Coinhive virus

Ook bekend als: Coinhive malware
Type: Adware
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Medium

Coinhive verwijderingsinstructies

Wat is Coinhive?

Coinhive is een service waarmee webontwikkelaars sites kunnen injecteren met scripts die gebruikmaken van de computers van bezoekers om Monero-cryptocurrency te minen. Het idee achter Coinhive is legitiem en deze service zelf is niet schadelijk, maar sommige webontwikkelaars die gebruik maken van de dienst zijn hebzuchtig en profiteren van het systeem: de cryptocurrency wordt gemined zonder toestemming van gebruikers en het gebruik van systeembronnen wordt niet gelimiteerd. Daardoor gebruiken deze sites vaak tot 100% van de systeembronnen zonder toestemming van de gebruikers.

Coinhive oplichting

Coinhive ontwikkelaars bieden een JavaScript-API die op elke website kan worden geïnjecteerd. Zodra een bezoeker de site opent, gebruikt het script onmiddellijk systeembronnen om cryptocurrency te minen. Zoals hierboven vermeld, is het idee legitiem: ontwikkelaars hebben een extra manier om geld te verdienen met hun sites, maar sommige criminelen hebben geen grenzen. Er zijn verschillende gevallen bekend waarbij de Coinhive-service verkeerd wordt gebruikt. Cybercriminelen kapen bijvoorbeeld legitieme websites en injecteren ze met het Coinhive-script. Er zijn ook verschillende kwaadwillende sites (die gebruikers vaak onbedoeld bezoeken) die ook Coinhive minen. Criminelen injecteren ze met scripts die voorkomen dat browsertabs en -vensters worden gesloten - dit om gebruikers zo lang mogelijk op de pagina te houden. Merk op dat Coinhive een functie biedt waarmee ontwikkelaars het gebruik van systeembronnen kunnen beperken, maar criminelen verwijderen deze limiet, omdat hoe meer systeembronnen worden gebruikt, hoe meer cryptocurrency wordt gemined. JavaScript is goed in het gebruik van computer CPU-bronnen. Aangezien de limiet werd verwijderd, neemt het CPU-gebruik toe tot 100% en wordt het systeem onbruikbaar. Bovendien kan het systeem crashen (mogelijk leidt dit tot permanent gegevensverlies) en kan de CPU oververhitten. Samengevat, de Coinhive-service is legitiem, maar wordt vaak misbruikt. Daarom is Coinhive vanuit het oogpunt van de gebruiker niet betrouwbaar of veilig.

Zoals eerder vermeld, bezoeken gebruikers kwaadaardige sites vaak onbedoeld - ze worden ernaar doorverwezen door mogelijk ongewenste adware-programma's (PUP's). Deze programma's maken gebruik van tools voor het weergeven van banners, pop-ups en andere intrusieve advertenties. Een pop-upadvertentie is in wezen een nieuw browservenster waarin een specifieke website wordt geopend. De weergegeven advertenties kunnen dus linken naar sites geïnjecteerd met Coinhive. Op deze manier promoten ontwikkelaars schadelijke websites met behulp van intrusieve advertenties. Bovendien zullen adware-apps waarschijnlijk informatie verzamelen over de surfactiviteit van gebruikers op internet. De verzamelde gegevens kunnen privégegevens bevatten die ontwikkelaars later delen met derden (mogelijk cybercriminelen). Onderzoek toont aan dat deze mensen privé-informatie misbruiken om inkomsten te genereren - dat is gedrag dat kan leiden tot ernstige privacyschendingen of zelfs identiteitsdiefstal. Daarom moeten dergeljke apps meteen worden geëlimineerd.

Bedreigingsoverzicht:
NaamCoinhive malware
BedreigingstypeAdware, ongewenste advertenties, pop-up-virussen
SymptomenU ziet advertenties die niet afkomstig zijn van de bezochte website. Opdringerige pop-upadvertenties. Vertraagde browser.
Verspreidings- methodenMisleidende pop-upadvertenties, gratis software-installatieprogramma's (bundeling), valse Flash Player-installatieprogramma's.
SchadeVerminderde prestaties van de computer, browsertracking - privacyschendingen, mogelijke bijkomende malware-infecties.
Verwijdering

Om Coinhive malware verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

De meeste adware-type applicaties zijn vrijwel identiek. Ze bieden "handige functies" om een legitieme indruk te wekken en gebruikers te misleiden. Na installatie leveren ze echter geen echte waarde op voor reguliere gebruikers. Hun enige doel is inkomsten te genereren voor de ontwikkelaars, intrusieve advertenties te leveren en gevoelige gegevens te registreren.

Hoe werden mogelijk ongewenste programma's geïnstalleerd op mijn computer?

Om adware te verspreiden maken ontwikkelaars gebruik van de eerder genoemde intrusieve advertenties en een misleidende marketingmethode die 'bundling' wordt genoemd. Intrusieve advertenties kunnen linken naar kwaadwillende websites en scripts uitvoeren die malware en PUP's downloaden en installeren. "Bundling" is de stiekeme installatie van mogelijk ongewenste programma's samen met reguliere software en apps. Ontwikkelaars verbergen de 'gebundelde' apps onder verschillende secties (bijvoorbeeld de 'Aangepaste' of 'Geavanceerde' instellingen) van de download- of installatieprocessen. Bovendien klikken veel gebruikers op intrusieve advertenties en worden download- en installatiestappen overgeslagen. Dit gedrag leidt vaak tot de onbedoelde installatie van mogelijk ongewenste programma's. Op deze manier stellen gebruikers hun systemen vaak bloot aan het risico op verschillende infecties en brengen ze hun privacy in gevaar.

Hoe vermijd je de installatie van mogelijk ongewenste applicaties?

De belangrijkste redenen voor computerinfecties zijn een gebrek aan kennis en onvoorzichtig gedrag - de sleutel tot veiligheid is voorzichtigheid. Daarom, en om systeeminfiltratie door PUP's te voorkomen, moet je zeer voorzichtig zijn bij het surfen op internet en in het bijzonder bij het downloaden en installeren van software. Criminelen zorgen ervoor dat opdringerige advertenties legitiem lijken en daarom is het uiterst moeilijk te bepalen of ze echt zijn. Eenmaal aangeklikt linken ze echter naar verdachte sites met inhoud zoals gokken, dating voor volwassenen, pornografie ofzo, en die verminderen de systeemprestaties aanzienlijk. Als je deze doorverwijzingen ervaart, verwijder dan onmiddellijk alle dubieuze applicaties en browser plug-ins. Vergeet niet om elk venster van de download- en installatiedialogen zorgvuldig te analyseren, vink alle additionele programma's en aanbiedingen om deze te downloaden of installeren uit. We raden ke ook aan om apps alleen te downloaden van officiële bronnen, en met behulp van directe downloadlinks. Externe downloaders en installatieprogramma's zoeken inkomsten via de "bundling" -methode en daarom mogen deze tools niet worden gebruikt. Het hebben van een legitieme anti-virus en anti-spyware is ook van het grootste belang.

Gebruik van computer-CPU zodra een website met het Coinhive-script wordt geopend:

CPU usage when visiting a site that uses Coinhive script

Voorbeeld van een website met Coinhive script:

Coinhive script using website

Coinhive malware onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van Coinhive malware. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Verwijdering van mogelijk ongewenste programma's:

Windows 7 gebruikers:

Toegang

Klik Start ("het Windows Logo" in de linkerbenedenhoek van je desktop), kies Controle Paneel. Zoek naar Programma's en toepassingen.

Windows XP gebruikers:

Toegang

Klik Start, kies Instellingen en klik op Controle Paneel. Zoek en klik op Programma's toevoegen of verwijderen.

Windows 10, Windows 8 gebruikers:

Toegang tot Programma's en Toepassingen (verwijdering) in Windows 10

Klik rechts in de linkerbenedenhoek, in het Snelle Toegang-menu selecteer Controle Paneel. In het geopende schem kies je Programma's en Toepassingen.

Mac OSX gebruikers:

Hoe een programma te verwijderen in OSX (Mac)

Klik op Finder, in het geopende scherm selecteer je Applicaties. Sleep de app van de Applicaties folder naar de Prullenbak (die zich in je Dock bevindt), klik dan rechts op het Prullenbak-icoon en selecteer Prullenbak Leegmaken.

Coinhive adware verwijdering via het Controle Paneel

In het programma's verwijderen-scherm zoek je recent geïnstalleerde en mogelijk verdachte applicaties, selecteer deze verwijzingen en klik op "Deïnstalleren" of "Verwijderen".

Na het verwijderen van dit mogelijk ongewenste programma scan je best je computer op enige overgebleven onderdelen of mogelijke besmettingen met malware. Om je computer te scannen gebruik je best aanbevolen malware verwijderingssoftware.

Verwijder de mogelijk ongewenste programma's uit je internet browsers:

Video die toont hoe mogelijk ongewenste browser add-ons te verwijderen:

Internet Explorer logoVerwijder kwaadaardige add-ons uit Internet Explorer:

Verwijder frauduleuze extensies uit Internet Explorer stap 1

Klik op het tandwiel-icoon Internet Explorer options icon (in de rechterbovenhoek van Internet Explorer), selecteer "Beheer Add-ons". Zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons selecteer deze en klik op "Verwijderen".

Verwijder frauduleuze extensies uit Internet Explorer stap 2

Optionele methode:

Als je problemen blijft hebben met het verwijderen van coinhive malware dan kan je je Internet Explorer instellingen terug op standaard zetten.

Windows XP gebruikers: Klik op Start, klik Uitvoeren, in het geopende scherm typ inetcpl.cpl. In het geopende scherm klik je op de Geavanceerd tab en dan klik je op Herstellen.

Herstel de Internet Explorer instellingen naar standaard in Windows XP

Windows Vista en Windows 7 gebruikers: Klik op het Windows logo, in de start-zoekbox typ inetcpl.cpl en klik op enter. In het geopende scherm klik je op de Geavanceerd tab en dan klik je op Herstellen.

Herstel de Internet Explorer instellingen naar standaard in Windows 7

Windows 8 gebruikers: Open Internet Explorer en klik op het "tandwiel" icoon. Selecteer Internet Opties. In het geopende scherm selecteer je de Geavanceerd-tab en klik je op de Herstellen-knop.

Herstel de Internet Explorer instellingen in Windows 8 - toegang

In het geopende scherm selecteer je de Geavanceerd-tab

Herstel de Internet Explorer instellingen in Windows 8 - Internet opties Geavanceerd tab

Klik op de Herstellen-knop.

Herstel de Internet Explorer instellingen naar standaard in Windows 8 - klik op de herstellen-knop in Internet opties Geavanceerd-tab

Bevestig dat je de Internet Explorer instellingen naar Standaard wil herstellen - Klik op de Herstellen-knop.

Explorer instellingen naar Standaard wil herstellen

Google Chrome logoVerwijder de kwaadaardige extensies uit Google Chrome:

Verwijder frauduleuze extensies uit Google Chrome stap 1

Klik op het Chrome menu icoonGoogle Chrome menu icon(rechterbovenhoek van Google Chrome), selecteer "Instellingen" en klik op "Extensies". Zoek naar recent geïnstalleerde verdachte extensies, selecteer deze en klik op een prullenbak-icoon.

Verwijder frauduleuze extensies uit Google Chrome stap 2

Optionele methode:

Als je problemen hebt met het verwijderen van coinhive malware, reset dan de instellingen van je Google Chrome browser. Klik op het Chrome menu icoon Google Chrome menu icon (in de rechterbovenhoek van Google Chrome) en selecteer Instellingen. Scroll naar onder. Klik op de link Geavanceerd....

Google Chrome reset instellingen stap 1

Nadat je helemaal naar benden hebt gescrolld klik je op  Resetten (Instellingen terugzetten naar de oorspronkelijke standaardwaarden)-knop.

Google Chrome instellingen resetten stap 2

In het geopende scherm, bevestig dat je de Google Chrome instellingen wilt resetten door op de 'resetten'-knop te klikken. 

Google Chrome instellingen resetten stap 3

Mozilla Firefox logoVerwijder kwaadaardige plug-ins uit Mozilla Firefox:

Verwijder frauduleuze extensies uit Mozilla Firefox stap 1

Klik op het Firefox menufirefox menu icon(in de rechterbovenhoek van het hoofdscherm), selecteer "Add-ons." Klik op "Extensies" en in het geopende scherm verwijder alle recent geïnstalleerde verdachte browser plug-ins.

Verwijder frauduleuze extensies uit Mozilla Firefox stap 2

Optionele methode:

Computergebruikers die problemen blijven hebben met het verwijderen van coinhive malware kunnen de Mozilla Firefox instellingen naar standaard herstellen.

Open Mozilla Firefox, in de rechterbovenhoek van het hoofdvenster klik je op het Firefox menu firefox menu icon, in het geopende keuzemenu kies je het Open Help Menu-icoon firefox help menu

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - toegang

Klik dan op Probleemoplossing-informatie.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - Toegang

In het geopende scherm klik je op de Firefox Herstellen knop.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - Klik op de 'Herstellen'-Knop

In het geopende scherm bevestig je dat je de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard wil herstellen door op de Herstellen-knop te klikken.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - bevestig het herstel dor op de 'Herstellen'-knop te klikken

safari browser logoVerwijder kwaadaardige extensies uit Safari:

Verwijder adware uit Safari - 1

Verzeker je ervan dat je Safari browser actief is, klik op het Safari menu en selecteer Voorkeuren….

Verwijder adware uit Safari - 2

In het geopende venster klik je op Extensies, zoek naar recent geïnstalleerde verdachte extensies, selecteer deze en klik op Verwijderen.

Optionele methode:

Verzeker je ervan dat je Safari browser actief is en klik op het Safari-menu. In het keuzemenu selecteer je Geschiedenis en Website Data verwijderen…

Verwijder adware uit Safari - 3

In het geopende scherm seleceer je alle geschiedenis en klik je op de Geschiedenis Verwijderen-knop.

Verwijder adware uit Safari - 4

Microsoft Edge (Chromium) logoKwaadaardige extensies verwijderen uit Microsoft Edge:

Adware uit Microsoft Edge verwijderen stap 1

Klik op het menu-icoon in Edge Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge), kiest u "Extensies". Zoek recent geïnstalleerde en verdachte browser add-ons en klik op "Verwijderen" (onder hun naam).

Adware uit Microsoft Edge verwijderen stap 2

Optionele methode:

Als u problemen blijft ondervinden met het verwijderen van de coinhive malware, herstel dan de instellingen van uw Microsoft Edge browser. Klik op het Edge menu-icoon Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge) en selecteer Instellingen.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 1

In het geopende menu kiest u  Opnieuw instellen.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 2

Kies Instellingen naar hun standaardwaarden herstellen. In het geopende scherm bevestigt u dat u de instellingen van Microsoft Edge wilt herstellen door op de knop Opnieuw instellen te klikken.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 3

  • Als dat niet helpt, volg dan deze alternatieve instructies om de Microsoft Edge browser te herstellen.

Samenvatting:

Samenvatting adware programmaDe meeste adware of mogelijk ongewenste applicaties infiltreren internetbrowsers van gebruikers via gratis software downloads. Merk op dat de veiligste bron voor het downloaden van gratis software de website van de ontwikkelaar is. Om de installatie van adware te vermijden wees je best erg oplettend met het downloaden of installeren van gratis software.Bij het installeren van het reeds gedownloaden gratis programma kies je best de aangepast of geavanceerde installatie-opties - deze stap zal zlle mogelijk ongewenste applicaties aan het licht brengen die werden geïnstalleerd samen met het gekozen gratis programma.

Hulp bij de verwijdering:
Als je problemen ervaart bij pogingen om coinhive malware van je computer te verwijderen, vraag dan om hulp in ons malware verwijderingsforum.

Post een commentaar:
Als je bijkomende informatie hebt over coinhive malware of z'n verwijdering, gelieve je kennis dan te delen in de onderstaande commentaren.

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/12449-coinhive-virus

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
Instructies voor het verwijderen van de software
QR Code
Coinhive malware QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Coinhive malware op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met Coinhive malware

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.