FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijdert u de Ranzy Locker ransomware?

Ook bekend als: Het Ranzy Locker virus
Schadeniveau: Ernstig

Instructies voor het verwijderen van de Ranzy Locker ransomware

Wat is Ranzy Locker?

Ranzy Locker versleutelt de bestanden van zijn slachtoffers, wijzigt de bestandsnamen en creëert de bestanden "id.key" en "readme.txt" in alle mappen met versleutelde bestanden. Het hernoemt de bestanden door de ".RNZ"-extensie aan hun bestandsnamen toe te voegen. Zo wordt bijvoorbeeld een bestand met de naam "1.jpg" hernoemt naar "1.jpg.RNZ", "2.jpg" naar "2.jpg.RNZ". In het bestand "readme.txt" vermelden de makers van Ranzy Locker hun contactgegevens en nog wat informatie. Deze ransomware is identiek aan ThunderX.

Zoals wordt uitgelegd in "readme.txt" (het losgeldbericht), kunnen bestanden alleen worden ontsleuteld met een privésleutel die is opgeslagen op een externe server die wordt beheerd door de ontwikkelaars van Ranzy Locker. De enige manier om bestanden te decoderen is met behulp van de door hen ontwikkelde decoderingssoftware. Instructies voor het kopen ervan kunnen worden ontvangen door een e-mail te schrijven naar suppfilesencrypt@protonmail.com of filesencryptedsupp@protonmail.com. Bovendien wordt vermeld dat de bestanden op een blog of website zullen worden gepubliceerd als de slachtoffers geen contact opnemen met de ontwikkelaars van Ranzy Locker. Malware van dit type gebruikt meestal sterke coderingsalgoritmen om de toegang tot bestanden te blokkeren, wat betekent dat slachtoffers hun gegevens niet kunnen decoderen zonder de juiste decoderingstools, die alleen kunnen worden gekocht bij de verantwoordelijke criminelen. Helaas zijn er geen tools van derden bekend die ook door Ranzy Locker versleutelde bestanden zouden kunnen decoderen, althans op dit moment niet. Slachtoffers van ransomware-aanvallen ontvangen trouwens vaak helemaal geen decoderingstools, zelfs niet als ze ervoor betalen. Daarom mag u de ontwikkelaars van Ranzy Locker niet vertrouwen, noch andere cybercriminelen. In de meeste gevallen is de enige manier om bestanden gratis te herstellen, een herstel vanaf een back-up. Het is de moeite waard om te vermelden dat als er nog bestanden zijn die niet werden versleuteld door de geïnstalleerde ransomware, hun versleuteling kan worden voorkomen door die ransomware van het besturingssysteem te verwijderen. Reeds gecodeerde bestanden zullen echter ontoegankelijk blijven, zelfs na het verwijderen van de ransomware.

Screenshot van een bericht waarin gebruikers de instructie krijgen om losgeld te betalen en zo hun gehackte gegevens te ontsleutelen:

Ranzy Locker decrypt instructions (readme.txt)

DLL (Phobos), Lyli en Isos zijn andere voorbeelden van ransomware. In de meeste gevallen is dit soort malware enkel ontworpen om te voorkomen dat slachtoffers toegang krijgen tot hun bestanden door deze te versleutelen en vervolgens instructies te tonen over hoe de slachtoffers contact kunnen opnemen met de ontwikkelaars (of andere informatie). De meest voorkomende en belangrijkste verschillen zijn het losgeldbedrag en het cryptografisch algoritme dat de ransomware gebruikt voor het versleutelen van bestanden (symmetrisch of asymmetrisch) . In de meeste gevallen is het onmogelijk om bestanden te decoderen zonder de tools die de ransomware-ontwikkelaars bezitten. Dat kan alleen als de ransomware bugs vertoont, en niet volledig klaar is. Omdat dit niet vaak gebeurt, is het raadzaam om altijd een gegevensback-up te hebben en deze op een externe server (zoals op de cloud) of een niet-aangesloten opslagapparaat te bewaren.

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Vaak verspreiden cybercriminelen ransomware en andere soorten malware verspreiden via spamcampagnes, onofficiële software-activeringstools ('cracks'), trojans paarden, nep-updaters van derden en onbetrouwbare softwaredownloadkanalen. In het eerste geval proberen ze gebruikers te misleiden om malware te installeren door e-mails te sturen die vermomd zijn als officiële, legitieme berichten en die een kwaadaardige bijlage bevatten (of websitelink die is ontworpen om kwaadaardige bestanden te downloaden). Indien deze bestanden worden uitgevoerd veroorzaken ze de installatie van kwaadaardige software. Meestal voegen ze schadelijke pdf- of Microsoft Office-documenten, JavaScript-bestanden, uitvoerbare bestanden (zoals .exe), en archiefbestanden zoals RAR, ZIP toe als bijlage. Software-cracks zijn illegale programma's die gelicentieerde software gratis zouden moeten activeren (de activering ervan omzeilen). Desalniettemin installeren ze vaak gewoon een kwaadaardig programma. Trojans zijn kwaadaardige programma's die kunnen zijn ontworpen om kettinginfecties te veroorzaken, met andere woorden aanvullende malware te installeren. Onbetrouwbare softwaredownloadkanalen en tools zoals peer-to-peer-netwerken (bijv. torrent-clients, eMule), freeware download- of gratis bestandshostingwebsites, externe downloaders, enz., worden gebruikt als tools om malware te verspreiden door kwaadaardige bestanden als onschadelijk te vermommen. Gebruikers die dergelijke bestanden downloaden en openen, infecteren zelf hun computers met malware. Valse software-updatetools infecteren computers door kwaadaardige programma's te installeren in plaats van updates voor de geïnstalleerde programma's, of door gebruik te maken van bugs in verouderde software die op de computer van de gebruiker is geïnstalleerd.

Overzicht risico's:
Naam Het Ranzy Locker virus
Type bedreiging Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Extensie versleutelde bestanden .RNZ
Bericht met de vraag om losgeld readme.txt
Contactgegevens cybercriminelen suppfilesencrypt@protonmail.com, filesencryptedsupp@protonmail.com
Detectienamen Arcabit (Trojan.Ransom.RTH.1), BitDefender (Gen:Heur.Ransom.RTH.1), ESET-NOD32 (A Variant Of Win32/Filecoder.ODD), Microsoft (Ransom:Win32/FileCrypter.MB!MTB), volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen U kunt bestanden die op uw computer zijn opgeslagen niet openen, voorheen functionele bestanden hebben nu een andere extensie (bijvoorbeeld my.docx.locked). Er wordt een bericht met de vraag om losgeld op uw bureaublad weergegeven. Cybercriminelen eisen losgeld (meestal in bitcoins) om uw bestanden te ontgrendelen.
Distributiemethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen (macro's), torrent-websites, schadelijke advertenties.
Schade Alle bestanden zijn versleuteld en kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Extra trojans voor het stelen van wachtwoorden en malware-infecties kunnen samen met een ransomware-infectie worden geïnstalleerd.
Verwijdering

Om Het Ranzy Locker virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Combo Cleaner.
▼ Combo Cleaner Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar.

Hoe beschermt u zich tegen besmettingen met ransomware?

Software mag alleen worden gedownload van officiële pagina's en via directe links. Peer-to-peer-netwerken, niet-officiële pagina's, externe downloaders (en installatieprogramma's) en andere bronnen en kanalen kunnen worden gebruikt om kwaadaardige bestanden (of software) te verspreiden. Bestanden en links in irrelevante e-mails die werden verzonden vanaf onbekende, verdachte adressen mogen niet worden geopend. Vaak zijn dit virusbestanden die worden gebruikt om ontvangers te misleiden zodat ze hun computers met malware infecteren. Geïnstalleerde programma's moeten altijd worden bijgewerkt e geactiveerd met geïmplementeerde functies (of tools) die worden aangeboden door de officiële ontwikkelaars. Onofficiële tools van derden mogen hier niet voor worden gebruikt. Bovendien is het illegaal om met dergelijke tools gelicentieerde software te activeren (en om programma's te gebruiken die de copyrightbescherming op commerciële software schenden). Tot slot moet een computer regelmatig worden gescand op bedreigingen met behulp van een betrouwbare antispyware- of antivirussoftware, die software moet altijd up-to-date zijn. Als uw computer al is geïnfecteerd met Ranzy Locker, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het tekstbestand van de Ranzy Locker ("readme.txt"):

Attention! Your network has been locked by Ranzy Locker
Your computers and server are locked now.
All encrypted files have extension: .RNZ

 

---- How to restore my files? ----

All files on each host in your network encrypted with strongest encryption algorithms
Backups are deleted or formatted, do not worry, we can help you restore your files

Files can be decrypted only with private key - this key stored on our servers
You have only one way for return your files back - contact us and receive universal decryption program

 

Do not worry about guarantees - you can decrypt any 3 files FOR FREE as guarantee by email

 

---- Attention ----

 

!!! All your sensitive data was downloaded to our servers
!!! We are ready to publish this data in our blog with your Company Name, if you will not contact with us by email
!!! Only we can delete your files from our servers
!!! Only we can restore all your files without any LOSS

 

---- Contact us ----

 

Contact us by email: suppfilesencrypt@protonmail.com or filesencryptedsupp@protonmail.com

 

And attach in first letter this file or just send all info below (copy all info!):

 

key: -

Screenshot van door Ranzy Locker versleutelde bestanden (".RNZ"-extensie):

Files encrypted by Ranzy Locker ransomware (.RNZ extension)

Update 19 oktober 2020

Cybercriminelen hebben onlangs een bijgewerkte variant van Ranzy Locker uitgebracht, die een iets andere losgeldbericht bevat en die de de extensie ".ranzy" toevoegt in plaats van ".RNZ".

Schermafbeelding van de bijgewerkte losgeldbericht van de Ranzy Locker ransomware ("readme.txt"):

Ransom note dropped by Ranzy Locker ransomware (2020-10-19)

Tekst in dit bestand:

---=== Ranzy Locker 1.1 ===---

Attention! Your network has been locked.
Your computers and server are locked now.
All encrypted files have extension: .ranzy

---- How to restore my files? ----

All files on each host in your network encrypted with strongest encryption algorithms
Backups are deleted or formatted, do not worry, we can help you restore your files

Files can be decrypted only with private key - this key stored on our servers
You have only one way for return your files back - contact us and receive universal decryption program

Do not worry about guarantees - you can decrypt any 3 files FOR FREE as guarantee

---- Contact us ----

You have two way to contact us:

1. Open our recovery-website (can be open in any browser): hxxps://ranzylock.hk/N6CFBPYX

2. In case of link doesnt work open our mirror recovery-website via TOR Browser:
     Download TOR Browser here: hxxps://www.torproject.org/download/
     Open TOR mirror website: http://a6a5b4ppnkrio3nikyutfexbc6y5dc6kfhj3jr32kdwbryr2lempkuyd.onion/N6CFBPYX

---- Data Leak Attention ----

!!! All your sensitive data was downloaded to our servers
!!! We are ready to publish this data in our blog with your Company Name, if you will not contact with us by email
!!! Only we can delete your files from our servers
!!! Only we can restore all your files without any LOSS

---- Recovery information ----

key: -
personal id: -

Screenshot van door de Ranzy Locker-variant versleutelde bestanden (".ranzy"-extensie):

Files encrypted by Ranzy Locker ransomware (2020-10-19)

Screenshots van de ransomware-website:

Gewone browser:

Ranzy Locker ransomware website in regular browser

Tor-browser:

Ranzy Locker ransomware website in Tor browser

Tekst op deze websites:

Locked by Ranzy Locker
Your files and servers encrypted.
What's happened?
All files on each host in your network encrypted with strongest encryption algorithms. Backups are deleted or formatted, do not worry, you can get your files back - just follow our instruction and remember - you don't have so much time.
How to decrypt my files?
For decryption files you need buy decryption key and Universal Decryption Tool.
The only one way for return your files back is cooperate with us and get decryption key.
Write to live chat, if you want to buy decryptor
You also can decrypt 3 files for FREE as guarantees - tell about it in live chat.
Live chat

De Ranzy Locker ransomware verwijderen:

Het Ranzy Locker virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Combo Cleaner is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Het Ranzy Locker virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Combo Cleaner DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Video die uitlegt welke stappen worden genomen in geval van een ransomware infectie:

Snelmenu:

Ransomware melden bij de autoriteiten:

Als u het slachtoffer bent gewoden van een ransomwareaanval, dan raden we u aan dit incident aan de autoriteiten te melden. Door de opsporingsinstanties informatie te verstrekken helpt u cybercriminaliteit op te sporen en aanvallers te vervolgen. Dit is een lijst met autoriteiten waar u een ransomwareaanval kunt melden. Voor de volledige lijst van lokale cyberbeveiligingscentra en informatie over waarom u ransomwareaanvallen moet melden, kunt u dit artikel lezen.

Lijst met lokale autoriteiten waar ransomware moet worden gemeld (afhankelijk van uw woonplaats):

Het besmette apparaat isoleren:

Sommige ransomware-infecties zijn ontworpen om bestanden op externe opslagapparaten te versleutelen en te infecteren en zich over het hele lokale netwerk te verspreiden. Daarom is het erg belangrijk om het besmette apparaat (de computer) zo snel mogelijk te isoleren.

Stap 1: De internetverbinding verbreken.

De eenvoudigste manier om een computer los te koppelen van internet, is het lostrekken van de ethernetkabel naar het moederbord. Sommige apparaten zijn echter verbonden via een draadloos netwerk en voor sommige gebruikers (vooral degenen die niet bijzonder technisch onderlegd zijn) kan het loskoppelen van kabels moeilijk zijn. U kunt uw computersyseem gelukkig ook loskoppelen van het internet via het Configuratiescherm:

Navigeer naar "Configuratiescherm", klik op de zoekmachinebalk in de rechterbovenhoek van het scherm, typ "Netwerk en delen centrum" en kies het zoekresultaat: De computerverbinding met het internet verbreken (stap 1)

Klik op "Adapterinstellingen wijzigen" in de linkerbovenhoek van het scherm: De verbinding met het internet verbreken (stap 2)

Klik rechts op elke verbinding en kies "Uitschakelen". Zodra deze zijn uitgeschakeld is de computer niet langer verbonden met internet. Om de verbinding te herstellen klikt u gewoon met de rechtermuisknop op de verbinding en kiest u "Inschakelen". De internetverbinding verbreken (stap 3)

Stap 2: Ontkoppel alle opslagapparaten.

Zoals hierboven vermeld, kan ransomware gegevens versleutelen en alle opslagapparaten besmetten die op de computer zijn aangesloten. Daarom moeten alle externe opslagapparaten (flashdrives, draagbare harde schijven, enz.) onmiddellijk worden losgekoppeld.  We raden u echter ten zeerste aan om elk apparaat eerst "uit te werpen" voordat u het loskoppelt, en dit om gegevensbeschadiging te voorkomen:

Navigeer naar "Mijn Computer", klik rechts op elk aangesloten apparaat en klik op "Uitwerpen": Opslagapparaten uitwerpen

Stap 3: Meld u af bij alle cloudopslagdiensten.

Sommigr ransomware kan mogelijk de software kapen die gegevens uploadt naar "de Cloud". Hierdoor kunnen gegevens in de cloud beschadigd worden of worden versleuteld. Daarom moet u zich afmelden bij alle cloudopslagaccounts in browsers en andere gerelateerde software. Verwijder eventueel de cloudsoftware tijdelijk totdat de infectie volledig is verwijderd.

De ransomwarebesmetting identificeren:

Om een infectie goed te kunnen verwijderen, moet men deze eerst identificeren. Sommige ransomware-infecties tonen berichten met de vraag om losgeld (zie het tekstbestand van de WALDO-ransomware hieronder).

De ransomwarebesmetting identificeren (stap 1)

Dit is echter zeldzaam. In de meeste gevallen bevat de ransomware kortere berichten die simpelweg aangeven dat de gegevens gecodeerd zijn en dat de slachtoffers losgeld moeten betalen. Ransomware genereert doorgaans berichten met verschillende bestandsnamen (bijvoorbeeld "_readme.txt", "READ-ME.txt", "DECRYPTION_INSTRUCTIONS.txt", "DECRYPT_FILES.html", enz.). Daarom lijkt het gebruik van de naam van een losgeldbericht ook een goede manier om de infectie te identificeren. Het probleem is echter dat veel van deze namen generiek zijn en dat sommige infecties dezelfde namen gebruiken, ook al verschillen de berichten en zijn de infecties zelf niet gerelateerd. Daarom zal het gebruik van alleen de bestandsnaam van het bericht vaak ondoeltreffend zijn en kan dit zelfs leiden tot permanent gegevensverlies (doordat er dan wordt gepoogd om gegevens te ontsleutelen met tools die zijn ontworpen voor andere ransomware-infecties, dit zal waarschijnlijk de bestanden permanent beschadigen en decodering zal niet langer mogelijk zijn. zelfs niet met de juiste tools).

Een andere manier om een ​​ransomware-infectie te identificeren, is door de bestandsextensie te controleren, die aan elk gecodeerd bestand is toegevoegd. Ransomware-infecties dragen vaak de naam van de extensies die ze toevoegen (zoals de bestanden hieronder, die werden versleuteld door de Qewe-ransomware).

Ransomware identificeren (stap 2)

Deze methode is echter alleen effectief als de toegevoegde bestandsextensie ook echt uniek is. Veel ransomware-infecties voegen een generieke extensie toe (bijvoorbeeld ".encrypted", ".enc", ".crypted", ".locked", enz.). In deze gevallen is het identificeren van ransomware aan de hand van de toegevoegde extensie onmogelijk.

Eén van de snelste en eenvoudigste manieren om ransomware te identificeren is de ID Ransomware-website. Deze service herkent de meeste bestaande ransomware-infecties. Slachtoffers moeten enkel een een losgeldbericht en / of een versleuteld bestand uploaden (we raden u aan om indien mogelijke beide te uploaden).

Ransomware identificeren (stap 3)

De ransomware wordt binnen enkele seconden geïdentificeerd en u krijgt verschillende details, zoals de naam van de malwarefamilie waartoe de infectie behoort, of deze decodeerbaar is, enzovoort.

Voorbeeld 1 (De Qewe [Stop/Djvu] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 4)

Voorbeeld 2 (.iso [Phobos] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 5)

Als uw gegevens toch blijkt te zijn gecodeerd door een ransomware die niet wordt ondersteund door ID Ransomware, dan kunt u altijd proberen op internet te zoeken met behulp van bepaalde trefwoorden (bijvoorbeeld naam van het losgeldbericht, bestandsextensie, verstrekte contactgegevens, cryptowallet-adressen, enz.).

Decryptietools zoeken:

De versleutelingsalgoritmen die door de meeste ransomwares worden gebruikt, zijn buitengewoon geavanceerd en, als de versleuteling correct wordt uitgevoerd, kan alleen de ontwikkelaar uw gegevens herstellen. Dit komt doordat voor de decodering een specifieke sleutel nodig is, die tijdens de codering wordt aangemaakt. Gegevens herstellen zonder deze sleutel is onmogelijk. In de meeste gevallen bewaren de cybercriminelen sleutels op een externe server en niet op de geïnfecteerde machine. Dharma (CrySis), Phobos en andere bekende families van ransomware-infecties zijn vrijwel foutloos, en daarbij is het gewoon onmogelijk om versleutelde gegevens te herstellen zonder de tussenkomst van de ontwikkelaars. Desondanks zijn er ook tientallen ransomwares die slecht ontwikkeld zijn en die bugs bevatten (bijvoorbeeld het gebruik van identieke coderings- / decoderingssleutels voor elk slachtoffer, lokaal opgeslagen sleutels, enz.). Controleer daarom altijd of er decoderingstools bestaan voor de ransomware die uw computer heeft besmet.

De juiste decryptietool zoeken op internet kan lastig zijn. Daarom raden we u aan het No More Ransom Project te gebruiken, en dt is waarom identificatie van de ransomware handig is. De website van No More Ransom Project bevat een sectie "Decryptietools" met een zoekbalk. Voer daar de naam in van de ransomware die u hebt geïdentificeerd, en bekijk de beschikbare decryptors.

Ransomware-decryptors zoeken via de nomoreransom.org website

Bestanden herstellen met tools voor gegevensherstel:

Afhankelijk van de situatie (de kwaliteit van de ransomware, het gebruikte versleutelingsalgoritme enz.) kan het mogelijk zijn om bestanden te herstellen met behulp van tools van derden. Hiervoor raden we u de tool Recuva aan, ontwikkeld door CCleaner. Deze tool ondersteunt meer dan duizend gegevenstypen (afbeeldingen, video, audio, documenten, enz.) en is zeer intuïtief (er is weinig kennis nodig om gegevens te herstellen). Bovendien is het gebruik van de herstelfunctie volledig gratis.

Stap 1: Voer een scan uit.

Start de Recuva-applicatie en volg de wizard. U krijgt verschillende vensters te zien waarin u kunt kiezen naar welke bestandstypen u wilt zoeken, welke locaties moeten worden gescand, enz. Het enige dat u moet doen, is in de opties selecteren waar u naar zoekt en de scan starten. We raden u aan om de "Diepe scan" in te schakelen voordat u begint, anders zijn de scanmogelijkheden van dit programma beperkt.

Recuva dataherstel-wizard

Wacht tot Recuva de scan heeft voltooid. De scanduur is afhankelijk van het aantal bestanden (aantal én bestandsgrootte) dat u scant (het scannen van enkele honderden gigabytes kan bijvoorbeeld meer dan een uur duren). Wees dus geduldig tijdens het scanproces. We raden u ook af om bestaande bestanden te wijzigen of te verwijderen, aangezien dit de scan kan verstoren. Als u tijdens het scannen bestanden toevoegt (bijvoorbeeld door deze te downloaden), dan zal de scanduur worden verlengd:

Recuva dataherstel scanduur

Stap 2: Gegevens herstellen.

Zodra het proces is voltooid, selecteert u de mappen / bestanden die u wilt herstellen en klikt u op "Herstellen". Houd er rekening mee dat er voldoene vrije ruimte nodig is op uw harde schijf om gegevens te kunnen herstellen:

Recuva tool voor gegevensherstel

Backups maken van uw gegevens:

Uw bestanden goed beheren en er backups van maken is belangrijk voor de veiligheid van uw gegevens. Wees dus altijd voorzichtig en plan vooruit.

Partitiemanagement: We raden u aan uw gegevens op meerdere partities te bewaren en belangrijke bestanden niet op dezelfde partitie als het besturingssysteem te bewaren. Als u in een situatie terechtkomt waarin u het systeem niet kunt opstarten en u wordt gedwongen de schijf waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd te formatteren (in de meeste gevallen is dit waar malware-infecties zich verbergen), dan zult u alle gegevens verliezen op die partitie. Vandaar het voordeel van het instellen van meerdere partities: als u het volledige opslagapparaat aan een enkele partitie hebt toegewezen, wordt u gedwongen alles te verwijderen, maar door meerdere partities aan te maken en de gegevens correct toe te wijzen, kunt u dit voorkomen. U kunt uw partities eenvoudig formatteren zonder de andere partities te wijzigen. Zo wordt de ene partitie opgeschoond en blijven de andere onaangeroerd, en blijven uw gegevens veilig bewaard. Het beheren van partities is vrij eenvoudig en u kunt alle benodigde informatie vinden op de Microsoft website met documentatie.

Gegevensbackups: Een van de meest betrouwbare back-upmethoden is om een extern opslagapparaat te gebruiken voor uw backups en dit niet te verbinden met uw computersysteem. Kopieer uw gegevens naar een externe harde schijf, flashdrive, SSD, HDD of een ander opslagapparaat, koppel deze los en bewaar deze op een veilige en droge plaats uit de buurt van zon en extreme temperaturen. Deze methode is natuurlijk niet erg praktisch, want back-ups en updates van gegevens moeten met enige regelmaat worden gemaakt. U kunt ook een cloudservice of externe server gebruiken. Hiervoor is een internetverbinding vereist en is er altijd een kans op beveiligingsinbreuken, hoewel dat zelden voorkomt.

We raden u aan om Microsoft OneDrive te gebruiken om backups te bewaren van uw bestanden. Met OneDrive kunt u uw persoonlijke bestanden en gegevens in de cloud opslaan en bestanden synchroniseren tussen computers en mobiele apparaten, zodat u uw bestanden vanaf al uw Windows-apparaten kunt openen en bewerken. Met OneDrive kunt u bestanden opslaan, delen en er previews van weergeven, de downloadgeschiedenis openen, bestanden verplaatsen, verwijderen en hernoemen, nieuwe mappen maken en nog veel meer.

U kunt een back-up maken van uw belangrijkste mappen en bestanden op uw pc (uw bureaublad-, documenten- en afbeeldingenmappen). Enkele van de meest opvallende functies van OneDrive zijn bestandsversiebeheer, waarmee oudere versies van bestanden tot 30 dagen bewaard blijven. OneDrive heeft ook een prullenbak waarin al uw verwijderde bestanden voor een beperkte tijd worden bewaard. Verwijderde bestanden worden niet meegeteld bij de opslaglimieten van de de gebruikers.

OneDrive werkt met HTML5-technologie en u kunt er bestanden tot 300 MB mee uploaden via klikken en slepen in de webbrowser, of bestanden tot 10 GB via de OneDrive desktop-app. Met OneDrive kunt u volledige mappen downloaden als een enkel ZIP-bestand met maximaal 10.000 bestanden, hoewel er per download een limiet is van 15 GB.

OneDrive wordt standaard geleverd met 5 GB gratis opslagruimte. Extra opslaglimieten van 100 GB, 1 TB en 6 TB zijn beschikbaar met een betalend abonnement. U kunt deze abonnementen verkrijgen door extra opslagruimte aan te kopen, al dan niet in combinatie met een Office 365-abonnement.

Een gegevensbackup maken:

De backup-procedur blijft dezelfde voor alle types bestanden en mappen. Dit is hoe u een backup van uw bestanden kunt maken met Microsoft OneDrive

Stap 1: Kies de bestanden en mappen waar u een backup van wilt maken.

Klik op het OneDrive-icoon in de taakbalk

Klikop het OneDrive cloud-icoon om het OneDrive-menu te openen. In dit menu kunt u uw backup-instellingen personaliseren.

Kies Hulp en instellingen en klik op Instellingen

Klik op Hulp & instellingen en kies Instellingen uit het uitklapmenu.

Selecteer het tabblad Backup en klik op Backup beheren

Ga naar het tabblad Backup en klik op Backup beheren.

Selecteer de mappen waarvan u een backup wilt maken en klik op Backup starten

In dit menu, kunt u kiezn om een backup te maken van het Bureaublad en alle bestanden daarin, of van de mappen Documenten en Afbeeldingen, met alle bestanden daarin. Klik op Backup starten.

Wanneer u nu een bestand of map toevoegt aan het bureaublad en de mappen Documenten en Afbeeldingen, wordt er automatisch een back-up van gemaakt op OneDrive.

Om mappen en bestanden toe te voegen die niet op de hierboven getoonde locaties staan, moet u ze handmatig toevoegen.

Selecteer handmatig een bestand en kopieer het

Open Verkenner en navigeer naar de locatie van het bestand/de map waarvan u een backup wilt maken. Selecteer deze, klik er met de rechtermuisknop op en klik op Kopiëren.

Plak het gekopieerde bestand in de OneDrive-map om een backup te maken

Vervolgens navigert u naar OneDrive, en klikt u met de rechtermuisknop gelijk waar in het venster, en klikt u op Plakken. U kunt ook een bestand slepen en neerzetten in OneDrive. OneDrive maakt automatisch een back-up van de map / het bestand.

Status van bestanden in de OneDrive-map

Van alle bestanden die aan de OneDrive-map zijn toegevoegd, wordt automatisch een back-up in de cloud gemaakt. De groene cirkel met het vinkje erin geeft aan dat het bestand zowel lokaal als op OneDrive beschikbaar is en dat de bestandsversie op beide hetzelfde is. Het pictogram met een blauwe wolk geeft aan dat het bestand nog niet is gesynchroniseerd en alleen beschikbaar is op OneDrive. Het synchronisatiepictogram geeft aan dat het bestand momenteel wordt gesynchroniseerd.Klik op Hulp & Instellingen en klik op 'Online weergeven'

Om bestanden te openen die enkel beschikbaar zijn op OneDrive online, gaat u naar het Hulp & instellingen-uitklapmenu en kiest u Online weergeven.

Klik op het tandwiel voor Instellingen en vervolgens op Opties

Stap 2: Corrupte bestanden herstellen.

OneDrive zorgt ervoor dat de bestanden gesynchroniseerd blijven, dus de versie van het bestand op de computer is dezelfde versie in de cloud. Als ransomware uw bestanden echter heeft gecodeerd, kunt u gebruikmaken van de OneDrive versiegeschiedenis-functie en zo bestanden herstellen naar een versie die werd gemaakt voor de versleuteling.

Microsoft 365 heeft een ransomwaredetectiefunctie die u waarschuwt wanneer uw OneDrive-bestanden dreigen te worden versleuteld of werden aangevallen. Deze functie helpt u bij het herstellen van uw bestanden. Houd er echter rekening mee dat als u geen betaald Microsoft 365-abonnement heeft, u slechts één keer gratis detectie en bestandsherstel kunt gebruiken.

Als uw OneDrive-bestanden worden verwijderd, beschadigd of geïnfecteerd door malware, kunt u uw volledige OneDrive herstellen naar een eerder tijdstip. Hier ziet u hoe u uw volledige OneDrive kunt herstellen:

Uw Onedrive herstellen

1. Als u zich heeft aangemeld met een persoonlijk account, klikt u op het tandwiel Instellingen bovenaan de pagina. Klik vervolgens op Opties en selecteer Uw OneDrive herstellen.

Als u bent aangemeld met een werk- of schoolaccount, klikt u op het tandwiel Instellingen boven aan de pagina. Klik vervolgens op Uw OneDrive herstellen.

2. Selecteer op de pagina Uw OneDrive herstellen een datum in het uitklapmenu. Merk op dat als u uw bestanden herstelt na een automatische detectie van ransomware, de aanbevolen hersteldatum reeds voor u is geselecteerd.

3. Nadat u alle opties voor bestandsherstel heeft geconfigureerd, klikt u op Herstellen om alle verdachte wijzigingen aan uw bestanden ongedaan te maken.

De beste manier om schade door ransomware-infecties te voorkomen, is regelmatig backups van uw gegevens te maken.

Klik om een reactie te plaatsen

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Het Ranzy Locker virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Het Ranzy Locker virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Het Ranzy Locker virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Combo Cleaner

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieZeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar.