FacebookTwitterLinkedIn

Voorkom dat u wordt opgelicht door "Dear YouTube user, Congratulations!".

Ook bekend als: Dear YouTube user, Congratulations! pop-up
Schadeniveau: Medium

Wat is "Dear YouTube user, Congratulations!"?

"Dear YouTube user, Congratulations!" is een zwendel die wordt gepromoot op bedrieglijke sites. Er wordt beweerd dat bezoekers zijn geselecteerd als een van de "10 lucky YouTube watchers" om een prijs te claimen in de vorm van een Amazon- of Walmart-cadeaubon.

Op het moment van onderzoek leidde deze zwendel eenvoudigweg naar een webpagina met de tekst "Bedankt", maar dergelijke zwendelpraktijken worden gebruikt om gebruikers te verleiden tot het verstrekken van hun persoonlijke gegevens (bijv. bankrekeningen of creditcardgegevens, namen, e-mailadressen, etc.) en/of het uitvoeren van geldtransacties (bijv. nepprijzen/cadeauverzendkosten en soortgelijke betalingen).

Weinig bezoekers van bedrieglijke websites bezoeken deze opzettelijk - de meesten worden omgeleid door opdringerige advertenties of dubieuze apps die al in het systeem zijn geïnfiltreerd. Merk op dat ongewenste apps geen uitdrukkelijke toestemming nodig hebben om geïnstalleerd te worden op de apparaten van gebruikers.

Dear YouTube user, Congratulations! scam

Meer over de "Dear YouTube user, Congratulations!" scam

Bezoekers van sites met "Dear YouTube user, Congratulations!" zien eerst een pop-upvenster met een tekst die hen begroet als "YouTube-gebruikers" en hen informeert dat, om te vieren dat het YouTube-platform dagelijks één miljard kijkers bereikt, ze zijn gekozen als een van de 10 winnaars om een prijs te claimen.

Deze beloning zou een Amazon of Walmart giftcard zijn, gelijk aan $1000 USD. Het bericht vraagt gebruikers om op "OK" te klikken en een paar vragen te beantwoorden om verder te gaan. De vier vragen zijn meerkeuzevragen en hebben betrekking op het YouTube-platform - vragen over de regelmaat van gebruik/bezoek, voorkeursinhoud en mening/relevantie van de advertenties.

Deze pagina spoort mensen ook aan om zich te haasten door te beweren dat de beschikbare prijzen beperkt zijn. Onder de vragen staan nepcommentaren van andere "winnaars". Het ontwerp van dit paneel doet denken aan Facebook-commentaren, een poging van de oplichters om de indruk van legitimiteit te versterken.

Zodra de enquête is ingevuld, beweert de oplichter dat hij een inventarisatie maakt van de beschikbare cadeaus. Hierna worden gebruikers voorzien van stappen over hoe ze hun prijzen, die blijkbaar voor hen gereserveerd zijn, in ontvangst kunnen nemen. Stap één instrueert hen om op de knop "Claim" onder het cadeau te klikken en stap twee om hun verzendgegevens op de volgende webpagina in te vullen.

Gebruikers worden nogmaals aangespoord om haast te maken, wat in tegenspraak is met de vorige verklaring (namelijk dat de niet-bestaande prijs is gereserveerd), wat aangeeft dat het aantal beschikbare cadeaus beperkt is.

Tijdens het onderzoek werd de knop "Claim" omgeleid naar een pagina waarop gebruikers werden bedankt, zonder aanvullende informatie of velden om de gevraagde gegevens in te vullen, maar uit de opmaak van de zwendel blijkt duidelijk dat het bedoeld was als een phishingpoging waarbij gevoelige informatie van gebruikers werd gestolen.

Bovendien vragen soortgelijke scams gebruikers vaak om de verzendkosten van hun nepprijzen te betalen - dit was waarschijnlijk ook de bedoeling achter "Dear YouTube user, Congratulations!". Dit is geen legitieme prijsuitreiking en is op geen enkele manier verbonden met YouTube of de legitieme Amazon/Walmart bedrijven.

De beloofde beloningen bestaan niet en vertrouwen op deze zwendel kan tot ernstige problemen leiden. Misleid worden door oplichtingspraktijken zoals "Dear YouTube user, Congratulations!" kan de privacy en financiële gegevens van gebruikers in gevaar brengen.

Apps die gelijkaardige scams promoten

Zoals gezegd worden bedrieglijke/oplichtingssites vaak geopend via omleidingen die worden veroorzaakt door malafide apps, maar deze applicaties kunnen ook verkoopgerichte, niet-vertrouwde, malafide, gecompromitteerde en zelfs kwaadaardige websites forceren. Deze apps hebben verschillende mogelijkheden, die niet beperkt zijn tot het genereren van omleidingen.

Ze kunnen opdringerige advertentiecampagnes uitvoeren, die de browse-ervaring verminderen en schadelijke advertenties inzetten (bijv. pop-ups, banners, enquêtes, enz.). Andere types kunnen browsers aanpassen, de toegang tot instellingen beperken/weigeren en nepzoekmachines promoten. Ongewenste apps hebben vaak mogelijkheden om gegevens te traceren, ongeacht hun andere specificaties.

Deze ongewenste toepassingen monitoren browseactiviteiten (browse- en zoekmachinegeschiedenis) en verzamelen persoonlijke informatie van gebruikers (IP-adressen, geolocaties en andere details). Deze informatie wordt meestal gedeeld met derden, die er misbruik van willen maken voor winst. Zulke apps zien er vaak legitiem uit en hebben allerlei functies die meestal niet werken.

Ondanks hun uiterlijk kunnen ze ernstige problemen veroorzaken. De aanwezigheid van ongewenste apps op een apparaat kan dus leiden tot infiltratie en infecties van de browser/het systeem, financieel verlies, ernstige privacyproblemen en zelfs identiteitsdiefstal. Om de veiligheid van apparaten/gebruikers te garanderen, moeten alle verdachte toepassingen en browserextensies/plug-ins onmiddellijk worden verwijderd.

Overzicht bedreiging:
Naam Dear YouTube user, Congratulations! pop-up
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude.
Valse Claim Oplichterij beweert dat bezoekers een prijs hebben gewonnen.
Gerelateerd domein rewardsawesome[.]com
Dienend IP Adres (rewardsawesome[.]com) 91.224.58.27
Detectienamen (rewardsawesome[.]com) Fortinet (Phishing), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Symptomen Valse foutmeldingen, valse systeemwaarschuwingen, pop-upfouten, nepcomputerscan.
Verspreidingsmethodes Gecompromitteerde websites, malafide online pop-upadvertenties, mogelijk ongewenste toepassingen.
Schade Verlies van gevoelige privégegevens, geldelijk verlies, identiteitsdiefstal, mogelijke malware-infecties.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Gelijkaaridge scams in het algemeen

"Congratulations Walmart shopper!", "Dear Chrome User, Congratulations!" en "YOU ARE THE CHOSEN!" zijn enkele voorbeelden van scams die lijken op "Dear YouTube user, Congratulations!". Het doel van deze zwendelpraktijken is om bezoekers aan te zetten tot het uitvoeren van specifieke acties om inkomsten te genereren op hun kosten.

Er zijn veel oplichtingsmodellen, evenals geschenken/prijsuitreikingen. Populaire modellen zijn onder andere "fantastische aanbiedingen", waarschuwingen voor valse bedreigingen die op het apparaat zijn gedetecteerd en valse waarschuwingen dat vitale software verouderd is, enz.

Scams gebruiken vaak de titels en/of ontwerpelementen van grote multinationale platforms, serviceproviders, bedrijven en dergelijke, zodat ze een groot aantal potentiële slachtoffers kunnen bereiken en echt lijken. Daarom is voorzichtigheid bij het browsen sterk aan te raden.

Hoe zijn ongewenste toepassingen op mijn computer geïnstalleerd?

Sommige van deze apps hebben "officiële" downloadpagina's, die vaak worden gepromoot door bedrieglijke/oplichtingssites. Ze worden ook vaak samen met andere programma's gedownload/geïnstalleerd. Deze bedrieglijke marketingmethode van het voorverpakken van reguliere producten met ongewenste of kwaadaardige software wordt "bundelen" genoemd.

Bij het downloaden/installeren verhoogt het negeren van de voorwaarden, het overslaan van stappen en het gebruik van voorinstellingen het risico dat gebundelde inhoud onbedoeld op apparaten wordt toegelaten. Opdringerige advertenties verspreiden deze toepassingen ook. Eenmaal geklikt, kunnen ze scripts uitvoeren om malafide apps te downloaden/installeren zonder toestemming van de gebruiker.

Hoe de installatie van ongewenste toepassingen vermijden

U wordt geadviseerd om alleen officiële en geverifieerde downloadbronnen te gebruiken. Vermijd onbetrouwbare downloadkanalen zoals gratis websites voor het hosten van bestanden, Peer-to-Peer netwerken voor het delen van bestanden en andere downloaders van derden, omdat deze misleidende en/of gebundelde inhoud aanbieden.

Lees bij het downloaden/installeren de voorwaarden, verken alle beschikbare opties, gebruik de instellingen "Aangepast/Geavanceerd" en meld u af voor extra apps, hulpmiddelen, functies enzovoort. Opdringerige advertenties lijken normaal en onschadelijk, maar ze kunnen omleiden naar zeer dubieuze webpagina's (bijv. pornografie, adult-dating, gokken, enz.).

Als u dit soort advertenties/omleidingen tegenkomt, inspecteer dan het systeem en verwijder onmiddellijk alle verdachte toepassingen en/of browserextensies/plug-ins. Als uw computer al geïnfecteerd is met ongewenste toepassingen, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om ze automatisch te verwijderen.

Tekst gepresenteerd in "Dear YouTube user, Congratulations!" scam pop-up:

Dear YouTube user,


Monday, January 27, 2020


Congratulations! In celebration of 1 BILLION hours of YouTube watched everyday, we have selected you as one of 10 lucky YouTube users to claim a $1000 Amazon Gift Card or a $1000 Walmart Gift Card!


Click OK to answer our questions below and claim your prize!

Screenshots van de vragen:

Dear YouTube user, Congratulations! scam eerste vraag Dear YouTube user, Congratulations! scam seconde vraag Dear YouTube user, Congratulations! scam derde vraag Dear YouTube user, Congratulations! scam vierde vraag

Tekst gepresenteerd op deze pagina's:

Monday, January 27, 2020

Answer our questions below to claim your gift card!

Important: Hurry, only (3) prizes remaining!

 

Question 1/4:

How often do you visit Youtube?

  Multiple times a day
  Multiple times a week
  Multiple times a month
 
Question 2/4:

What content do you most often watch?

  Entertainment
  Music Videos
  Education

 

Question 3/4:

Are the advertisements you see on Youtube relevant to your interests?

  Yes
  Sometimes
  Not at all
 
Question 4/4:
What do you think of the advertisements you see on Youtube?

  Irritating
  I like them
  I am not interested

Schermafbeelding van de pagina die wordt weergegeven nadat de enquête is voltooid:

Dear YouTube user, Congratulations! scam nep-beloning voorraadcontrole

Tekst gepesenteerd op deze pagina:

Monday, January 27, 2020

Thank you for answering our questions!


Please wait while we check your answers

Checking available rewards and stock...

REACTIONS

Screenshot van de prijsaanvraagpagina:

Dear YouTube user, Congratulations! scam valse beloningswinst

Tekst gepresenteerd op deze pagina:

Thank you for helping us out, (1) $1000 Gift Card has now been reserved for you.

Step 1: Click the "Claim" button.

Step 2: Enter your shipping information on the next page to claim your prize.

Important: Hurry, limited quantities available.

$1000 Amazon gift card
Claim ❯
Remaining: 1

$1000 Walmart Gift Card

Claim ❯
Remaining: 2

Weergave van de "Dear YouTube user, Congratulations!" pop-up (GIF):

Dear YouTube user, Congratulations! scam gif

Nog een andere variant van de "Dear YouTube user, Congratulations!" pop-up scam:

Dear YouTube user, Congratulations! pop-up scam (2023-08-31)

Tekst gepresenteerd binnenin:

Dear Unknown Unknown user,


Thursday, August 31, 2023


Congratulations Unknown Unknown user! In celebration of 1 BILLION hours of YouTube watched everyday, National Consumer Center has selected you as one of 10 users in Charlotte to claim $100 WALMART GIFT CARD!

Click OK to answer our questions below and claim your prize!

Weergaven van deze "Dear YouTube user, Congratulations!" scam variant (GIF):

Appearance of Dear YouTube user, Congratulations! pop-up scam (2023-08-31)

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe herkent u een pop-up scam?

Pop-upvensters met verschillende valse berichten zijn een veelvoorkomend soort lokmiddelen dat cybercriminelen gebruiken. Ze verzamelen gevoelige persoonlijke gegevens, verleiden internetgebruikers om valse technische ondersteuningsnummers te bellen, zich in te schrijven voor nutteloze online diensten, te investeren in verdachte cryptocurrency-regelingen, enz.

Hoewel deze pop-ups in de meeste gevallen de apparaten van gebruikers niet infecteren met malware, kunnen ze direct geldverlies veroorzaken of leiden tot identiteitsdiefstal.

Cybercriminelen streven ernaar hun schadelijke pop-upvensters zo te maken dat ze er betrouwbaar uitzien, maar scams hebben doorgaans de volgende kenmerken:

  • Spelfouten en niet-professionele afbeeldingen - Controleer de informatie die in een pop-up wordt weergegeven nauwkeurig. Spelfouten en onprofessionele afbeeldingen kunnen een teken van een scam zijn.
  • Gevoel van spoed - Afteltimer met een paar minuten erop, waarin u wordt gevraagd uw persoonlijke gegevens in te voeren of u aan te melden voor een onlinedienst.
  • Verklaringen dat je iets gewonnen hebt - Als je niet hebt meegedaan aan een loterij, online-wedstrijd, enz. en je ziet een pop-upvenster waarin staat dat je gewonnen hebt.
  • Scan van computer of mobiel apparaat - Een pop-upvenster dat uw apparaat scant en informeert over gedetecteerde problemen - is ongetwijfeld een scam; webpagina's kunnen dergelijke acties niet uitvoeren.
  • Exclusiviteit - Pop-upvensters waarin staat dat alleen u geheime toegang krijgt tot een financiële regeling die u snel rijk kan maken.

Voorbeeld van een pop-up scam:

Voorbeeld van een pop-up scam

Hoe werken pop-up scams?

Cybercriminelen en bedrieglijke marketeers gebruiken meestal verschillende advertentienetwerken, zoekmachine-vergiftiginstechnieken en verdachte websites om verkeer naar hun pop-ups te genereren. Gebruikers komen terecht op hun online kanalen nadat ze op valse downloadknoppen hebben geklikt, een torrentwebsite hebben gebruikt of gewoon op een resultaat van een internetzoekmachine hebben geklikt.

Op basis van de locatie- en apparaatgegevens van de gebruiker wordt een frauduleuze pop-up gepresenteerd. De lokmiddelen die in dergelijke pop-ups worden gepresenteerd, variëren van "snel rijk worden - schema's" tot nepvirusscans.

Hoe kan ik valse pop-ups verwijderen?

In de meeste gevallen infecteren pop-up scams de apparaten van gebruikers niet met malware. Als u een scam pop-up tegenkomt, zou het sluiten ervan voldoende moeten zijn. In sommige gevallen kunnen scam, pop-ups moeilijk te sluiten zijn; in dergelijke gevallen - sluit uw Internet browser en start deze opnieuw op.

In extreem zeldzame gevallen moet u misschien uw internetbrowser opnieuw instellen. Gebruik hiervoor onze instructies die uitleggen hoe u Internet browser instellingen kunt resetten.

Hoe voorkom ik valse pop-ups?

Om te voorkomen dat u pop-up scams te zien krijgt, moet u alleen websites bezoeken die een goede reputatie hebben. Torrent, Crack, gratis online films streamen, YouTube-video downloaden en andere websites met een vergelijkbare reputatie verwijzen internetgebruikers vaak door naar pop-upscams.

Om het risico op pop-up scams te minimaliseren, moet u uw internetbrowsers up-to-date houden en een gerenommeerde anti-malware programma gebruiken. Voor dit doel, raden wij Combo Cleaner.

Wat moet u doen als u in een pop-upscam getrapt bent?

Dit hangt af van het soort scam waar u voor bent gevallen. Meestal proberen pop-up oplichters gebruikers te verleiden tot het sturen van geld, het weggeven van persoonlijke informatie of het verlenen van toegang tot iemands apparaat.

  • Als u geld heeft gestuurd naar oplichters: U moet contact opnemen met uw financiële instelling en uitleggen dat u bent opgelicht. Als u dit onmiddellijk laat weten, is er een kans om uw geld terug te krijgen.
  • Als u persoonlijke informatie hebt weggegeven: U moet uw wachtwoorden wijzigen en twee-factor authenticatie inschakelen in alle online diensten die u gebruikt. Ga naar de Federal Trade Commission om identiteitsdiefstal te melden en persoonlijke herstelstappen te krijgen.
  • Als u oplichters verbinding laat maken met uw apparaat: U moet uw computer scannen met gerenommeerde anti-malware (wij raden Combo Cleaner aan) - cybercriminelen kunnen trojans, keyloggers en andere malware hebben geplant, gebruik uw computer niet voordat u mogelijke bedreigingen hebt verwijderd.
  • Help andere internetgebruikers: meld internetscam bij de Federal Trade Commission.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is pop-upzwendel?

Pop-upzwendel is een misleidende en frauduleuze tactiek die wordt gebruikt door cybercriminelen om gebruikers te laten geloven dat ze via pop-upvensters in contact komen met legitieme websites of diensten. Deze pop-ups zijn ontworpen om over te komen als echte meldingen, waarschuwingen of aanbiedingen en bootsen vaak bekende merken, software-updates of officiële berichten na.

Wat is het doel van een pop-up scam?

Het uiteindelijke doel van een pop-up scam is om gebruikers te manipuleren om acties te ondernemen waar de scammer baat bij heeft, zoals het delen van persoonlijke informatie, het doen van ongeautoriseerde betalingen of het downloaden van malware.

Waarom kom ik valse pop-ups tegen?

Pop-up scams komen in beeld voor gebruikers wanneer hun computers twijfelachtige applicaties herbergen of wanneer ze websites bezoeken zoals ongeautoriseerde film streaming platforms, torrentsites of andere pagina's die gebruik maken van malafide advertentienetwerken. Bovendien kan deze zwendel worden verspreid via meldingen die afkomstig zijn van onbetrouwbare websites, misleidende advertenties en soortgelijke kanalen.

Beschermt Combo Cleaner me tegen pop-upoplichting?

Combo Cleaner is in staat om uitgebreide scans uit te voeren van de websites die u bezoekt, inclusief websites met kwaadaardige bedoelingen. Het is in staat om websites te identificeren die zijn ontworpen om pop-upoplichting te laten zien. Wanneer u zo'n website tegenkomt, geeft Combo Cleaner onmiddellijk een waarschuwing en legt beperkingen op.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Dear YouTube user, Congratulations! pop-up QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Dear YouTube user, Congratulations! pop-up op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.