FacebookTwitterLinkedIn

Search.macsafefinder.com doorverwijzing (Mac)

Ook bekend als: macsafefinder.com browser hijacker
Type: Mac Virus
Schadeniveau: Medium

Hoe verwijder je de search.macsafefinder.com browser hijacker van een Mac?

Wat is search.macsafefinder.com?

Volgens de ontwikkelaars is search.macsafefinder.com een kwalitatieve zoekmachine voor het internet die verbeterde zoeresultaten genereert en daardoor de surfervaring verbetert. Wie de layout beoordeelt kan denken dat search.macsafefinder.com sterk lijkt op Google, Bing, Yahoo en andere legitieme zoekmachines. Daarom geloven veel gebruikers dat search.macsafefinder.com ook legitiem en nuttig is. In feite promoten de ontwikkelaars deze site via een browser-hijacking download/installatie set-up die de browserinstellingen wijzigt zonder toestemming. Verder registreert search.macsafefinder.com allerlei gegevens over de gebruikers en het systeem die persoonlijke data kunnen bevatten.

search.macsafefinder.com browser hijacker op een Mac computer

Frauduleuze set-ups richten zich op Safari, Mozilla Firefox en Google Chrome. Volgend op infiltratie gijzelen deze de browsers en wijzen ze stiekem de instellingen voor de standaard zoekmachine, de startpagina en de url voor nieuwe tabbladen toe aan search.macsafefinder.com. Set-ups installeren stiekem een aantal mogelijk ongewenste programma's en/of browser extensies (zogenaamde helper objects). Daardoor wordt het voor gebruikers onmogelijk de vermelde wijzigingen ongedaan te maken. Geïnstalleerde mogelijk ongewenste programma's en add-ons wijzen de browserinstellingen opnieuw toe als gebruikers pogen ze de te wijzigen. Het herstellen van de browsers naar een eerdere toestand wordt daardoor onmogelijk, en gebruikers ervaren constant doorverwijzingen naar search.macsafefinder.com, wat de browserervaring ernstig verstoort. Bovendien registreren macsafefinder.com (en de geïnstalleerde PUP's/add-ons) voortdurend gebruikers- en systeeminformatie (vooral over de surfactiviteit van gebruikers) die persoonlijke details bevatten. De ontwikkelaars verkopen deze informatie later aan derden, en zo brengen ze de privacy in gevaar. Verder is van sommige mogelijk ongewenste programma's geweten dat ze stiekem achtergrondprocessen uitvoeren (zoals het mijnen van cryptomunten). Dit misbruikt computerbronnen en verstoort zo de computerprestaties. Als je doorverwijzingen ervaart naar search.macsafefinder.com, verwjider dan alle verdachte applicaties en browser plug-ins. We bevelen ten zeerste aan deze website te vermijden.

Bedreigingsoverzicht:
Naammacsafefinder.com browser hijacker
BedreigingstypeMac-malware, Mac-virus
SymptomenUw Mac werkt langzamer dan normaal, u ziet ongewenste pop-upadvertenties, u wordt doorverwezen naar kwaadaardige websites.
Verspreidings- methodenMisleidende pop-upadvertenties, gratis software-installatieprogramma's (bundeling), valse Flash Player-installatieprogramma's, downloads van torrent-bestanden.
SchadeU wordt bespioneerd tijdens het surfen op het internet (mogelijke privacyschendingen), weergave van ongewenste advertenties, doorverwijzingen naar kwaadaardige websites, verlies van privégegevens.
Verwijdering

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw Mac met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Mac Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Het internet staat vol valse zoekmachines die virtueel identiek zijn aan search.macsafefinder.com. De lijst met voorbeelden omvat, maar niet uitsluitend, search.romandos.com, omni-search.net, feed.snowbitt.com en home.giantsender.com. Deze beloven allemaal de surfervaring op internet te verbeteren door het leveren van verbeterde zoekresultaten, en in sommige gevallen andere 'nuttige functies' (zoals snelkoppelingen naar populaire websites, weersvoorspellingen enz.). In feite biedt slechts een kleine fractie van de valse zoekmachines toegevoegde waarde voor de gebruikers. De meeste zijn nutteloos. Ze werden enkel ontworpen om inkomsten te genereren voor de ontwikkelaars. In plaats van het leveren van de beloofde functionaliteit veroorzaken de valse zoekmachines slechts ongewenste doorverwijzingen en registreren ze allerlei gegevens over de gebruikers en het systeem. Sommige genereren valse zoekresultaten en leveren kwaadaardige advertenties (banners, kortingsbonnen enz.) die kunnen linken naar kwaadaardige websites. Bijkomend kunnen de advertenties scripts uitvoeren die malware downloaden en installeren. Het gebruik van valse zoekmachines kan daardoor erg riskant zijn.

Hoe werd search.macsafefinder.com geïnstalleerd op mijn computer?

Criminelen promoten search.macsafefinder.com via frauduleuze downloaders/installers. Die misleidende marketingmethode wordt 'bundling' genoemd. Ontwikkelaars verbergen de details over het wijzigen van de browserinstellingen onder de 'Aangepaste' of 'Geavanceerde' opties van de download- en installatieprocessen. Ze geven daar geen duidelijke informatie over, en daardoor leidt het overslaan van de download- en installatiestappen tot de onbedoelde autorisatie voor het wijzigen van browseropties, waardoor de privacy in gevaar wordt gebracht en het systeem wordt blootgesteld aan een risico op allerlei besmettingen.

Hoe vermijd je de installatie van mogelijk ongewenste applicaties?

Mogelijk ongewenste programma's worden verspreid via de bundelmethode en kwaadaardige advertenties. Wees daarom erg oplettend met het downloaden en installeren van software en het surfen op internet. Analyseer nauwgezet elke stap van het download- en installatieproces, wijs alle aanbiedingen voor het downloaden of installeren van bijkomende applicaties af en vink deze die reeds inbegrepen zijn uit. Download je software ook enkel uit officiële bronnen en gebruik liefst een rechtstreekse downloadlink. Externe downloaders en installers verdienen vaak geld aan het bundelen van adware of malware. Deze tools gebruik je dan ook beter niet. Kwaadaardige advertenties kunnen trouwens legitiem lijken, cybercriminelen vervalsen deze om computergebruikers te misleiden. Je mag dus nooit op advertenties klikken, want je weet niet of ze echt zijn of niet. Kwaadaardige advertenties leiden meestal door naar websites voor enquêtes, met pornografie, gokwebsites en andere verdachte sites. Als je vaak zulke advertenties ziet, verwijder dan alle verdachte applicaties en browser plug-ins.

Website die de search.macsafefinder.com browser hijacker promoot:

Dubieuze website promoot search.macsafefinder.com

Onmiddellijke automatische Mac malware verwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om Mac malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner voor Mac De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe adware en browser hijackers te verwijderen van een Mac computer:

search.macsafefinder.com doorverwijzing verwijdering:

Verwijder aan search.macsafefinder.com gerelateerde mogelijk ongewenste applicaties uit de map "Applicaties":

 

mac adware verwijdering via de map applicaties

Klik op het Finder icoon. In het Finder venster, selecteer je “Applicaties”. In de map applicaties zoek je naar “MPlayerX”,“NicePlayer” of andere verdachte applicaties en sleept deze naar de prullenmand. Na het verwijderen van de mogelijk ongewenste applicatie(s) die online advertenties veroorzaken scan je je Mac op mogelijk achtergebleven onderdelen.

Verwijder aan de macsafefinder.com browser hijacker gerelateerde bestanden en mappen:

Finder Ga naar de map-commando

Klik op het Finder icoon, vanaf de menubalk kies je Ga naar en klik op Ga naar Map...

step1Controleer of er door de adware aangemaakte bestanden in de  /Library/LaunchAgents map zitten:

Adware verwijderen uit de launch agents map stap 1

In de Ga naar Map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

Adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de “LaunchAgents”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en deze verplaats je naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden gegenereerd door malware zijn onder andere - “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist” enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met het zelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er door adware aangemaakte bestanden in de /Library/Application Support map zitten:

Verwijder adware uit de application support map stap 1

In de Ga naar Map-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de application support map stap 2In dee “Application Support”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn “MplayerX” of “NicePlayer”. Vervolgens verplaats je deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de ~/Library/LaunchAgents map:

Verwijder adware uit de ~launch agents map stap 1


In de Ga naar Map-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

Verwijder adware uit de ~launch agents map stap 2

In de “LaunchAgents”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden gegenereerd door adware - “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, etc. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er door adware gegenereerde bestanden aanwezig zijn in de /Library/LaunchDaemons map:

verwijder adware uit de launch daemons map stap 1In de Ga naar Map-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Verwijder adware uit de launch daemons map stap 2In de “LaunchDaemons”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist” enz. Vervolgens verplaats je deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

 Na het verwijderen van bestanden en mappen gegenereerd door de adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

macsafefinder.com browser hijacker startpagina en standaard zoekmachine verwijderen uit internetbrowsers:

safari browser iconVerwijder kwaardaardige extensies uit Safari:

Verwijder aan macsafefinder.com browser hijacker gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari browser. In de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Eens deze gelokaliseerd zijn klik je op de "Verwijderen'-knop er net naast. Merk op dat je alle extensies veilig kunt verwijderen uit je Safari-browser, je hebt ze niet nodig om de browser normaal te kunnen gebruiken.

Wijzig je startpagina:

wijzig je startpagina in de safari-browser

In het scherm met de "Voorkeuren" selecteer je het "Algemeen"-tabblad. Om je startpagina in te stellen typ je de URL in (bijvoorbeeld www.google.com) in het veld "Startpagina". Je kunt ook klikken op de "Huidige Pagina Instellen"-knop om de website die je op dit moment bezoekt als startpagina in te stellen.  

Wijzig je standaard zoekmachine:

changing the default Internet search engine in Safari browser

In het scherm met de "Voorkeuren" selecteer je het tabblad "Zoeken". Hier zie je een uitklapbaar menu genaamd "Zoekmachine:". Selecteer eenvoudig de zoekmachine van je voorkeur uit het keuzemenu.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je hier lezen hoe Safari te resetten.

firefox browser iconVerwijder kwaadaardige plug-ins uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan macsafefinder.com browser hijacker gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op "Menu openen" (de knop met drie horizontale lijnen). Vanuit het menu kies je "Add-ons".

Verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens je die hebt gelokaliseerd klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je alle extensies veilig uit Mozilla Firefox kunt verwijderen, ze zijn niet nodig voor een normale werking van de browser.

Wijzig je startpagina:

Wijzig de startpagina van mozilla firefox

Om de startpagina te wijzigen klik je op de knop "Menu openen" (drie horizontale lijnen) en kies je "Voorkeuren" in het uitklapmenu. Om je startpagina in te stellen typ je de URL in van de website van je voorkeur (bijvoorbeeld: www.google.com) in de Startpagina Pagina.

Wijzig de standaard zoekmachine:

mozilla firefox about config

In de URL-adresbalk typ je "about:config" en klik je op de "Ik beloof voorzichtig te zijn!"-knop.

wijzig de standaard zoekmachine in mozilla firefox

In het "Zoek:"-veld typ je de naam van de browser hijacker. Klik rechts op elk van de gevonden instellingen en klik op de "Resetten"-knop in het uitklapmenu.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties dan kan je hier lezen hoe Mozilla Firefox te resetten.

chrome-browser-iconVerwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome:

Verwijder aan macsafefinder.com browser hijacker gerelateerde Google Chrome add-ons:

Verwijder kwaadaardige google chrome extensies stap 1

Open Google Chrome en klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijne) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. Uit het uitklapmenu kies je "Meer tools" en selecteer je "Extensies".

verwijder kwaadaardige Google Chrome extensies stap 2

In het "Extensions"-venster zoek je recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je deze gelokaliseerd hebt klik je op de "Prulenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig extensies kunt verwijderen uit je Google Chrome browser - je hebt er geen enkele nodig om de browser normaal te kunnen gebruiken.

Wijzig je startpagina:

wijzig je Google Chrome startpagina

Klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijnen) en kies "Instellingen". In de sectie "Bij het opstarten" klik je op de "Pagina's instellen"-link vlakbij de "Open een specifieke pagina of een set pagina's"-optie. Verwijder de URL van de browser hijacker (bv. trovi.com) en voer de URL van je voorkeur in (bijvoorbeeld google.com).

Wijzig de standaard zoekmachine:

Wijzig de standaard zoekmachine in Google Chrome

Klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijnen) en kies "Instellingen". In de "Zoek"-sectie klik je op "Zoekmachines beheren...". In het geopende venster verwijder je de ongewenste zoekmachine door op de "X"-knop ernaast te klikken. Selecteer de zoekmachine van je voorkeur uit de lijst en klik op de knop "Als standaard instellen" er net naast.

  •  Als je problemen blijft hebben met ongewenste browser doorverwijzingen en advertenties kun je hier lezen hoe je Google Chrome te resetten.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
macsafefinder.com browser hijacker QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van macsafefinder.com browser hijacker op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Mac malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner voor Mac

Platform: macOS

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.