Hoe verwijdert u Cryxos van uw computer?

Ook bekend als: Cryxos virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Medium

Cryxos Trojan verwijderingsinstructies

Wat is Cryxos Trojan?

Cryxos-trojans zijn ontworpen om misleidende waarschuwingen en meldingen weer te geven op gecompromitteerde of kwaadaardige websites die beweren dat de computer van de gebruiker is geïnfecteerd met een of meerdere virussen, dat deze is geblokkeerd  of dat sommige persoonlijke gegevens van de gebruiker zijn gestolen. In de meeste gevallen worden gebruikers aangemoedigd om 'het probleem' op te lossen door contact op te nemen met de oplichters via het opgegeven telefoonnummer. Meestal vertonen Cryxos trojans berichten die vermomd zijn als legitieme meldingen van Microsoft. Dit bedrijf heeft echter niets te maken met deze zwendel. We raden u ten zeerste aan om dergelijke meldingen niet te vertrouwen en Cryxos zo snel mogelijk uit uw besturingssysteem te verwijderen.

Oplichting met de Cryxos trojan

In de meeste gevallen vertonen de Cryxos trojans virussen en foutmeldingen als gebruikers kwaadaardige of gecompromitteerde websites bezoeken die zijn geïnjecteerd met een kwaadaardig JavaScript-bestand. Dat script geeft meldingen weer die vermomd zijn als legitieme berichten van het Microsoft- of Windows-besturingssysteem. Doorgaans beweren deze berichten dat het besturingssysteem van de gebruiker is geïnfecteerd met een of meerdere virussen en moedigen ze hen aan om een ​​bepaald nummer te bellen voor technische ondersteuning. Vaak wordt in die berichten beweerd dat de computer van de gebruiker is geblokkeerd of dat bepaalde persoonlijke gegevens (zoals bankgegevens) werden gestolen. In sommige gevallen spelen Cryxos-trojans een audiomelding af met hetzelfde bericht dat ook in de waarschuwingsmeldingen op het scherm wordt getoond. Hoe dan ook zijn al die meldingen nep en mogen ze nooit worden vertrouwd. Meestal proberen oplichters gebruikers te laten geloven dat ze een gevonden probleem moeten oplossen (virussen verwijderen, fouten herstellen, enz.) door het opgegeven nummer zo snel mogelijk te bellen. Daarna proberen oplichters geld te verdienen aan nietsvermoedende gebruikers door hen aan te moedigen hun online technische diensten of software aan te kopen. Kortom, ze proberen gebruikers te misleiden zodat die betalen voor "assistentie". Het is goed om te weten dat sommige oplichters de slachtoffers ook vragen om hen externe toegang tot hun computer te geven. Zo kunnen de oplichters de volledige controle over de computer verwerven. Dat betekent dat ze toegang hebben tot persoonlijke informatie en dat ze bestanden of systemen kunnen infecteren met kwaadaardige software zoals ransomware.

Samenvatting bedreiging:
Naam Cryxos virus
Type bedreiging Phishing, oplichting, social engineering, fraude
Valse claim Gewoonlijk claimen oplichters achter np-supportdiensten dat een computer is geblokkeerd of dat er gegevens van de gebruiker werden gestolen.
Contactnummer van de valse technische ondersteuning +1-800-330-7028, +1-855-723-3755, +1-800-278-6064, +1-833-272-0272, +1-844-919-5111
Detectienamen (kwaadaardige bijlage)
Arcabit (JS:Trojan.Cryxos.DB69), BitDefender (JS:Trojan.Cryxos.2921), Emsisoft (JS:Trojan.Cryxos.2921 (B)), Adwind (Adwind-FDYD.jar!80CB885577CE), volledige detectielijst (VirusTotal)
Symptomen Valse foutmeldingen, valse computerscans.
Distributiemethodes Gecomprommiteerde websites, frauduleuze pop-ups met advertenties, valse applicaties.
Schade Verlies van privégegevens, financiële verliezen, identiteitsdiefstal, mogelijke malware-besmettingen.
Verwijdering

Om Cryxos virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Dit zijn enkele voorbeelden van fraude met technische ondersteuning: "This is a VIRUS. You computer is blocked", "Activation Error 0xC004FC03" en "CRITICAL_PROCESS_DIED". Wat al deze oplichtingswebsites met elkaar gemeen hebben is dat ze zijn ontworpen om gebruikers te laten geloven dat ze (telefonisch) contact moeten opnemen met oplichters en dat ze hun services en/of software zo snel mogelijk moeten aankopen. De oplichters proberen hun slachtoffers dus te misleiden. In de meeste gevallen worden die websites geopend via andere onbetrouwbare websites, misleidende advertenties en/of mogelijk ongewenste toepassingen (PUA's) die zijn geïnstalleerd op browsers en/of besturingssystemen.

Hoe werden mogelijk ongewenste applicaties geïnstalleerd op mijn computer?

Dikwijls verspreiden ontwikkelaars de mogelijk ongewenste apps door ze op te nemen in downloaders of installers van andere programma's. Deze distributiemethode wordt "bundeling" genoemd. Informatie over de extra inbegrepen programma's kan meestal worden gevonden onder de "Aangepaste" of "Geavanceerde" instellingen van de installers. Niettemin zijn er weinig mensen die deze instellingen controleren (en veranderen). Ditt betekent dat ze onbewust akkoord gaan met aanbiedingen om alle extra meegeleverde software te downloaden en/of te installeren. Ook kunnen ongewenste downloads of installaties veroorzaken door op misleidende advertenties te klikken die scripts uitvoeren. Dit gebeurt alleen wanneer mensen op die advertenties klikken. In de meeste gevallen worden ze weergegeven op allerlei onbetrouwbare websites.

Hoe vermijdt u de installatie van mogelijk ongewenste applicaties?

We raden u aan om alle bestanden en programma's steeds te downloaden van officiële en betrouwbare websites en via directe downloadlinks. Andere kanalen en tools zoals downloaders van derden, peer-to-peer-netwerken (bijvoorbeeld eMule, torrent-clients), niet-officiële websites, enz. mogen niet worden gebruikt. Als een downloader of installer "Aangepaste", "Geavanceerde" of andere vergelijkbare instellingen bevat, dan mogen deze niet worden uitgeschakeld. Het is belangrijk om aanbiedingen voor het downloaden en/of installeren van ongewenste apps te weigeren voordat de downloads en installaties zijn voltooid. Het is ook niet veilig om op advertenties te klikken die op dubieuze websites worden weergegeven. Deze openen immers vaak andere websites of ze veroorzaken downloads en installaties van allerlei ongewenste software. Om te voorkomen dat een browser verdachte websites opent en/of advertenties weergeeft, raden we u aan alle ongewenste add-ons, plug-ins of extensies uit het besturingssysteem te verwijderen. Als uw computer al is geïnfecteerd met ongewenste apps, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om deze automatisch te verwijderen.

Schermafbeelding van een zwendel met technische ondersteuning ("CRITICAL_PROCESS_DIED"):

Voorbeeld van een oplichting met technische ondersteuning

Tekst op deze oplichtingspagina:

Windows-beveiliging

     Microsoft Edge

     De server ****** vraagt om uw gebruikersnaam en wachtwoord.

 

     Die server rapporteert ook:

     "__________

     System_Protect _-_ PROTECT_ERROR_0xEB6468728

     Contact_Microsoft_Support __ + 1_ (855) _723-3755_Toll-Free.

     __________ ".

Microsoft Edge

 

    Stopcode: CRITICAL_PROCESS_DIED | Foutenrapport

    Beveiligingssysteem heeft de dreigende poging om toegang te krijgen tot uw bankaanmeldingen en gerelateerde gegevens gedetecteerd, maar deze gevaarlijke verbinding werd geblokkeerd met Firewall en verder lekken van gegevens werd voorkomen.

    We raden u ten zeerste aan om al uw accounts tijdelijk te blokkeren en een aantal noodzakelijke beveiligingsmaatregelen te nemen.

    Ondanks de tijdige blokkering van de verbinding, bestaat er nog steeds een ernstige dreiging van stealth van privégegevens.

    Wacht niet om te reageren, elke minuut is belangrijk!

    Het is mogelijk dat het virus uw schijven al heeft beschadigd of de gegevens heeft vernietigd en gestolen.

    Het is reden om de huidige systeembeveiliging te controleren en de stabiliteit ervan te verifiëren.

    Breng uw tijd niet door en bel ons onmiddellijk of neem contact op met ons ondersteuningsteam.

    ------------

    Neem contact op met Microsoft Ondersteuning:

    +1 (855) 723-3755

    ------------

    We wachten op uw snelle reactie om u te helpen

    Neem contact op met onze administratie om dit probleem op te lossen.

    Helpdesk bellen:

    +1 (855) 723-3755

 Schermafbeelding van een andere oplichting met technische ondersteuning ("This is a VIRUS. You computer is blocked"):

Voorbeeld van een oplichting met technische ondersteuning

Tekst van deze oplichting:

VIRUSMELDING VAN MICROSOFT

Deze computer is GEBLOKKEERD

Sluit dit venster niet en start uw computer opnieuw op

De registratiesleutel van uw computer is geblokkeerd.

Waarom hebben we je computer geblokkeerd?

De registratiesleutel van het venster is illegaal.

Dit venster maakt gebruik van illegale software.

Dit venster verzendt een virus via internet.

Dit venster is gehackt of wordt gebruikt vanaf een niet-gedefinieerde locatie.

We blokkeren deze computer voor uw veiligheid.

Neem contact op met Microsoft Helpline om uw computer opnieuw te activeren.

Microsoft Security Tollfree:

+ 1-800-278-6064

  Voorkom dat deze pagina extra dialogen maakt.

Windows Support Alert

Uw systeem heeft een aantal ongewone activiteiten gedetecteerd.

Het kan uw computergegevens beschadigen en uw financiële activiteiten volgen.

Meld deze activiteit aan + 1-800-278-6064

Negeer nu Alert Chat

Voer de Windows-registratiesleutel in om de blokkering op te heffen.

ENTER TOETS:

Schermafbeelding van een andere oplichting met technische ondersteuning ("VIRAL ALARM OF MICROSOFT"):

example of a tech support scam

Tekst van deze oplichting:

VIRAAL ALARM VAN MICROSOFT

*** Deze computer is GEBLOKKEERD ***

Sluit dit venster niet en start uw computer opnieuw op

De registersleutel op uw computer is geblokkeerd.

Waarom hebben we je computer geblokkeerd?

De registersleutel van het venster is illegaal.

Dit venster maakt gebruik van illegale software.

Dit venster verzendt een virus via internet.

Dit venster is gehackt of wordt gebruikt vanaf een niet-gedefinieerde locatie.

We blokkeren deze computer voor uw veiligheid.

Neem contact op met de hulplijn van Windows om uw computer te activeren.

Voer de Windows-registratiesleutel in om te ontgrendelen of te bellen

+ 1-833-272-0272 (gratis)

ENTER TOETS:

 

Windows Ondersteuning alarm

Uw systeem heeft een ongewone activiteit ontdekt.

Het kan uw computergegevens en uw financiële activiteiten schaden.

Rapporteer deze activiteit als + 1-833-272-0272

Negeer waarschuwing

Chat goed

Schermafbeelding van weer een andere oplichting met technische ondersteuning  ("Windows Detected ALUREON Attack"):

example of a tech support scam

Tekst van deze oplichting:

Windows gedetecteerd ALUREON Aanval, De gedetecteerde infecties duiden op enkele recente downloads op de computer die op hun beurt problemen op de computer hebben veroorzaakt. Bel gratis 1-844-919-5111 en deel deze code SD333 met de agent om dit op te lossen.

Voorbeeld van een spambericht dat de Cryxos trojan promoot:

De Cryxos trojan wordt gepromoot met deze e-mail

Tekst in deze e-mail:

Onderwerp: Re: Shipment_Order (RFQ 07_0167)

 

Goedemorgen,

 

Controleer bijlage voor uw referentie.

 

Kijkend naar uw reactie.

 

Beste wensen,

 

Ponude Kutrevac

- Voorraad manager -

Telefoon +385 99 4557 128

Fax +385 99 4557 221

E-mail ponude@hedone.hr

HEDONE D.O.O "

Culinecka 221, 10000- Zagreb, Kroatië

-----

De informatie in deze e-mail en eventuele bijlagen is vertrouwelijk.

Als u geen beoogde ontvanger bent, verwijdert u het bericht onmiddellijk

zonder een kopie te bewaren.

Schermafbeelding van de kwaadaardige bijlage die wordt gedetecteerd dopor VirusTotal ("Shipment_Order (RFQ 07_0167).jar"):

Cryxos trojan -  Schermafbeelding van de kwaadaardige bijlage die wordt gedetecteerd dopor VirusTotal

Cryxos virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Cryxos virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Ongewenste applicaties verwijderen:

Windows 7 gebruikers:

Toegang

Klik Start ("het Windows Logo" in de linkerbenedenhoek van je desktop), kies Controle Paneel. Zoek naar Programma's en toepassingen.

Windows XP gebruikers:

Toegang

Klik Start, kies Instellingen en klik op Controle Paneel. Zoek en klik op Programma's toevoegen of verwijderen.

Windows 10, Windows 8 gebruikers:

Toegang tot Programma's en Toepassingen (verwijdering) in Windows 10

Klik rechts in de linkerbenedenhoek, in het Snelle Toegang-menu selecteer Controle Paneel. In het geopende schem kies je Programma's en Toepassingen.

Mac OSX gebruikers:

Hoe een programma te verwijderen in OSX (Mac)

Klik op Finder, in het geopende scherm selecteer je Applicaties. Sleep de app van de Applicaties folder naar de Prullenbak (die zich in je Dock bevindt), klik dan rechts op het Prullenbak-icoon en selecteer Prullenbak Leegmaken.

Ongewenste apps verwijderen via het configuratiescherm

In het programma's verwijderen-scherm zoekt u naar verdachte/mogelijk ongewenste applicaties, selecteer deze verwijzingen en klik op "Deïnstalleren" of "Verwijderen".

Na het verwijderen van de mogelijk ongewenste applicatie scant u best uw computer op enige overblijvende onderdelen of mogelijke malware besmettingen. Gebruik daarvoor aanbevolen malware verwijderingssoftware.

Verwijder frauduleuze extensies uit internet browsers:

Video die toont hoe mogelijke ongewenste browser add-ons te verwijderen:

Internet Explorer logoVerwijder de kwaadaardige add-ons uit Internet Explorer:

Verwijdering turbonews[.]biz ads uit Internet Explorer stap 1

Klik op het "tandwiel" icoon Internet Explorer options icon (in de rechterbovenhoek van Internet Explorer) selecteer "Beheer Add-ons". Zoek naar recent geïnstalleerde/verdacht browser extensies en schakel deze uit.

Verwijdering turbonews[.]biz ads uit Internet Explorer stap 2

Optionele methode:

Als je problemen blijft hebben met het verwijderen van cryxos virus dan kan je je Internet Explorer instellingen terug op standaard zetten.

Windows XP gebruikers: Klik op Start, klik Uitvoeren, in het geopende scherm typ inetcpl.cpl. In het geopende scherm klik je op de Geavanceerd tab en dan klik je op Herstellen.

Herstel de Internet Explorer instellingen naar standaard in Windows XP

Windows Vista en Windows 7 gebruikers: Klik op het Windows logo, in de start-zoekbox typ inetcpl.cpl en klik op enter. In het geopende scherm klik je op de Geavanceerd tab en dan klik je op Herstellen.

Herstel de Internet Explorer instellingen naar standaard in Windows 7

Windows 8 gebruikers: Open Internet Explorer en klik op het "tandwiel" icoon. Selecteer Internet Opties. In het geopende scherm selecteer je de Geavanceerd-tab en klik je op de Herstellen-knop.

Herstel de Internet Explorer instellingen in Windows 8 - toegang

In het geopende scherm selecteer je de Geavanceerd-tab

Herstel de Internet Explorer instellingen in Windows 8 - Internet opties Geavanceerd tab

Klik op de Herstellen-knop.

Herstel de Internet Explorer instellingen naar standaard in Windows 8 - klik op de herstellen-knop in Internet opties Geavanceerd-tab

Bevestig dat je de Internet Explorer instellingen naar Standaard wil herstellen - Klik op de Herstellen-knop.

Explorer instellingen naar Standaard wil herstellen

Google Chrome logoVerwijder de kwaadaardige extensies uit Google Chrome:

Verwijdering turbonews[.]biz  ads uit Google Chrome stap 1

Klik op het Chrome menu icoon Google Chrome menu icon (in de rechterbovenhoek van Google Chrome), selecteer 'Meer hulpprogramma's' en klik op 'Extensies'. Zoek onlangs geïnstalleerde verdachte browser-add-ons en verwijder ze.

Verwijdering turbonews[.]biz ads uit Google Chrome stap 2

Optionele methode:

Als je problemen hebt met het verwijderen van cryxos virus, reset dan de instellingen van je Google Chrome browser. Klik op het Chrome menu icoon Google Chrome menu icon (in de rechterbovenhoek van Google Chrome) en selecteer Instellingen. Scroll naar onder. Klik op de link Geavanceerd....

Google Chrome reset instellingen stap 1

Nadat je helemaal naar benden hebt gescrolld klik je op  Resetten (Instellingen terugzetten naar de oorspronkelijke standaardwaarden)-knop.

Google Chrome instellingen resetten stap 2

In het geopende scherm, bevestig dat je de Google Chrome instellingen wilt resetten door op de 'resetten'-knop te klikken. 

Google Chrome instellingen resetten stap 3

Mozilla Firefox logoVerwijder de kwaadaardige plug-ins uit Mozilla Firefox:

Verwijdering turbonews[.]biz ads uit Mozilla Firefox stap 1

Klik op het Firefox menu firefox menu icon (in de rechterbovenhoek van het hoofdscherm) selecteer "Add-ons". Klik op "Extensies" en verwijder alle recent geïnstalleerde en verdachte browser plug-ins.

Verwijdering turbonews[.]biz ads uit Mozilla Firefox stap 2

loadposition position_firefox}

safari browser logoVerwijder kwaadaardige extensies uit Safari:

Verwijder adware uit Safari - 1

Verzeker je ervan dat je Safari browser actief is, klik op het Safari menu en selecteer Voorkeuren….

Verwijder adware uit Safari - 2

In het geopende venster klik je op Extensies, zoek naar recent geïnstalleerde verdachte extensies, selecteer deze en klik op Verwijderen.

Optionele methode:

Verzeker je ervan dat je Safari browser actief is en klik op het Safari-menu. In het keuzemenu selecteer je Geschiedenis en Website Data verwijderen…

Verwijder adware uit Safari - 3

In het geopende scherm seleceer je alle geschiedenis en klik je op de Geschiedenis Verwijderen-knop.

Verwijder adware uit Safari - 4

Microsoft Edge (Chromium) logoKwaadaardige extensies verwijderen uit Microsoft Edge:

Adware uit Microsoft Edge verwijderen stap 1

Klik op het menu-icoon in Edge Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge), kiest u "Extensies". Zoek recent geïnstalleerde en verdachte browser add-ons en klik op "Verwijderen" (onder hun naam).

Adware uit Microsoft Edge verwijderen stap 2

Optionele methode:

Als u problemen blijft ondervinden met het verwijderen van de cryxos virus, herstel dan de instellingen van uw Microsoft Edge browser. Klik op het Edge menu-icoon Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge) en selecteer Instellingen.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 1

In het geopende menu kiest u  Opnieuw instellen.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 2

Kies Instellingen naar hun standaardwaarden herstellen. In het geopende scherm bevestigt u dat u de instellingen van Microsoft Edge wilt herstellen door op de knop Opnieuw instellen te klikken.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 3

  • Als dat niet helpt, volg dan deze alternatieve instructies om de Microsoft Edge browser te herstellen.

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/16968-cryxos-trojan

Klik om een reactie te plaatsen

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Cryxos virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Cryxos virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Cryxos virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.