FacebookTwitterLinkedIn

Voorkom dat u uw e-mailaccount kwijtraakt via valse e-mails met de melding "Webmail Software Upgrade

Ook bekend als: "Webmail Software Upgrade" phishing e-mail
Schadeniveau: Medium

Wat voor soort e-mail is "Webmail Software Upgrade"?

Na analyse van de e-mail "Webmail Software Upgrade" hebben we vastgesteld dat het om spam gaat. Deze phishingmail heeft als doel ontvangers te laten denken dat hun e-mailaccounts moeten worden geüpgraded en ze zo te misleiden om hun inloggegevens vrij te geven.

Webmail Software Upgrade email spam campaigne

"Webmail Software Upgrade" email scam overzicht

In de frauduleuze e-mail staat dat de webmailsoftware wordt geüpgraded. De ontvanger wordt aangemoedigd om zijn e-mailaccount te upgraden en onderbrekingen van de e-mailservice te voorkomen.

We moeten benadrukken dat deze beweringen vals zijn en dat deze e-mail op geen enkele manier in verband wordt gebracht met legitieme serviceproviders of andere entiteiten.

Nadat we op de knop "E-mailupdate" hadden geklikt, werden we omgeleid naar een phishingwebsite die werd voorgesteld als een aanmeldingswebsite voor e-mailaccounts. Inloggegevens (zoals e-mailwachtwoorden) die op deze pagina worden ingevoerd, worden opgeslagen en naar cybercriminelen gestuurd. E-mails worden meestal gebruikt om andere inhoud te registreren - vandaar dat ze ook gestolen kunnen worden.

Oplichters kunnen de identiteit stelen van eigenaars van sociale accounts (bijv. e-mails, sociale netwerkmogelijkheden, sociale media, messengers, etc.) en de contactpersonen/vrienden/volgers om leningen of donaties vragen, oplichtingspraktijken promoten en malware verspreiden door schadelijke bestanden/links te delen.

Verder financiële accounts gebruiken (bijv. online bankieren, geld overschrijven, e-commerce, digitale portemonnees, etc.) en frauduleuze transacties en/of online aankopen doen. Bovendien, als u gevoelige/compromitterende inhoud vindt op gecompromitteerde gegevensopslag- of soortgelijke platforms - kan deze worden gebruikt voor chantage of andere snode bedoelingen.

Kortom, slachtoffers van scammail zoals "Webmail Software Upgrade" kunnen te maken krijgen met ernstige privacyproblemen, financieel verlies en zelfs identiteitsdiefstal.

Als u uw inloggegevens hebt vrijgegeven, verander dan onmiddellijk de wachtwoorden van alle mogelijk gecompromitteerde accounts en neem contact op met de officiële ondersteuning.

Overzicht bedreiging:
Naam "Webmail Software Upgrade" phishing e-mail
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse Claim De e-mailservice zal waarschijnlijk worden onderbroken, tenzij de ontvanger zijn e-mailaccount upgrade.
Symptomen Onbevoegde online aankopen, veranderde online accountwachtwoorden, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Verspreidingsmethodes Misleidende e-mails, malafide online pop-upadvertenties, zoekmachinevergiftiging, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privégegevens, geldelijk verlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Phishing spamcampagne voorbeelden

"RFQ Doc List", "Intuit QuickBooks Database Encryption Upgrade", "Voicemail Message Received" en "American Express - Account Validation Required" zijn slechts enkele voorbeelden van phishing e-mails die we recentelijk hebben onderzocht.

Spammail wordt gebruikt om een grote verscheidenheid aan oplichtingspraktijken mogelijk te maken en zelfs om malware te verspreiden (bijv. trojans, ransomware, cryptocurrency miners, etc.). Deze e-mails kunnen onopgemaakt zijn en vol fouten zitten, of ze kunnen vakkundig zijn opgesteld als berichten van legitieme bedrijven, organisaties, instellingen, serviceproviders, overheden en andere entiteiten.

Omdat spammail zo vaak voorkomt en zo wijdverspreid kan zijn, raden we u aan voorzichtig te zijn met inkomende e-mails, PM's/DM's, sms'jes en andere berichten.

Hoe worden computers geïnfecteerd door spamcampagnes?

Spamcampagnes worden vaak gebruikt voor de verspreiding van malware. Kwaadaardige bestanden kunnen worden bijgevoegd bij of gelinkt aan spam e-mails/berichten. Deze bestanden kunnen uitvoerbare bestanden zijn (.exe, .run, enz.), archieven (RAR, ZIP, enz.), documenten (Microsoft Office, Microsoft OneNote, PDF, enz.), JavaScript, enzovoort.

Wanneer een viraal bestand wordt uitgevoerd, uitgevoerd of op een andere manier wordt geopend, wordt de infectieketen gestart. Voor sommige formaten zijn echter aanvullende acties nodig om het download-/installatieproces van malware in gang te zetten. Microsoft Office-bestanden vereisen bijvoorbeeld dat gebruikers macroopdrachten inschakelen (d.w.z. bewerken/inhoud), terwijl OneNote-documenten vereisen dat ze op ingesloten bestanden/links klikken.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Het is essentieel om voorzichtig te zijn met inkomende e-mails en andere berichten. We raden u af om bijlagen of koppelingen te openen die u in dubieuze/irrelevante e-mails vindt, omdat ze besmettelijk kunnen zijn. We raden aan om Microsoft Office-versies te gebruiken die na 2010 zijn uitgebracht, omdat hun "Beschermde weergave"-modus voorkomt dat er automatisch macroopdrachten worden uitgevoerd.

Er moet worden vermeld dat malware niet uitsluitend via spammail wordt verspreid. Daarom raden we ook aan om waakzaam te zijn tijdens het browsen, aangezien frauduleuze en schadelijke online inhoud meestal legitiem en onschadelijk lijkt.

Bovendien moeten alle downloads worden uitgevoerd via officiële en geverifieerde kanalen. Een andere aanbeveling is om software te activeren en bij te werken met echte functies/tools, aangezien illegale activeringstools ("cracking") en updaters van derden malware kunnen bevatten.

We moeten benadrukken hoe belangrijk het is om een goede antivirus te installeren en up-to-date te houden. Beveiligingsprogramma's moeten worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en bedreigingen/problemen te verwijderen. Als u al schadelijke bijlagen hebt geopend, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst in het spambericht "Webmail Software Upgrade":

Subject: Pending Message Notification For - id:-


Valued: -,


We are upgrading our webmail software.


Your action is required to upgrade the webmail software of your email.


To avoid any interruption in your email service, please upgrade your webmail today Friday, October 20, 2023.


Email Update


Sincerely,
© -. All Rights Reserved

Schermafbeelding van de phishing-website die wordt gepromoot door de spamcampagne "Webmail Software Upgrade":

Webmail Software Upgrade scam e-mail gepromoot phishing-site

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Spammails zijn niet persoonlijk. Deze e-mail wordt verzonden in grootschalige operaties - daarom ontvangen duizenden gebruikers identieke e-mails.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik werd misleid door deze spammail, wat moet ik doen?

Als u uw accountgegevens hebt vrijgegeven - wijzig dan de wachtwoorden van alle mogelijk blootgestelde accounts en informeer onmiddellijk de officiële ondersteuning. En als u andere privégegevens hebt verstrekt (bijv. identiteitskaartgegevens, creditcardnummers, enz.) - neem dan onmiddellijk contact op met de juiste autoriteiten.

Ik heb een spam e-mail gelezen maar de bijlage niet geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Nee, alleen het openen van een e-mail start geen download- of installatieketen van malware. Systemen worden geïnfecteerd wanneer schadelijke bijlagen of koppelingen worden geopend.

Ik heb een bestand gedownload en geopend dat als bijlage bij een spammail was gevoegd.

Als het geopende bestand een uitvoerbaar bestand was (.exe, .run, etc.), is uw apparaat hoogstwaarschijnlijk geïnfecteerd. Als het echter een document (.doc, .xls, .one, .pdf, enz.) was, had u kunnen voorkomen dat het systeem werd geïnfecteerd. Deze indelingen hebben mogelijk extra acties nodig om het download-/installatieproces van malware op gang te brengen (bijv. macroopdrachten inschakelen, klikken op ingesloten inhoud, enz.)

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties in e-mailbijlagen?

Ja, Combo Cleaner kan praktisch alle bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Houd er rekening mee dat het uitvoeren van een volledige systeemscan essentieel is omdat geavanceerde kwaadaardige programma's zich meestal diep in systemen verbergen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Webmail Software Upgrade phishing e-mail QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van "Webmail Software Upgrade" phishing e-mail op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.