FacebookTwitterLinkedIn

Voorkom dat uw e-mailaccount wordt gestolen via valse e-mails met "Security Information"

Ook bekend als: "Security Information" phishing email
Schadeniveau: Medium

Wat voor soort e-mail is "Security Information"?

Ons onderzoek van de e-mail "Security Information" onthulde dat het om spam gaat die een phishing-zwendel promoot. In deze e-mail wordt ten onrechte beweerd dat het wachtwoord van het e-mailaccount van de ontvanger bijna verloopt, waardoor de ontvanger wordt misleid om deze gevoelige informatie vrij te geven.

Security Information email spam campaign

"Security Information" e-mail scam overzicht

In de spammail met als onderwerp "Security Alert!™ [Verify Password]" (kan variëren) staat dat het wachtwoord van het e-mailaccount vandaag verloopt. De ontvanger krijgt twee opties: het wachtwoord houden of wijzigen. Zoals aangegeven in de inleiding is deze informatie vals en is deze e-mail niet geassocieerd met legitieme serviceproviders.

Daarom leiden de knoppen in de brief om naar een phishingsite die de aanmeldingspagina van de e-mail van de ontvanger nabootst. Hoe echt deze pagina ook lijkt, hij is nep en registreert de ingevoerde aanmeldgegevens.

Het risico gaat verder dan het verlies van een e-mailaccount, omdat cybercriminelen ook de inhoud die via het account is geregistreerd kunnen kapen. Oplichters kunnen de identiteit stelen van eigenaars van sociale accounts (bijv. e-mails, sociale netwerkmogelijkheden, sociale media, etc.) en de contactpersonen/vrienden om leningen of donaties vragen, oplichting promoten en malware verspreiden door schadelijke bestanden of links te delen.

Bovendien kunnen financiële accounts (bijv. online bankieren, geld overschrijven, e-commerce, enz.) worden gebruikt om ongeoorloofde transacties en/of online aankopen te doen. Bovendien kan vertrouwelijke/compromitterende inhoud die u vindt op gecompromitteerde gegevensopslag of soortgelijke platforms worden gebruikt voor chantage of andere snode bedoelingen.

Kortom, slachtoffers van scammail zoals "Security Information" kunnen te maken krijgen met ernstige privacyproblemen, financieel verlies en zelfs identiteitsdiefstal.

Als u uw accountgegevens al aan scammers hebt verstrekt - wijzig dan onmiddellijk de wachtwoorden van alle mogelijk blootgestelde accounts en neem contact op met hun officiële ondersteuning.

Overzicht bedreiging:
Naam "Security Information" phishing email
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse Claim Het wachtwoord van het e-mailaccount van de ontvanger verloopt binnenkort.
Symptomen Onbevoegde online aankopen, veranderde online accountwachtwoorden, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Verspreidingsmethodes Misleidende e-mails, malafide online pop-upadvertenties, zoekmachinevergiftigingstechnieken, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privégegevens, geldelijk verlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Phishing spamcampagne voorbeelden

We hebben duizenden spamberichten geanalyseerd; "You Have Received Attached Document", "HSBC - Payment Swift Copy", and "Webmail Software Upgrade" zijn slechts enkele voorbeelden van e-mails die voor phishing worden gebruikt.

De meest gebruikte informatie zijn inloggegevens, persoonlijk identificeerbare gegevens en financiële gegevens. Er worden echter ook andere zwendelpraktijken gepromoot via spammails. Bovendien worden deze e-mails gebruikt voor de distributie van malware.

Omdat spammail zo wijdverspreid is en zo goed gemaakt kan zijn, raden we aan voorzichtig te zijn met inkomende e-mails, DM's/PM's, sms'jes en andere berichten.

Hoe worden computers geïnfecteerd door spamcampagnes?

Spam e-mails/berichten kunnen schadelijke bestanden bevatten als bijlagen of downloadlinks. Deze bestanden kunnen documenten zijn (PDF, Microsoft Office, Microsoft OneNote, enz.), archieven (ZIP, RAR, enz.), uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.), JavaScript, enzovoort.

Het download-/installatieproces van malware wordt gestart zodra een kwaadaardig bestand wordt geopend. Voor sommige formaten is echter extra interactie nodig om de infectieketen van het systeem op gang te brengen. Microsoft Office-bestanden vereisen bijvoorbeeld dat gebruikers macroopdrachten inschakelen (d.w.z. bewerken/inhoud), terwijl OneNote-documenten vereisen dat ze op ingesloten bestanden/links klikken.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Het is belangrijk om inkomende e-mails en andere berichten altijd met de nodige voorzichtigheid te behandelen. We raden u af om bijlagen of koppelingen te openen die u in dubieuze/relevante e-mails vindt, omdat ze kwaadaardig kunnen zijn. We raden aan om Microsoft Office-versies te gebruiken die na 2010 zijn uitgebracht, omdat de modus "Beschermde weergave" automatische uitvoering van macro's voorkomt.

We moeten vermelden dat malware niet alleen via spammail wordt verspreid. Daarom raden we ook aan om alleen te downloaden van officiële en betrouwbare kanalen. Bovendien moeten alle programma's worden geactiveerd en bijgewerkt met functies/tools van legitieme ontwikkelaars, omdat illegale activeringstools ("cracking") en updates van derden malware kunnen bevatten.

Een andere aanbeveling is om waakzaam te zijn tijdens het browsen, omdat frauduleuze en gevaarlijke online inhoud meestal echt en onschuldig lijkt.

We moeten benadrukken hoe belangrijk het is om een betrouwbare antivirus te installeren en up-to-date te houden. Deze software moet worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en bedreigingen en problemen te verwijderen. Als u al schadelijke bijlagen hebt geopend, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst in het spambericht "Security Information":

Subject: Security Alert!™ [Verify Password]


the message is sent from a trusted sender

                                                          
Security information


Dear -


The following security information was recently added to the ********* server:


*********


Your mail password will expire today.  Please check to change or keep it.


Keep the current password


Check your recent activity and we'll help keep your account safe.


Check revision


To turn off or change where you receive security notifications.


Thanks,  ********* Administration.
Il team dell'account

Screenshot van de phishing-website die wordt gepromoot door de "Security Information"-spamcampagne:

Security Information scam email promoted phishing site

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Hoewel spammail details kan bevatten die relevant zijn voor de ontvangers, is het niet persoonlijk. Cybercriminelen verspreiden deze e-mails per duizenden.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik door deze spammail werd misleid, wat moet ik doen?

Als u uw inloggegevens hebt verstrekt - wijzig dan de wachtwoorden van alle mogelijk blootgestelde accounts en informeer de officiële ondersteuning. In het geval dat de verstrekte informatie van een andere persoonlijke aard was (d.w.z. ID-kaartgegevens, creditcardnummers, etc.) - neem dan onmiddellijk contact op met de juiste autoriteiten.

Ik heb een spam e-mail gelezen maar de bijlage niet geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Infecties zijn afkomstig van kwaadaardige bijlagen of koppelingen; het lezen van een e-mail is onschadelijk.

Ik heb een bestand gedownload en geopend dat als bijlage bij een spammail was gevoegd.

Dat kan afhangen van de indeling van het geopende bestand. Als het een uitvoerbaar bestand was (.exe, .run, enz.), is uw apparaat hoogstwaarschijnlijk geïnfecteerd. U had dit kunnen voorkomen als het een document was (.doc, .pdf, .xls, .one, etc.). Deze indelingen vereisen mogelijk extra interactie van de gebruiker om infectieprocessen van het systeem te activeren (bijv. macroopdrachten inschakelen, klikken op ingesloten bestanden/links, enz.)

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties in e-mailbijlagen?

Ja, Combo Cleaner is ontworpen om computers te scannen en allerlei bedreigingen te verwijderen. Het kan bijna alle bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Houd er rekening mee dat het uitvoeren van een volledige systeemscan cruciaal is omdat geavanceerde kwaadaardige programma's de neiging hebben zich diep in systemen te verstoppen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Security Information phishing email QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van "Security Information" phishing email op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.