Apple Email Virus

Ook bekend als: Hancitor virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

"Apple Email Virus" verwijderingsgids

Wat is het "Apple Email Virus"?

Oplichters (cybercriminelen) gebruiken de e-mailcampagne 'Apple Email Virus' om het Hancitor -virus te verspreiden. Het belangrijkste doel van deze e-mail is om de ontvangers ervan te misleiden zodat ze de bijgevoegde bijlage downloaden en openen. Het is een typische vorm van oplichting die gebruikt wordt om computers te infecteren, het beste is deze gewoon te negeren. Het openen van de bijlage kan computerinfecties en andere problemen veroorzaken.

Apple Email Virus

De cybercriminelen achter het "Apple Email Virus" laten de e-mail eruitzien alsof die verzonden is door Apple zelf. Volgens de e-mail werd de Apple ID van de ontvanger gebruikt om iets van de Apple Store te kopen met een apparaat dat niet eerder gekoppeld was aan de Apple ID van de ontvanger. Ze beweren ook dat het zeer waarschijnlijk is dat deze e-mail verzonden is omdat de ontvanger na de bovengenoemde aankoop zijn wachtwoord heeft gewijzigd. Het belangrijkste doel van deze e-mail is om mensen te laten geloven dat er een aankoop gedaan is met behulp van hun Apple ID. De oplichters bieden zelfs hun Apple ID-wachtwoord aan als de gebruiker niet de persoon was die de aankoop deed. Ze hopen echter dat iemand de bijgevoegde Microsoft Word-bijlage (.doc) zal downloaden en openen. Het openen van dit document resulteert in de download en installatie van het schadelijke programma Hancitor (een trojan). Deze besmetting werd ontworpen om "achterdeuren" te openen voor andere virussen. Deze infecties kunnen verschillende problemen veroorzaken, zoals privacyproblemen, gestolen privégegevens (logins, wachtwoorden), financiële verliezen enzovoort. Daarom raden we u ten zeerste aan om het "Apple e-mailvirus" te negeren en de bijgevoegde documenten niet te openen.

Bedreigingsoverzicht:
NaamHancitor virus
BedreigingstypePhishing, oplichting, social engineering, fraude
SymptomenOngeautoriseerde online aankopen, gewijzigde accountwachtwoorden, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot iemands computer.
Verspreidings- methodenMisleidende e-mails, frauduleuze online pop-upadvertenties, technieken met kwaadaardige zoekmachines, verkeerd gespelde domeinen.
SchadeVerlies van gevoelige privé-informatie, financiële verliezen, identiteitsdiefstal.
Verwijdering

Om Hancitor virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Er zijn veel verschillende soorten spamcampagnes en ze kunnen allemaal worden gebruikt om virussen te verspreiden, zoals Adwind, FormBook, TrickBot, LokiBot enzovoort. De meeste infecties die zich verspreiden via oplichtingscampagnes zoals het "Apple Email Virus" kunnen tot ernstige problemen leiden. Ongeacht het doel van een bepaald virus, moet het onmiddellijk worden verwijderd.

Hoe besmette het "Apple Email Virus" mijn computer?

Het "Apple e-mail virus" infecteert computers wanneer de gebruikers de bijgevoegde bijlage downloaden en openen (Microsoft Word-document) en vervolgens toestemming geven om macro-opdrachten in te schakelen. Doorgaans verhindert Microsoft Office dat gedownloade bijlagen virussen kunnen installeren door eerst toestemming te vragen om macro-opdrachten in te schakelen. Als deze macro-opdrachten echter wel ingeschakeld worden, dan wordt met deze bepaalde schadelijke bijlage de Hancitor-trojan geïnstalleerd. In andere gevallen misleiden oplichters de gebruikers zodat die archiefbestanden (met daarin uitvoerbare bestanden) of uitvoerbare .exe-bestanden openen. De geïnfecteerde bestanden kunnen documenten van een ander formaat zijn, zoals PDF's enzovoort.

Hoe de installatie van malware te vermijden?

Denk twee keer na voordat u bijlagen (bestanden) downloadt en opent die verzonden worden in e-mails met onbekende, verdachte e-mailadressen. Als de e-mail irrelevant is, negeer deze dan of verwijder ze. Als u - in dit geval - geen Apple ID hebt (u gebruikt geen Apple-services), dan heeft deze e-mail absoluut geen betrekking op u. Een ander belangrijke aanbeveling is om een gerenommeerd anti-spyware- of antiviruspakket geïnstalleerd, bijgewerkt en ingeschakeld te hebben. Een computer zonder dergelijke software is kwetsbaar voor allerlei infecties/risicovolle virussen en andere bedreigingen. Als u de bijlage 'Apple e-mailvirus' al geopend hebt, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om de geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst in de "Apple Email Virus" e-mail:

Onderwerp: Apple-melding met betrekking tot uw recente bestelling

Recente bestelling

 

Uw Apple ID is gebruikt om in de Apple Store aankopen te doen met een apparaat dat niet eerder aan die Apple ID gekoppeld was. Mogelijk ontvangt u dit bericht omdat u uw beveiligingswachtwoord opnieuw instelde sinds uw laatste aankoop.

Als u deze aankoop gedaan hebt, kunt u deze e-mail negeren. Er is alleen een melding aan u verzonden als u de aankoop niet zelf hebt gedaan.

Aankoop bekijken

Als u deze aankoop niet gedaan hebt, dan raden we u aan om uw wachtwoord te wijzigen en vervolgens de beveiliging van uw Apple ID te bekijken voor aanvullende richtlijnen

Vriendelijke groeten,

Apple

Kwaadaardige bijlage die verspreid wordt via de "Apple Email Virus" spamcampagne:

apple email virus bijlage verspreid via de apple email virus oplichtingscampagne

Screenshot van het kwaadaardige Hancitor proces ("ImageMagick Studio library and...") in Taakbeheer:

apple email virus hancitor proces taakbeheer

Update 10 December, 2018 - Cybercriminelen hebben een bijgewerkte versie van de spamcampagne "Apple e-mail virus" uitgebracht, die zich richt op Mac-gebruikers. In plaats van de Hanicitor-trojan van Hancitor, probeert deze variant om gebruikers te misleiden zodat ze accountreferenties invoeren. Dit wordt gedaan om accounts te stelen.

Screenshot van de e-mail (mobiele versie):

Apple Email Virus steelt accounts

Tekst in deze e-mail:

Apple Informatie Dienst

Geachte cliënt,

We hebben je een tijdje geleden een e-mail gestuurd om je hulp te vragen bij het oplossen van een probleem met je account.

Wat is het probleem?

We detecteren ongeautoriseerde inlogpogingen naar uw account vanaf een andere locatie. Sommige informatie in uw account lijkt te ontbreken of is onjuist. Werk uw informatie zo snel mogelijk bij zodat u kunt blijven profiteren van alle voordelen van uw Apple ID-account.

Wat kun je hierna doen?

Meld u aan bij uw account om de stappen te nemen die nodig zijn om uw informatie in te vullen. We zullen uw account binnen de 24 uur beoordelen. Als u dit niet voltooit, krijgt u geen volledige toegang meer tot uw account.

Controleer uw accountgegevens door op de onderstaande link te klikken:

Zoals altijd, als je hulp nodig hebt of vragen hebt, bel ons of ga naar ons Helpcentrum. U kunt de link vinden op elke pagina van onze website.

Vriendelijke groeten,

Apple Support

Apple ID | Support | Privacy Policy
Copyright ©2018 Apple Inc.
All Rights Reserved

Hancitor virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Hancitor virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe malware handmatig te verwijderen?

Handmatig verwijderen van malware is een gecompliceerde taak, meestal is het beter om antivirus- of antimalwareprogramma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen, raden we aan Malwarebytes te gebruiken. Als u malware handmatig wilt verwijderen, moet u eerst de naam kennen van de malware die u probeert te verwijderen. Hier een voorbeeld van een verdacht programma dat op de computer van de gebruiker wordt uitgevoerd:

kwaadaardig proces uitgevoerd op de gebruikte computer

Als u de lijst met programma's op uw computer hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van taakbeheer en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, gaat u verder met de volgende stappen:

manual malware removal step 1 Download het programma Autoruns. Dit programma toont toepassingen die automatisch starten, register- en bestandssysteemlocaties:

screenshot van de autorun applicatie

manual malware removal step 2Herstart uw computer in Veilige Modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerkerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk F5 om in Veilige Modus met netwerk te starten.

Windows 8 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

 

manual malware removal step 3Pak het archiefbestand uit en voer het bestand Autoruns.exe uit.

pak autoruns.zip uit en voer autoruns.exe uit

manual malware removal step 4Klik in de Autoruns-applicatie bovenaan op "Opties" en verwijder de vinkjes bij "Hide Empty Locations" en "Hide Windows Entries". Na deze procedure klikt u op het pictogram "Refresh".

klik bovenaan op 'Opties' en vink 'Hide Empty Locations' en 'Hide Windows Entries' uit

manual malware removal step 5Controleer de lijst van de Autoruns-applicatie en zoek het malwarebestand uit dat u wilt verwijderen.

Schrijf het volledige pad en de naam op. Merk op dat sommige malware de procesnamen verbergt onder legitieme Windows-procesnamen. In dit stadium is het erg belangrijk om te voorkomen dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u 'Delete'.

zoek het malwarebestand dat u wilt verwijderen

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-applicatie (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij de volgende opstart van het systeem), moet u de malwarenaam op uw computer zoeken. Zorg dat u verborgen mappen en bestanden inschakelt voordat u doorgaat. Als u het bestand van de malware vindt, verwijder het dan.

zoeken naar een malwarebestand op uw computer

Start uw computer opnieuw op in normale modus. Door deze stappen te volgen, kunt u eventuele malware van uw computer verwijderen. Merk op dat voor het handmatig verwijderen van malware een grondige computerkennis noodzakelijk is. Het wordt daarom aanbevolen om de verwijdering van malware over te laten aan antivirus- en antimalwareprogramma's. Deze stappen werken mogelijk niet met geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om besmettingen te voorkomen dan achteraf malware te moeten verwijderen. Om ervoor te zorgen dat uw computer veilig blijft, moet u steeds de meest recente updates van het besturingssysteem installeren en antivirussoftware gebruiken.

Om zeker te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden we u aan deze te scannen met Malwarebytes.

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Hancitor virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Hancitor virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Hancitor virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.