelijk ongewenste programma's worden verspreid via downloaders / installers van andere software. Deze misleidende marketingmethode waarbij legitieme software wordt voorverpakt samen met ongewenste of kwaadaardige toevoegingen wordt "bundeling" genoemd. Overhaaste downloads / installaties (bijv. negeren van de voorwaarden, overgeslagen stappen en secties, gebruikte vooraf ingestelde opties, enz.) verhogen het risico dat er per ongeluk gebundelde inhoud op het apparaat wordt toegelaten. Opdringerige advertenties verspreiden ook mogelijke ongewenste programma's. Nadat erop is geklikt, kunnen de advertenties scripts uitvoeren die deze applicaties downloaden / installeren zonder toestemming van de gebruiker. Mogelijk ongewenste programma's kunnen ook "officiële" promotiewebsites hebben waarvan ze kunnen worden gedownload en / of gekocht.

Hoe voorkomt u de installatie van mogelijk ongewenste applicaties?

Het wordt aanbevolen om software altijd te onderzoeken voordat u deze downloadt, installeert of aanschaft. Bovendien moeten alle downloads worden uitgevoerd vanaf officiële en betrouwbare bronnen. Dubieuze downloadkanalen, bijv. Niet-officiële en gratis websites voor het hosten van bestanden, peer-to-peer-deelnetwerken en andere externe downloaders bieden vaal schadelijke en / of gebundelde inhoud aan. Bij het downloaden / installeren is het belangrijk om de voorwaarden te lezen, mogelijke opties te verkennen, de "Aangepaste / Geavanceerde" instellingen te gebruiken en u af te melden voor aanvullende apps, tools, functies, enz. Opdringerige advertenties lijken legitiem; ze verwijzen echter door naar verschillende onbetrouwbare en verdachte sites (bijv. dating voor volwassenen, gokken, pornografie, enzovoort). In het geval van ontmoetingen met dergelijke advertenties en / of omleidingen, moet het systeem worden geïnspecteerd en moeten alle verdachte applicaties en browserextensies / plug-ins worden gedetecteerd - onmiddellijk eruit worden verwijderd. Als uw computer al is geïnfecteerd met AthenaSearch, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze adware automatisch te verwijderen.

Misleidende applicatie-installer (een valse Flash Player-updater) die de AthenaSearch-adware promoot:

Eerste installatiestap:

Misleidende AthenaSearch adware installer (stap 1)

Tweede installatiestap:

Misleidende AthenaSearch adware installer (stap 2)

Aan de AthenaSearch adware gerelateerde bestanden die moeten worden verwijderd:

  • ~/Library/Application Support/.[random_string]/Services/com.AthenaSearch.service.app
  • ~/Library/LaunchAgents/com.AthenaSearch.service.plist
  • /Library/Application Support/.[random_string]/System/com.AthenaSearch.system
  • /Library/LaunchDaemons/com.AthenaSearch.system.plist

BELANGRIJKE OPMERKING! In sommige gevallen wijzigen kwaadaardige applicaties zoals ProtocolPort de proxy-instellingen van het systeem, waardoor ze ongewenste omleidingen naar een groot aantal verdachte websites kunnen veroorzaken.

De omleidingen zullen waarschijnlijk blijven bestaan, zelfs nadat de toepassing zelf is verwijderd. U moet ze dus handmatig herstellen.

Stap 1: Klik op het tandwielpictogram in het Dock om naar de systeeminstellingen te navigeren. Als het pictogram niet aanwezig is in het Dock, kunt u het vinden in Launchpad.

De proxy-instellingen wijzigen - navigeren naar de systeeminstellingen

Stap 2: Navigeer naar de netwerkinstellingen.

De proxy-instellingen wijzigen - navigeer naar de netwerkinstellingen

Stap 3: Selecteer het verbonden netwerk en klik op "Geavanceerd ...".

Proxy-instellingen wijzigen - selecteer het verbonden netwerk en klik op

Stap 4: Klik op het tabblad "Proxies" en vink alle protocollen uit. U moet ook de instellingen van elk protocol herstellen naar de standaardinstellingen - "*.local, 169.254 /16".

De proxy-instellingen wijzigen - vink alle opties uit en herstel de standaardinstellingen

Onmiddellijke automatische Mac malware verwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om Mac malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner voor Mac De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe adware en browserkapers te verwijderen van een Mac-computer:

De AthenaSearch adware verwijderen:

Verwijder de aan AthenaSearch gerelateerde mogelijk ongewenste applicaties uit de map "Applicaties":

mac browserkaper verwijderen uit de map applicaties

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de advertenties van athenasearch gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

Advertenties van AthenaSearch verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan advertenties van athenasearch gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan advertenties van athenasearch gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan advertenties van athenasearch gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Advertenties van AthenaSearch QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Advertenties van AthenaSearch op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Mac malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner voor Mac

Platform: macOS

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.