FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijdert u de SmartSearch adware van uw besturingssysteem?

Ook bekend als: Advertenties van SmartSearch
Type: Mac Virus
Schadeniveau: Medium

Hoe verwijdert u SmartSearch van een Mac?

Wat is SmartSearch?

SmartSearch is de naam van een mogelijk ongewenst programma dat advertenties vertoont en de browserinstellingen wijzigt. De kans bestaat dat het ook andere browsergegevens verzamelt. Met andere woorden, SmartSearch is zowel een adware als een browserkaper. Dergelijke apps worden zelden bewust gedownload door de gebruikers, en daarom noemen we het ook mogelijk ongewenste programma's. SmartSearch wordt verspreid via een misleidende installer die wordt vermomd als een Adobe Flash Player-installer.

De SmartSearch adware

SmartSearch is een app die advertenties vertoont zoals kortingsbonnen, pop-upadvertenties, enquêtes, banners enz. en die, als erop wordt geklikt, onbetrouwbare, mogelijk schadelijke websites kunnen openen of zelfs scripts kunnen uitvoeren die zijn ontworpen om een ​​of andere ongewenste app te downloaden en / of te installeren. Bovendien promoot deze app een nep-zoekmachine (het adres daarvan). Meestal doen dergelijke apps dit door de browserinstellingen te wijzigen, zoals het adres van de standaardzoekmachine, de startpagina of de nieuwe tabblade. Dit betekent dat deze een bepaald adres opent telkens wanneer een browservenster of een nieuw tabblad wordt geopend, of elke keer wanneer een zoekopdracht in de adresbalk wordt ingevoerd. Bovendien is de kans groot dat SmartSearch allerlei browsergegevens verzamelt, zoals de adressen van bezochte pagina's, ingevoerde zoekopdrachten, IP-adressen, geolocaties), en mogelijk zelfs andere gevoelige en persoonlijke gegevens. Met de verzamelde gegevens kan geld worden verdiend door ze aan derden (mogelijk cybercriminelen) te verkopen, die deze op andere manieren kunnen misbruiken om er geld mee te verdienen. Als gebruikers apps zoals SmartSearch op hun browser of besturingssysteem hebben geïnstalleerd, dan lopen ze daarom het risico slachtoffer te worden van identiteitsdiefstal, onveilige situaties op internet, online privacyschendingen en andere problemen.

Overzicht risico's:
Naam Advertenties van SmartSearch
Type bedreiging Adware, Mac-malware, Mac-virus
Detectienamen Avast (MacOS:Adload-AD [Trj]), BitDefender (Gen:Variant.Adware.MAC.Rload.5), ESET-NOD32 (een variant van OSX/TrojanDownloader.Adload.AE), Kaspersky (Not-a-virus:HEUR:AdWare.OSX.Cimpli.l), volledige lijst (VirusTotal)
Extra info Deze app is onderdeel van de Adload malware-groep.
Symptomen Uw Mac werkt langzamer dan normaal, u ziet ongewenste pop-upadvertenties, u wordt omgeleid naar dubieuze websites.
Distributiemethodes Misleidende pop-upadvertenties, gratis software-installatieprogramma's (bundeling), valse Flash Player-installatieprogramma's, downloads van torrent-bestanden.
Schade Het bespioneren van internetbrowsers (mogelijke privacyschendingen), weergave van ongewenste advertenties, omleidingen naar dubieuze websites, verlies van privé-informatie.
Malware verwijderen (Mac)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw Mac met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Mac Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Er bestaan veel apps zoals DevModule, enkele voorbeelden zijn MicroLookup, WebAdviseSearch en PublicCharacterSearch. Meestal wordt adware geadverteerd als legitieme, nuttige software, maar de meeste wordt enkel ontworpen om inkomsten te genereren voor de ontwikkelaars door advertenties weer te geven, verdachte adressen te promoten of allerlei gegevens te verzamelen. Daarom mag u apps zoals DevModule eigenlijk nooit downloaden of installeren.

Hoe werd SmartSearch op mijn computer geïnstalleerd?

Deze app wordt verspreid via een valse Adobe Flash Player-installer. Het is goed om te beseffen dat zulke installers vaak worden gebruikt om malware te verspreiden, zoals ransomware, trojans. Ook komt het vaak voor dat mogelijk ongewenste programma's worden verspreid via downloaders en installers van andere programma's (als aanvullende aanbiedingen). Gewoonlijk kunnen die aanbiedingen worden geweigerd door bepaalde selectievakjes uit te vinken of via de "Geavanceerde", "Aangepaste" of "Handmatige" instellingen. Niet alle gebruikers doen dat echter, en zo downloaden of installeren ze onbedoeld ook de extra meegeleverde apps (mogelijk ongewenste programma's) samen met programma's die ze opzettelijk downloaden of installeren. In sommige gevallen downloaden en / of installeren gebruikers de mogelijk ongewenste programma's nadat ze op misleidende advertenties klikken die zijn ontworpen om bepaalde scripts uit te voeren.

Hoe voorkomt u de installatie van mogelijk ongewenste applicaties?

Het wordt aanbevolen om het download- of installatieproces niet af te ronden zonder eerst te controleren of er "Aangepaste", "Geavanceerde" of andere soortgelijke instellingen beschikbaar zijn in de downloaders of installers die kunnen worden gebruikt om aanbiedingen voor het downloaden en / of installeren van ongewenste apps te weigeren. Het wordt ook aangeraden om software alleen te downloaden van officiële websites en directe downloadlinks te gebruiken. Externe downloaders (en installatieprogramma's), peer-to-peer-netwerken zoals torrent-clients, eMule, enz. kan u beter niet gebruiken. En ook advertenties die op dubieuze webpagina's verschijnen mag men niet vertrouwen of aanklikken. Dit komt omdat die advertenties kunnen zijn ontworpen om andere onbetrouwbare sites te promoten of ongewenste downloads en / of installaties te veroorzaken. Alle ongewenste of verdachte extensies, add-ons of plug-ins ins die op uw webbrowser zijn geïnstalleerd, moeten worden verwijderd, evenals dergelijke programma's die op uw besturingssysteem zijn geïnstalleerd. Als uw computer al is geïnfecteerd met SmartSearch, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze adware automatisch te verwijderen.

Bestanden gerelateerd aan de SmartSearch adware die verwijderd moeten worden:

  • ~/Library/Application Support/com.SmartSearch/SmartSearch
  • ~/Library/Application Support/com.SmartSearchDaemon/SmartSearch
  • ~/Library/LaunchAgents/com.SmartSearch.plist
  • ~/Library/LaunchDaemons/com.SmartSearchDaemon.plist

BELANGRIJK! De frauduleuze setups/apps die de macLauncher adware promoten, zijn ontworpen om een nieuw apparaatprofiel te creëren. Voer daarom, voordat u verdere verwijderingsstappen neemt, deze acties uit:
1) Klik op het pictogram "Voorkeuren" in de menubalk en selecteer "Profielen"

Frauduleus profiel verwijderen (Stap 1)

2) Selecteer het "SmartSearch" profiel en verwijder het.

Frauduleus profiel verwijderen (Stap 2)

3) Voer een volledige systeemscan uit met Combo Cleaner anti-virus suite.

Na het uitvoeren van deze acties, kunt u doorgaan met verdere verwijderingsstappen voor deze adware.

Onmiddellijke automatische Mac malware verwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om Mac malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner voor Mac De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe adware en browserkapers te verwijderen van een Mac-computer:

De SmartSearch adware verwijderen:

Verwijder aan DevModule gerelateerde mogelijk ongewenste applicaties uit de map "Applicaties":

De browserkaper verwijderen uit de applicaties-map van uw mac

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de advertenties van smartsearch gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

Advertenties van SmartSearch verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan advertenties van smartsearch gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan advertenties van smartsearch gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan advertenties van smartsearch gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Advertenties van SmartSearch QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Advertenties van SmartSearch op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Mac malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner voor Mac

Platform: macOS

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.