FacebookTwitterLinkedIn

Verwijderingsinstructies voor de GootBot-malware

Ook bekend als: GootBot virus
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat voor soort malware is GootBot?

GootBot is een nieuwe variant van de GootLoader-malware. Het wordt gebruikt als een lateraal verplaatsingstool. Dit schadelijke programma is bijzonder licht en legt de nadruk op stealth. In wezen wordt GootBot geïmplementeerd in de latere stadia van uitgebreide aanvallen, waarbij deze software zich lateraal door een netwerk verplaatst om verdere infecties mogelijk te maken.

Gebaseerd op de bedrijfsgeoriënteerde thema's die worden gebruikt in de zoekmachine-vergiftigingstechnieken die worden gebruikt in de verspreiding van GootBot, is het duidelijk dat deze malware is gericht op grote entiteiten.

GootBot malware detections on VirusTotal

GootBot malware overzicht

De waargenomen GootBot-infecties begonnen met een slachtoffer dat een gerichte zoekopdracht uitvoerde en een schadelijk resultaat te zien kreeg. Dit is bedoeld om hen naar een gecompromitteerde website te leiden, vermomd als een forum dat een zogenaamd gerelateerd bestand in een archief host. Het bevat een JavaScript-bestand dat de eerste fase van de infectie activeert.

De aanval start met GootLoader, die GootBot in het systeem introduceert. Zoals vermeld in de inleiding, is GootBot een hulpmiddel dat laterale beweging door een netwerk mogelijk maakt.

Deze malware gebruikt verschillende technieken om detectie zo lang mogelijk te vermijden. Het omvat versleutelde code en hardcoded C&C-servers (Command and Control). GootBot verspreidt zich echter door het netwerk met een groot aantal implantaten, elk met een andere C&C die draait op gehackte WordPress-websites. Het idee is om de kans op detectie te verkleinen door de ontdekking van kwaadaardig verkeer afkomstig van een groot aantal bronnen te beperken. Het einddoel is om de domeincontroller te bereiken.

Daarnaast houdt GootBot zich bezig met het verzamelen van gegevens, met gerichte informatie zoals besturingssysteemversie en -architectuur, hostnaam, domeingebruikersnaam, domeincontrollergegevens, IP-adressen, actieve processen, enz.

Net als bij de eerder waargenomen GootLoader-campagnes is de uiteindelijke payload van infecties met GootBot in hun keten Cobalt Strike, IcedID, SystemBC of ransomware.

Bedreigingen in verband met dergelijke infecties kunnen verschillen afhankelijk van de mogelijkheden van de uiteindelijke schadelijke payload en de modus operandi van de aanvallers.

Over het algemeen bestaan de gevaren uit verminderde systeemprestaties of systeemuitval, ernstige privacyproblemen, gegevensverlies, financieel verlies en identiteitsdiefstal. De bedreigingen kunnen echter van groter belang zijn wanneer ze worden ingezet tegen zeer gevoelige doelen (zoals die welke essentiële diensten leveren).

Overzicht bedreiging:
Naam GootBot virus
Type bedreiging Trojan, password-stealing virus, banking malware, spyware.
Detectienamen Avast (JS:Dropper-AAFB [Trj]), Combo Cleaner (Trojan.GenericKD.69583909), ESET-NOD32 (JS/Agent.PVS), Kaspersky (HEUR:Trojan-Downloader.Script.Generic), Microsoft (Trojan:Script/Malgent!MSR), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Payload Cobalt Strike, IcedID, SystemBC, ransomware-type programs, etc.
Symptomen Trojans zijn ontworpen om heimelijk te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, waardoor er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar zijn op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, schadelijke online advertenties, social engineering, softwarekrakers.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Malware in het algemeen

Malware is een brede term voor een grote verscheidenheid aan programma's die zijn ontworpen voor kwaadaardige doeleinden. Deze software kan ongelooflijk specifieke taken uitvoeren of zeer veelzijdig zijn.

Hoe de programma's binnen deze classificatie ook werken - hun aanwezigheid op een systeem brengt de integriteit van het apparaat en de veiligheid van de gebruiker in gevaar. Daarom moeten alle bedreigingen onmiddellijk na ontdekking worden verwijderd.

We hebben duizenden malware-exemplaren onderzocht; LPEClient, SIGNBT, StripedFly, GoPIX, Lumar en BlazeStealer zijn slechts enkele van onze laatste artikelen over dit onderwerp.

Hoe is GootBot in mijn computer geïnfiltreerd?

De bekende infectieketens met GootBot zijn afkomstig van kwaadaardige sites waar slachtoffers naartoe worden geleid via vergiftigde zoekresultaten. Deze implementatie van SEO-vergiftigingstechnieken is doelgericht. De kwaadaardige websites worden gepresenteerd als de bovenste resultaten wanneer een gebruiker een bedrijfsgerelateerde zoekopdracht invoert, bijvoorbeeld over contracten, juridische formulieren of iets dergelijks.

Nadat het schadelijke resultaat is geselecteerd, wordt het slachtoffer omgeleid naar een pagina die wordt gepresenteerd als een legitiem forum. Daar wordt een bestand gehost dat zogenaamd betrekking heeft op de oorspronkelijke zoekopdracht. Het archief bevat een JavaScript-bestand dat de infectieketen van GootLoader activeert, die later ook GootBot bevat en uitmondt in een uiteindelijke payload (zoals ransomware).

Het is opmerkelijk dat zowel verschillende bestandsformaten als methoden kunnen worden gebruikt om GootBot te verspreiden. Phishing- en social engineering-tactieken komen vooral voor bij de verspreiding van malware. Kwaadaardige software wordt vaak vermomd als of gebundeld met gewone programma-/mediabestanden. Deze zijn er in verschillende formaten, bijv. archieven (ZIP, RAR, enz.), uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.), documenten (PDF, Microsoft Office, Microsoft OneNote, enz.), JavaScript, enz.

De meest gebruikte distributietechnieken zijn: malvertising, drive-by (sluipende/bedrieglijke) downloads, schadelijke bijlagen/links in spammail (bijv. e-mails, DM's/PM's, sms'jes, enz.), online oplichting, dubieuze downloadkanalen (bijv. freeware en sites van derden, Peer-to-Peer sharing netwerken, enz.

Sommige kwaadaardige programma's kunnen zichzelf zelfs verspreiden via lokale netwerken en verwisselbare opslagapparaten (bijv. USB-sticks, externe harde schijven, enz.).

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Het is essentieel om waakzaam te zijn tijdens het surfen omdat valse en kwaadaardige online inhoud meestal echt en onschuldig lijkt. We raden u aan voorzichtig te zijn met inkomende e-mails en andere berichten. Bijlagen of links in dubieuze/irrelevante e-mails mogen niet worden geopend, omdat ze besmettelijk kunnen zijn.

Daarnaast moeten alle downloads worden uitgevoerd vanaf officiële en geverifieerde bronnen. Een andere aanbeveling is om programma's te activeren en bij te werken met legitieme functies/tools, omdat die van derden malware kunnen bevatten.

We moeten benadrukken hoe belangrijk het is om een goede antivirus te installeren en up-to-date te houden. Met deze software moeten regelmatig systeemscans worden uitgevoerd en gedetecteerde bedreigingen worden verwijderd. Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijdert u malware handmatig?

Handmatig malware verwijderen is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus- of antimalwareprogramma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen, raden we aan Combo Cleaner te gebruiken.

Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat wordt uitgevoerd op de computer van een gebruiker:

Malware process running in the Task Manager

Als u de lijst met programma's die op uw computer worden uitgevoerd hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met taakbeheer, en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, moet u doorgaan met deze stappen:

manual malware removal step 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma vindt automatisch gestarte toepassingen, register- en bestandssysteemlocaties:

Autoruns application appearance

manual malware removal step 2Herstart uw computer in de veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer op in Veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten en klik op OK. Druk tijdens het starten van uw computer meerdere keren op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Run Windows 7 or Windows XP in Safe Mode with Networking

Video die laat zien hoe u Windows 7 start in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Start Windows 8 in Veilige modus met netwerkmogelijkheden - Ga naar het Startscherm van Windows 8, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, selecteer in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" Geavanceerd opstarten.

Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten". Uw computer start nu opnieuw op in het menu "Geavanceerde opstartopties". Klik op de knop "Problemen oplossen" en klik vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". Klik in het scherm met geavanceerde opties op "Opstartinstellingen".

Klik op de knop "Opnieuw opstarten". Uw PC zal opnieuw opstarten in het scherm Opstartinstellingen. Druk op F5 om op te starten in Veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Run Windows 8 in Safe Mode with Networking

Video die laat zien hoe u Windows 8 start in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het aan/uit-pictogram. Klik in het geopende menu op "Opnieuw opstarten" terwijl u de toets "Shift" op uw toetsenbord ingedrukt houdt. Klik in het venster "Een optie kiezen" op "Problemen oplossen" en selecteer vervolgens "Geavanceerde opties".

Selecteer in het menu "Geavanceerde opties" "Opstartinstellingen" en klik op de knop "Opnieuw opstarten". In het volgende venster moet u op de toets "F5" op uw toetsenbord klikken. Hierdoor wordt uw besturingssysteem opnieuw opgestart in de veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Run Windows 10 in Safe Mode with Networking

Video die laat zien hoe u Windows 10 start in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

manual malware removal step 3Pak het gedownloade archief uit en voer het Autoruns.exe bestand uit.

Extract Autoruns.zip archive and run Autoruns.exe application

manual malware removal step 4Klik in de Autoruns-toepassing op "Opties" bovenaan en schakel de opties "Lege locaties verbergen" en "Windows-items verbergen" uit. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Refresh Autoruns application results

manual malware removal step 5Bekijk de lijst die wordt geleverd door de Autoruns-toepassing en vind het malwarebestand dat u wilt verwijderen.

U moet het volledige pad en de naam opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het erg belangrijk om te voorkomen dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u "Verwijderen".Delete malware in Autoruns

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij de volgende keer opstarten van het systeem), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.Search for malware and delete it

Start uw computer opnieuw op in de normale modus. Als u deze stappen volgt, wordt alle malware van uw computer verwijderd. Houd er rekening mee dat voor het handmatig verwijderen van bedreigingen geavanceerde computervaardigheden vereist zijn. Als u deze vaardigheden niet hebt, laat het verwijderen van malware dan over aan antivirus- en antimalwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om een infectie te voorkomen dan om te proberen malware later te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de nieuwste updates van het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware. Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden we aan deze te scannen met Combo Cleaner.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met GootBot malware, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

Malware verwijderen vereist zelden formattering.

Wat zijn de grootste problemen die GootBot malware kan veroorzaken?

De gevaren van een infectie hangen af van de functionaliteiten van de malware en de doelen van de cybercriminelen. GootBot wordt gebruikt in uitgebreide aanvalsketens die zijn uitgemond in Cobalt Strike-, IcedID-, SystemBC- en ransomware-infecties. De aanwezigheid van software zoals GootBot op apparaten kan dus leiden tot verminderde systeemprestaties of uitval, gegevensverlies, ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Wat is het doel van GootBot malware?

De meeste malware-aanvallen worden gemotiveerd door financieel gewin. Kwaadaardige software kan echter ook worden gebruikt om aanvallers te amuseren, persoonlijke vendetta's uit te voeren, processen te verstoren (bijv. sites, diensten, bedrijven, enz.) en zelfs politiek/geopolitiek gemotiveerde aanvallen te lanceren.

Hoe is GootBot malware mijn computer binnengedrongen?

GootBot wordt verspreid via kwaadaardige webpagina's die op een forum lijken en worden gepromoot met behulp van gerichte SEO-vergiftigingstechnieken. Andere distributiemethoden zijn echter niet onwaarschijnlijk.

De meest gebruikte technieken zijn: drive-by downloads, spam e-mails/berichten, online scams, malvertising, onbetrouwbare downloadbronnen (bijv. freeware en gratis file-hosting sites, P2P sharing netwerken, etc.), illegale software activatie ("cracking") tools en valse updates. Bovendien kunnen sommige schadelijke programma's zichzelf verspreiden via lokale netwerken en verwisselbare opslagapparaten.

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Ja, Combo Cleaner is ontworpen om computers te scannen en allerlei bedreigingen te verwijderen. Het kan praktisch alle bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Aangezien kwaadaardige software van hoge kwaliteit zich meestal diep in systemen verstopt, is het uitvoeren van een volledige systeemscan essentieel.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
GootBot virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van GootBot virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.