Search.debrikon.com doorverwijzing (Mac)

Ook bekend als: Debrikon browserkaper
Type: Mac Virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Medium

Hoe de search.debrikon.com browserkaper te verwijderen van een Mac?

Wat is search.debrikon.com?

search.debrikon.com is een valse webzoekmachine identiek aan search.borderov.com, search.parazipper.com, search.pensirot.com, en vele anderen. Door allerlei verbeterde zoekresultaten aan te bieden, wekt deze website een legitieme en bruikbare indruk. Houd er echter rekening mee dat ontwikkelaars deze website promoten door malafide downloaders en installers te gebruiken die de opties van webbrowsers wijzigen zonder toestemming. Bovendien registreert deze site voortdurend allerlei gegevens over de surfactiviteit van z'n gebruikers.

search.debrikon.com browserkaper op een Mac computer

De frauduleuze installaties richten zich meestal op de meest populaire webbrowsers: Safari, Mozilla Firefox en Google Chrome. Na een succesvolle infiltratie wijzen setups de url's voor nieuwe tabblade, de standaardzoekmachine en de startpagina van de browsers toe aan search.debrikon.com. De genoemde veranderingen zijn niet erg significant. Gebruikers kunnen deze echter niet ongedaan maken. Onderzoeksresultaten tonen aan dat malafide installers ook stiekem een aantal "helperobjecten" (applicaties van externen en/of browser plug-ins) infiltreren. "Helperobjecten" worden gebruikt om de instellingen van de webbrowser opnieuw toe te wijzen telkens wanneer pogingen gedaan worden om deze te veranderen. Om deze reden wordt het herstellen van de browsers naar hun vorige toestand onmogelijk. Gebruikers hebben geen andere keuze dan naar search.debrikon.com te gaan telkens wanneer ze een nieuw browsertabblad openen. Dit resulteert in een aanzienlijke verstoring van de surfactiviteit op het web. Merk op dat zodra een zoekopdracht ingevoerd is, de gebruikers omgeleid worden naar search.yahoo.com. Met andere woorden, de gebruikers zoeken uiteindelijk op het web via Yahoo - een legitieme webzoekmachine. Dit maakt search.debrikon.com volledig nutteloos en irrelevant. Een ander belangrijk nadeel is dataspionage. Onderzoeksresultaten tonen aan dat search.debrikon.com en z'n "helperobjecten" continu IP-adressen, bezochte websites, bekeken pagina's, zoekopdrachten en andere soortgelijke informatie met betrekking tot de surfactiviteit van gebruikers registreren. De verzamelde gegevens bevatten meestal persoonlijke informatie en alsof dat nog niet genoeg is, delen ontwikkelaars deze met externe partijen. Deze personen misbruiken de ontvangen informatie om inkomsten te vergaren. Daarom kan dataspionage op den duur leiden tot ernstige privacyschendingen of zelfs tot identiteitsdiefstal. Gebruikers die doorverwijzingen tegenkomen op search.debrikon.com moeten onmiddellijk alle dubieuze applicaties en browser plug-ins verwijderen. Deze website mag dan ook niet meer bezocht worden.

Bedreigingsoverzicht:
NaamDebrikon browserkaper
BedreigingstypeMac-malware, Mac-virus
SymptomenUw Mac werkt langzamer dan normaal, u ziet ongewenste pop-upadvertenties, u wordt doorverwezen naar kwaadaardige websites.
Verspreidings- methodenMisleidende pop-upadvertenties, gratis software-installatieprogramma's (bundeling), valse Flash Player-installatieprogramma's, downloads van torrent-bestanden.
SchadeU wordt bespioneerd tijdens het surfen op het internet (mogelijke privacyschendingen), weergave van ongewenste advertenties, doorverwijzingen naar kwaadaardige websites, verlies van privégegevens.
Verwijdering

Om Debrikon browserkaper verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Combo Cleaner.
▼ Combo Cleaner Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om malware te verwijderen, moet u de volledige versie van Combo Cleaner aankopen.

Het internet staat vol met valse webzoekmachines die overeenkomsten vertonen met search.debrikon.com. Door zogezegd "handige functies" aan te bieden (verbeterde zoekresultaten, snelkoppelingen naar populaire websites, lokaal/wereldwijd nieuws, weersvoorspelling, etc.) proberen de valse zoekmachines om de gebruikers te misleiden en te laten geloven dat deze sites geschikt en handig zijn. Hun echte en enige doel is echter het genereren van inkomsten voor de ontwikkelaars. Daarom, in plaats van toegevoegde waarde te bieden aan de daadwerkelijke gebruiker, veroorzaken valse zoekmachines zoals search.debrikon.com ongewenste omleidingen en verzamelen ze gevoelige gegevens, waardoor de surfervaring wordt verstoord en ze een directe bedreiging vormen voor de privacy van de gebruikers, evenals voor de veiligheid op het internet. Houd er rekening mee dat sommige valse zoekmachines gebruikers misleidende resultaten en/of opdringerige advertenties tonen. Dit betekent dat het gebruik van valse zoekmachines kan leiden tot allerlei systeeminfecties.

Hoe werd search.debrikon.com geïnstalleerd op mijn computer?

Zoals hierboven vermeld, wordt search.debrikon.com gepromoot met behulp van malafide downloaders en installers. Deze misleidende marketingmethode wordt 'bundeling' genoemd. Ontwikkelaars weten dat gebruikers vaak de download- en installatieprocessen overhaasten en ze de meeste stappen overslaan. Daarom wordt alle informatie over het wijzigen van de instellingen van browsers verborgen achter de "Aangepaste" of "Geavanceerde" opties (of andere secties) van download - en installatieprocessen. Nog belangrijker is dat gebruikers vaak achteloos deze procedures overhaasten. Dergelijk gedrag leidt vaak tot de onbedoelde installatie van ongewenste apps.

Hoe de installatie van mogelijk ongewenste applicaties te vermijden?

Potentieel ongewenste apps worden verspreid met behulp van de "bundeling"-methode, evenals door opdringerige advertenties die doorverwijzen naar twijfelachtige websites of die zelfs scripts uitvoeren die ontworpen zijn om ze te downloaden/installeren. Om deze situatie te voorkomen moeten gebruikers daarom zeer voorzichtig zijn bij het surfen op het internet en tijdens het downloaden/installeren van software. Zorg er altijd voor dat u alle stappen van het download-/installatieproces zorgvuldig volgt, ook de instellingen "aangepast" of "geavanceerd". Vermijd hierbij alle aanbiedingen voor het downloaden/installeren van aanvullende applicaties en vink alle reeds inbegrepen apps uit. We raden u ook aan om geen downloaders en installers van derden te gebruiken omdat ontwikkelaars geld verdienen door deze te promoten. In plaats daarvan mag software alleen worden gedownload van officiële bronnen, met behulp van directe downloadlinks. Het is ook belangrijk om te onthouden dat opdringerige advertenties er meestal volkomen geschikt uitzien. Eenmaal aangeklikt, verraden deze advertenties zichzelf omdat ze doorverwijzen naar onbetrouwbare websites met inhoud zoals gokken, erotische dating, pornografie enz. De meeste van deze apps worden geleverd door adware. Daarom moeten gebruikers die dergelijke advertenties zien, onmiddellijk alle dubieuze applicaties en browser plug-ins verwijderen. De belangrijkste redenen voor computerbesmettingen zijn een gebrek aan kennis en roekeloos gedrag - de sleutel tot veiligheid is voorzichtigheid. Als uw computer al is geïnfecteerd met browserkapers, dan raden we u aan een scan uit te voeren met  Combo Cleaner om deze automatisch te verwijderen.

Website die search.debrikon.com promoot:

Dubieze website die search.debrikon.com promoot

Debrikon browserkaper onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Combo Cleaner is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Debrikon browserkaper. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Combo Cleaner DOWNLOADEN (Mac) De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om malware te verwijderen moet je een volledige versie kopen van Combo Cleaner. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe de search.debrikon.com browserkaper te verwijderen met Combo Cleaner:

search.debrikon.com doorverwijzing verwijderen:

Aan search.debrikon.com gerelateerde mogelijk ongewenste applicaties verwijderen uit de map "Applicaties" :

mac browserkaper verwijderen uit de map applicaties

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX","NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele achtergebleven onderdelen. 

Verwijder aan de debrikon browserkaper gerelateerde bestanden en mappen:

Finder Ga naar de map-commando

Klik op het Finder icoon, vanaf de menubalk kies je Ga naar en klik op Ga naar Map...

step1Controleer of er door de adware aangemaakte bestanden in de  /Library/LaunchAgents map zitten:

Adware verwijderen uit de launch agents map stap 1

In de Ga naar Map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

Adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de “LaunchAgents”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en deze verplaats je naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden gegenereerd door malware zijn onder andere - “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist” enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met het zelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er door adware aangemaakte bestanden in de /Library/Application Support map zitten:

Verwijder adware uit de application support map stap 1

In de Ga naar Map-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de application support map stap 2In dee “Application Support”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn “MplayerX” of “NicePlayer”. Vervolgens verplaats je deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de ~/Library/LaunchAgents map:

Verwijder adware uit de ~launch agents map stap 1


In de Ga naar Map-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

Verwijder adware uit de ~launch agents map stap 2

In de “LaunchAgents”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden gegenereerd door adware - “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, etc. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er door adware gegenereerde bestanden aanwezig zijn in de /Library/LaunchDaemons map:

verwijder adware uit de launch daemons map stap 1In de Ga naar Map-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Verwijder adware uit de launch daemons map stap 2In de “LaunchDaemons”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist” enz. Vervolgens verplaats je deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

 Na het verwijderen van bestanden en mappen gegenereerd door de adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

Debrikon browserkaper startpagina en standaard zoekmachine verwijderen uit internetbrowsers:

safari browser iconVerwijder kwaardaardige extensies uit Safari:

Verwijder aan debrikon browserkaper gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari browser. In de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Eens deze gelokaliseerd zijn klik je op de "Verwijderen'-knop er net naast. Merk op dat je alle extensies veilig kunt verwijderen uit je Safari-browser, je hebt ze niet nodig om de browser normaal te kunnen gebruiken.

Wijzig je startpagina:

wijzig je startpagina in de safari-browser

In het scherm met de "Voorkeuren" selecteer je het "Algemeen"-tabblad. Om je startpagina in te stellen typ je de URL in (bijvoorbeeld www.google.com) in het veld "Startpagina". Je kunt ook klikken op de "Huidige Pagina Instellen"-knop om de website die je op dit moment bezoekt als startpagina in te stellen.  

Wijzig je standaard zoekmachine:

changing the default Internet search engine in Safari browser

In het scherm met de "Voorkeuren" selecteer je het tabblad "Zoeken". Hier zie je een uitklapbaar menu genaamd "Zoekmachine:". Selecteer eenvoudig de zoekmachine van je voorkeur uit het keuzemenu.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je hier lezen hoe Safari te resetten.

firefox browser iconVerwijder kwaadaardige plug-ins uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan debrikon browserkaper gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op "Menu openen" (de knop met drie horizontale lijnen). Vanuit het menu kies je "Add-ons".

Verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens je die hebt gelokaliseerd klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je alle extensies veilig uit Mozilla Firefox kunt verwijderen, ze zijn niet nodig voor een normale werking van de browser.

Wijzig je startpagina:

Wijzig de startpagina van mozilla firefox

Om de startpagina te wijzigen klik je op de knop "Menu openen" (drie horizontale lijnen) en kies je "Voorkeuren" in het uitklapmenu. Om je startpagina in te stellen typ je de URL in van de website van je voorkeur (bijvoorbeeld: www.google.com) in de Startpagina Pagina.

Wijzig de standaard zoekmachine:

mozilla firefox about config

In de URL-adresbalk typ je "about:config" en klik je op de "Ik beloof voorzichtig te zijn!"-knop.

wijzig de standaard zoekmachine in mozilla firefox

In het "Zoek:"-veld typ je de naam van de browser hijacker. Klik rechts op elk van de gevonden instellingen en klik op de "Resetten"-knop in het uitklapmenu.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties dan kan je hier lezen hoe Mozilla Firefox te resetten.

chrome-browser-iconVerwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome:

Verwijder aan debrikon browserkaper gerelateerde Google Chrome add-ons:

Verwijder kwaadaardige google chrome extensies stap 1

Open Google Chrome en klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijne) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. Uit het uitklapmenu kies je "Meer tools" en selecteer je "Extensies".

verwijder kwaadaardige Google Chrome extensies stap 2

In het "Extensions"-venster zoek je recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je deze gelokaliseerd hebt klik je op de "Prulenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig extensies kunt verwijderen uit je Google Chrome browser - je hebt er geen enkele nodig om de browser normaal te kunnen gebruiken.

Wijzig je startpagina:

wijzig je Google Chrome startpagina

Klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijnen) en kies "Instellingen". In de sectie "Bij het opstarten" klik je op de "Pagina's instellen"-link vlakbij de "Open een specifieke pagina of een set pagina's"-optie. Verwijder de URL van de browser hijacker (bv. trovi.com) en voer de URL van je voorkeur in (bijvoorbeeld google.com).

Wijzig de standaard zoekmachine:

Wijzig de standaard zoekmachine in Google Chrome

Klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijnen) en kies "Instellingen". In de "Zoek"-sectie klik je op "Zoekmachines beheren...". In het geopende venster verwijder je de ongewenste zoekmachine door op de "X"-knop ernaast te klikken. Selecteer de zoekmachine van je voorkeur uit de lijst en klik op de knop "Als standaard instellen" er net naast.

  •  Als je problemen blijft hebben met ongewenste browser doorverwijzingen en advertenties kun je hier lezen hoe je Google Chrome te resetten.