FacebookTwitterLinkedIn

Voorkom dat u uw e-mailaccount kwijtraakt via valse "Expiry Notice" e-mails

Ook bekend als: "Expiry Notice" phishing e-mail
Schadeniveau: Medium

Wat voor soort e-mail is "Expiry Notice"?

Na inspectie van de "Expiry Notice" e-mail hebben we vastgesteld dat het om spam gaat. Deze nepmail meldt dat het e-mailaccount van de ontvanger binnen 48 uur verloopt. De nepbrief leidt de ontvanger door naar een phishingwebsite die de aanmeldingspagina voor hun e-mail imiteert.

Expiry Notice email spam campaigne

"Expiry Notice" email scam overzicht

In deze spammail staat dat het account van de ontvanger binnen 48 uur wordt beëindigd. In de brief staat dat de account moet worden vernieuwd om onderbrekingen van de e-mail en andere gerelateerde services te voorkomen. Als de deadline wordt overschreden, komt het account in een "Redemption Grace Period" en werkt de mailbox niet meer.

Zoals vermeld in de inleiding is deze e-mail nep en op geen enkele manier geassocieerd met legitieme serviceproviders of andere entiteiten.

Deze e-mail maakt reclame voor een phishingsite die zich voordoet als de aanmeldingspagina van de e-mail van de ontvanger. Het registreert ingevoerde aanmeldingsgegevens, die vervolgens worden gebruikt om de blootgestelde accounts te stelen. Bovendien kunnen cybercriminelen via een gekaapte e-mail de inhoud stelen die via de e-mail is geregistreerd.

Verder kunnen scammers de identiteit van eigenaars van sociale accounts stelen (bijv. e-mails, sociale media, messengers, enz.) en de contactpersonen/vrienden/volgers om leningen of donaties vragen, oplichting promoten en malware verspreiden door schadelijke bestanden/links te delen.

Gekaapte financiële accounts (bijv. online bankieren, geld overschrijven, e-commerce, digitale portemonnees, etc.) kunnen worden gebruikt om frauduleuze transacties en/of online aankopen te doen.

Kortom, slachtoffers van scammail zoals "Expiry Notice" kunnen te maken krijgen met ernstige privacyproblemen, financieel verlies en zelfs identiteitsdiefstal.

Als u uw inloggegevens al hebt ingevoerd op een phishingwebsite, verander dan onmiddellijk de wachtwoorden van alle mogelijk blootgestelde accounts en informeer de officiële ondersteuning.

Overzicht bedreiging:
Naam "Expiry Notice" phishing e-mail
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse Claim Het e-mailaccount van de ontvanger wordt binnen 48 uur beëindigd.
Symptomen Onbevoegde online aankopen, veranderde online accountwachtwoorden, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Verspreidingsmethodes Misleidende e-mails, malafide online pop-upadvertenties, zoekmachinevergiftiging, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privégegevens, geldelijk verlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Phishing spamcampagne voorbeelden

We hebben talloze spammails geanalyseerd; "Quote Order", "You Have Used All Your Available Storage Space", "You Have eFax Message", en "Email Requires A Mandatory Authentication" zijn slechts enkele voorbeelden van e-mails die voor phishing worden gebruikt.

Spammail wordt gebruikt om verschillende zwendelpraktijken te promoten en zelfs om malware te verspreiden. Deze brieven kunnen zelfs worden gepresenteerd als ongelooflijk overtuigende berichten van echte bedrijven, organisaties, instellingen, autoriteiten, dienstverleners en andere entiteiten.

Hoe worden computers geïnfecteerd door spamcampagnes?

Spamcampagnes komen vaak voor bij de verspreiding van malware. Deze e-mails/berichten kunnen schadelijke bestanden bevatten als bijlagen of downloadlinks. Virus bestanden kunnen verschillende formaten hebben, bijv. uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.), archieven (ZIP, RAR, enz.), documenten (Microsoft Office, Microsoft OneNote, PDF, enz.), JavaScript, enz.

Zodra een dergelijk bestand wordt geopend, wordt de infectieketen opgestart. Voor sommige formaten zijn echter aanvullende handelingen nodig om het downloaden/installeren van malware te starten. Microsoft Office-documenten vereisen bijvoorbeeld dat gebruikers macroopdrachten inschakelen (d.w.z. bewerken/inhoud), terwijl OneNote-bestanden vereisen dat ze op ingesloten bestanden/links klikken.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

We raden aan voorzichtig te zijn met inkomende e-mails en andere berichten. Bijlagen of koppelingen die u in verdachte/irrelevante e-mails vindt, mogen niet worden geopend omdat ze kwaadaardig kunnen zijn. Het is belangrijk om Microsoft Office-versies te gebruiken die na 2010 zijn uitgebracht, omdat de modus "Beschermde weergave" automatische uitvoering van macro's voorkomt.

Het is relevant om te vermelden dat malware via verschillende technieken wordt verspreid. We raden ook aan om voorzichtig te zijn tijdens het browsen omdat frauduleuze en gevaarlijke online inhoud meestal legitiem en onschadelijk lijkt.

Bovendien moeten alle downloads worden uitgevoerd vanaf officiële en geverifieerde kanalen. Een andere aanbeveling is om software te activeren en bij te werken met echte functies/tools, aangezien illegale activeringstools ("cracking") en updaters van derden malware kunnen bevatten.

We moeten benadrukken hoe belangrijk het is om een goede antivirus te installeren en up-to-date te houden. Met beveiligingssoftware moeten regelmatig systeemscans worden uitgevoerd en gedetecteerde bedreigingen worden verwijderd. Als u al schadelijke bijlagen hebt geopend, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst gepresenteerd in de "Expiry Notice" spam e-mail:

Subject: [Reference E: BN-78308]: Your ******** Mailbox

    
My Account
48-hour ********  Expiry Notice


Attention

 

Your  ******** will be terminated in 48 hours. In order to avoid disruption to your website, email, and any other associated services, it's important that you renew now.

 

Renew ******** Now


IMPORTANT: Unfortunately, we weren't able to process one or more of your  ******** that are set up for auto-renewal. You will now need to manually renew them.


Email(s) Due for Renewal on October 5th, 2023
Name     Auto-Renewal     Price
********     On     -

 

If a ******** is not renewed on time, it will enter the Redemption Grace Period. During this time your mailbox will stop working, and no changes can be made to the mailbox.


WHY US


MY ACCOUNT


HOW TO RENEW


About Us   |   Support   |   Privacy Policy   |   Terms & Conditions  |  Account Login
Copyright © 2023 ********


This informational email was sent to ********
This message has been scanned for viruses and dangerous content by
E.F.A. Project , and is believed to be clean.

Screenshot van de phishing-website die wordt gepromoot door de "Expiry Notice"-spamcampagne:

Expiry Notice scam e-mail gepromoot phishing-site

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Spammails zijn niet persoonlijk. Deze e-mail wordt verzonden in grote campagnes - vandaar dat duizenden gebruikers identieke berichten ontvangen.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik door deze spammail werd misleid, wat moet ik doen?

Als u uw inloggegevens hebt vrijgegeven - wijzig dan onmiddellijk de wachtwoorden van alle mogelijk blootgestelde accounts en informeer de officiële ondersteuning. Als de onthulde informatie van een andere persoonlijke aard was (bijv. identiteitskaartgegevens, pasfoto's/scans, creditcardnummers, etc.) - neem dan onmiddellijk contact op met de juiste autoriteiten.

Ik heb een spam e-mail gelezen maar de bijlage niet geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Het lezen van een e-mail kan geen kwaad. Systeeminfectieprocessen worden geactiveerd wanneer schadelijke bijlagen of koppelingen worden geopend/geklikt.

Ik heb een bestand gedownload en geopend dat als bijlage bij een spammail was gevoegd.

Als het geopende bestand een uitvoerbaar bestand was (.exe, .run, enz.), is uw apparaat hoogstwaarschijnlijk geïnfecteerd. U had dit echter kunnen voorkomen als het een document was (.doc, .xls, .pdf, .one, enz.). Deze indelingen vereisen mogelijk extra handelingen om de download-/installatieketens van malware te starten (bijv. macroopdrachten inschakelen, klikken op ingesloten bestanden/links, enz.)

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties in e-mailbijlagen?

Ja, Combo Cleaner is ontworpen om computers te scannen en allerlei bedreigingen te verwijderen. Het kan praktisch alle bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Merk op dat het uitvoeren van een volledige systeemscan van het grootste belang is omdat kwaadaardige software van hoge kwaliteit zich meestal diep in systemen verstopt.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Expiry Notice phishing e-mail QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van "Expiry Notice" phishing e-mail op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.