Vermijd de 'Your system is seriously damaged, found (4) viruses!'-oplichting

Ook bekend als: Uw systeem is ernstig beschadigd, (4) virussen gevonden! pop-up
Type: Mac Virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Medium

Hoe "Your system is seriously damaged, found (4) viruses!" te verwijderen van een Mac?

Wat is "Your system is seriously damaged, found (4) viruses!"?

"Your system is seriously damaged, found (4) viruses!/Uw systeem is ernstig beschadigd, (4) virussen gevonden!" is een oplichting die gemaakt werd met als doel het promoten/adverteren van een mogelijk ongewenste app (PUA) genaamd Cleanup My Mac. Het kan echter ook gebruikt worden om andere apps te promoten. Dergelijke pagina's worden gebruikt om mensen te misleiden om ongewenste apps te installeren met behulp van misleidende methoden. Hoe dan ook, dergelijke websites, en de apps die via deze weg verspreid worden, kunnen maar beter niet vertrouwd worden.

Your system is seriously damaged, found (4) viruses! oplichting

In eerste instantie geeft deze oplichting een pop-upvenster weer waarin staat dat het Mac OS X-besturingssysteem geïnfecteerd is met vier virussen en beschadigd is. De bezoekers worden aangemoedigd om deze waarschuwing niet te negeren en om het systeem zo snel mogelijk van deze virussen te verwijderen. Zoals in een andere pop-up wordt vermeld, hebben de gedetecteerde virussen al 37,2% van het systeem beschadigd. Als ze niet meteen worden verwijderd, dan kunnen ze systeembestanden, gegevens, bijlagen, enzovoort beschadigen. De bezoekers worden zo aangemoedigd om op de knop "DOWNLOADEN" te klikken. Als u hierop klikt, dan wordt het programma Cleanup My Mac (het bestand maccleaner.pkg) gedownload. Volgens deze oplichtingspagina zou die knop echter moeten leiden tot het downloaden van MacCleaner (een andere ongewenste app). Zoals we in de inleiding al zeiden: de "Uw systeem is ernstig beschadigd, (4) virussen gevonden!"-oplichting kan gebruikt worden om verschillende toepassingen op verschillende tijdstippen te promoten. Maar geen van de apps die op dergelijke pagina's geadverteerd worden, mogen vertrouwd worden. Bovendien zijn alle claims over de gedetecteerde virussen onjuist. De beste manier om met dergelijke oplichtingspagina's om te gaan, is ze gewoon te negeren en te sluiten zodra ze worden geopend.

In de meeste gevallen openen de browsers onbetrouwbare pagina's omdat sommige geïnstalleerde ongewenste apps ze hiertoe dwingen. Deze apps geven meestal ook verschillende opdringerige advertenties weer. Bijvoorbeeld verschillende kortingsbonnen, banners, enquêtes, pop-ups enzovoort. Wanneer erop wordt geklikt, dan openen ze ofwel onbetrouwbare (mogelijk kwaadaardige) websites of voeren ze scripts uit die ontworpen zijn om andere ongewenste apps te downloaden of te installeren. Bovendien zijn dergelijke apps ook vaak ontworpen om informatie over hun gebruikers te verzamelen. Ze verzamelen de ingevoerde zoekopdrachten, geolocaties, IP-adressen, URL's van bezochte websites, enz. In sommige gevallen registreren de PUA's ook persoonlijke, gevoelige gegevens. Hun ontwikkelaars delen deze geregistreerde gegevens met externen die ze op hun beurt misbruiken om inkomsten te verkrijgen. Soms zijnn die partijen cybercriminelen.

Bedreigingsoverzicht:
Naam Uw systeem is ernstig beschadigd, (4) virussen gevonden! pop-up
Bedreigingstype Mac malware, Mac virus
Valse Claim Volgens deze oplichtingspagina is de computer van de bezoeker besmet met vier virussen.
Gepromote ongewenste Applicatie Cleanup My Mac
Symptomen Uw Mac werkt langzamer dan normaal, u ziet ongewenste pop-upadvertenties, u wordt doorgestuurd naar verdachte websites.
Verspreidingsmethoden Misleidende pop-upadvertenties, gratis software-installatieprogramma's (bundeling), valse flash player-installatieprogramma's, downloads van torrent-bestanden.
Schade Internet browsing tracking (mogelijke privacyschendingen), weergave van ongewenste advertenties, omleidingen naar verdachte websites, verlies van privéinformatie.
Verwijdering

Om Uw systeem is ernstig beschadigd, (4) virussen gevonden! pop-up verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Combo Cleaner.
▼ Combo Cleaner Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om malware te verwijderen, moet u de volledige versie van Combo Cleaner aankopen.

Er zijn veel andere oplichtingspagina's op het internet, bijvoorbeeld "Tiptoptrack", "You Have Been Redirected To Apple Support Page" en "Flash Player Might Be Out Of Date". Wat hun doel ook is, ze mogen nooit worden vertrouwd. De PUA's die ze openen, worden meestal geadverteerd als legitieme apps die de gebruikers bepaalde functies of handige tools zou aanbieden. Na de installatie ervan leveren ze echter geen meerwaarde op, integendeel, ze helpen hun ontwikkelaars om inkomsten te verkrijgen terwijl de gebruikers zelf problemen kunnen ervaren met hun privacy, surfveiligheid, enzovoort.

Hoe werden mogelijk ongewenste applicaties geïnstalleerd op mijn computer?

Doorgaans downloaden en installeren de gebruikers de PUA's niet vrijwillig (opzettelijk). Dit gebeurt meestal wanneer ze op onbetrouwbare, misleidende advertenties klikken of wanneer ze achteloos verschillende software downloaden en installeren. Om de mensen te misleiden tot onbedoelde downloads en installaties, gebruiken de ontwikkelaars een misleidende marketingmethode die "bundeling" wordt genoemd. Ze voegen ongewenste apps toe in de setups van verschillende, meestal gratis programma's. De informatie over deze extra downloads of installaties is meestal te vinden in "Aangepast", "Geavanceerd" en andere vergelijkbare instellingen. Helaas controleren niet alle mensen deze instelling en vinken ze aanbiedingen om ongewenste apps te downloaden of te installeren niet altijd uit. De ontwikkelaars zijn zich hiervan bewust en gebruiken dit in hun voordeel.

Hoe de installatie van mogelijk ongewenste applicaties te vermijden?

We raden u aan om geen programma's te downloaden met behulp van onbetrouwbare bronnen zoals downloaders van externen, niet-officiële websites, peer-to-peer-netwerken (torrent-clients, eMule en andere soortgelijke tools) en dergelijke kanalen. Installatieprogramma's van externen mogen ook niet gebruikt worden. De beste manier om alles te downloaden, is door directe downloadlinks en officiële websites te gebruiken. Verder is het belangrijk om niet te vergeten wat de "Aangepaste", "Geavanceerde" en andere opties/instellingen van elke download- en installatie-instelling zijn en om aanbiedingen om extra software (ongewenste apps) te downloaden of te installeren gewoon te negeren. Opdringerige advertenties, vooral wanneer ze op dubieuze pagina's worden weergegeven (gerelateerd aan gokken, pornografie, dating voor volwassenen, enz.) mogen niet worden aangeklikt. Ze openen potentieel schadelijke websites of veroorzaken downloads of installaties van ongewenste apps. Om te voorkomen dat een browser advertenties of/en schaduwrijke sites weergeeft, moet u alle verdachte, onbekende of ongewenste apps (extensies, add-ons of plug-ins) verwijderen die op de browser geïnstalleerd zijn. Als dat het probleem niet oplost, dan kan het nodig zijn om dergelijke programma's te verwijderen die op het besturingssysteem geïnstalleerd zijn. Als uw computer al geïnfecteerd is met ongewenste programma's, dan raden we u aan een scan uit te voeren met  Combo Cleaner om ze automatisch te verwijderen.

Tekst op de eerste pagina van de "Your system is seriously damaged, found (4) viruses!"-oplichting:

AANDACHT!
Uw Mac OS X is besmet door (4) virussen en uw systeem is beschadigd.
U moet deze virussen zo snel mogelijk uit uw systeem verwijderen!
** Negeer deze waarschuwing niet **

Screenshot van de tweede pagina:

Your system is seriously damaged found (4) viruses tweede pagina

Tekst op deze pagina:

Uw systeem is ernstig beschadigd, heeft (4) virussen gevonden!
We hebben ontdekt dat uw Mac OS voor 37,2% beschadigd is en (4) virussen bevat.
Als u nu geen virussen verwijdert, dan kan dit leiden tot schade aan uw systeembestanden, gegevens, bijlagen, enz.
U moet dit doen (stap voor stap):
Stap 1: Druk op de knop Downloaden en ontvang een gratis antivirus-app.
Stap 2: Download MacCleaner en herstel uw systeem!

Cleanup My Mac installatie:

installatie setup van de Cleanup My Mac

Cleanup My Mac applicatie:

Cleanup My Mac ongewenste app

BELANGRIJK! Cleanup My Mac voegt zichzelf toe aan de lijst met toepassingen die automatisch worden uitgevoerd bij elke gebruikersaanmelding. Voer daarom deze stappen uit voordat u begint:

  • Ga naar Systeemvoorkeuren -> Gebruikers en groepen. 
  • Klik op uw account (ook bekend als Huidige gebruiker).
  • Klik op Login Items.
  • Zoek naar het item 'Cleanup My Mac/Mijn Mac opschonen'. Selecteer het en klik op de knop "-" om het te verwijderen.

Cleanup My Mac PUA systeem voorkeuren

Uw systeem is ernstig beschadigd, (4) virussen gevonden! pop-up onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Combo Cleaner is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Uw systeem is ernstig beschadigd, (4) virussen gevonden! pop-up. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Combo Cleaner DOWNLOADEN (Mac) De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Combo Cleaner. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe de ongewenste applicaties die gepromoot worden via de "Your system is seriously damaged, found (4) viruses!"-oplichting te verwijderen met Combo Cleaner:

Mogelijk ongewenste applicaties verwijderen:

Verwijder de mogelijk ongewenste applicaties uit de map "Applicaties":

mac browserkaper verwijderen uit de map applicaties

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze  naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de uw systeem is ernstig beschadigd, (4) virussen gevonden! pop-up gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

Uw systeem is ernstig beschadigd, (4) virussen gevonden! pop-up verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan uw systeem is ernstig beschadigd, (4) virussen gevonden! pop-up gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan uw systeem is ernstig beschadigd, (4) virussen gevonden! pop-up gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan uw systeem is ernstig beschadigd, (4) virussen gevonden! pop-up gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Uw systeem is ernstig beschadigd, (4) virussen gevonden! pop-up QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Uw systeem is ernstig beschadigd, (4) virussen gevonden! pop-up op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Uw systeem is ernstig beschadigd, (4) virussen gevonden! pop-up

▼ VERWIJDER DEZE NU met Combo Cleaner (Mac)

Platform: macOS

Oordeel van de redactie over Combo Cleaner:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Combo Cleaner.