FacebookTwitterLinkedIn

Hoe de Smart Mac Tuneup ongewenste applicatie deïnstalleren?

Ook bekend als: Smart Mac Tuneup mogelijk ongewenste applicatie
Type: Mac Virus
Schadeniveau: Medium

Hoe "Smart Mac Tuneup" te verwijderen van een Mac?

Wat is "Smart Mac Tuneup"?

Volgens de ontwikkelaars is Smart Mac Tuneup een premium programma voor het opschonen van PC's waarmee de gebruikers eenvoudig de prestaties van de computer kunnen verbeteren door ongewenste bestanden te verwijderen, de harde schijf te optimaliseren, enzovoort. Bij de eerste inspectie lijkt Smart Mac Tuneup perfect legitiem en handig. Het is echter goed om te weten dat de ontwikkelaars deze applicatie promoten met behulp van de "bundeling"-methode. Om deze reden wordt ze gecategoriseerd als een mogelijk ongewenste app (PUA).

Smart Mac Tuneup website

Eénmaal geïnfiltreerd voert de Smart Mac Tuneup een systeemscan uit en geeft resultaten weer met alle problemen die moeten worden opgelost (bijvoorbeeld ongewenste bestanden die moeten worden verwijderd, instellingen die moeten worden geoptimaliseerd, enzovoort). Om al deze fixes uit te voeren, moeten de gebruikers de volledige versie van Smart Mac Tuneup kopen. Houd er echter rekening mee dat deze en andere soortgelijke applicaties die gepromoot worden met behulp van de "bundeling"-methode zeer waarschijnlijk vals zijn. De meesten tonen valse scanresultaten om  gebruikers af te schrikken en ze te misleiden zodat ze betalen voor een volledige versie. Hoewel het momenteel onbevestigd is dat de Smart Mac Tuneup één van dergelijke apps is, is het kopen ervan toch af te raden. Houd er bovendien rekening mee dat de "bundelmethode" vaak gebruikt wordt om meerdere ongewenste applicaties (meestal adware en browserkapers) tegelijkertijd te verspreiden. Daarom is het zeer waarschijnlijk dat Smart Mac Tuneup niet de enige potentieel ongewenste toepassing is die aanwezig is. We raden u ten zeerste aan om Smart Mac Tuneup en andere dubieuze programma's zo snel mogelijk te verwijderen.

Bedreigingsoverzicht:
Naam Smart Mac Tuneup mogelijk ongewenste applicatie
Bedreigingstype Mogelijk ongewenste applicatie, Mac malware, Mac virus
Detectie Namen (Smart Mac Tuneup.zip) Volledige Lijst (VirusTotal)
Symptomen Uw Mac werkt langzamer dan normaal, u ziet ongewenste pop-upadvertenties, u wordt omgeleid naar verdachte websites.
Verspreidingsmethoden Misleidende pop-upadvertenties, gratis software-installatieprogramma's (bundeling), valse flash player-installatieprogramma's, downloads van torrent-bestanden.
Schade Volgen u tijdens het surfen op het internet (potentiële privacyschendingen), weergave van ongewenste advertenties, doorverwijzingen naar gevaarlijke websites, verlies van privégegevens, financiële verliezen.
Verwijdering

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw Mac met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Mac Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Smart Mac Tuneup is vrijwel identiek aan tientallen andere apps die ook systeemoptimalisatie, bescherming tegen malware/privacy en andere vergelijkbare functies aanbieden. De lijst met voorbeelden omvat Quick Mac Care, MacEntizer, Qbit Mac Speedup, en vele andere. Zoals hierboven vermeld, zijn de meeste van deze toepassingen echter volledig nutteloos en hebben ze slechts één doel: de ontwikkelaars helpen om geld te verdienen aan lichtgelovige/nietsvermoedende gebruikers.

Hoe werden mogelijk ongewenste applicaties geïnstalleerd op mijn computer?

Smart Mac Tuneup is gratis voor iedereen te downloaden op de officiële website. Zoals eerder gezegd, wordt het echter ook verspreid met behulp van de "bundeling"-methode, die in feite een stiekeme installatie is van applicaties van externe partijen, samen met de reguliere software. Ontwikkelaars weten dat de gebruikers deze procedures vaak achteloos overhaasten en de meeste stappen overslaan. Om deze reden worden de "gebundelde" programma's opzettelijk verborgen achter de "Aangepaste/geavanceerde" instellingen of andere secties. Hierdoor stellen ze hun systeem bloot aan risicovolle infecties.

Hoe de installatie van mogelijk ongewenste applicaties te vermijden?

Om deze situatie te voorkomen moeten gebruikers zeer voorzichtig zijn bij het surfen op het internet en tijdens het downloaden/installeren van software. Zorg er altijd voor dat u de "Custom/Advanced"-instellingen selecteert en analyseer elk venster met download/installatiedialogen. Terwijl u dit doet, moet u alle extra meegeleverde programma's afkeuren en alle aanbiedingen weigeren om deze te downloaden/installeren. We raden u aan om software alleen te downloaden via officiële bronnen, met behulp van directe downloadlinks. Externe downloaders en installatieprogramma's bevatten vaak valse apps, daarom mogen dergelijke tools niet gebruikt worden. Merk op dat PUA's ook zeer waarschijnlijk zullen worden verspreid met behulp van opdringerige advertenties, waarvan de meeste legitiem lijken. Deze advertenties worden vaak geleverd door adware-applicaties en dus zouden de gebruikers die dergelijke advertenties/doorverwijzingen vaak tegenkomen alle verdachte applicaties zo snel mogelijk moeten verwijderen. Als uw computer al geïnfecteerd is met ongewenste applicaties, dan raden we u aan een scan uit te voeren mett Combo Cleaner om deze automatisch te verwijderen.

Screenshot van de Smart Mac Tuneup mogelijk ongewenste applicatie:

Smart Mac Tuneup mogelijk ongewenste applicatie

De "Smart Mac Tuneup" mogelijk ongewenste applicatie (GIF):

De Smart Mac Tuneup PUA (GIF)

Misleidende website promoot een valse Adobe Flash Player installatie gebundeld samen met de Smart Mac Tuneup:

Smart Mac Tuneup PUA promoot website

Screenshot van de Adobe Flash Player installatie die gebundeld werd met de Smart Mac Tuneup:

Smart Mac Tuneup PUA promoot installatie

BELANGRIJK! Smart Mac Tuneup voegt zichzelf toe aan de lijst met applicaties die automatisch wordt uitgevoerd bij elke gebruiker die zich aanmeldt. Voer daarom vóór het begin deze stappen uit:

  • Ga naar Systeemvoorkeuren -> Gebruikers en groepen. 
  • Klik op uw account (ook bekend als Huidige gebruiker).
  • Klik op Inloggen.
  • Zoek naar "Smart Mac Tuneup"-invoer. Selecteer het en klik op de knop "-" om het te verwijderen.

Smart Mac Tuneup PUA systeemvoorkeuren

Onmiddellijke automatische Mac malware verwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om Mac malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner voor Mac De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe de Smart Mac Tuneup mogelijk ongewenste applicatie te verwijderen met Combo Cleaner:

Mogelijk ongewenste applicaties verwijderen:

Verwijder de mogelijk ongewenste applicaties uit de map "Applicaties":

mac browserkaper verwijderen uit de map applicaties

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze  naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de smart mac tuneup mogelijk ongewenste applicatie gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

Smart Mac Tuneup mogelijk ongewenste applicatie verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan smart mac tuneup mogelijk ongewenste applicatie gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan smart mac tuneup mogelijk ongewenste applicatie gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan smart mac tuneup mogelijk ongewenste applicatie gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Smart Mac Tuneup mogelijk ongewenste applicatie QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Smart Mac Tuneup mogelijk ongewenste applicatie op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Mac malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner voor Mac

Platform: macOS

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.