FacebookTwitterLinkedIn

DHL Express Email Virus

Ook bekend als: LokiBot virus
Schadeniveau: Ernstig

DHL Express Email Virus virus verwijderingsgids

Wat is DHL Express Email Virus?

Gelijkaardig aan het "Apple Recent Purchase Email Virus", het "Payroll Timetable Email Virus", het "Companies House Email Virus", en vele andere is het "DHL Express Email Virus" een spam-campagne die wordt gebruikt om een gevaarlijke trojan, LokiBot genaamd, te verspreiden. Cybercriminelen sturen gewoonlijk duizenden bedrieglijke e-mails die gebruikers aanmoedigen om bijgevoegde Microsoft Office-documenten te openen. Zo installeren ze echter de LokiBot trojan.

DHL Express Email Virus malware

De e-mails van de "DHL Express Email Virus"-campagne zijn valse meldingen over zogezegd ontvangen pakketten. De berichten geven aan dat gebruikers een pakket hebben ontvangen en moedigen hen aan het bijgevoegde document te lezen voor gedetailleerde informatie. Dit is echter oplichterij - het bijgevoegde document zal het systeem infecteren. Houd er rekening mee dat DHL een volledig legitiem bezorgbedrijf is en dus niets te maken heeft met deze spam-campagne. Het is gebruikelijk dat cybercriminelen zich verschuilen achter de namen van populaire bedrijven en overheidsinstanties. Ze doen dit om het aantal infecties te vergroten, want gebruikers zijn eerder geneigd zijn om bestanden te openen als ze worden ontvangen van bekende namen. LokiBot is een risicovolle trojan die werd ontworpen om allerlei persoonlijke gegevens te stelen , zoals logins of wachtwoorden, gegevens over het surfgedrag op internet enzovoort. Dit betekent dat de ontwikkelaars van LokiBot uiteindelijk toegang kunnen krijgen tot persoonlijke accounts van gebruikers op sociale netwerken, bij banken, enzovoort. Deze personen streven ernaar zoveel mogelijk inkomsten te genereren. Daarom is de kans groot dat gehackte accounts worden misbruikt, wat betekent dat de aanwezigheid van een tracking-virus zoals LokiBot gemakkelijk tot aanzienlijke financiële verliezen en zelfs identiteitsdiefstal kan leiden. Als u de bijlagen van de spamcampagne 'DHL Express Email Virus' al hebt geopend, is de kans groot dat uw computer besmet is. Daarom kunt u deze best scannen met een legitieme antivirus- en antispyware-suite en alle bedreigingen elimineren.

Bedreigingsoverzicht:
NaamLokiBot virus
BedreigingstypePhishing, oplichting, social engineering, fraude
SymptomenOngeautoriseerde online aankopen, gewijzigde accountwachtwoorden, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot iemands computer.
Verspreidings- methodenMisleidende e-mails, frauduleuze online pop-upadvertenties, technieken met kwaadaardige zoekmachines, verkeerd gespelde domeinen.
SchadeVerlies van gevoelige privé-informatie, financiële verliezen, identiteitsdiefstal.
Verwijdering

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

LokiBot deelt veel gelijkenissen met tientallen andere trojans die ook via spamcampagnes verspreid worden. Een aantal voorbeelden zijn TrickBot, Adwind, Emotet en FormBook. Hun gedrag kan enigszins afwijken (sommige bespioneren gebruikers, een deel verspreidt andere malware, enzovoort). Uiteindelijk hebben al deze virussen echter één ding gemeen: ze vormen een enorme bedreiging voor de privacy van gebruikers en hun veiligheid op internet. Daarom is het sterk aanbevolen alle trojan-virussen te verwijderen.

Hoe besmette DHL Express Email virus mijn computer?

Zoals hierboven vermeld wordt via de "DHL Express Email Virus" -campagne een besmette MS Office-bijlage verspreid. Bij het openen van het document wordt aan de slachtoffers onmiddellijk gevraagd macro-opdrachten in te schakelen, anders wordt de inhoud zogezegd niet correct weergegeven. Zo verlenen gebruikers onbedoeld toestemming om opdrachten uit te voeren die LokiBot op het systeem downloaden en installeren. Deze malwareverspreidingsmethode is zeer eenvoudig en uiterst effectief. Wat wel interessant is, is dat ze alleen werkt als de gebruiker het document opent met behulp van hulpprogramma's van MS Office. Als het .doc-bestand bijvoorbeeld wordt geopend met een andere toepassing dan MS Word, dan wordt de malware niet gedownload. Bovendien werkt LokiBot alleen op Microsoft Windows en op het Google Android-besturingssystemen. Vandaar dat gebruikers van andere platforms veilig zijn.

Hoe de installatie van malware te vermijden?

Om dit te voorkomen moeten gebruikers zeer voorzichtig zijn bij het surfen op internet. Denk altijd goed na voordat u e-mailbijlagen opent. Bestanden die irrelevant lijken en die worden ontvangen vanaf verdachte of onbekende e-mailadressen mogen nooit worden geopend. Zorg er bovendien voor dat u altijd een gerenommeerde antivirus- en anti-spyware-suite gebruikt, omdat dergelijke programma's zeer waarschijnlijk de schadelijke bestanden kunnen detecteren en verwijderen voordat ze het systeem beschadigen. Het is ook goed te vermelden dat MS Office vanaf versie 2010 nieuw gedownloade documenten opent in de "Beveiligde weergave" -modus. Hiermee wordt voorkomen dat schadelijke bijlagen het systeem infecteren. Daarom is het gebruik van oudere versies nogal riskant. De belangrijkste redenen voor computerbesmettingen zijn een gebrek aan kennis en roekeloos gedrag. De sleutel tot veiligheid is voorzichtigheid. Als u de bijlage "DHL Express Email Virus" al hebt geopend, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om eventueel geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst getoond in de e-mail "DHL Express Email Virus":

Onderwerp: BERICHT VAN LEVERING
geachte klant
Uw zending is gearriveerd!
Aankomst informatie
Uw pakket is aangekomen bij uw lokale DHL-kantoor en het is klaar voor ophaling
--------------
AANKOMSTBERICHT
--------------
DATUM EN TIJD: 2018-09-14 om 4:15 uur
STATUS: verzending is binnengekomen
KLASSE: pakketdiensten
************************
Druk de kassabon af die bij deze e-mail is gevoegd en bezoek de DHL-locatie die wordt vermeld op de kassabon
DHL Wereldwijde levering

Kwaadaardige bijlage verspreid door de "DHL Express Email Virus" spamcampagne:

Kwaadaardige bijlage wordt verspreid via de DHL Express Email Virus spamcampagne

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe malware handmatig te verwijderen?

Handmatig verwijderen van malware is een gecompliceerde taak, meestal is het beter om antivirus- of antimalwareprogramma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen, raden we aan Combo Cleaner te gebruiken. Als u malware handmatig wilt verwijderen, moet u eerst de naam kennen van de malware die u probeert te verwijderen. Hier een voorbeeld van een verdacht programma dat op de computer van de gebruiker wordt uitgevoerd:

kwaadaardig proces uitgevoerd op de gebruikte computer

Als u de lijst met programma's op uw computer hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van task manager/taakbeheer en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, gaat u verder met de volgende stappen:

manual malware removal step 1 Download het programma Autoruns. Dit programma toont toepassingen die automatisch starten, register- en bestandssysteemlocaties:

schermafbeelding van de autorun applicatie

manual malware removal step 2Herstart uw computer in Veilige Modus:

Windows XP and Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk F5 om in Veilige Modus met netwerk te starten.

Windows 8 Veilige Modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 veilige modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in 'Veilige Modus met Netwerk':

manual malware removal step 3Pak het archiefbestand uit en voer het bestand Autoruns.exe uit.

pak autoruns.zip uit en voer autoruns.exe uit

manual malware removal step 4Klik in de Autoruns-applicatie bovenaan op "Opties" en verwijder de vinkjes bij "Hide Empty Locations" en "Hide Windows Entries". Na deze procedure klikt u op het pictogram "Refresh".

Klik bovenaan 'Opties' en vink 'Hide Empty Locations' en 'Hide Windows Entries' uit

manual malware removal step 5Controleer de lijst van de Autoruns-applicatie en zoek het malwarebestand uit dat u wilt verwijderen.

Schrijf het volledige pad en de naam op. Merk op dat sommige malware de procesnamen verbergt onder legitieme Windows-procesnamen. In dit stadium is het erg belangrijk om te voorkomen dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u 'Delete'.

lokaliseer de te verwijderen malware

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-applicatie (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij de volgende opstart van het systeem), moet u de malwarenaam op uw computer zoeken. Zorg dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt/enable hidden files and folders voordat u doorgaat. Als u het bestand van de malware vindt, verwijder het dan.

zoeken naar malware op uw computer

Start uw computer opnieuw op in normale modus. Door deze stappen te volgen, kunt u eventuele malware van uw computer verwijderen. Merk op dat voor het handmatig verwijderen van malware een grondige computerkennis noodzakelijk is. Het wordt daarom aanbevolen om de verwijdering van malware over te laten aan antivirus- en antimalwareprogramma's. Deze stappen werken mogelijk niet met geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om besmettingen te voorkomen dan achteraf malware te moeten verwijderen. Om ervoor te zorgen dat uw computer veilig blijft, moet u steeds de meest recente updates van het besturingssysteem installeren en antivirussoftware gebruiken.

Om zeker te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden we u aan deze te scannen met Combo Cleaner.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
LokiBot virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van LokiBot virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.