FacebookTwitterLinkedIn

Voorkom dat u wordt opgelicht door nep "PCRF" e-mails die op zoek zijn naar donaties

Ook bekend als: "PCRF" spam email
Schadeniveau: Medium

Wat voor soort e-mail is "PCRF"?

Het is gebruikelijk dat oplichtingspraktijken die worden gepromoot via spamcampagnes gebruik maken van lopende crises en deze "PCRF" e-mail is daarop geen uitzondering. De achtergrond van deze e-mail is de oorlog tussen Israël en Hamas in 2023 tussen Israël en Hamas in 2023 en de e-mail wordt gepresenteerd als een donatieverzoek van Palestine Children's Relief Fund (PCRF).

Het moet worden benadrukt dat deze spammail op geen enkele manier is geassocieerd met de werkelijke niet-gouvernementele en non-profit organisatie. Dus door cryptocurrency over te schrijven naar de opgegeven wallet- stuurt de ontvanger zijn geld naar oplichters.

PCRF email spam campaigne

"PCRF" e-mail scam overzicht

De spam e-mail met als onderwerp "Urgent Gaza Relief (Palestine Children's Relief Funds)" (kan variëren) start met een beschrijving van de PCRF organisatie.

Het zoekt steun en donaties voor de volgende behoeften in de voortdurende oorlog: onbeperkte toegang voor internationaal medisch personeel in de ziekenhuizen van Gaza, stroomvoorziening en hulp bij medische apparatuur, evacuatie voor ernstig gewonde burgers en bloeddonoren. De brief vermeldt het adres van een Bitcoin cryptocurrency wallet  waarin ontvangers hun donaties kunnen overschrijven.

Benadrukt moet worden dat deze mail nep is en niet in verband staat met het Palestine Children's Relief Fund of andere legitieme entiteiten. Daarom zal al het overschreven geld naar oplichters gaan.

Bovendien zijn cryptocurrency-transacties - vanwege de vrijwel ontraceerbare aard ervan - praktisch onomkeerbaar, wat betekent dat slachtoffers niet in staat zullen zijn om hun geld terug te geven.

Overzicht bedreiging:
Naam "PCRF" spam email
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse Claim De ontvanger wordt gevraagd een donatie te doen aan PCRF.
Vermomming Palestine Children's Relief Fund (PCRF)
Cybercriminelen Cryptowallet Adres bc1qu976mlyvxgc5pzqum6f9dktzgfkvhpudmchhde (Bitcoin)
Symptomen Onbevoegde online aankopen, veranderde online accountwachtwoorden, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Verspreidingsmethodes Misleidende e-mails, malafide online pop-upadvertenties, zoekmachinevergiftiging, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privégegevens, geldelijk verlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Spamcampagnes in het algemeen

We hebben talloze spam e-mails geanalyseerd; "HSBC - Payment Swift Copy", "Webmail Software Upgrade", "RFQ Doc List", "Intuit QuickBooks Database Encryption Upgrade", en "American Express - Account Validation Required" zijn slechts enkele van onze nieuwste vondsten.

Via spammail worden verschillende oplichtingspraktijken gepromoot en het wordt gebruikt om malware te verspreiden. Deze brieven zijn berucht omdat ze vol zitten met fouten; ze kunnen echter ook uitgebreid vermomd zijn als berichten van legitieme bedrijven, organisaties, instellingen, serviceproviders en andere entiteiten.

Hoe worden computers geïnfecteerd door spamcampagnes?

Spamcampagnes verspreiden malware door schadelijke bestanden als bijlagen of downloadkoppelingen te verspreiden. Deze bestanden kunnen archieven zijn (ZIP, RAR, enz.), uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.), documenten (Microsoft Office, Microsoft OneNote, PDF, enz.), JavaScript, enzovoort.

Zodra een besmettelijk bestand wordt geopend, wordt de download- en installatieketen van malware geactiveerd. Voor sommige indelingen zijn echter aanvullende acties nodig om infectieprocessen te starten. Microsoft Office-bestanden vereisen bijvoorbeeld dat gebruikers macro's inschakelen (d.w.z. bewerken/inhoud), terwijl OneNote-documenten vereisen dat ze op ingesloten bestanden/links klikken.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Het is belangrijk om inkomende e-mails, PM's/DM's, SMS'jes en andere berichten met voorzichtigheid te behandelen. We raden af om bijlagen of koppelingen in dubieuze e-mails te openen, omdat ze kwaadaardig kunnen zijn. We raden ook aan om Microsoft Office-versies te gebruiken die na 2010 zijn uitgebracht, omdat hun "Beschermde weergave"-modus voorkomt dat er automatisch macroopdrachten worden uitgevoerd.

Er moet worden vermeld dat malware niet alleen via spammail wordt verspreid. Daarom moeten alle downloads afkomstig zijn van officiële en geverifieerde bronnen. Een andere aanbeveling is om programma's te activeren en bij te werken met legitieme functies/tools, aangezien illegale activeringstools ("cracking") en updaters van derden malware kunnen bevatten.

Het is essentieel om voorzichtig te zijn tijdens het browsen omdat valse en gevaarlijke online inhoud meestal echt en onschuldig lijkt.

We moeten benadrukken dat het installeren en up-to-date houden van een betrouwbare antivirus van het grootste belang is voor de veiligheid van het apparaat en de gebruiker. Beveiligingssoftware moet worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en bedreigingen en problemen te verwijderen. Als u al schadelijke bijlagen hebt geopend, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst in de "PCRF" spam e-mail:

Subject: Urgent Gaza Relief (Palestine Children's Relief Funds)


Dear Esteemed Friends,


We, a dedicated group of healthcare professionals from nineteen nations, work with the Palestine Children's Relief Fund (PCRF) to provide humanitarian relief in Gaza. Over three decades, PCRF has been a beacon of hope, serving children and families in the region.

 

As PCRF volunteers, we've led medical missions, trained local healthcare providers, and strengthened hospital infrastructure. However, since October 7th, 2023, we've witnessed tragic losses and injuries among innocent children and their families.


Today, as members of PCRF's Medical Advisory Board, we urge governments and compassionate individuals worldwide to take immediate action. We seek support and donations for:


Unrestricted access for international medical personnel in Gaza's hospitals.
Relief for power supply and critical medical equipment.
Urgent evacuation of critically injured civilians needing advanced care.
Support for blood transfusion and donors.


Your generous donations are crucial in these trying times as we aim to assist the people of Gaza, where lives are at stake.


Please consider contributing through our Bitcoin wallet address:
[ BITCOIN WALLET ADDRESS: bc1qu976mlyvxgc5pzqum6f9dktzgfkvhpudmchhde ]


May Allah reward you abundantly for your compassion.


With gratitude,
Dr. Aariz Hassan
The Medical Advisory Board
PCRF
hxxps://www.pcrf.net/

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Spam e-mails zijn onpersoonlijk. Deze mails worden verzonden in grootschalige campagnes - vandaar dat duizenden gebruikers identieke berichten ontvangen.

Ik heb cryptocurrency gestuurd naar het adres in deze e-mail, kan ik mijn geld terugkrijgen?

Nee, aangezien cryptocurrency-transacties praktisch onvindbaar zijn - ze kunnen niet worden teruggedraaid.

Ik heb een spam e-mail gelezen maar de bijlage niet geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Nee, het openen/lezen van een e-mail is onschuldig. Apparaten worden geïnfecteerd wanneer een schadelijke bijlage of link wordt geopend/geklikt.

Ik heb een bestand gedownload en geopend dat als bijlage bij een spammail was gevoegd.

Of uw apparaat is geïnfecteerd, hangt mogelijk af van de indeling van het geopende bestand. Als het een uitvoerbaar bestand was (.exe, .run, enz.), is uw systeem hoogstwaarschijnlijk aangetast. U had dit echter kunnen voorkomen als het een document was (.doc, .xls, .one, .pdf, enz.). Deze indelingen kunnen extra handelingen vereisen (bijv. macroopdrachten inschakelen, klikken op ingesloten bestanden/links, enz.

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties in e-mailbijlagen?

Ja, Combo Cleaner kan de meeste bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Het is belangrijk om een volledige systeemscan uit te voeren omdat geavanceerde kwaadaardige software zich meestal diep in systemen verstopt.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
PCRF spam email QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van "PCRF" spam email op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.