FacebookTwitterLinkedIn

Hoe u de DarkGate-malware van uw besturingssysteem verwijdert

Ook bekend als: DarkGate malware toolset
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat voor soort malware is DarkGate?

DarkGate is een veelzijdige malwaretoolset. Het bestaat al minstens sinds 2018 en de nieuwste variant verscheen in juli 2023. De oudere versies werden op grote schaal verspreid via spammail en Torrent-sites, waarbij de laatste zich richtte op Europa, met name Spaanstalige gebruikers.

De nieuwste DarkGate iteratie werd verspreid via malvertising (kwaadaardige reclame), zoekmachinevergiftiging en spamcampagnes.

DarkGate malware detecties op VirusTotal

DarkGate malware overzicht

DarkGate beschikt over verschillende mechanismen om detectie en analyse tegen te gaan. Het implementeert obfuscatie, anti-VM mogelijkheden (d.w.z. detectie wanneer het wordt gestart op een virtuele machine) en Microsoft Defender Antivirus detectie-uitsluiting. Deze malware wordt ook verborgen in Windows Taakbeheer en is onzichtbaar bij het opstarten, zelfs voor geavanceerde tools.

DarkGate kan zijn privileges verhogen (bijv. adminrechten krijgen, enz.). Dit schadelijke programma heeft bureaubladfuncties op afstand. Het is in staat om bestanden te beheren, bijv. verplaatsen, kopiëren, bekijken, aanmaken, verwijderen, enz.

Omdat DarkGate bestanden kan infiltreren en uitvoeren, kan het worden gebruikt om keteninfecties te faciliteren (d.w.z. extra schadelijke componenten of programma's downloaden/installeren). Theoretisch kan dit soort software zo ongeveer elk type infectie veroorzaken (bijv. trojans, ransomware, cryptocurrency miners, etc.); deze programma's werken echter vaak binnen bepaalde beperkingen of specificaties.

DarkGate heeft meerdere mogelijkheden om gegevens te stelen. Het richt zich op verschillende browsers en kan browsergeschiedenissen, internetcookies en opgeslagen inloggegevens (zoals ID's, e-mailadressen, gebruikersnamen, wachtwoorden, wachtzinnen, enz.) DarkGate is ook in staat om tokens te verkrijgen van het Discord communicatie/messaging platform. Dit programma heeft ook keylogging mogelijkheden (het kan toetsenbordinvoer vastleggen).

Het is opmerkelijk dat ontwikkelaars van malware hun software en methodologieën vaak verbeteren; toekomstige versies van DarkGate kunnen dus mogelijk extra/andere functies en mogelijkheden hebben.

Samengevat kan de aanwezigheid van software zoals DarkGate op apparaten leiden tot meervoudige systeeminfecties, gegevensverlies, ernstige privacyproblemen, aanzienlijke financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Overzicht bedreiging:
Naam DarkGate malware toolset
Type bedreiging Trojan, password-stealing virus, banking malware, spyware.
Detectienamen Avast (Other:Malware-gen [Trj]), Combo Cleaner (AIT:Trojan.Nymeria.5608), ESET-NOD32 (Win32/Delf.BJT), Kaspersky (HEUR:Trojan.Script.Generic), Microsoft (Trojan:Win32/Generic), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Symptomen Trojans zijn ontworpen om heimelijk te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, waardoor er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar zijn op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, schadelijke online advertenties, social engineering, softwarekrakers.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Malware in het algemeen

We hebben duizenden kwaadaardige programma's geanalyseerd; Duke, Jackal en CommonMagic zijn enkele voorbeelden van malwaretoolsets waarover we onlangs hebben geschreven. Kwaadaardige software kan een grote verscheidenheid aan mogelijkheden hebben die in verschillende combinaties kunnen voorkomen. Het kan een ongelooflijk specifiek doel dienen of zeer veelzijdig zijn.

Maar hoe malware ook werkt - de aanwezigheid ervan op een systeem bedreigt de integriteit van het apparaat en de veiligheid van de gebruiker. Daarom is het van het grootste belang om alle bedreigingen onmiddellijk na ontdekking te verwijderen.

Hoe is DarkGate in mijn computer geïnfiltreerd?

Zoals aangegeven in de inleiding, is DarkGate verspreid via verschillende technieken, zoals spammail, Torrentsites, SEO-poisoning en malvertising.

Deze malware toolset werd en wordt momenteel gepromoot op hackerforums. Het is bekend dat DarkGate slechts beperkt te koop is. De prijs van deze malware beperkt de mogelijke kopers nog verder; een dagpakket kost $1.000, een maand - $15.000 en een jaar (met updates) - $100.000.

Een van de nieuwste DarkGate-campagnes maakte gebruik van zoekmachinevergiftiging om schadelijke websites te promoten als de bovenste resultaten wanneer een gebruiker een relevante zoekopdracht invoerde. De kwaadaardige sites imiteerden legitieme en legitiem uitziende Windows IT-beheertools.

Een van deze pagina's promootte bijvoorbeeld "Advanced IP Scanner". De gedownloade installatie bevatte de echte Advanced IP Scanner binary, maar ook extra bestanden die werden uitgepakt in een tijdelijke map (%temp%). De oorspronkelijke configuratie was zwaar versluierd, waardoor de kans op detectie minimaal was.

Het is echter niet onwaarschijnlijk dat DarkGate via andere methoden wordt verspreid. Malware wordt voornamelijk verspreid via phishing en social engineering. Besmettelijke bestanden zijn er in verschillende formaten, bijvoorbeeld archieven (RAR, ZIP, enz.), uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.), documenten (Microsoft Office, Microsoft OneNote, PDF, enz.), JavaScript, enzovoort.

De meest gebruikte distributietechnieken zijn: kwaadaardige bijlagen en links in spammail (bijv. e-mails, DM's/PM's, sms'jes, enz.), drive-by (stiekeme/bedrieglijke) downloads, online scams, malvertising, onbetrouwbare downloadbronnen (bijv. freeware en gratis websites voor het hosten van bestanden, P2P sharing netwerken, enz.

Bovendien kunnen sommige kwaadaardige programma's zichzelf verspreiden via lokale netwerken en verwisselbare opslagapparaten (bijv. externe harde schijven, USB-sticks, enz.).

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

We raden aan om voorzichtig te zijn tijdens het browsen, omdat valse en gevaarlijke online inhoud meestal echt en onschuldig lijkt. Voorzichtigheid is ook geboden bij inkomende e-mails en andere berichten. Bijlagen of links in verdachte/irrelevante e-mails mogen niet worden geopend, omdat deze virulent kunnen zijn.

Bovendien moeten alle downloads worden uitgevoerd via officiële en geverifieerde kanalen. We raden aan om software te activeren en bij te werken met behulp van legitieme functies/tools, aangezien illegale activeringstools ("cracking") en updaters van derden malware kunnen bevatten.

Het is essentieel voor de veiligheid van apparaten en gebruikers om een goede antivirus te installeren en up-to-date te houden. Beveiligingsprogramma's moeten worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en bedreigingen/problemen te verwijderen. Als u denkt dat uw computer al is geïnfecteerd, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Screenshot van DarkGate malware gepromoot op een hacker forum:

DarkGate malware online gepromoot

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijdert u malware handmatig?

Het handmatig verwijderen van malware is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus- of antimalwareprogramma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen, raden we aan Combo Cleaner te gebruiken.

Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat wordt uitgevoerd op de computer van een gebruiker:

Malwareproces actief in Taakbeheer

Als u de lijst met programma's die op uw computer worden uitgevoerd hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met taakbeheer, en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, moet u doorgaan met deze stappen:

handmatige stap voor het verwijderen van malware 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma vindt automatisch gestarte toepassingen, register- en bestandssysteemlocaties:

Autoruns-applicatie-uiterlijk

handmatige stap voor het verwijderen van malware 2Herstart uw computer in de veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer op in Veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten en klik op OK. Druk tijdens het starten van uw computer meerdere keren op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Voer Windows 7 of Windows XP uit in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 7 start in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Start Windows 8 in Veilige modus met netwerkmogelijkheden - Ga naar het Startscherm van Windows 8, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, selecteer in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" Geavanceerd opstarten.

Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten". Uw computer start nu opnieuw op in het menu "Geavanceerde opstartopties". Klik op de knop "Problemen oplossen" en klik vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". Klik in het scherm met geavanceerde opties op "Opstartinstellingen".

Klik op de knop "Opnieuw opstarten". Je PC zal opnieuw opstarten in het scherm Opstartinstellingen. Druk op F5 om op te starten in Veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Voer Windows 8 uit in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 8 start in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het aan/uit-pictogram. Klik in het geopende menu op "Opnieuw opstarten" terwijl u de toets "Shift" op uw toetsenbord ingedrukt houdt. Klik in het venster "Een optie kiezen" op "Problemen oplossen" en selecteer vervolgens "Geavanceerde opties".

Selecteer in het menu "Geavanceerde opties" "Opstartinstellingen" en klik op de knop "Opnieuw opstarten". In het volgende venster moet u op de toets "F5" op uw toetsenbord klikken. Hierdoor wordt uw besturingssysteem opnieuw opgestart in de veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Voer Windows 10 uit in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 10 start in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

handmatige stap voor het verwijderen van malware 3Pak het gedownloade archief uit en voer het Autoruns.exe bestand uit.

Pak het Autoruns.zip-archief uit en voer de Autoruns.exe-toepassing uit

handmatige stap voor het verwijderen van malware 4Klik in de Autoruns-toepassing op "Opties" bovenaan en schakel de opties "Lege locaties verbergen" en "Windows-items verbergen" uit. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Pak het Autoruns.zip-archief uit en voer de Autoruns.exe-toepassing uit

handmatige stap voor het verwijderen van malware 5Bekijk de lijst die wordt geleverd door de Autoruns-toepassing en vind het malwarebestand dat u wilt verwijderen.

U moet het volledige pad en de naam opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het erg belangrijk om te voorkomen dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u "Verwijderen".Verwijder malware in Autoruns

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij de volgende keer opstarten van het systeem), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.Zoek naar malware en verwijder deze

Start uw computer opnieuw op in de normale modus. Als u deze stappen volgt, wordt alle malware van uw computer verwijderd. Houd er rekening mee dat voor het handmatig verwijderen van bedreigingen geavanceerde computervaardigheden vereist zijn. Als u deze vaardigheden niet hebt, laat het verwijderen van malware dan over aan antivirus- en antimalwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om een infectie te voorkomen dan om te proberen malware later te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de nieuwste updates van het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware. Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden we aan deze te scannen met Combo Cleaner.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met DarkGate malware, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

Het verwijderen van malware vereist zelden formatteren.

Wat zijn de grootste problemen die DarkGate malware kan veroorzaken?

De bedreigingen van een kwaadaardig programma hangen af van de functionaliteiten en de doelen van de cybercriminelen. DarkGate is een veelzijdige malwaretoolset met verschillende mogelijkheden, waaronder het stelen van gegevens en het downloaden/installeren van aanvullende schadelijke inhoud. De belangrijkste bedreigingen zijn meervoudige systeeminfecties, gegevensverlies, ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal. Merk op dat aanvallen op zeer gevoelige doelen een grotere bedreiging vormen.

Wat is het doel van DarkGate-malware?

De meeste aanvallen worden gemotiveerd door financieel gewin. Cybercriminelen kunnen malware echter ook gebruiken om zichzelf te amuseren, persoonlijke wraakgevoelens uit te voeren, processen te verstoren (bijv. websites, diensten, bedrijven, organisaties, enz.) en zelfs politiek/geopolitiek gemotiveerde aanvallen te lanceren.

Hoe is DarkGate-malware mijn computer binnengedrongen?

DarkGate wordt op verschillende manieren verspreid. De nieuwste variant is verspreid via spam e-mails, SEO vergiftiging en malvertising. Eén opmerkelijke campagne verspreidde DarkGate onder het mom van Windows IT-beheertools.

Andere methoden zijn echter ook mogelijk. Over het algemeen wordt malware voornamelijk verspreid via spam e-mails, online oplichting, malvertising, dubieuze downloadkanalen (bijv. freeware en sites van derden, P2P sharing netwerken, etc.), illegale activeringstools ("cracks") en valse updates. Sommige kwaadaardige programma's kunnen zichzelf verspreiden via lokale netwerken en verwisselbare opslagapparaten.

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Ja, Combo Cleaner is ontworpen om bedreigingen te detecteren en verwijderen. Het kan bijna alle bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Houd er rekening mee dat het uitvoeren van een volledige systeemscan cruciaal is - aangezien geavanceerde kwaadaardige programma's zich meestal diep in systemen verstoppen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
DarkGate malware toolset QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van DarkGate malware toolset op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.