Hoe verwijdert u de PrimaryIndexer adware?

Ook bekend als: Advertenties van PrimaryIndexer
Type: Mac Virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Medium

Hoe verwijdert u PrimaryIndexer van een Mac?

Wat is PrimaryIndexer?

PrimaryIndexer is ontworpen om advertenties te vertonen, de Safe Finder website te promoten (via akamaihd.net) en bepaalde browserinstellingen te wijzigen zodat een valse zoekmachine wordt geopend. Met andere woorden: deze app is adware en een browserkaper. Onderzoek toont aan dat deze app ook gevoelige data kan lezen. Meestal downloaden en installeren gebruikers adware niet bewust en opzettelijk. Daarom worden apps van dit type gecategoriseerd als mogelijk ongewenste applicaties (ongewenste programma's).

PrimaryIndexer adware

In de meeste gevallen zijn apps zoals PrimaryIndexer ontworpen om banners, coupons, enquêtes, pop-ups en andere soorten advertenties weer te geven. Wanneer erop wordt geklikt, dan openen ze vaak dubieuze websites, in sommige gevallen kunnen ze zelfs ongewenste downloads of installaties veroorzaken door bepaalde scripts uit te voeren. Ook zijn adware-applicaties meestal ontworpen om allerlei browsergegevens te verzamelen (bijv. Ingevoerde zoekopdrachten, adressen van bezochte websites, IP-adressen, geolocaties). Het is bekend dat PrimaryIndexer ook gevoelige gegevens zoals wachtwoorden, creditcardgegevens, telefoonnummers en andere persoonlijke informatie kan lezen. Dergelijke informatie kan worden misbruikt om accounts en identiteiten te stelen en frauduleuze aankopen, transacties enz. uit te voeren. Dit betekent dat gebruikers die PrimaryIndexer op een browser (en computer) hebben geïnstalleerd, het slachtoffer kunnen worden van identiteitsdiefstal, financiële verliezen, diefstal van hun persoonlijke accounts, privacyschendingen, internetcriminaliteit enz. Bovendien verandert deze app de browserinstellingen om zo het adres van een nep-zoekmachine te promoten. Apps zoals deze zijn meestal ontworpen om nep-zoekmachines te promoten door de instellingen zoals het adres van de standaardzoekmachine, startpagina en nieuwe tabbladen te wijzigen. Zo worden gebruikers gedwongen een bepaald adres te bezoeken telkens wanneer ze een browser of een nieuw tabblad openen en telkens als ze zoekopdrachten invoeren in URL-balk. Meestal kunnen gebruikers die wijzigingen niet ongedaan maken zolang de browserkaper-app is geïnstalleerd. Daarom mogen apps zoals PrimaryIndexer niet worden vertrouwd en zeker niet worden gedownload en geïnstalleerd.

Samenvatting bedreiging:
Naam Advertenties van PrimaryIndexer
Type bedreiging Adware, Mac-malware, Mac-virus
Detectienamen Avast (MacOS:AdAgent-L [Adw]), AVG (MacOS:AdAgent-L [Adw]), ESET-NOD32 (A Variant Of OSX/Adware.Synataeb.C), Kaspersky (Not-a-virus:HEUR:AdWare.OSX.Adload.h), volledige lijst (VirusTotal)
Bijkomende informatie Deze app is afkomstig uit de Adload malware-familie.
Symptomen Uw Mac werkt trager dan normaal, u ziet ongewenste advertenties, u wordt doorverwezen naar dubieuze websites.
Distributiemethodes Misleidende advertenties, gratis software installers (bundling), valse Flash Player installers, downloads van torrentbestanden.
Schade Spionage van internetbrowsers (mogelijke privacyschendingen), vertonen van ongewenste advertenties, doorverwijzingen naar dubieuze websites, verlies van privégegevens.
Verwijdering

Om Advertenties van PrimaryIndexer verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Combo Cleaner.
▼ Combo Cleaner Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar.

PrimaryIndexer lijkt sterk op gelijkaardige apps, zoals bijvoorbeeld VentureSprint, RotatorAssist en OperationArchive. Meestal zijn dergelijke apps nutteloos en werden ze alleen ontworpen om advertenties weer te geven, allerlei gegevens te verzamelen of een nep-zoekmachine te promoten. Hoewel ontwikkelaars ze vaak adverteren als nuttige en legitieme applicaties. Hoe dan ook, als PrimaryIndexer of een ander adware-type al op een browser of computer is geïnstalleerd, dan moet het meteen worden verwijderd.

Hoe werd PrimaryIndexer geïnstalleerd op mijn computer?

In de meeste gevallen downloaden of installeren gebruikers adware en andere ongewenste programma's wanneer ze op misleidende advertenties klikken of andere programma's downloaden en installeren die ongewenste apps in hun setup hebben opgenomen als extra aanbiedingen. Ongewenste downloads of installaties via misleidende advertenties kunnen voorkomen als deze advertenties zijn ontworpen om bepaalde scripts uit te voeren. Dat kan enkel als gebruikers erop klikken. Ongewenste programma's worden nog vaker gedownload of geïnstalleerd via downloaders of installers waarin ze zijn opgenomen als 'extra aanbiedingen'. U vindt ze dan terug onder de "Aangepaste", "Geavanceerde" en andere soortgelijke instellingen. Gebruikers laten die instellingen echter vaak ongewijzigd en zo worden de inbegrepen ongewenste programma's mee gedownload en geïnstalleerd, samen met programma's die gebruikers opzettelijk hebben gedownload of geïnstalleerd.

Hoe voorkomt u de installatie van mogelijk ongewenste applicaties?

Om ongewenste downloads en installaties te voorkomen, wordt aanbevolen om software alleen te downloaden vanaf officiële websites en via directe downloadlinks. Het is niet veilig om downloaders, installatieprogramma's, niet-officiële websites, peer-to-peer-netwerken en andere vergelijkbare tools van derden te gebruiken om software te downloaden (of te installeren). Dat komt omdat dergelijke kanalen vaak worden gebruikt om niet alleen ongewenste programma's maar zelfs kwaadaardige apps te verspreiden. Het is ook belangrijk om altijd te controleren wat de "Aangepaste", "Geavanceerde" en andere soortgelijke instellingen zijn van downloaders en installers en alle aanbiedingen om extra inbegrepen apps te downloaden en / of te installeren te weigeren. Een andere manier om onbedoelde downloads en installaties te vermijden, is niet op advertenties te klikken die op allerlei dubieuze pagina's verschijnen. Wanneer erop wordt geklikt, dan openen deze vaak allerlei onbetrouwbare websites of veroorzaken ze ongewenste downloads en installaties. Als er ongewenste extensies, plug-ins en add-ons in een browser zijn geïnstalleerd of als dergelijke programma's op het besturingssysteem zijn geïnstalleerd, dan moeten deze zo snel mogelijk worden verwijderd. Als uw computer al is geïnfecteerd met PrimaryIndexer, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze adware automatisch te verwijderen.

Pop-upvenster dat wordt weergegeven zodra de installatie van PrimaryIndexer is voltooid:

pop-up displayed once PrimaryIndexer installation is done

PrimaryIndexer verwijst gebruikers door naar de Safe Finder website via akamaihd.net:

PrimaryIndexer redirecting users to Safe Finder website via akamaihd.net

PrimaryIndexer op Safari:

primaryindexer adware safari extension

De PrimaryIndexe installatiemap:

primaryindexer adware contents folder

Advertenties van PrimaryIndexer onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Combo Cleaner is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Advertenties van PrimaryIndexer. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Combo Cleaner DOWNLOADEN (Mac) De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe adware en browserkapers te verwijderen van een Mac-computer:

De PrimaryIndexer adware verwijderen:

Verwijder aan PrimaryIndexer gerelateerde mogelijk ongewenste applicaties uit de map "Applicaties":

mac browser hijacker removal from applications folder

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de advertenties van primaryindexer gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

Advertenties van PrimaryIndexer verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan advertenties van primaryindexer gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan advertenties van primaryindexer gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan advertenties van primaryindexer gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

Klik om een reactie te plaatsen

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Advertenties van PrimaryIndexer QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Advertenties van PrimaryIndexer op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Advertenties van PrimaryIndexer

▼ VERWIJDER DEZE NU met Combo Cleaner (Mac)

Platform: macOS

Oordeel van de redactie over Combo Cleaner:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar.