Hoe voorkomt u oplichting door de 'Call Apple Helpline' website?

Ook bekend als: "Bel de Apple-helpdesk" pop-up
Type: Mac Virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Medium

Hoe stopt u het openen van de "Call Apple Helpline"-oplichtingspagina op een Mac?

Wat is "Call Apple Helpline / Bel de Apple-helpdesk"?

"Call Apple Helpline / Bel de Apple-helpdesk" is de naam van een oplichting die verspreid wordt via een misleidende website die vermomd is als een officiële Apple-ondersteuningspagina. Het belangrijkste doel van deze zwendel is om mensen te laten geloven dat het besturingssysteem geïnfecteerd is met virussen, zodat ze de oplichters bellen via het opgegeven telefoonnummer. We raden u ten zeerste aan oplichtingssites zoals deze niet te vertrouwen, er geen software van te downloaden en/of om de weergegeven nummers niet te bellen. Vaak worden dergelijke pagina's geopend via mogelijk ongewenste apps (ongewenste programma's) die geïnstalleerd zijn op de browsers en/of de besturingssystemen. Met andere woorden, gebruikers openen ze meestal niet zelf.

Call Apple Helpline-oplichting

Eénmaal bezocht, maakt deze oplichtingspagina een pop-upvenster aan waarin staat dat de Mac OS X geïnfecteerd is met virussen en andere malware. De bezoekers worden aangemoedigd om ze onmiddellijk te verwijderen met behulp van de "Apple Helplijn" waarmee contact kan worden opgenomen via het opgegeven + 1-888-670-0905-nummer. Zoals vermeld op de achtergrondpagina, is het besturingssysteem geïnfecteerd met drie virussen: twee malware en één phishing/spyware. Het zegt dat deze bedreigingen schade kunnen veroorzaken, zoals het verlies van apps, foto's, bestanden en dat uw persoonlijke en bankgegevens in gevaar kunnen komen. De bezoekers worden aangemoedigd om het bovengenoemde telefoonnummer zo snel mogelijk te bellen+ Zo niet, dan blijft het besturingssysteem beschadigd en kwetsbaar. We raden u ten zeerste aan om geen enkel nummer op deze of vergelijkbare pagina's te bellen: het is zeer waarschijnlijk dat de oplichters achter hen proberen om geld afhandig te maken door het aanbieden van betaalde services of het kopen van twijfelachtige software die verondersteld wordt om die valse virussen en kwaadaardige apps te verwijderen. De beste optie is om deze oplichtngssite eenvoudigweg te sluiten en om te voorkomen dat u deze opnieuw bezoekt. Als het niet normaal kan worden gesloten, dan moet dit gebeuren door het browserproces te beëindigen in Taakbeheer. Om te voorkomen dat u opnieuw op deze pagina terechtkomt, raden we u aan om de eerder gesloten sessie niet te herstellen de volgende keer dat de browser wordt geopend.

Doorgaans opent de browser zelf dergelijke pagina's wanneer er enige PUA op geïnstalleerd is. Dergelijke apps zijn vaak ontworpen om de browsergegevens te verzamelen en om advertenties weer te geven. Ze verzamelen details zoals IP-adressen, geolocaties, ingevoerde zoekopdrachten, adressen van bezochte pagina's, enzovoort. Vaak verzamelen ze ook gevoelige informatie. Bovendien delen hun ontwikkelaars alle verzamelde gegevens met externe partijen (mogelijk cybercriminelen) die deze misbruiken om inkomsten te verkrijgen die de gebruikers problemen kunnen geven met de veiligheid van het browsen, hun online privacy of die zelfs tot ernstigere problemen zoals identiteitsdiefstal kunnen leiden. Ook zijn veel ongewenste programma's verwaardigd om verschillende advertenties weer te geven. Bijvoorbeeld kortingsbonnen, banners, enquêtes, pop-upadvertenties, enz. Deze advertenties verbergen niet alleen de inhoud van de bezochte pagina's maar openen, als erop wordt geklikt, potentieel schadelijke pagina's of ze voeren scripts uit die ontworpen zijn om ongewenste software te downloaden en/of te installeren.

Bedreigingsoverzicht:
Naam "Bel de Apple-helpdesk" pop-up
Bedreigingstype Phishing, oplichting, Mac-malware, Mac-virus
Valse Claim Volgens deze oplichtingspagina is het besturingssysteem van de bezoeker besmet met virussen.
Tech Ondersteuning Oplichtingstel +1-888-670-0905
Symptomen Uw Mac werlt langzamer dan normaal, u ziet ongewenste pop-upadvertenties, u wordt doorgestuurd naar dubieuze websites.
Verspreidingsmethoden Misleidende pop-upadvertenties, gratis software-installatieprogramma's (bundeling), valse Flash Player-installatieprogramma's, downloads van torrent-bestanden.
Schade Het volgen van de internetbrowser (mogelijke privacyschendingen), weergave van ongewenste advertenties, omleidingen naar dubieuze websites, verlies van privéinformatie.
Verwijdering

Om Bel de Apple-helpdesk pop-up verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Combo Cleaner.
▼ Combo Cleaner Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar.

Er zijn veel andere voorbeelden van oplichtingspagina's, bijvoorbeeld: "Fake Software Update", "Dear Safari User, You Are Today's Lucky Visitor" en "Your Mac/iOS may be infected with 5 viruses!". Meestal zijn dergelijke pagina's ontworpen om de mensen te misleiden om de oplichters op te bellen of om schaduwrijke software te downloaden/installeren. Hoe dan ook, geen van hen mag vertrouwd worden. Hetzelfde geldt voor de ongewenste programma's die vaak verantwoordelijk zijn voor het openen van dergelijke pagina's. De meeste van hen worden geadverteerd als legitieme, nuttige apps, maar in de meeste gevallen is het enige dat ze doen schaduwrijke pagina's openen, advertenties weergeven en verschillende gegevens verzamelen.

Hoe werden mogelijk ongewenste applicaties geïnstalleerd op mijn computer?

In de meeste gevallen downloaden en/of installeren de mensen onbedoeld ongewenste programma's wanneer ze worden opgenomen in de downloaders of installers van andere software. De aanbiedingen voor het downloaden en/of installeren van extra apps zijn meestal te vinden in de "Aangepaste", "Geavanceerde" en andere soortgelijke instellingen van die opstellingen. Deze verspreidingsmethode van mogelijk ongewenste software wordt "bundeling" genoemd. Het werkt perfect wanneer de mensen de bovengenoemde instellingen ongewijzigd laten; het betekent dat ze akkoord gaan met de aanbiedingen om ongewenste apps te downloaden en/of te installeren via de software-installers die ze bewust downloaden en/of installeren. Bovendien kunnen ongewenste programma's soms gedownload en geïnstalleerd worden via aangeklikte opdringerige advertenties die ontworpen zijn om bepaalde scripts uit te voeren.

Hoe de installatie van mogelijk ongewenste applicaties vermijden?

We raden u aan om software te downloaden van officiële websites en om het gebruik van externe downloaders, installers, peer-to-peer netwerken (zoals torrent-clients, eMule, enzovoort), onofficiële websites en andere soortgelijke kanalen als tools om te downloaden/installeren te vermijden. Een andere belangrijke tip is om software correct te downloaden en te installeren: als een downloader of installer ander software bevat, dan moet deze gecontroleerd worden en moeten aanbiedingen om ongewenste apps te installeren (of downloaden) worden afgewezen. We raden u ook af om op allerlei opdringerige advertenties te klikken, vooral niet op advertenties die op dubieuze websites worden weergegeven. Nadat erop geklikt wordt, openen die advertenties andere dubieuze, potentieel schadelijke pagina's, of starten ze ongewenste downloads en installaties. Nog iets dat we aanbevelen, is om de lijst met extensies, add-ons of plug-ins die in een browser geïnstalleerd zijn te controleren en daarin alle onbekende, verdachte apps zo snel mogelijk te verwijderen. Hetzelfde moet gebeuren met dergelijke software die op het besturingssysteem geïnstalleerd is. Als uw computer al geïnfecteerd is met ongewenste programma's, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om ze automatisch te verwijderen.

Tekst in het pop-upvenster:

WAARSCHUWING!
Uw MAC OS X is besmet met virussen en andere kwaadaardige apps. De virussen moeten verwijderd worden en de systeemschade moet hersteld worden.
Het is noodzakelijk om de verwijderingsprocedure voor virussen onmiddellijk uit te voeren.
** Als u deze site verlaat, dan blijft uw Mac OS X beschadigd en kwetsbaar **
Bel de Apple-hulplijn + 1-888-670-0905 (gratis)

Tekst op de achtergrondpagina:

+ 1-888-670-0905 (gratis ondersteuning)
Uw systeem is besmet met (3) Virussen!
Uw Mac OS X is besmet met (3) Virussen. De pre-scan vond sporen van (2) malware en (1) phishing/spyware. Systeemschade: 28,1% - Onmiddellijke verwijdering is vereist!
Bel Apple Support + 1-888-670-0905
Het verwijderen van de (3) virussen is onmiddellijk vereist om verdere systeemschade en het verlies van apps, foto's of andere bestanden te voorkomen.
Er zijn sporen van (1) Phishing/Spyware gevonden op uw Mac OS X. Uw persoonlijke en bankgegevens lopen gevaar.
1 minuten en 13 seconden
Bel + 1-888-670-0905

Bel de Apple-helpdesk pop-up onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Combo Cleaner is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Bel de Apple-helpdesk pop-up. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Combo Cleaner DOWNLOADEN (Mac) De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe adware en browserkapers te verwijderen van een Mac computer:

Mogelijk ongewenste applicaties verwijderen:

Verwijder de mogelijk ongewenste applicaties uit de map "Applicaties":

mac browserkaper verwijderen uit de map applicaties

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze  naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de "bel de apple-helpdesk" pop-up gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

"Bel de Apple-helpdesk" pop-up verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan "bel de apple-helpdesk" pop-up gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan "bel de apple-helpdesk" pop-up gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan "bel de apple-helpdesk" pop-up gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Bel de Apple-helpdesk pop-up QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van "Bel de Apple-helpdesk" pop-up op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Bel de Apple-helpdesk pop-up

▼ VERWIJDER DEZE NU met Combo Cleaner (Mac)

Platform: macOS

Oordeel van de redactie over Combo Cleaner:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar.