Verwijder Smart Search uit browsers

Ook bekend als: Smart Search browserkaper
Type: Mac Virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Medium

Hoe de Smart Search browserkaper te verwijderen van een Mac?

Wat is Smart Search?

Smart Search is een browserkaper, een potentieel ongewenste app (PUA) die gericht is op de browsers die op een Mac-computer worden gebruikt. Het wordt meestal geïnstalleerd via een vals updateprogramma voor Flash Player. Na installatie van de gekaapte browsers begint Smart Search dubieuze websites te openen, ze dwingen de gebruikers om onbetrouwbare zoekmachines zoals weknow.ac, searchmine.net en chumsearch.com en anderen te gebruiken. Om een antwoord te krijgen van deze zoekmachines (zoekresultaten) moeten de gebruikers klikken op de knop "Smart Search" die vernoemd werd naar de eerdergenoemde browserkaper.

Smart Search browserkaper op een Mac computer

Smart Search kan geïnstalleerd worden op browsers zoals Mozilla Firefox, Google Chrome en Safari. Na de installatie worden de browserinstellingen zoals de standaardzoekmachine, de startpagina en de URL van het nieuwe tabblad gewijzigd. Zoals we in onze inleiding vermeldden, verandert Smart Search ze in weknow.ac, searchmine.net, chumsearch.com of een andere dubieuze website/zoekmachine. Ongeacht welk specifiek adres wordt toegewezen, de mensen die deze browserkaper geïnstalleerd hebben, worden gedwongen om het elke keer te bezoeken wanneer ze een browser of een nieuw tabblad openen, of wanneer ze op het web zoeken via de URL-balk. Om dit ongedaan te maken, moet Smart Search worden verwijderd, anders worden de instellingen onmiddellijk opnieuw toegewezen na elke poging om deze te wijzigen. Bovendien zijn de meeste browserkapers die valse zoekmachines promoten ontworpen om verschillende gegevens te verzamelen. Doorgaans hebben de gebruikers IP-adressen, geolocaties, URL's van bezochte websites, zoekopdrachten en andere informatie ingevoerd. In sommige gevallen zijn ze ook ontworpen om persoonlijke gegevens te verzamelen. Hun ontwikkelaars delen alle opgenomen gegevens met andere partijen. Merk op dat het mogelijk is dat de verzamelde gegevens gedeeld worden met cybercriminelen. We raden u dan ook aan om Smart Search zo snel mogelijk te verwijderen en te voorkomen dat er twijfelachtige zoekmachines worden gebruikt. Dit kan verschillende problemen veroorzaken met de privacy en de veiligheid van het browsen of zelfs identiteitsdiefstal veroorzaken.

Bedreigingsoverzicht:
Naam Smart Search browserkaper
Bedreigingstype Browserkaper, Mac malware, Mac virus
Valse Flash Update Setup Naam 116c0469b1be5b44d66fa4f844c269a0.virobj
Detectiz Namen (116c0469b1be5b44d66fa4f844c269a0.virobj) Avast (MacOS:Agent-EN [Drp]), BitDefender (Adware.MAC.Bundlore.DMM), Emsisoft (Adware.MAC.Bundlore.DMM (B)), Kaspersky (Not-a-virus:HEUR:AdWare.OSX.Bnodlero.q) Volledige Lijst met Detecties (VirusTotal)
Gerelateerde Domeinen weknow.ac, searchmine.net, chumsearch.com
Symptomen Uw Mac werkt langzamer dan normaal, u ziet ongewenste pop-upadvertenties, u wordt omgeleid naar dubieuze websites.
Verspreidingsmethoden Misleidende pop-upadvertenties, gratis software-installatieprogramma's (bundeling), valse flash player-installatieprogramma's, downloads van torrent-bestanden.
Schade Volgen u tijdens het surfen op het internet (potentiële privacyproblemen), weergave van ongewenste advertenties, doorverwijzingen naar dubieuze websites, verlies van privégegevens.
Verwijdering

Om Smart Search browserkaper verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Combo Cleaner.
▼ Combo Cleaner Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om malware te verwijderen, moet u de volledige versie van Combo Cleaner aankopen.

Er zijn een groot aantal browserkapers, bijvoorbeeld - MacAppExtensions. Doorgaans bevorderen deze apps verschillende valse, onbetrouwbare zoekmachines door de instellingen van de browser te wijzigen. Zelfs als ze als nuttig en legitiem gepromoot worden, dan nog ervaren hun gebruikers vaak verschillende problemen. Bovendien bieden deze PUA's hun gebruikers meestal geen enkele waarde aan, ze zijn alleen ontworpen om inkomsten te verkrijgen voor hun ontwikkelaars.

Hoe werd Smart Search geïnstalleerd op mijn computer?

Net als de meeste ongewenste apps, wordt Smart Search gepromoot met behulp van misleiding - door het te bundelen in de setup van andere software. In dit specifieke geval is het gebundeld in een valse flash-update. Doorgaans wordt de informatie over extra opgenomen apps niet goed onthuld, de ontwikkelaars verbergen het in de "Aangepast", "Geavanceerd" en andere vergelijkbare instellingen van de verschillende download- of installatie-instellingen. Ze doen het om de mensen te misleiden tot het downloaden of installeren van ongewenste apps samen met andere software. In andere gevallen gebeurt het wanneer de mensen op misleidende advertenties klikken: er zijn veel advertenties die, als erop wordt geklikt, scripts uitvoeren die PUA's downloaden en installeren.

Hoe de installatie van mogelijk ongewenste applicaties te vermijden?

Allereerst, update geen programma's met valse updatetools. Gebruik altijd de geïmplementeerde functies en tools die geleverd worden door de officiële softwareontwikkelaars. Download software van betrouwbare (officiële) websites, maak geen gebruik van externe downloaders (of installatieprogramma's), Peer-to-Peer-netwerken (zoals torrent-clients, eMule), dubieuze websites en andere vergelijkbare kanalen. Vink de "Geavanceerde", "Aangepaste" en andere instellingen van elke download of installatie-instelling aan en deselecteer ongewenste apps. Voltooi geen enkele download of installatie zonder dit eerst te doen. Klik niet op advertenties die op verdachte pagina's worden weergegeven, bijvoorbeeld op pagina's met betrekking tot kansspelen, dating voor volwassenen, pornografie enzovoort. Deze advertenties veroorzaken ongewenste downloads, installaties of doorverwijzingen naar mogelijk schadelijke websites. Als een browser dergelijke pagina's vaak opent, of als de bezochte pagina's ongewenste advertenties bevatten, controleer dan de lijst met de geïnstalleerde browser-apps (extensies, add-ons of plug-ins) en verwijder de ongewenste of verdachte items onmiddellijk. Als er ook soortgelijke programma's op het besturingssysteem geïnstalleerd zijn, dan moeten deze ook worden verwijderd. Als uw computer al geïnfecteerd is met browserkapers, dan raden we u aan een scan uit te voeren met  Combo Cleaner om deze automatisch te verwijderen.

Screenshots van een frauduleuze setups die om toestemming vraagt om de browsers te controleren:

frauduleuze setup vraagt om browser te controleren 1 frauduleuze setup vraagt om browser te controleren 2 frauduleuze setup vraagt om browser te controleren 3

Screenshots van een valse Flash Player update voor verschillende browsers:

smart search valse flash player pop-up 1 smart search valse flash player pop-up 2 smart search valse flash player pop-up 3 smart search valse flash player pop-up 4

Misleidende applicatie installatie promoot Smart Search:

Misleidende installatie promoot Smart Search

De searchmine.net website gepromoot via de Smart Search browserkaper (GIF):

Smart Search searchmine.net website

BELANGRIJK! Frauduleuze-opstellingen/apps die de Smart Search-website promoten, zijn ontworpen om een nieuw apparaatprofiel te maken. Voer daarom vóór het nemen van verdere verwijderingsstappen eerst deze acties uit:

1) Klik op het pictogram "Voorkeuren" in de menubalk en selecteer "Profielen"

Smart Search voorkeuren stap 1

2) Selecteer het profiel "AdminPrefs" en verwijder het.

Smart Search voorkeuren stap 2

3) Voer een volledige systeemscan uit met Combo Cleaner anti-virus suite.

Na het uitvoeren van deze acties kunt u doorgaan met verdere verwijderingsstappen voor deze browserkaper.

Smart Search browserkaper onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Combo Cleaner is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Smart Search browserkaper. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Combo Cleaner DOWNLOADEN (Mac) De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Combo Cleaner. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video showing how to remove Smart Search browser hijacker using Combo Cleaner:

Smart Search doorverwijzing verwijderen:

Verwijder de Smart Search gerelateerde mogelijk ongewenste applicaties uit de map "Applicaties":

mac browserkaper verwijderen uit de map applicaties

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze  naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de smart search browserkaper gerelateerde bestanden en mappen:

Finder Ga naar de map-commando

Klik op het Finder icoon, vanaf de menubalk kies je Ga naar en klik op Ga naar Map...

step1Controleer of er door de adware aangemaakte bestanden in de  /Library/LaunchAgents map zitten:

Adware verwijderen uit de launch agents map stap 1

In de Ga naar Map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

Adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de “LaunchAgents”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en deze verplaats je naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden gegenereerd door malware zijn onder andere - “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist” enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met het zelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er door adware aangemaakte bestanden in de /Library/Application Support map zitten:

Verwijder adware uit de application support map stap 1

In de Ga naar Map-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de application support map stap 2In dee “Application Support”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn “MplayerX” of “NicePlayer”. Vervolgens verplaats je deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de ~/Library/LaunchAgents map:

Verwijder adware uit de ~launch agents map stap 1


In de Ga naar Map-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

Verwijder adware uit de ~launch agents map stap 2

In de “LaunchAgents”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden gegenereerd door adware - “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, etc. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er door adware gegenereerde bestanden aanwezig zijn in de /Library/LaunchDaemons map:

verwijder adware uit de launch daemons map stap 1In de Ga naar Map-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Verwijder adware uit de launch daemons map stap 2In de “LaunchDaemons”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist” enz. Vervolgens verplaats je deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

 Na het verwijderen van bestanden en mappen gegenereerd door de adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

Smart Search browserkaper startpagina en standaard zoekmachine verwijderen uit internetbrowsers:

safari browser iconVerwijder kwaardaardige extensies uit Safari:

Verwijder aan smart search browserkaper gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari browser. In de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Eens deze gelokaliseerd zijn klik je op de "Verwijderen'-knop er net naast. Merk op dat je alle extensies veilig kunt verwijderen uit je Safari-browser, je hebt ze niet nodig om de browser normaal te kunnen gebruiken.

Wijzig je startpagina:

wijzig je startpagina in de safari-browser

In het scherm met de "Voorkeuren" selecteer je het "Algemeen"-tabblad. Om je startpagina in te stellen typ je de URL in (bijvoorbeeld www.google.com) in het veld "Startpagina". Je kunt ook klikken op de "Huidige Pagina Instellen"-knop om de website die je op dit moment bezoekt als startpagina in te stellen.  

Wijzig je standaard zoekmachine:

changing the default Internet search engine in Safari browser

In het scherm met de "Voorkeuren" selecteer je het tabblad "Zoeken". Hier zie je een uitklapbaar menu genaamd "Zoekmachine:". Selecteer eenvoudig de zoekmachine van je voorkeur uit het keuzemenu.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je hier lezen hoe Safari te resetten.

firefox browser iconVerwijder kwaadaardige plug-ins uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan smart search browserkaper gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op "Menu openen" (de knop met drie horizontale lijnen). Vanuit het menu kies je "Add-ons".

Verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens je die hebt gelokaliseerd klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je alle extensies veilig uit Mozilla Firefox kunt verwijderen, ze zijn niet nodig voor een normale werking van de browser.

Wijzig je startpagina:

Wijzig de startpagina van mozilla firefox

Om de startpagina te wijzigen klik je op de knop "Menu openen" (drie horizontale lijnen) en kies je "Voorkeuren" in het uitklapmenu. Om je startpagina in te stellen typ je de URL in van de website van je voorkeur (bijvoorbeeld: www.google.com) in de Startpagina Pagina.

Wijzig de standaard zoekmachine:

mozilla firefox about config

In de URL-adresbalk typ je "about:config" en klik je op de "Ik beloof voorzichtig te zijn!"-knop.

wijzig de standaard zoekmachine in mozilla firefox

In het "Zoek:"-veld typ je de naam van de browser hijacker. Klik rechts op elk van de gevonden instellingen en klik op de "Resetten"-knop in het uitklapmenu.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties dan kan je hier lezen hoe Mozilla Firefox te resetten.

chrome-browser-iconVerwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome:

Verwijder aan smart search browserkaper gerelateerde Google Chrome add-ons:

Verwijder kwaadaardige google chrome extensies stap 1

Open Google Chrome en klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijne) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. Uit het uitklapmenu kies je "Meer tools" en selecteer je "Extensies".

verwijder kwaadaardige Google Chrome extensies stap 2

In het "Extensions"-venster zoek je recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je deze gelokaliseerd hebt klik je op de "Prulenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig extensies kunt verwijderen uit je Google Chrome browser - je hebt er geen enkele nodig om de browser normaal te kunnen gebruiken.

Wijzig je startpagina:

wijzig je Google Chrome startpagina

Klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijnen) en kies "Instellingen". In de sectie "Bij het opstarten" klik je op de "Pagina's instellen"-link vlakbij de "Open een specifieke pagina of een set pagina's"-optie. Verwijder de URL van de browser hijacker (bv. trovi.com) en voer de URL van je voorkeur in (bijvoorbeeld google.com).

Wijzig de standaard zoekmachine:

Wijzig de standaard zoekmachine in Google Chrome

Klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijnen) en kies "Instellingen". In de "Zoek"-sectie klik je op "Zoekmachines beheren...". In het geopende venster verwijder je de ongewenste zoekmachine door op de "X"-knop ernaast te klikken. Selecteer de zoekmachine van je voorkeur uit de lijst en klik op de knop "Als standaard instellen" er net naast.

  •  Als je problemen blijft hebben met ongewenste browser doorverwijzingen en advertenties kun je hier lezen hoe je Google Chrome te resetten.

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Smart Search browserkaper QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Smart Search browserkaper op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Smart Search browserkaper

▼ VERWIJDER DEZE NU met Combo Cleaner (Mac)

Platform: macOS

Oordeel van de redactie over Combo Cleaner:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Combo Cleaner.