FacebookTwitterLinkedIn

Hoe searchokay.com verwijderen uit een gehijackte browser

Ook bekend als: searchokay.com browser hijacker
Schadeniveau: Medium

Wat is searchokay.com?

In ons onderzoek vonden we dat searchokay.com dient als een schakel in omleidingsketens gebruikt door browser hijackers. Als gebruikers dus omleidingen tegenkomen waarbij searchokay.com betrokken is, suggereert dit dat hun browsers gekaapt kunnen zijn door een verdachte extensie (browser hijacker).

searchokay.com browser hijacker

Hoe promoten browser hijackers searchokay.com?

Browserkapers zijn programma's die gemaakt zijn om de instellingen van webbrowsers te wijzigen. Hun voornaamste tactiek bestaat uit het omleiden van gebruikers naar ongewenste websites, vaak vervalste zoekmachines. Bovendien nemen ze vaak adressen zoals searchokay.com op in hun omleidingsketens om de surfervaring van gebruikers verder te manipuleren.

Dragon Baby is een van de browserkapers die berucht is voor het promoten van vervalste zoekmachines en het omleiden via searchokay.com. In dit geval worden gebruikers omgeleid van dragonboss.solutions naar searchokay.com en vervolgens naar bing.com. Browser hijackers zijn niet alleen berucht om het promoten van valse zoekmachines, maar ook om het verzamelen van gegevens.

Browserkapers verzamelen vaak browsergeschiedenis, zoekopdrachten, bezochte websites, IP-adressen, geolocatiegegevens en zelfs meer persoonlijke informatie (zoals gebruikersnamen en e-mailadressen). Deze verzamelde gegevens worden vaak gebruikt voor gerichte advertentiedoeleinden of verkocht aan derden zonder toestemming van de gebruiker.

Browser hijackers brengen dus de privacy van gebruikers in gevaar en vormen een aanzienlijk veiligheidsrisico. Als gebruikers searchokay.com tegenkomen en vermoeden dat een browser hijacker hun browser heeft geïnfiltreerd, is het noodzakelijk om het verwijderingsproces onmiddellijk te starten.

Overzicht bedreiging:
Naam searchokay.com browser hijacker
Type bedreiging Browser Hijacker, Redirect, Search Hijacker, Toolbar, Ongewenst nieuw tabblad
Functionaliteit Tussenpersoon in omleidingsketens
Aangetaste browserinstellingen Homepage, URL nieuw tabblad, standaard zoekmachine
Detectienamen Gridinsoft (Spam), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Dienend IP adres 172.67.181.96
Symptomen Gemanipuleerde instellingen van de internetbrowser (startpagina, standaard internetzoekmachine, instellingen nieuwe tabbladen). Gebruikers worden gedwongen om de website van de kaper te bezoeken en op internet te zoeken met hun zoekmachines.
Verspreidingsmethodes Misleidende pop-upadvertenties, gratis software-installers (bundelen), dubieuze websites en soortgelijke kanalen.
Schade Tracken van internetbrowsers (mogelijke privacyproblemen), weergeven van ongewenste advertenties, omleidingen naar dubieuze websites.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Conclusie

Browserkapers interfereren meestal met browserinstellingen om ongewenste websites te promoten, zoals nepzoekmachines, terwijl ze ook prestatieproblemen, browserinstabiliteit en privacyproblemen veroorzaken. Om de risico's te beperken, is het essentieel om browser hijackers onmiddellijk te verwijderen uit aangetaste browsers.

Meer voorbeelden van apps die onder deze categorie vallen zijn CleanHub Tabs, City Weather Forecast Hub en A Quote A Day.

Hoe heeft searchokay.com promoting software zich op uw computer geïnstalleerd?

Browserkapers kunnen gebundeld worden met gratis toepassingen die gedownload worden van het internet. Gebruikers kunnen onbewust instemmen met de installatie ervan tijdens het installatieproces als ze de installatiestappen over het hoofd zien of er te snel doorheen gaan. Meestal veroorzaken gebruikers ongewenste installaties wanneer ze "Geavanceerd", "Aangepast" of soortgelijke instellingen ongewijzigd laten.

Gebruikers kunnen ook misleidende online advertenties of pop-ups tegenkomen die hen verleiden om te klikken en automatische downloads en installaties van browser-hijacking software te starten. Het downloaden van software uit onofficiële app stores of van derden, peer-to-peer netwerken, downloaders van derden of downloadmanagers kan gebruikers ook blootstellen aan browser-hijackers.

Daarnaast kan het bezoeken van dubieuze of onbetrouwbare websites en het klikken op verdachte koppelingen of downloadknoppen leiden tot de installatie van browser-hijackers zonder toestemming van de gebruiker.

Hoe vermijdt u de installatie van browser hijackers?

Blijf bij het downloaden van software bij betrouwbare bronnen zoals officiële websites of geautoriseerde app stores om het risico op het downloaden van ongewenste apps, waaronder browserkapers, te verkleinen. Controleer regelmatig de toegevoegde extensies van uw browser en verwijder verdachte of onnodige extensies. Kies tijdens de installatie van software voor de instellingen "Aangepast" of "Geavanceerd" om extra aanbiedingen handmatig te deselecteren.

Wees op je hoede wanneer je verdachte advertenties, pop-ups of downloadlinks tegenkomt, vooral wanneer deze dringend of te aanlokkelijk lijken. Werk uw besturingssysteem, webbrowsers en beveiligingssoftware regelmatig bij om kwetsbaarheden te verhelpen en u te beschermen tegen mogelijke bedreigingen. Gebruik gerenommeerde antivirus- of antimalwaresoftware en scan uw computer regelmatig.

Als uw computer al geïnfecteerd is met browser hijackers raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze automatisch te verwijderen.

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

searchokay.com doorverwijzing verwijderen:

Windows 10 gebruikers:

Toegang tot Programma's en Toepassingen (verwijdering) in Windows 10

Klik rechts in de linkerbenedenhoek, in het Snelle Toegang-menu selecteer Controle Paneel. In het geopende schem kies je Programma's en Toepassingen.

Windows 7 gebruikers:

Toegang

Klik Start ("het Windows Logo" in de linkerbenedenhoek van je desktop), kies Controle Paneel. Zoek naar Programma's en toepassingen.

macOS (OSX) gebruikers:

Hoe een programma te verwijderen in OSX (Mac)

Klik op Finder, in het geopende scherm selecteer je Applicaties. Sleep de app van de Applicaties folder naar de Prullenbak (die zich in je Dock bevindt), klik dan rechts op het Prullenbak-icoon en selecteer Prullenbak Leegmaken.

searchokay.com promoot het verwijderen van de browserkaper via het Configuratiescherm

In het venster met verwijderingsprogramma's: zoek naar recentelijk geïnstalleerde verdachte toepassingen, selecteer deze en klik op "Verwijderen" of "Uninstall".

Nadat u de mogelijk ongewenste toepassingen (die browseromleidingen naar de website searchokay.com veroorzaken) hebt verwijderd, scant u uw computer op resterende ongewenste onderdelen. Gebruik de aanbevolen malwareverwijderingssoftware om uw computer te scannen.

searchokay.com doorverwijzing verwijderen van Internet browsers:

Video die laat zien hoe u browseromleidingen verwijdert:

Google Chrome logoVerwijder schadelijke extensies uit Google Chrome:

Verwijder aan searchokay.com gerelateerde Google Chrome extensies

Klik op het menupictogram van Google Chrome Google Chrome menupictogram(in de rechterbovenhoek van Google Chrome), selecteer "Extensies" en klik op "Extensies beheren". Zoek alle recentelijk geïnstalleerde verdachte extensies, selecteer deze vermeldingen en klik op "Verwijderen".

Wijzig uw startpagina:

Verwijder searchokay.com van de startpagina van Google Chrome

Klik op het menupictogram van Google ChromeGoogle Chrome menupictogram(in de rechterbovenhoek van Google Chrome), selecteer "Instellingen". Schakel in de sectie "Bij opstarten" de schadelijke extensie uit (indien aanwezig), zoek naar de ongewenste URL (hxxp://www.searchokay.com) onder de optie "Een specifieke of set pagina's openen". Als deze aanwezig is, klik dan op het pictogram met de drie verticale stippen en selecteer "Verwijderen".

Wijzig uw standaard zoekmachine:

Verwijder searchokay.com uit de standaardzoekmachine van Google Chrome

Uw standaardzoekmachine wijzigen in Google Chrome: Klik op het menupictogram van Google ChromeGoogle Chrome menupictogram(in de rechterbovenhoek van Google Chrome), selecteer "Instellingen", klik in het gedeelte "Zoekmachine" op "Zoekmachines beheren...", zoek in de geopende lijst naar "searchokay.com", klik wanneer u deze vindt op de drie verticale puntjes in de buurt van deze URL en selecteer "Verwijderen".

Als u problemen blijft hebben met browseromleidingen en ongewenste advertenties - Reset Google Chrome.

Optionele methode:

Als je problemen hebt met het verwijderen van searchokay.com browser hijacker, reset dan de instellingen van je Google Chrome browser. Klik op het Chrome menu icoon Google Chrome menu icon (in de rechterbovenhoek van Google Chrome) en selecteer Instellingen. Scroll naar onder. Klik op de link Geavanceerd....

Google Chrome reset instellingen stap 1

Nadat je helemaal naar benden hebt gescrolld klik je op  Resetten (Instellingen terugzetten naar de oorspronkelijke standaardwaarden)-knop.

Google Chrome instellingen resetten stap 2

In het geopende scherm, bevestig dat je de Google Chrome instellingen wilt resetten door op de 'resetten'-knop te klikken. 

Google Chrome instellingen resetten stap 3

Mozilla Firefox logoVerwijder schadelijke plugins uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan searchokay.com gerelateerde Mozilla Firefox extensies

Klik op het firefox-menupictogramfirefox menupictogram(in de rechterbovenhoek van het hoofdvenster), selecteer "Add-ons en thema's". Klik op "Extensies", zoek in het geopende venster alle recentelijk geïnstalleerde verdachte extensies, klik op de drie puntjes en klik vervolgens op "Verwijderen".

Wijzig uw startpagina:

Verwijder searchokay.com van de Mozilla Firefox-startpagina

Om uw startpagina opnieuw in te stellen, klikt u op het firefox-menupictogramfirefox menupictogram(in de rechterbovenhoek van het hoofdvenster) en selecteert u vervolgens "Instellingen". In het geopende venster schakelt u kwaadaardige extensies uit (indien aanwezig), verwijdert u hxxp://searchokay.com en voert u uw voorkeursdomein in, dat telkens wordt geopend wanneer u Mozilla Firefox opstart.

Wijzig uw standaardzoekmachine:

Verwijder searchokay.com uit de standaard zoekmachine van Mozilla Firefox

Typ in de URL-adresbalk "about:config" en druk op Enter. Klik op "Accepteer het risico en ga verder".

Typ in de zoekfilter bovenaan: "extensionControlled". Stel beide resultaten in op "false" door te dubbelklikken op elke invoer of door te klikken op deMozilla Firefox switch about:config entry buttonknop.

Optionele methode:

Computergebruikers die problemen blijven hebben met het verwijderen van searchokay.com browser hijacker kunnen de Mozilla Firefox instellingen naar standaard herstellen.

Open Mozilla Firefox, in de rechterbovenhoek van het hoofdvenster klik je op het Firefox menu firefox menu icon, in het geopende keuzemenu kies je het Open Help Menu-icoon firefox help menu

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - toegang

Klik dan op Probleemoplossing-informatie.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - Toegang

In het geopende scherm klik je op de Firefox Herstellen knop.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - Klik op de 'Herstellen'-Knop

In het geopende scherm bevestig je dat je de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard wil herstellen door op de Herstellen-knop te klikken.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - bevestig het herstel dor op de 'Herstellen'-knop te klikken

safari browser logoVerwijder kwaadaardige extensies uit Safari:

Hoe browser hijacker te verwijderen uit Safari - 1

Verzeker je ervan dat je Safari browser actief is en klik op het Safari menu, selecteer dan Voorkeuren…

Hoe browser hijacker te verwijderen uit Safari - 2

In het Voorkeuren-venster selecteer je de Extensies-tab. Zoek alle recent geïnstalleerde en verdachte extensies en verwijder deze.

Hoe browser hijacker te verwijderen uit Safari - 3

In het voorkeuren-venster selecteer je het Algemeen-tabblad en verzeker je je ervan dat je startpagina staat ingesteld op de URL van je voorkeur, als het gewijzigd werd door een browser hijacker kan je dit hier terug aanpassen.

Hoe browser hijacker te verwijderen uit Safari - 4

In het voorkeuren-venster selecteer je het Zoeken-tabblad en verzeker je je ervan dat je favoriete internet-zoekmachine geselecteerd werd.

Optionele methode:

Verzeker je ervan dat je Safari browser actief is en klik op het Safari-menu. In het keuzemenu selecteer je Geschiedenis en Website Data verwijderen…

Hoe browser hijacker te verwijderen uit Safari - 5

In het geopende scherm seleceer je alle geschiedenis en klik je op de Geschiedenis Verwijderen-knop.

Hoe browser hijacker te verwijderen uit Safari - 6

Microsoft Edge (Chromium) logoKwaadaardige extensies verwijderen uit Microsoft Edge:

Browserkapers verwijderen uit Microsoft Edge stap 1

Klik op het Edge menu-icoon Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge), selecteer "Extensies". Zoek naar recent geïnstalleerde en verdachte browser add-ons, en verwijder ze.

De startpagina en nieuwe tabbladen wijzigen:

Browserkapers verwijderen uit Microsoft Edge stap 2

Klik op het Edge menu-icoon Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge), selecteer "Instellingen". In het onderdeel "Bij het opstarten" zoekt u de naam van de browserkaper en klikt u op  "Uitschakelen".

Uw standaard zoekmachine wijzigen:

Browserkapers verwijderen uit Microsoft Edge stap 3

Om uw standaard zoekmachine te wijzigen in Microsoft Edge: klik op het Edge menu-icoon Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge), selecteer "Privacy en diensten", scroll naar onder en selecteer "Adresbalk". In het onderdeel "Zoekmachines gebruikt in de zoekbalk" zoekt u de naam van de ongewenste zoekmachine. Als u die hebt gevonden klikt u op de "Uitschakelen"-knop daarnaast. U kunt ook klikken op "Zoekmachines beheren", om in het geopende menu de ongewenste zoekmachine terug te vinden. Klik op het puzzel-icoon Microsoft Edge (Chromium) menupictogram daarnaast en selecteer "Uitschakelen".

Optionele methode:

Als u problemen bljft ondervinden met het verwijderen van de searchokay.com browser hijacker, herstel dan uw Microsoft Edge browserinstellingen. Klik op het Edge menu-icoon Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge) en selecteer Instellingen.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 1

In het geopende menu selecteert u Opnieuw instellen.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 2

Selecteer Instellingen naar hun standaardwaarden herstellen. In het geopende scherm bevestigt u dat u de Microsoft Edge-instellingen naar hun standaardwaarden wilt herstellen door op de knop Opnieuw instellen te klikken.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 3

  • Als dit niet helpt, volg dan deze alternatieve instructies waarin wordt uitgelegd hoe de Microsoft Edge browser te herstellen.

Samenvatting:

Samenvatting browser hijacker 1Een browser hijacker is een soort adware die de instellingen van de internetbrowsers van gebruikers wijzigt door de startpagina en standaard zoekmachine toe te wijzen aan een ongewenste website. Meestal infiltreert dit soort adware de besturingssystemen van de gebruiker via gratis software downloads. Als je download beheerd wordt door een download cliënt, verzeker je er dan van de installatie van geadverteerde werkbalken of applicaties te weigeren als deze je startpagina of standaard zoekmachine willen wijzigen.

Hulp bij de verwijdering:

Als je problemen ervaart bij het verwijderen van searchokay.com browser hijacker uit je internet browsers, vraag dan om hulp in ons malware verwijderingsforum.

Post een commentaar:
Als je bijkomende informatie hebt over searchokay.com browser hijacker of z'n verwijdering, gelieve dan je kennis te delen in de onderstaande commentaren.

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/29417-searchokay-com-redirect

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is het doel van het dwingen van gebruikers om de website searchokay.com te bezoeken?

De bedoeling achter het omleiden van gebruikers naar de searchokay.com website is om ze te betrekken in een browser hijacking schema, waar ze worden omgeleid via tussenliggende domeinen. Deze omleidingstactiek leidt gebruikers vaak naar verdachte of ongewenste webpagina's, die twijfelachtige producten of services kunnen promoten, inkomsten kunnen genereren via advertenties of onrechtmatig persoonlijke informatie kunnen verzamelen voor kwaadaardige doeleinden.

Is het bezoeken van searchokay.com een bedreiging voor mijn privacy?

Hoewel een direct bezoek aan searchokay.com niet direct een bedreiging vormt voor uw privacy, kan de associatie met browser hijacking schema's en het omleiden naar duistere websites uw privacy indirect in gevaar brengen. Aangezien searchokay.com betrokken is bij dergelijke activiteiten, kan het leiden tot potentiële privacyrisico's voor gebruikers die de omleidingen tegenkomen.

Hoe is een browser hijacker mijn computer binnengedrongen?

Het is waarschijnlijk dat een browser hijacker uw computer heeft geïnfiltreerd via installatieprogramma's die andere extra software bevatten, bedrieglijke advertenties, app stores van derden, peer-to-peer netwerken of downloaders van derden.

Helpt Combo Cleaner me bij het verwijderen van een browser hijacker?

Combo Cleaner biedt uitgebreide scans om browser-hijacking toepassingen te detecteren en verwijderen. In tegenstelling tot handmatige verwijderingsmethoden, die problemen kunnen hebben met meerdere kapers die elkaar opnieuw installeren, biedt Combo Cleaner een grondige oplossing door ongewenste apps tegelijkertijd te verwijderen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
Instructies voor het verwijderen van de software
QR Code
searchokay.com browser hijacker QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van searchokay.com browser hijacker op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.