FacebookTwitterLinkedIn

Google Winner e-mail oplichting

Ook bekend als: Mogelijke malware-besmetting
Schadeniveau: Ernstig

"Google winner email oplichting" verwijderingsinstructies

Wat is "Google winner email oplichting"?

De "Google winner"-oplichting wordt verspreid via een spamcampagne waarin wordt gemeldt dat men 950.000,00 euro gewonnen heeft. In feite steelt deze website privéinformatie van gebruikers (door hen om te leiden naar websites waar hen gevraagd wordt om inloggegevens, wachtwoorden, enz. in te voeren). Deze e-mails worden vaak gebruikt om schadelijke programma's te verspreiden. Vertrouw "Google Winner" en soortgelijke berichten niet. Ze zijn een vorm van oplichting.

Google winner email-spamcampagne

De oplichters presenteren "Google-winner" als een melding over het winnen van een prijs. Het geeft aan dat de ontvanger geselecteerd werd als de winnaar van 950.000,00 euro dankzij zijn of haar gebruik van Google-services (Google-zoekmachine, Gmail, Maps, etc.). Om de prijs te claimen, worden de gebruikers aangemoedigd om contact op te nemen met het Foreign Payment Bureau via briancarter@g-reward.com waarbij informatie moet worden verstrekt zoals de volledige naam, contactadres, land en nationaliteit, telefoon/mobiele telefoon, beroep, leeftijd en geslacht, en het e-mailadres. De mensen worden aangespoord om hun informatie over de gewonnen prijs vertrouwelijk te houden totdat de claim verwerkt is en de prijs op de rekening werd ontvangen. Zoals hierboven vermeld, is dit gewoon een vorm van oplichting en mag u deze oplichters niet contacteren via het e-mailadres en mag u uw gegevens niet aan hen verzenden. Merk op dat Google niets te maken heeft met deze valse online-loterij. Als onderdeel van de oplichting krijgen de mensen een weblink naar een site waar hen wordt gevraagd om hun inloggegevens en wachtwoorden in te voeren - dit is hoe de oplichters persoonlijke gegevens stelen.

Bedreigingsoverzicht:
Naam Google Winner e-mail-oplichting
Bedreigingstype Phishing, oplichting, social engineering, fraude
Symptomen Ongeautoriseerde online aankopen, veranderde online accountwachtwoorden, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Verspreidingsmethoden Misleidende e-mails, frauduleuze online pop-upadvertenties, technieken voor zoekmachine-poisoning, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privé-informatie,financiële verliezen, identiteitsdiefstal.
Verwijdering

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Er zijn veel oplichters die een aantal verschillende spam-campagnes gebruiken. Enkele voorbeelden van soortgelijke oplichtingen zijn Looked At You For Several Months, I Am A Spyware Software Developer, en Services Which Actually I Sell In Darknet. In de meeste gevallen proberen ze om geld van gebruikers af te persen, maar sommige spamcampagnes infecteren de computers met gevaarlijke virussen zoals TrickBot, Emotet, AZORult, Adwind, enzovoort. In deze gevallen ontvangen mensen e-mails met kwaadaardige bijlagen (of weblinks die naar dergelijke documenten leiden). De bijgevoegde documenten zijn meestal Microsoft Office-documenten (Word, Excel en anderen), PDF-bestanden, archiefbestanden zoals RAR, ZIP, uitvoerbare bestanden, enzovoort. Het doel van deze kwaadaardige bijlagen is computerinfecties te verspreiden die persoonlijke gegevens stelen (wachtwoorden, logins, bankgegevens, enz.) en problemen veroorzaken met betrekking tot de privacy, financiële verliezen bij het surfen, en andere problemen. Bovendien verspreiden de bovengenoemde virussen ook andere infecties zoals ransomware.

Hoe infecteerden spamcampagnes mijn computer?

De schadelijke bijlagen in de e-mails die door de oplichters (cybercriminelen) worden verzonden infecteren computers alleen wanneer ze worden geopend/uitgevoerd. Daarom is het handmatig ingrijpen door een ontvanger vereist. Als het bijgevoegde bestand een Microsoft Office-document is, dan vraagt het nadat het is gedownload en geopend, om toestemming om macro-functies in te schakelen. Door ze in te schakelen, kan de gedownloade kwaadaardige bijlage een computerinfectie installeren. Als het bijgevoegde bestand een archiefbestand is dan moet het eerst worden uitgepakt. Dit zal waarschijnlijk een uitvoerbaar bestand (.exe) bevatten dat, éénmaal uitgevoerd, een kwaadaardig programma zal installeren. In elk geval kunnen kwaadaardige bestanden (bijlagen) in email-spamcampagnes geen kwaad, tenzij ze worden geopend.

Hoe de installatie van malware te vermijden?

Negeer irrelevante e-mails die ontvangen zijn van onbekende/onbetrouwbare e-mailadressen. Als een e-mail een bijlage (of weblink) bevat, open deze dan niet. Download software enkel met behulp van officiële en betrouwbare websites (of andere bronnen) en dus niet via peer-to-peer-netwerken (torrents, eMule enz.), third-party downloaders, enz. Download en installeer software altijd met de nodige zorgvuldigheid. Sla geen download- en installatiestappen niet over zonder de "Aangepaste", "Geavanceerde" en andere vergelijkbare instellingen of opties aan te vinken. Vink alle aanbiedingen om extra software te installeren uit en voltooi pas daarna de download/installatie. Update software alleen met behulp van de geïmplementeerde functies of tools die alleen door de officiële softwareontwikkelaars worden geleverd. Gebruik nooit updaters van externe partijen, deze zijn vaak dubieus en installeren schadelijke programma's. Gebruik geen oudere versie van de Microsoft Office-suite-versies van 2012: deze hebben de "Beschermde weergave"-modus, waarmee voorkomen wordt dat de gedownloade schadelijke documenten computerinfecties kunnen installeren. Als u al schadelijke bijlagen hebt geopend, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om de geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst in de "Google winner" e-mail:

Onderwerp: OFFICIËLE WINNENDE AANMELDINGSBRIEF
Beste Google-gebruiker.
U bent geselecteerd als winnaar voor het gebruik van Google-services. Als bijlage bij deze e-mail staat onze officiële kennisgeving voor uw inzage.
Larry Page,
CEO / mede-oprichter,

GOOGLE INC.

 Screenshot van het PDF document voorgesteld in de "Google winner"-oplichting:

pdf file in de Google winner oplichting

Text presented in PDF document:

Google UK Ltd
Belgrave House

76 Buckingham Palace Road London SW1W 9TQ Verenigd Koninkrijk.
OFFICIËLE WINNENDE AANMELDINGSBRIEF
Ref No: GAAP/5653/657/2018 Batch:GAAP/563/GAPRO/UK
We feliciteren u met uw succes bij de officiële publicatie van de resultaten van de e-mail elektronische online-sweepstake georganiseerd door Google Inc., in samenwerking met Visa®/MasterCard® International en bevestigd door onze co-sponsors van de Stichting ter bevordering van softwareproducten (FPSP). Door de jaren heen verdient Google zijn winst voornamelijk uit advertenties met behulp van hun eigen Google-zoekmachine, Gmail, Gala, Sify e-maildiensten, Google Maps, Google Apps, Orkut sociale netwerken en YouTube-videodeling, die allemaal aan het publiek gratis worden aangeboden.
Vanwege uw actieve gebruik van Google-services bent u geselecteerd als één van de tien (10) winnaars in de lopende e-mail elektronische online sweepstakes. Vandaar dat wij u met uw prijs belonen, u blijft actief in uw patronage voor Google en haar producten, we willen u laten weten dat u recht heeft op 950.000,00 EUR {Negenhonderdvijftig duizend euro}. Een bankcheque wordt op uw naam uitgegeven door ons Foreign Payment Bureau en een certificaat van prijsclaim wordt naast uw bankontwerp verwerkt. Alle betalingen worden gedaan via onze geaccrediteerde bank (ELECTRONIC SWIFT TRANSFER) naar uw bankrekening in uw land.
Uw prijs zal aan u worden overgedragen op het voldoen aan de vereisten van de Britse Lottery Commission, die uw wettelijke verplichtingen omvat. U wordt geadviseerd om contact op te nemen met ons Foreign Payment Bureau met de onderstaande gegevens:
BETALINGSCLAIMSFORMULIER
1) Uw volledige namen:
2) Uw contactadres:
3) Uw land/nationaliteit:
4) Uw telefoon/mobiele nummer(s):
5) Beroep:
6) Leeftijd/geslacht:
7) Privé e-mailadres (OPTIONEEL):
8) Ever Won An Online Lottery?
Google waardeert uw recht op privacy! Uw informatie is 100% beveiligd en wordt uitsluitend gebruikt voor het doel van deze prijs.
Stuur alle reactie per e-mail naar onze medewerker Buitenlandse Betalingsdienst hieronder:
Naam: Brian Carter
Senior Vice President en Chief Legal
E-mail: briancarter@g-reward.com
NOTITIE!!! Om veiligheidsredenen wordt u geadviseerd uw winnende informatie vertrouwelijk te houden totdat uw claims zijn verwerkt en uw winnende prijs aan u is afgedragen via onze geaccrediteerde bank. Dit maakt deel uit van onze voorzorgsmaatregel om dubbele claims en ongerechtvaardigd misbruik van dit programma te voorkomen, wees gewaarschuwd!!
Gefeliciteerd met de Staffs & leden van het Google Anniversary Award-team.
Larry Page,
CEO / CO-FOUNDER, GOOGLE INC.
© Copyright 2018 Google Incorporation. Alle rechten voorbehouden.

Een andere variant van deze oplichtingsemail:

google winner oplichting email variant 2

Tekst in deze variant:

Beste Google-gebruiker,
Zoek bijgevoegde officiële Google-brief waarin u wordt bevestigd als winnaar van de lopende AWARD PROMOTION, gefeliciteerd van ons allemaal.
Sundar Pichai,
Directeur,
Google Inc.
GOOGLE INC.,
Google LLC
1600 Amphitheatre Parkway Mountain View, CA 94043 Verenigde Staten.
RE: OFFICIËLE WINNING NIET-IFICATIE LETTER: -
BATCH ID: 10084-202807 HERFST ID: 2807/0708/1408
Wij willen u feliciteren met ons succes als u bent geselecteerd als winnaar in de officiële publicatie van de resultaten van de e-mail elektronische online-sweepstake georganiseerd door Google Foundation en de Stichting ter promotie van softwareproducten (F.P.S.P).
Je bent geselecteerd als een van de gelukkige winnaars in de lopende elektronische online sweepstakes van GOOGLE en je hebt recht op 1,450,000,00 EUR {One Million Four Hundred en Fifty Thousand} in je categorie.
Voor het verwerken van uw betaling moet u onmiddellijk de volgende informatie verzenden:
BETALINGSCLAIMSFORMULIER
1) Uw volledige namen:
2) Uw contactadres:
3) Uw land / nationaliteit:
4) Uw telefoonnummer / mobiele nummer (s):
5) Beroep:
6) Leeftijd / geslacht:
7) Privé e-mailadres (OPTIONEEL):
8) Ever Won An Online Lottery?
Uw prijs wordt aan u overgedragen via onze geaccrediteerde bank die voldoet aan de vereisten. Alle betalingen worden gedaan via onze geaccrediteerde bank (ELECTRONIC SWIFT TRANSFER) naar uw bankrekening in uw land zonder dat u naar ons kantoor komt.
Verzend uw betalingsverificatiegegevens per e-mail naar onze Vice President en Foreign Payment Administrator
hieronder:
.................................................. .................................................. ...........
Naam: Jon Alferness Vice President en Payment Administrator.
E-mail: jonalferness.vice@gmail.com ......................................... .................................................. ....................
NOTITIE!!! Om veiligheidsredenen wordt u geadviseerd om deze kennisgeving vertrouwelijk te houden als onderdeel van onze voorzorgsmaatregel om dubbele claims en ongerechtvaardigd misbruik van dit programma te voorkomen.
Sundar Pichai,
Chief Executive Officer, Google Inc.

Een andere kwaadaardige bijlage (Official Winning Letter by Google and mastercard visa 2019.pdf) verspreid door de email-spamcampagne:

Google Winner e-mailspamcampagne attachment Official Winning Letter by Google and mastercard visa 2019.pdf

Tekst in dit PDF document:

Google Visa / MasterCard (GVMC) Award
Purchase Street, Purchase, NY 10577 Verenigde Staten.
Uw winnende gegevens van uw e-mailadres:
- Award Batch No: GVMC / 6736006577/2019
- E-ticketnummer: 2970006736006577UK / US
- E-Grant bedrag: £ 950.000,00
OFFICIËLE WINNENDE AANMELDINGSBRIEF
Dit is om u te informeren dat u bent geselecteerd als winnaar voor het gebruik van Google Services via de e-mail
elektronische online sweepstake georganiseerd door Google, in samenwerking met de Stichting voor de Promotie van
Softwareproducten (F.P.S.P) en bevestigd door onze co-sponsors Visa® / MasterCard® International. Jij hebt
daarom werd de som van £ 950.000,00 met e-ticket nummer: 2970006736006577UK / US. Wees geïnformeerd
dat uw prijs is verzekerd en dat een Visa / MasterCard wordt gecrediteerd voor het totale gewonnen bedrag en
afgeleverd op het door u aangewezen adres dat u aan uw claimbeheerder moet verstrekken. Wij geloven
met uw prijs, blijft u actief in uw gebruik van Google-services en Visa / MasterCard
producten.
Bovendien zal uw winnende logistiek voor het bezorgen van prijzen worden gecontroleerd door onze Europees-regionaal
vertegenwoordiger kantoor zoals werd aangegeven in uw winnende kortingsbon. Uw prijs zal aan u worden vrijgegeven
voldoen aan de vereiste van de autoriteit voor de promotiebekentenis die uw wettelijke verplichtingen omvat.
U wordt geadviseerd om contact op te nemen met onze Foreign Payment Bureau met uw Claims-informatie zoals hieronder is vereist
uw claims indienen:
CLAIMSFORMULIER
1) Volledige namen:
2) Adres:
3) Telefoonnummer:
4) Leeftijd:
5) Beroep:
6) Privé e-mailadres:
7) Heeft u ooit een online loterij gewonnen?
8) Hoe tevreden bent u over Google? (A = zeer tevreden, B = tevreden, C = niet tevreden)
Stuur alle reactie per e-mail naar onze medewerker Buitenlandse Betalingsdienst hieronder:
----------
Naam: David C. Drummond
Aanwijzing: Senior Vice President, Google.
E-mail: gukteamceo@googlemail.com
david.drummond.guk51@fastservice.com
----------
We waarderen uw recht op privacy! Uw informatie is 100% beveiligd en wordt exclusief voor de
doel van deze prijs alleen.
OPMERKING! Onveiligheidsredenen, u hebt geadviseerd uw bewakende informatie vertrouwelijk te laten zijn. Uw claim zal worden verwerkt en uw geld moet aan u worden toegevoegd. Dit is een deel van het voorzorgsmaatregel om te vermijden
claimen en een ongerechtvaardigd misbruik van dit programma. PleasebeWARNED !!!!
Gefeliciteerd met de Staffs & leden van Google Visa / MasterCard (GVMC) Award International.
MD Ajay Banga, Larry Page
President & CEO, MasterCard Int. Medeoprichter en CEO Google Inc.

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe malware handmatig te verwijderen?

Handmatig verwijderen van malware is een gecompliceerde taak, meestal is het beter om antivirus- of antimalwareprogramma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen, raden we aan Combo Cleaner te gebruiken. Als u malware handmatig wilt verwijderen, moet u eerst de naam kennen van de malware die u probeert te verwijderen. Hier een voorbeeld van een verdacht programma dat op de computer van de gebruiker wordt uitgevoerd:

kwaadaardige proces uitgevoerd op de gebruikte computer vb

Als u de lijst met programma's op uw computer hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van taakbeheer, en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, gaat u verder met de volgende stappen:

manual malware removal step 1 Download het programma Autoruns. Dit programma toont toepassingen die automatisch starten, register- en bestandssysteemlocaties:

screenshot van de autorun applicatie

manual malware removal step 2Herstart uw computer in Veilige Modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk F5 om in Veilige Modus met netwerk te starten.

Windows 8 Veilige Modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 veilige modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

 

manual malware removal step 3Pak het archiefbestand uit en voer het bestand Autoruns.exe uit.

pak autoruns.zip en voer autoruns.exe uit

manual malware removal step 4Klik in de Autoruns-applicatie bovenaan op "Opties" en verwijder de vinkjes bij "Hide Empty Locations" en "Hide Windows Entries". Na deze procedure klikt u op het pictogram "Refresh".

Klik bovenaan 'Options' en vink 'Hide Empty Locations' and 'Hide Windows Entries' uit

manual malware removal step 5Controleer de lijst van de Autoruns-applicatie en zoek het malwarebestand uit dat u wilt verwijderen.

Schrijf het volledige pad en de naam op. Merk op dat sommige malware de procesnamen verbergt onder legitieme Windows-procesnamen. In dit stadium is het erg belangrijk om te voorkomen dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u 'Delete'.

lokaliseer de te verwijderen malware-bestanden

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-applicatie (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij de volgende opstart van het systeem), moet u de malwarenaam op uw computer zoeken. Zorg dat u verborgen mappen en bestanden inschakelt voordat u doorgaat. Als u het bestand van de malware vindt, verwijder het dan.

zoeken naar malware op uw computer

Start uw computer opnieuw op in normale modus. Door deze stappen te volgen, kunt u eventuele malware van uw computer verwijderen. Merk op dat voor het handmatig verwijderen van malware een grondige computerkennis noodzakelijk is. Het wordt daarom aanbevolen om de verwijdering van malware over te laten aan antivirus- en antimalwareprogramma's. Deze stappen werken mogelijk niet met geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om besmettingen te voorkomen dan achteraf malware te moeten verwijderen. Om ervoor te zorgen dat uw computer veilig blijft, moet u steeds de meest recente updates van het besturingssysteem installeren en antivirussoftware gebruiken.

Om zeker te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden we u aan deze te scannen met Combo Cleaner.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Mogelijke malware-besmetting QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Mogelijke malware-besmetting op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.