Occamy Trojan

Ook bekend als: Occamy virus
Type: Trojan
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Occamy virus verwijderingsgids

Wat is Occamy?

Occamy is een trojan-virus dat gedetecteerd wordt door de meeste antivirus- en antispyware-pakketten. Het is ontworpen om vanop afstand bestuurd te worden - de ontwikkelaar bepaalt welke acties door Occamy worden uitgevoerd. Antivirus-/antispyware-pakketten noemen deze malware meestal "Trojan:Win32/Occamy.B" of "Trojan:Win32/Occamy.C". Merk op dat het proces van Occamy ("nc.exe") ook vermeld wordt in Windows Taakbeheer, waardoor het gemakkelijker te detecteren is.

Occamy malware

Zoals hierboven vermeld, wordt Occamy vanop afstand bediend door de ontwikkelaar. Daardoor kan het gedrag per besmet systeem verschillen. De meeste trojan-virussen verzamelen informatie, infiltreren andere malware in het systeem en verbinden de computers van slachtoffers met verschillende botnets. Trojan-virussen registreren informatie zoals opgeslagen logins/wachtwoorden, muis/toetsenbordactiviteit, webbrowsing-activiteit en geolocaties. Deze gevoelige gegevens worden misbruikt om inkomsten te verkrijgen (via geldoverdrachten, online aankopen, identiteitsdiefstallen, enz.) Sommige trojans zijn ook in staat om webcams en microfoons te kapen om 'gênante' momenten vast te leggen (bijvoorbeeld masturberen door gebruikers, enzovoort). Cybercriminelen gebruiken vervolgens de compromitterende foto's/video's om hun slachtoffers te chanteren. Zoals hierboven vermeld, verspreiden trojans waarschijnlijk ook andere malware. In de meeste gevallen verspreiden trojans ransomware - een risicovol virus dat gegevens versleutelt (of op andere manieren het systeem corrumpeert) en losgeld eist in ruil voor het terugdraaien van de wijzigingen. Gelukkig zijn de meeste gerenommeerde antivirussen/antispyware in staat om Occamy-malware te detecteren en te verwijderen. Als u denkt dat uw computer geïnfecteerd is met Occamy, voer dan onmiddellijk een volledige systeemscan uit en verwijder alle gedetecteerde bedreigingen.

Bedreigingsoverzicht:
NaamOccamy virus
BedreigingstypeTrojan, virus dat wachtwoorden steelt, online bankieren malware, spyware
SymptomenTrojans zijn ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en zich stil te houden, waardoor er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar zijn op een geïnfecteerde machine.
Verspreidings- methodenGeïnfecteerde e-mailbijlagen, schadelijke online advertenties, social engineering, softwarecracks.
SchadeGestolen bankgegevens en wachtwoorden, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer wordt toegevoegd aan een botnet.
Verwijdering

Om Occamy virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Er zijn tientallen trojan-virussen die allemaal erg op elkaar lijken. Bijvoorbeeld TrickBot, Adwind, Emotet, LokiBot, FormBook, en Pony. Deze virussen zijn ontwikkeld door verschillende cybercriminelen, maar hun gedrag verschilt nauwelijks: ze stelen allemaal persoonlijke informatie. Trojan-virussen vormen een aanzienlijke bedreiging voor uw privacy en uw veiligheid op het internet en hun aanwezigheid kan leiden tot ernstige privacyschendingen, aanzienlijk financieel verlies en risicovolle computerinfecties.

Hoe besmette trojans mijn computer?

Onderzoek toont aan dat trojan-virussen gewoonlijk verspreid worden via spam-campagnes (bijvoorbeeld FedEx package, Important Documents IRS, HM Revenue & Customs Outstanding Amount, en vele andere). Cybercriminelen versturen duizenden bedrieglijke e-mails met kwaadaardige bijlagen (JavaScript-bestanden, JAR-bestanden, MS Office-documenten, enz.) Eenmaal geopend, downloaden en installeren deze bijlagen heimelijk trojans. In zeldzame gevallen worden trojans verspreid met behulp van de "bundling"-methode en valse updaters. "Bundelen" is in wezen de stiekeme installatie van applicaties/malware van externe partij, samen met reguliere (meestal gratis) software. De apps/virussen worden geïnstalleerd zonder toestemming van de gebruiker. Valse updaters infecteren het systeem door verouderde software met fouten of bugs te misbruiken of door simpelweg malware te downloaden en te installeren in plaats van updates. Merk op dat de meeste trojans zich richten op MS Windows-gebruikers en dat gebruikers van andere platforms veilig zijn.

Hoe de installatie van malware te vermijden?

Om dit te voorkomen moeten gebruikers zich eerst realiseren dat de sleutel tot computerveiligheid voorzichtigheid is en daarom is het belangrijk om goed op te letten tijdens het surfen op het internet en bij het downloaden/installeren van software. Het is erg belangrijk om elke ontvangen e-mailbijlage zorgvuldig te inspecteren. Open nooit bestanden die er niet relevant uitzien of die verzonden werden vanaf dubieuze e-mailadressen. Houd ook geïnstalleerde applicaties up-to-date. Gebruik hiervoor alleen geïmplementeerde functies of tools die door de officiële ontwikkelaar worden aangeboden. Download enkel software van officiële bronnen, met behulp van directe downloadlinks. Downloaders/installatieprogramma's van derden verspreiden frauduleuze apps en mogen daarom nooit worden gebruikt. We raden ten zeerste aan om een ​​betrouwbare antivirus/antispyware te installeren en te gebruiken. Als u denkt dat uw computer geïnfecteerd is met Sality Trojan, raden we u aan een scan uit te voeren Malwarebytes to om de geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Occamy trojan-proces ("nc.exe") in Windows Taakbeheer:

Occamy trojan in taakbeheer

Occamy virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Occamy virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe malware handmatig te verwijderen?

Handmatig verwijderen van malware is een gecompliceerde taak, meestal is het beter om antivirus- of antimalwareprogramma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen, raden we aan Malwarebytes te gebruiken. Als u malware handmatig wilt verwijderen, moet u eerst de naam kennen van de malware die u probeert te verwijderen. Hier een voorbeeld van een verdacht programma dat op de computer van de gebruiker wordt uitgevoerd:

kwaadaardig proces uitgevoerd op de gebruikte computer

Als u de lijst met programma's op uw computer hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp vansing taakbeheer, en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, gaat u verder met de volgende stappen:

manual malware removal step 1 Download het programma Autoruns. Dit programma toont toepassingen die automatisch starten, register- en bestandssysteemlocaties:

screenshot van de autorun applicatie

manual malware removal step 2Herstart uw computer in Veilige Modus:

Windows XP and Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk F5 om in Veilige Modus met netwerk te starten.

Windows 8 Veilige Modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 veilige modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

 

manual malware removal step 3Pak het archiefbestand uit en voer het bestand Autoruns.exe uit.

pak autoruns.zip uit en voer autoruns.exe uit

manual malware removal step 4Klik in de Autoruns-applicatie bovenaan op "Opties" en verwijder de vinkjes bij "Hide Empty Locations" en "Hide Windows Entries". Na deze procedure klikt u op het pictogram "Refresh".

klik bovenaan op 'Opties' en vink 'Hide Empty Locations' en 'Hide Windows Entries' uit

manual malware removal step 5Controleer de lijst van de Autoruns-applicatie en zoek het malwarebestand uit dat u wilt verwijderen.

Schrijf het volledige pad en de naam op. Merk op dat sommige malware de procesnamen verbergt onder legitieme Windows-procesnamen. In dit stadium is het erg belangrijk om te voorkomen dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u "Delete".

lokaliseer de te verwijderen malware

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-applicatie (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij de volgende opstart van het systeem), moet u de malwarenaam op uw computer zoeken. Zorg dat u verborgen mappen en bestanden inschakelt voordat u doorgaat. Als u het bestand van de malware vindt, verwijder het dan.

zoeken naar malware op uw computer

Start uw computer opnieuw op in normale modus. Door deze stappen te volgen, kunt u eventuele malware van uw computer verwijderen. Merk op dat voor het handmatig verwijderen van malware een grondige computerkennis noodzakelijk is. Het wordt daarom aanbevolen om de verwijdering van malware over te laten aan antivirus- en antimalwareprogramma's. Deze stappen werken mogelijk niet met geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om besmettingen te voorkomen dan achteraf malware te moeten verwijderen. Om ervoor te zorgen dat uw computer veilig blijft, moet u steeds de meest recente updates van het besturingssysteem installeren en antivirussoftware gebruiken.

Om zeker te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden we u aan deze te scannen met Malwarebytes.

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Occamy virus QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Occamy virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Occamy virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.