FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijdert u de Kasp ransomware van uw besturingssysteem?

Ook bekend als: Het Kasp virus
Schadeniveau: Ernstig

Instructies voor het verwijderen van de Kasp ransomware

Wat is de Kasp ransomware?

Kasp is malware afkomstig uit de Djvu ransomware-groep. Op systemen die met deze malware zijn geïnfecteerd, worden bestanden versleuteld en een losgeldbericht getoond. Tijdens het coderingsproces wordt aan alle betrokken bestanden de extensie ".kasp" toegevoegd. Een bestand als "1.jpg" zou bijvoorbeeld na de codering verschijnen als "1.jpg.kasp" - na versleuteling. Zodra dit proces is voltooid, worden losgeldberichten onder de naam "_readme.txt" - in alle getroffen mappen geplaatst.

Het losgeldbericht ("_readme.txt") informeert de slachtoffers dat hun gegevens zijn versleuteld met de sterkste versleutelingsalgoritmes en een unieke sleutel. Volgens dit bericht is de enige manier om de bestanden te herstellen, door de decoderingssleutels en tools te kopen van de cybercriminelen die verantwoordelijk zijn voor de ransomware-infectie. De prijs van de hersteltools is 980 USD, maar kan worden gehalveerd (490 USD) - als er binnen de eerste 72 uur contact wordt gelegd met de criminelen. De communicatie moet worden opgestart via e-mail. Bovendien kunnen gebruikers voorafgaand aan de betaling één versleuteld bestand zonder waardevolle informatie aan hun e-mails toevoegen. Het bestand wordt gedecodeerd en teruggestuurd als garantie dat herstel mogelijk is. Mochten gebruikers binnen 6 uur geen antwoord ontvangen, dan moeten ze hun "Spam / Junk" e-mailmap controleren, zo staat er nog. Helaas is decodering bij ransomware in veel gevallen onmogelijk zonder tussenkomst van de verantwoordelijke cybercriminelen. Dit is alleen mogelijk als het kwaadaardige programma nog in ontwikkeling is en/of bugs (gebreken) vertoont. Hoe dan ook, het wordt uitdrukkelijk afgeraden om criminelen te betalen. Zelfs als slachtoffers betalen, ontvangen ze immers vaak niet de beloofde ontsleutelingstools. Daardoor lopen ze financieel verlies op en blijven hun gegevens versleuteld. Om te voorkomen dat NetWalker verdere versleuteling veroorzaakt, moet het uit het besturingssysteem verwijderd worden. Verwijdering zal echter de reeds aangetaste bestanden niet herstellen. De enige oplossing is om deze te herstellen van een back-up, als die vóór de infectie is gemaakt en op een aparte locatie is opgeslagen.

Screenshot van een bericht waarin gebruikers de instructie krijgen om losgeld te betalen om hun gecompromitteerde gegevens te ontsleutelen:

Kasp decrypt instructions (_readme.txt)

Fappy, Txdot en NOBAD zijn enkele voorbeelden van andere ransomware. Ze versleutelen gegevens en vragen losgeld om ze te ontsleutelen. Cruciale verschillen zijn er echter ook. Het versleutelingsalgoritme dat ze gebruiken bijvoorbeeld (symmetrisch of asymmetrisch) en het gevraagde losgeldbedrag (meestal 100 tot 1000 euro). Cybercriminelen eisen doorgaans dat de betalingen worden uitgevoerd in digitale valuta (voornamelijk cryptocurrencies), omdat dergelijke transacties moeilijk (onmogelijk) te traceren zijn. Om gegevensverlies te voorkomen, wordt aanbevolen om back-ups op externe servers en / of niet-aangesloten opslagapparaten te bewaren (bij voorkeur op verschillende locaties).

Hoe besmette ransomware mijn computer?

Ransomware en andere malware wordt voornamelijk verspreid met behulp van spamcampagnes, trojans, tools voor illegale activering ("cracks"), valse updaters en onbetrouwbare downloadbronnen. Spamcampagnes worden gebruikt om duizenden misleidende e-mails te verzenden. Aan deze e-mail zijn besmettelijke bestanden toegevoegd of ze bevatten downloadlinks die verwijzen naar schadelijke inhoud. Virusbestanden kunnen verschillende formaten hebben (bijv. Microsoft Office- en PDF-documenten, archief- en uitvoerbare bestanden, JavaScript, enz.) en wanneer ze worden geopend, wordt het infectieproces gestart (d.w.z. download / installatie van malware). Sommige trojans kunnen kettinginfecties veroorzaken. In plaats van een gelicentieerd product te activeren, kunnen 'cracking'-tools schadelijke software downloaden en installeren. Valse updaters veroorzaken infecties door fouten in verouderde software te misbruiken en/of door simpelweg malware te installeren in plaats van de beloofde updates. Schadelijke inhoud kan onbedoeld worden gedownload van onbetrouwbare kanalen, bijv. onofficiële en gratis file-hosting (freeware) websites, P2P-deelnetwerken (BitTorrent, Gnutella, eMule, etc.) en andere externe downloaders.

Overzicht risico's:
Naam Het Kasp virus
Type bedreiging Ransomware, cryptovirus, bestandslocker
Extensie versleutelde bestanden .kasp
Bericht met de vraag om losgeld _readme.txt
Losgeldbedrag $980 or $490
Contactgegevens cybercriminelen helpmanager@mail.ch en restoremanager@airmail.cc
Detectienamen AVG (FileRepMalware), BitDefender (Trojan.GenericKD.34478150), ESET-NOD32 (een variant van Win32/Kryptik.HFYV), Kaspersky (Exploit.Win32.Shellcode.toq), volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen U kunt bestanden op uw computer niet meer openen, bestanden hebben een andere extensie gekregen (zoals my.docx.locked). Er verschijnt een bericht op uw bureaublad waarin cybercriminelen u vragen om een losgeld te betalen (gewoonlijk in bitcoin) om uw bestanden te ontsleutelen.
Bijomende informatie Deze malware toont een vals Windows Update-scherm en wijzigt het Windows "hosts"-bestand zodat gebruikers geen cybersecurity-websites kunnen bezoeken (hieronder meer informatie).
Distributiemethodes Besmette e-mailbijlagen (macros), torrentwebsites, kwaadaardige advertenties.
Schade Alle bestanden zijn gecodeerd en ze kunnen niet worden geopend zonder losgeld te betalen. Extra trojans, wachtwoordstelers en andere malware-infecties kunnen samen met een ransomware-infectie worden geïnstalleerd.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Hoe beschermt u zich tegen besmettingen met ransomware?

Verdachte en irrelevante e-mails mogen niet worden geopend, vooral geen bijgevoegde bestanden of links die hierin worden aangetroffen, en dit vanwege het risico op mogelijke systeeminfecties. Het wordt aanbevolen om bestanden alleen te downloaden van officiële en geverifieerde bronnen. Daarnaast is het belangrijk om producten te activeren en bij te werken met tools / functies die worden geleverd door legitieme ontwikkelaars. Het gebruik van illegale activeringstools ("cracks") en updaters van derden is niet aan te raden, omdat deze vaak malware verspreiden. Om de veiligheid van het apparaat te garanderen, is het van het grootste belang dat er een betrouwbare antivirus en antispyware is geïnstalleerd. Bovendien moet deze software up-to-date worden gehouden, worden gebruikt om regelmatige systeemscans uit te voeren en om alle gedetecteerde en potentiële bedreigingen te elimineren. Als uw computer al is geïnfecteerd met Kasp, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze ransomware automatisch te verwijderen.

Tekst in het tekstbestand van de Kasp ransomware ("_readme.txt"):

ATTENTION!

 

Don't worry, you can return all your files!
All your files like photos, databases, documents and other important are encrypted with strongest encryption and unique key.
The only method of recovering files is to purchase decrypt tool and unique key for you.
This software will decrypt all your encrypted files.
What guarantees you have?
You can send one of your encrypted file from your PC and we decrypt it for free.
But we can decrypt only 1 file for free. File must not contain valuable information.
You can get and look video overview decrypt tool:
hxxps://we.tl/t-ccUfUrQOhF
Price of private key and decrypt software is $980.
Discount 50% available if you contact us first 72 hours, that's price for you is $490.
Please note that you'll never restore your data without payment.
Check your e-mail "Spam" or "Junk" folder if you don't get answer more than 6 hours.


To get this software you need write on our e-mail:
helpmanager@mail.ch

 

Reserve e-mail address to contact us:
restoremanager@airmail.cc

 

Your personal ID:
-

Screenshot van door Kasp versleutelde bestanden (de ".kasp"-extensie):

Files encrypted by Kasp ransomware (.kasp extension)

Screenshot van een valse Windows update pop-up die wordt getoond tijdens de versleuteling:

Fake Windows pop-up displayed by Kasp during the encryption

BELANGRIJKE OPMERKING: Ransomware uit de Djvu malware-groep voeg ook een aantal vermeldingen toe aan het Windows "hosts" -bestand. De vermeldingen bevatten URL's van verschillende websites, waarvan de meeste verband houden met het verwijderen van malware. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat gebruikers toegang krijgen tot malwarebeveiligingswebsites en hulp zoeken. Ook onze website (PCrisk.com) staat op de lijst. Het verwijderen van deze vermeldingen is echter eenvoudig - u kunt gedetailleerde instructies vinden in dit artikel (merk op dat, hoewel de stappen worden weergegeven in de Windows 10-omgeving, het proces vrijwel identiek is op alle versies van het Microsoft Windows-besturingssysteem).

Screenshot van websites in het Windows hostsbestand:

Tro Ransomware adding websites to Windows Hosts file

Er zijn momenteel twee versies van Djvu-ransomware-infecties in omloop, een oude en een nieuwere. De oude versies waren ontworpen om gegevens te versleutelen door een hardgecodeerde "offline sleutel" te gebruiken wanneer de geïnfecteerde machine geen internetverbinding had of de server een time-out had / niet reageerde. Daarom waren sommige slachtoffers in staat om gegevens te ontsleutelen met behulp van een tool ontwikkeld door cyberveiligheidsonderzoeker Michael Gillespie, maar nu het versleutelingsmechanisme enigszins is gewijzigd (in de nieuwe versie, uitgebracht in augustus 2019), werkt de decrypter niet meer en deze wordt niet meer ondersteund. Als uw gegevens zijn gecodeerd door een oudere versie, kunt u deze mogelijk herstellen met een andere tool die is ontwikkeld door Emsisoft en Michael Gillespie. Die decodeert in totaal 148 Djvu-varianten en u kunt er meer informatie over vinden, evenals downloadlinks en decoderingsinstructies op Emsisoft's officiële website.

Screenshot van de Djvu decryptietool van Emsisoft and Michael Gillespie:

Djvu ransomware decrypter by Michael Gillespie and Emsisoft

Bovendien biedt Emsisoft nu een service die het mogelijk maakt om gegevens te ontsleutelen (nogmaals, alleen als deze zijn versleuteld door Djvu-varianten die vóór augustus 2019 zijn uitgebracht) voor die slachtoffers die twee dezelfde bestanden hebben waarvan één wel en één niet versleuteld is. Het enige dat de slachtoffers hoeven te doen is een paar originele en gecodeerde bestanden uploaden naar Emsisoft's Djvu decryptiepagina en de bovengenoemde decoderingstool downloaden (de downloadlink wordt verstrekt na het uploaden van bestanden). Houd er rekening mee dat het verwerken van het bestand enige tijd kan duren, dus wees geduldig. Het is ook goed om te noteren dat het systeem een internetverbinding moet hebben tijdens het hele decoderingsproces, anders mislukt het.

Screenshot van Emsisoft's Djvu decryptieservice:

Djvu ransomware decryption service by Emsisoft

De Kasp ransomware verwijderen:

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Video die uitlegt welke stappen worden genomen in geval van een ransomware infectie:

Snelmenu:

Ransomware melden bij de autoriteiten:

Als u het slachtoffer bent gewoden van een ransomwareaanval, dan raden we u aan dit incident aan de autoriteiten te melden. Door de opsporingsinstanties informatie te verstrekken helpt u cybercriminaliteit op te sporen en aanvallers te vervolgen. Dit is een lijst met autoriteiten waar u een ransomwareaanval kunt melden. Voor de volledige lijst van lokale cyberbeveiligingscentra en informatie over waarom u ransomwareaanvallen moet melden, kunt u dit artikel lezen.

Lijst met lokale autoriteiten waar ransomware moet worden gemeld (afhankelijk van uw woonplaats):

Het besmette apparaat isoleren:

Sommige ransomware-infecties zijn ontworpen om bestanden op externe opslagapparaten te versleutelen en te infecteren en zich over het hele lokale netwerk te verspreiden. Daarom is het erg belangrijk om het besmette apparaat (de computer) zo snel mogelijk te isoleren.

Stap 1: De internetverbinding verbreken.

De eenvoudigste manier om een computer los te koppelen van internet, is het lostrekken van de ethernetkabel naar het moederbord. Sommige apparaten zijn echter verbonden via een draadloos netwerk en voor sommige gebruikers (vooral degenen die niet bijzonder technisch onderlegd zijn) kan het loskoppelen van kabels moeilijk zijn. U kunt uw computersyseem gelukkig ook loskoppelen van het internet via het Configuratiescherm:

Navigeer naar "Configuratiescherm", klik op de zoekmachinebalk in de rechterbovenhoek van het scherm, typ "Netwerk en delen centrum" en kies het zoekresultaat: De computerverbinding met het internet verbreken (stap 1)

Klik op "Adapterinstellingen wijzigen" in de linkerbovenhoek van het scherm: De verbinding met het internet verbreken (stap 2)

Klik rechts op elke verbinding en kies "Uitschakelen". Zodra deze zijn uitgeschakeld is de computer niet langer verbonden met internet. Om de verbinding te herstellen klikt u gewoon met de rechtermuisknop op de verbinding en kiest u "Inschakelen". De internetverbinding verbreken (stap 3)

Stap 2: Ontkoppel alle opslagapparaten.

Zoals hierboven vermeld, kan ransomware gegevens versleutelen en alle opslagapparaten besmetten die op de computer zijn aangesloten. Daarom moeten alle externe opslagapparaten (flashdrives, draagbare harde schijven, enz.) onmiddellijk worden losgekoppeld.  We raden u echter ten zeerste aan om elk apparaat eerst "uit te werpen" voordat u het loskoppelt, en dit om gegevensbeschadiging te voorkomen:

Navigeer naar "Mijn Computer", klik rechts op elk aangesloten apparaat en klik op "Uitwerpen": Opslagapparaten uitwerpen

Stap 3: Meld u af bij alle cloudopslagdiensten.

Sommigr ransomware kan mogelijk de software kapen die gegevens uploadt naar "de Cloud". Hierdoor kunnen gegevens in de cloud beschadigd worden of worden versleuteld. Daarom moet u zich afmelden bij alle cloudopslagaccounts in browsers en andere gerelateerde software. Verwijder eventueel de cloudsoftware tijdelijk totdat de infectie volledig is verwijderd.

De ransomwarebesmetting identificeren:

Om een infectie goed te kunnen verwijderen, moet men deze eerst identificeren. Sommige ransomware-infecties tonen berichten met de vraag om losgeld (zie het tekstbestand van de WALDO-ransomware hieronder).

De ransomwarebesmetting identificeren (stap 1)

Dit is echter zeldzaam. In de meeste gevallen bevat de ransomware kortere berichten die simpelweg aangeven dat de gegevens gecodeerd zijn en dat de slachtoffers losgeld moeten betalen. Ransomware genereert doorgaans berichten met verschillende bestandsnamen (bijvoorbeeld "_readme.txt", "READ-ME.txt", "DECRYPTION_INSTRUCTIONS.txt", "DECRYPT_FILES.html", enz.). Daarom lijkt het gebruik van de naam van een losgeldbericht ook een goede manier om de infectie te identificeren. Het probleem is echter dat veel van deze namen generiek zijn en dat sommige infecties dezelfde namen gebruiken, ook al verschillen de berichten en zijn de infecties zelf niet gerelateerd. Daarom zal het gebruik van alleen de bestandsnaam van het bericht vaak ondoeltreffend zijn en kan dit zelfs leiden tot permanent gegevensverlies (doordat er dan wordt gepoogd om gegevens te ontsleutelen met tools die zijn ontworpen voor andere ransomware-infecties, dit zal waarschijnlijk de bestanden permanent beschadigen en decodering zal niet langer mogelijk zijn. zelfs niet met de juiste tools).

Een andere manier om een ​​ransomware-infectie te identificeren, is door de bestandsextensie te controleren, die aan elk gecodeerd bestand is toegevoegd. Ransomware-infecties dragen vaak de naam van de extensies die ze toevoegen (zoals de bestanden hieronder, die werden versleuteld door de Qewe-ransomware).

Ransomware identificeren (stap 2)

Deze methode is echter alleen effectief als de toegevoegde bestandsextensie ook echt uniek is. Veel ransomware-infecties voegen een generieke extensie toe (bijvoorbeeld ".encrypted", ".enc", ".crypted", ".locked", enz.). In deze gevallen is het identificeren van ransomware aan de hand van de toegevoegde extensie onmogelijk.

Eén van de snelste en eenvoudigste manieren om ransomware te identificeren is de ID Ransomware-website. Deze service herkent de meeste bestaande ransomware-infecties. Slachtoffers moeten enkel een een losgeldbericht en / of een versleuteld bestand uploaden (we raden u aan om indien mogelijke beide te uploaden).

Ransomware identificeren (stap 3)

De ransomware wordt binnen enkele seconden geïdentificeerd en u krijgt verschillende details, zoals de naam van de malwarefamilie waartoe de infectie behoort, of deze decodeerbaar is, enzovoort.

Voorbeeld 1 (De Qewe [Stop/Djvu] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 4)

Voorbeeld 2 (.iso [Phobos] ransomware):

Ransomware identificeren (stap 5)

Als uw gegevens toch blijkt te zijn gecodeerd door een ransomware die niet wordt ondersteund door ID Ransomware, dan kunt u altijd proberen op internet te zoeken met behulp van bepaalde trefwoorden (bijvoorbeeld naam van het losgeldbericht, bestandsextensie, verstrekte contactgegevens, cryptowallet-adressen, enz.).

Decryptietools zoeken:

De versleutelingsalgoritmen die door de meeste ransomwares worden gebruikt, zijn buitengewoon geavanceerd en, als de versleuteling correct wordt uitgevoerd, kan alleen de ontwikkelaar uw gegevens herstellen. Dit komt doordat voor de decodering een specifieke sleutel nodig is, die tijdens de codering wordt aangemaakt. Gegevens herstellen zonder deze sleutel is onmogelijk. In de meeste gevallen bewaren de cybercriminelen sleutels op een externe server en niet op de geïnfecteerde machine. Dharma (CrySis), Phobos en andere bekende families van ransomware-infecties zijn vrijwel foutloos, en daarbij is het gewoon onmogelijk om versleutelde gegevens te herstellen zonder de tussenkomst van de ontwikkelaars. Desondanks zijn er ook tientallen ransomwares die slecht ontwikkeld zijn en die bugs bevatten (bijvoorbeeld het gebruik van identieke coderings- / decoderingssleutels voor elk slachtoffer, lokaal opgeslagen sleutels, enz.). Controleer daarom altijd of er decoderingstools bestaan voor de ransomware die uw computer heeft besmet.

De juiste decryptietool zoeken op internet kan lastig zijn. Daarom raden we u aan het No More Ransom Project te gebruiken, en dt is waarom identificatie van de ransomware handig is. De website van No More Ransom Project bevat een sectie "Decryptietools" met een zoekbalk. Voer daar de naam in van de ransomware die u hebt geïdentificeerd, en bekijk de beschikbare decryptors.

Ransomware-decryptors zoeken via de nomoreransom.org website

Bestanden herstellen met tools voor gegevensherstel:

Afhankelijk van de situatie (de kwaliteit van de ransomware, het gebruikte versleutelingsalgoritme enz.) kan het mogelijk zijn om bestanden te herstellen met behulp van tools van derden. Hiervoor raden we u de tool Recuva aan, ontwikkeld door CCleaner. Deze tool ondersteunt meer dan duizend gegevenstypen (afbeeldingen, video, audio, documenten, enz.) en is zeer intuïtief (er is weinig kennis nodig om gegevens te herstellen). Bovendien is het gebruik van de herstelfunctie volledig gratis.

Stap 1: Voer een scan uit.

Start de Recuva-applicatie en volg de wizard. U krijgt verschillende vensters te zien waarin u kunt kiezen naar welke bestandstypen u wilt zoeken, welke locaties moeten worden gescand, enz. Het enige dat u moet doen, is in de opties selecteren waar u naar zoekt en de scan starten. We raden u aan om de "Diepe scan" in te schakelen voordat u begint, anders zijn de scanmogelijkheden van dit programma beperkt.

Recuva dataherstel-wizard

Wacht tot Recuva de scan heeft voltooid. De scanduur is afhankelijk van het aantal bestanden (aantal én bestandsgrootte) dat u scant (het scannen van enkele honderden gigabytes kan bijvoorbeeld meer dan een uur duren). Wees dus geduldig tijdens het scanproces. We raden u ook af om bestaande bestanden te wijzigen of te verwijderen, aangezien dit de scan kan verstoren. Als u tijdens het scannen bestanden toevoegt (bijvoorbeeld door deze te downloaden), dan zal de scanduur worden verlengd:

Recuva dataherstel scanduur

Stap 2: Gegevens herstellen.

Zodra het proces is voltooid, selecteert u de mappen / bestanden die u wilt herstellen en klikt u op "Herstellen". Houd er rekening mee dat er voldoene vrije ruimte nodig is op uw harde schijf om gegevens te kunnen herstellen:

Recuva tool voor gegevensherstel

Backups maken van uw gegevens:

Uw bestanden goed beheren en er backups van maken is belangrijk voor de veiligheid van uw gegevens. Wees dus altijd voorzichtig en plan vooruit.

Partitiemanagement: We raden u aan uw gegevens op meerdere partities te bewaren en belangrijke bestanden niet op dezelfde partitie als het besturingssysteem te bewaren. Als u in een situatie terechtkomt waarin u het systeem niet kunt opstarten en u wordt gedwongen de schijf waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd te formatteren (in de meeste gevallen is dit waar malware-infecties zich verbergen), dan zult u alle gegevens verliezen op die partitie. Vandaar het voordeel van het instellen van meerdere partities: als u het volledige opslagapparaat aan een enkele partitie hebt toegewezen, wordt u gedwongen alles te verwijderen, maar door meerdere partities aan te maken en de gegevens correct toe te wijzen, kunt u dit voorkomen. U kunt uw partities eenvoudig formatteren zonder de andere partities te wijzigen. Zo wordt de ene partitie opgeschoond en blijven de andere onaangeroerd, en blijven uw gegevens veilig bewaard. Het beheren van partities is vrij eenvoudig en u kunt alle benodigde informatie vinden op de Microsoft website met documentatie.

Gegevensbackups: Een van de meest betrouwbare back-upmethoden is om een extern opslagapparaat te gebruiken voor uw backups en dit niet te verbinden met uw computersysteem. Kopieer uw gegevens naar een externe harde schijf, flashdrive, SSD, HDD of een ander opslagapparaat, koppel deze los en bewaar deze op een veilige en droge plaats uit de buurt van zon en extreme temperaturen. Deze methode is natuurlijk niet erg praktisch, want back-ups en updates van gegevens moeten met enige regelmaat worden gemaakt. U kunt ook een cloudservice of externe server gebruiken. Hiervoor is een internetverbinding vereist en is er altijd een kans op beveiligingsinbreuken, hoewel dat zelden voorkomt.

We raden u aan om Microsoft OneDrive te gebruiken om backups te bewaren van uw bestanden. Met OneDrive kunt u uw persoonlijke bestanden en gegevens in de cloud opslaan en bestanden synchroniseren tussen computers en mobiele apparaten, zodat u uw bestanden vanaf al uw Windows-apparaten kunt openen en bewerken. Met OneDrive kunt u bestanden opslaan, delen en er previews van weergeven, de downloadgeschiedenis openen, bestanden verplaatsen, verwijderen en hernoemen, nieuwe mappen maken en nog veel meer.

U kunt een back-up maken van uw belangrijkste mappen en bestanden op uw pc (uw bureaublad-, documenten- en afbeeldingenmappen). Enkele van de meest opvallende functies van OneDrive zijn bestandsversiebeheer, waarmee oudere versies van bestanden tot 30 dagen bewaard blijven. OneDrive heeft ook een prullenbak waarin al uw verwijderde bestanden voor een beperkte tijd worden bewaard. Verwijderde bestanden worden niet meegeteld bij de opslaglimieten van de de gebruikers.

OneDrive werkt met HTML5-technologie en u kunt er bestanden tot 300 MB mee uploaden via klikken en slepen in de webbrowser, of bestanden tot 10 GB via de OneDrive desktop-app. Met OneDrive kunt u volledige mappen downloaden als een enkel ZIP-bestand met maximaal 10.000 bestanden, hoewel er per download een limiet is van 15 GB.

OneDrive wordt standaard geleverd met 5 GB gratis opslagruimte. Extra opslaglimieten van 100 GB, 1 TB en 6 TB zijn beschikbaar met een betalend abonnement. U kunt deze abonnementen verkrijgen door extra opslagruimte aan te kopen, al dan niet in combinatie met een Office 365-abonnement.

Een gegevensbackup maken:

De backup-procedur blijft dezelfde voor alle types bestanden en mappen. Dit is hoe u een backup van uw bestanden kunt maken met Microsoft OneDrive

Stap 1: Kies de bestanden en mappen waar u een backup van wilt maken.

Klik op het OneDrive-icoon in de taakbalk

Klikop het OneDrive cloud-icoon om het OneDrive-menu te openen. In dit menu kunt u uw backup-instellingen personaliseren.

Kies Hulp en instellingen en klik op Instellingen

Klik op Hulp & instellingen en kies Instellingen uit het uitklapmenu.

Selecteer het tabblad Backup en klik op Backup beheren

Ga naar het tabblad Backup en klik op Backup beheren.

Selecteer de mappen waarvan u een backup wilt maken en klik op Backup starten

In dit menu, kunt u kiezn om een backup te maken van het Bureaublad en alle bestanden daarin, of van de mappen Documenten en Afbeeldingen, met alle bestanden daarin. Klik op Backup starten.

Wanneer u nu een bestand of map toevoegt aan het bureaublad en de mappen Documenten en Afbeeldingen, wordt er automatisch een back-up van gemaakt op OneDrive.

Om mappen en bestanden toe te voegen die niet op de hierboven getoonde locaties staan, moet u ze handmatig toevoegen.

Selecteer handmatig een bestand en kopieer het

Open Verkenner en navigeer naar de locatie van het bestand/de map waarvan u een backup wilt maken. Selecteer deze, klik er met de rechtermuisknop op en klik op Kopiëren.

Plak het gekopieerde bestand in de OneDrive-map om een backup te maken

Vervolgens navigert u naar OneDrive, en klikt u met de rechtermuisknop gelijk waar in het venster, en klikt u op Plakken. U kunt ook een bestand slepen en neerzetten in OneDrive. OneDrive maakt automatisch een back-up van de map / het bestand.

Status van bestanden in de OneDrive-map

Van alle bestanden die aan de OneDrive-map zijn toegevoegd, wordt automatisch een back-up in de cloud gemaakt. De groene cirkel met het vinkje erin geeft aan dat het bestand zowel lokaal als op OneDrive beschikbaar is en dat de bestandsversie op beide hetzelfde is. Het pictogram met een blauwe wolk geeft aan dat het bestand nog niet is gesynchroniseerd en alleen beschikbaar is op OneDrive. Het synchronisatiepictogram geeft aan dat het bestand momenteel wordt gesynchroniseerd.Klik op Hulp & Instellingen en klik op 'Online weergeven'

Om bestanden te openen die enkel beschikbaar zijn op OneDrive online, gaat u naar het Hulp & instellingen-uitklapmenu en kiest u Online weergeven.

Klik op het tandwiel voor Instellingen en vervolgens op Opties

Stap 2: Corrupte bestanden herstellen.

OneDrive zorgt ervoor dat de bestanden gesynchroniseerd blijven, dus de versie van het bestand op de computer is dezelfde versie in de cloud. Als ransomware uw bestanden echter heeft gecodeerd, kunt u gebruikmaken van de OneDrive versiegeschiedenis-functie en zo bestanden herstellen naar een versie die werd gemaakt voor de versleuteling.

Microsoft 365 heeft een ransomwaredetectiefunctie die u waarschuwt wanneer uw OneDrive-bestanden dreigen te worden versleuteld of werden aangevallen. Deze functie helpt u bij het herstellen van uw bestanden. Houd er echter rekening mee dat als u geen betaald Microsoft 365-abonnement heeft, u slechts één keer gratis detectie en bestandsherstel kunt gebruiken.

Als uw OneDrive-bestanden worden verwijderd, beschadigd of geïnfecteerd door malware, kunt u uw volledige OneDrive herstellen naar een eerder tijdstip. Hier ziet u hoe u uw volledige OneDrive kunt herstellen:

Uw Onedrive herstellen

1. Als u zich heeft aangemeld met een persoonlijk account, klikt u op het tandwiel Instellingen bovenaan de pagina. Klik vervolgens op Opties en selecteer Uw OneDrive herstellen.

Als u bent aangemeld met een werk- of schoolaccount, klikt u op het tandwiel Instellingen boven aan de pagina. Klik vervolgens op Uw OneDrive herstellen.

2. Selecteer op de pagina Uw OneDrive herstellen een datum in het uitklapmenu. Merk op dat als u uw bestanden herstelt na een automatische detectie van ransomware, de aanbevolen hersteldatum reeds voor u is geselecteerd.

3. Nadat u alle opties voor bestandsherstel heeft geconfigureerd, klikt u op Herstellen om alle verdachte wijzigingen aan uw bestanden ongedaan te maken.

De beste manier om schade door ransomware-infecties te voorkomen, is regelmatig backups van uw gegevens te maken.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Het Kasp virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Het Kasp virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.