Hoe verwijdert u GuLoader uit uw besturingssysteem?

Ook bekend als: GuLoader downloader
Type: Trojan
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

GuLoader virus verwijderingsgids

Wat is GuLoader?

GuLoader is een malware-downloader die cybercriminelen gebruiken om allerlei trojans voor externe toegang (RAT's) en andere virussen te verspreiden. Ze gebruiken GuLoader met als doel de computers te infecteren met kwaadaardige programma's die gebruikt kunnen worden als instrumenten om gevoelige informatie te stelen, om computers te infecteren met andere malware en om andere acties uit te voeren die de cybercriminelen helpen om inkomsten te verkrijgen.

GuLoader malware

Onderzoek toont aan dat GuLoader wordt gebruikt om allerlei trojans voor externe toegang en stealers te verspreiden (kwaadaardige programma's die ontworpen zijn om gevoelige gegevens te verzamelen). Trojans voor externe toegang zijn programma's die de cybercriminelen controle geven over de geïnfecteerde computers/besturingssystemen en waarmee ze toetsaanslagen kunnen bespioneren, verschillende bestanden kunnen downloaden en uitvoeren, toegang kunnen krijgen tot de webcam en de microfoon, screenshots kunnen maken, computeractiviteiten kunnen controleren, bestanden kunnen beheren (kopiëren, hernoemen, verwijderen) en andere acties uitvoeren. In de meeste gevallen proberen de cybercriminelen om creditcardgegevens en/of inloggegevens (wachtwoorden, logins) van accounts te stelen die gebruikt kunnen worden om frauduleuze aankopen/transacties te doen en/of om op andere manieren inkomsten te verkrijgen. Het is gebruikelijk dat ze trojans voor externe toegang gebruiken als tools om computers te infecteren met andere malware zoals ransomware. Bovendien wordt GuLoader vaak gebruikt om computers te infecteren met kwaadaardige programma's die ontworpen zijn om gevoelige informatie te stelen. De cybercriminelen achter de informatiediefstal richten zich meestal op bankgerelateerde gegevens, wachtwoorden, logins, gegevens die op het klembord zijn opgeslagen en andere gevoelige informatie. Kortom, cybercriminelen proberen om de besturingssystemen met GuLoader te infecteren, zodat ze kettinginfecties kunnen veroorzaken. Met andere woorden: computers infecteren met andere malware die hen zou helpen om inkomsten te verkrijgen. Slachtoffers van malware die via GuLoader wordt verspreid, lopen het risico om geld- en/of gegevensverlies te lijden, om het slachtoffer te worden van identiteitsdiefstal, om problemen te ondervinden met betrekking tot de online privacy en andere ernstige problemen. Daarom als GuLoader of de bijbehorende payload al op het besturingssysteem geïnstalleerd is, dan moet deze onmiddellijk worden verwijderd.

Samenvatting bedreiging:
Naam GuLoader downloader
Type bedreiging Malware downloader
Detectienamen Avast (Win32:Trojan-gen), BitDefender (Trojan.GenericKD.33531900), ESET-NOD32 (A Variant Of Win32/Injector.EKYU), Kaspersky (Backdoor.MSIL.NanoBot.bbks), volledige lijst (VirusTotal)
Payload GuLoader kan gebruikt worden om de systemen te besmetten met Agent Tesla, FormBook, LokiBot, NetWire, Remcos, Vidar en andere kwaadaardige programma's
Symptomen Programma's zoals GuLoader zijn ontworpen om heimelijk in de computer van het slachtoffer te infiltreren en te wachten, dus zijn er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar op een geïnfecteerde machine.
Distributie methodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, kwaadaardige online advertenties, social engineering, software 'cracks'.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, gegevens en/of geldverlies, problemen met de online privacy
Verwijdering

Om GuLoader downloader verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Enkele voorbeelden van kwaadaardige programma's die cybercriminelen via GuLoader kunnen verspreiden zijn: Agent Tesla, FormBook, LokiBot, NetWire, Remcos, Vidar. Ze kunnen deze downloader echter ook gebruiken als een tool om systemen te infecteren met andere kwaadaardige programma's. Hun belangrijkste doel is om toegang te krijgen tot persoonlijke informatie, accounts of om andere acties uit te voeren waarmee ze op frauduleuze manieren inkomsten kunnen verkrijgen.

Hoe besmette GuLoader mijn computer?

Het is gebruikelijk dat cybercriminelen allerlei kwaadaardige programma's verspreiden via spamcampagnes, onbetrouwbare downloadkanalen, niet-officiële (valse) software-updatetools, trojans en cracking-tools/niet-officiële activators. Spamcampagnes worden vaak gebruikt als tool om de ontvangers te misleiden om hun systemen te infecteren via kwaadaardige bijlagen (of weblinks die schadelijke bestanden downloaden). Eens geopend installeren die bestanden of bijlagen de malware. Voorbeelden van bestanden die cybercriminelen opnemen in/toevoegen aan hun e-mails zijn: Microsoft Office, PDF-documenten, archiefbestanden (bijvoorbeeld RAR, ZIP), uitvoerbare bestanden (zoals .exe) en JavaScript-bestanden. Peer-to-peer-netwerken (zoals torrent-clients, eMule), freeware-downloadwebsites, gratis websites voor het hosten van bestanden, downloaders van derden, niet-officiële pagina's, enz. kunnen ook gebruikt worden als tools om kwaadaardige programma's te verspreiden. Cybercriminelen gebruiken ze om schadelijke bestanden te hosten die, als ze worden gedownload en geopend/uitgevoerd, het besturingssysteem infecteren met een aantal risicovolle malware. Het is de moeite waard om te vermelden dat installatieprogramma's van derden ook ontworpen kunnen zijn om malware te verspreiden. Niet-officiële tools die de geïnstalleerde software zouden moeten updaten, infecteren meestal de besturingssystemen door bugs/gebreken van de verouderde software te misbruiken of door schadelijke software te installeren in plaats van de updates/fixes. Trojans kunnen alleen schade veroorzaken als ze al geïnstalleerd zijn. Deze schadelijke programma's zijn vaak ontworpen om achterdeuren te openen voor andere malware. Met andere woorden: ze veroorzaken kettinginfecties. Tools voor het kraken van software wordt gebruikt door gebruikers die software gratis willen activeren (de activering ervan willen omzeilen). Het is echter gebruikelijk dat tools van dit type schadelijke software installeren.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Websitelinks en bijlagen die worden weergegeven in irrelevante e-mails mogen niet worden vertrouwd, vooral niet als dergelijke e-mails worden verzonden vanaf onbekende, verdachte adressen. Als er een reden is om te denken dat een e-mail onbetrouwbaar is, dan is het de beste optie om deze eenvoudigweg te negeren en om de inhoud ongeopend te laten. Software moet worden gedownload van officiële websites en via directe downloadlinks. Downloaders van derden, installatieprogramma's, niet-officiële pagina's en andere kanalen/tools mogen niet worden gebruikt. Bovendien mag de geïnstalleerde software alleen worden bijgewerkt en/of geactiveerd met de tools en/of functies die ontworpen (geleverd) zijn door officiële ontwikkelaars. Updaters en activators van derden kunnen (en zijn vaak) ontworpen om malware te installeren. Bovendien is het niet legaal om de activering van de gelicentieerde software te omzeilen met tools van derden. Een andere manier om de besturingssystemen veilig te houden, is door ze regelmatig op virussen en andere bedreigingen te scannen. Deze scans moeten worden uitgevoerd met een betrouwbare antivirus- of antispywaresoftware. Als u denkt dat uw computer al is geïnfecteerd, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om de geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

GuLoader downloader onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van GuLoader downloader. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijdert u malware handmatig?

Handmatig verwijderen van malware is een gecompliceerde taak, meestal is het beter om antivirus- of antimalwareprogramma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen, raden we aan Malwarebytes te gebruiken. Als u malware handmatig wilt verwijderen, moet u eerst de naam kennen van de malware die u probeert te verwijderen. Hier een voorbeeld van een verdacht programma dat op de computer van de gebruiker wordt uitgevoerd:

kwaadaardig proces uitgevoerd op de gebruikte computer vb

Als u de lijst met programma's op uw computer hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van taakbeheer en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, gaat u verder met de volgende stappen:

manual malware removal step 1 Download het programma Autoruns. Dit programma toont toepassingen die automatisch starten, register- en bestandssysteemlocaties:

screenshot van de autorun applicatie

manual malware removal step 2Herstart uw computer in Veilige Modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk F5 om in Veilige Modus met netwerk te starten.

Windows 8 Veilige Modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 veilige modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

manual malware removal step 3Pak het archiefbestand uit en voer het bestand Autoruns.exe uit.

pak autoruns.zip uit en voer autoruns.exe uit

manual malware removal step 4Klik in de Autoruns-applicatie bovenaan op "Opties" en verwijder de vinkjes bij "Hide Empty Locations" en "Hide Windows Entries". Na deze procedure klikt u op het pictogram "Refresh".

Klik bovenaan 'Options' en vink 'Hide Empty Locations' en 'Hide Windows Entries' uit

manual malware removal step 5Controleer de lijst van de Autoruns-applicatie en zoek het malwarebestand uit dat u wilt verwijderen.

Schrijf het volledige pad en de naam op. Merk op dat sommige malware de procesnamen verbergt onder legitieme Windows-procesnamen. In dit stadium is het erg belangrijk om te voorkomen dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u 'Delete'.

lokaliseer de te verwijderen malware-bestanden

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-applicatie (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij de volgende opstart van het systeem), moet u de malwarenaam op uw computer zoeken. Zorg dat u verborgen mappen en bestanden inschakelt voordat u doorgaat. Als u het bestand van de malware vindt, verwijder het dan.

zoeken naar malware-bestandn op uw computer

Start uw computer opnieuw op in normale modus. Door deze stappen te volgen, kunt u eventuele malware van uw computer verwijderen. Merk op dat voor het handmatig verwijderen van malware een grondige computerkennis noodzakelijk is. Het wordt daarom aanbevolen om de verwijdering van malware over te laten aan antivirus- en antimalwareprogramma's. Deze stappen werken mogelijk niet met geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om besmettingen te voorkomen dan achteraf malware te moeten verwijderen. Om ervoor te zorgen dat uw computer veilig blijft, moet u steeds de meest recente updates van het besturingssysteem installeren en antivirussoftware gebruiken.

Om zeker te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden we u aan deze te scannen met Malwarebytes.

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
GuLoader downloader QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van GuLoader downloader op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met GuLoader downloader

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.