FacebookTwitterLinkedIn

MacKeeper PUP (Mac)

Ook bekend als: MacKeeper mogelijk ongewenst programma
Type: Mac Virus
Schadeniveau: Medium

Hoe verwijder je MacKeeper van een Mac?

Wat is MacKeeper?

Ontwikkeld door Zeobit en verworven door Kromtech is MacKeeper is een legitieme en nuttige toepassing voor Mac-gebruikers. Het biedt functionaliteit waarmee gebruikers de systeemprestaties kunnen optimaliseren en verbeteren. Desondanks gebruiken sommige MacKeeper-partners dubieuze of onacceptabele methodes om deze software te verspreiden. Daarom kan het worden geclassificeerd als een potentieel ongewenst programma (PUP).

MacKeeper adware

Deze applicatie wordt verspreid op verschillende manieren. Ze heeft een officiële downloadwebsite, wat prima is voor een legitieme app, maar zoals hierboven vermeld, verspreiden sommige criminelen dit programma op dubieuze manieren. Ze ontwikkelen bijvoorbeeld kwaadwillende websites die valse foutmeldingen weergeven en die beweren dat het systeem werd beschadigd. Om deze "problemen" op te lossen worden gebruikers aangemoedigd MacKeeper te downloaden. De lijst met dubieuze sites omvat (maar is niet beperkt tot) Virus Found en We Have Detected A Trojan Virus. Criminelen verspreiden deze applicatie ook via intrusieve advertenties (pop-ups, banners enz.) en een misleidende marketingmethode genaamd "bundeling". Als je denkt dat MacKeeper zonder je toestemming je systeem heeft geïnfiltreerd, volg je de onderstaande gids en verwijder je deze app.

De bovengenoemde methoden worden ook gebruikt om andere niet-legitieme PUPs te verspreiden (bijv. adware, browser hijackers enz.). De meeste genereren indringende advertenties en registreren verschillende gevoelige gegevens. De advertenties worden geleverd met behulp van verschillende tools die het plaatsen van grafische inhoud van derden bovenop elke site mogelijk maken. Daardoor verbergen ze vaak de onderliggende website-inhoud en verstoren ze de surfervaring op het web. De meeste PUP's worden ook ontworpen om verschillende gegevens te verzamelen (meestal persoonlijke data). Internet Protocol (IP)-adressen, internetserviceproviders (ISP's), geografische locaties, bezochte URL's, bekeken pagina's, zoekopdrachten, toetsaanslagen en andere verzamelde gegevens worden later verkocht aan derden (mogelijk cybercriminelen). Deze genereren inkomsten door misbruik te maken van de privégegevens. Daarom kan de aanwezigheid van apps voor het registreren van informatie ernstige privacyschendingen of zelfs identiteitsdiefstal tot gevolg hebben. We raden ten zeerste aan alle dubieuze applicaties en browserinvoegtoepassingen te verwijderen.

Bedreigingsoverzicht:
Naam MacKeeper mogelijk ongewenst programma
Bedreigingstype Mac-malware, Mac-virus
Symptomen Uw Mac werkt langzamer dan normaal, u ziet ongewenste pop-upadvertenties, u wordt doorverwezen naar kwaadaardige websites.
Verspreidings- methoden Misleidende pop-upadvertenties, gratis software-installatieprogramma's (bundeling), valse Flash Player-installatieprogramma's, downloads van torrent-bestanden.
Schade U wordt bespioneerd tijdens het surfen op het internet (mogelijke privacyschendingen), weergave van ongewenste advertenties, doorverwijzingen naar kwaadaardige websites, verlies van privégegevens.
Verwijdering

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw Mac met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Mac Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Alle potentieel ongewenste programma's lijken erg op elkaar. Door een aantal functies aan te bieden, proberen PUP's zoals MyShopcouponTURBOMAC en anderen de indruk van legitimiteit te wekken, maar hun enige doel is inkomsten te genereren voor de ontwikkelaars. Slechts een klein percentage biedt de beloofde functies - de meeste zijn echter nutteloos. In plaats van de beloofde functionaliteit te leveren vormen mogelijk ongewenste programma's vooral een directe bedreiging voor je privacy en veiligheid op het internet.

Hoe werd MacKeeper geïnstalleerd op mijn computer?

Zoals hierboven vermeld, wordt MacKeeper verspreid met behulp van intrusieve advertenties, samen met de "bundling" -methode. Intrusieve advertenties linken gebruikers naar kwaadaardige websites en/of ze voeren scripts uit die PUP's downloaden en installeren. Daarom kan zelfs een enkele klik leiden tot de onbedoelde installatie van bepaalde applicaties. "Bundelen" is de stiekeme installatie van PUP's samen met reguliere software. Ontwikkelaars verbergen de "gebundelde" apps onder de "Aangepaste" of "Geavanceerde" instellingen (of andere secties) van de download- en installatieprocessen. Veel gebruikers overhaasten deze procedures en slaan stappen over. Daardoor stellen ze hun systemen bloot aan een risico op infecties. De belangrijkste redenen voor computerinfecties zijn een gebrek aan kennis en onvoorzichtig gedrag bij gebruikers.

Hoe vermijd je de installatie van mogelijk ongewenste applicaties?

Om dit te voorkomen, moet je goed opletten tijdens het surfen op internet en vooral bij het downloaden en installeren van software. Onthoud dat criminelen veel middelen investeren in het ontwikkelen van intrusieve advertenties. Die lijken legitiem maar zijn te onderscheiden doordat de meeste linken naar enquêtes, gokken, pornografie en andere dubieuze inhoud. Zoals eerder vermeld, worden opdringerige advertenties meestal door PUP's afgeleverd. Als je ze dus vaak ziet, verwijder dan onmiddellijk alle verdachte applicaties en browserinvoegtoepassingen. Selecteer de "Aangepaste/Geavanceerde" -instellingen, analyseer zorgvuldig elk venster van de download- en installatieprocedures en vink alle extra meegeleverde programma's uit. Het is aan te raden alleen software te downloaden van officiële bronnen, met behulp van directe downloadlinks, aangezien criminelen derde downloaders/installaters gebruiken om PUPs te verspreiden ("bundelen"). Het gebruik van een legitieme antivirus- en anti-spywaresoftware is ook van het grootste belang. De sleutel tot computerveiligheid is voorzichtigheid.

Misleidende applicatie-installer die MacKeeper adware promoot:

Misleidende installer gebruikt om MacKeeper te promoten

Update 6 mei 2020: Sinds 4/1/2020 is MacKeeper gecertificeerd door AppEsteem Corporation en het wordt niet langer beschouwd als een ongewenste applicatie. Het bedrijf dat eigenaar is van dit merk (Clario Tech Limited) gebruikt geen dubieuze verspreidingsmethoden voor software meer. Sinds 4 januari 2020 detecteert Combo Cleaner deze applicatie ook niet langer als 'mogelijk ongewenst'.

Onmiddellijke automatische Mac malware verwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om Mac malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner voor Mac De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe adware en browser hijackers te verwijderen van een Mac computer:

MyShopCoupon verwijdering:

Verwijder aan MacKeeper gerelateerde mogelijk ongewenste applicaties uit de map "Applicaties":

mac browser hijacker verwijderen uit de map applicaties

Klik op het Finder icoon. In het Finder venster, selecteer je “Applicaties”. In de map applicaties zoek je naar “MPlayerX”,“NicePlayer” of andere verdachte applicaties en sleept deze naar de prullenmand. Na het verwijderen van de mogelijk ongewenste applicatie(s) die online advertenties veroorzaken scan je je Mac op mogelijk achtergebleven onderdelen.

Verwijder aan de mackeeper mogelijk ongewenst programma gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

MacKeeper mogelijk ongewenst programma verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan mackeeper mogelijk ongewenst programma gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan mackeeper mogelijk ongewenst programma gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan mackeeper mogelijk ongewenst programma gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
MacKeeper mogelijk ongewenst programma QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van MacKeeper mogelijk ongewenst programma op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Mac malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner voor Mac

Platform: macOS

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.