FacebookTwitterLinkedIn

Hoe de valse "AdBlock"-extensie verwijderen die werkt als adware

Ook bekend als: Advertenties van "AdBlock"
Type: Adware
Schadeniveau: Medium

Wat is AdBlock adware?

Onze onderzoekers ontdekten een adware die vermomd was als de legitieme AdBlock browserextensie tijdens het onderzoeken van bedrieglijke websites.

Echte ad-blocking tools zijn ontworpen om ongewenste advertenties te verwijderen en kunnen ook andere functies hebben, zoals het blokkeren van trackers, enz. In plaats van advertenties te verwijderen, geeft deze valse extensie ze echter weer.

Als u daarom niet handmatig de echte AdBlock op uw browser hebt geïnstalleerd en toch iets ziet wat op deze extensie lijkt, verwijder het dan onmiddellijk.

AdBlock adware extensie

AdBlock adware overzicht

Adware staat voor software die reclame ondersteunt. Het werkt door het weergeven van advertenties op bezochte websites en/of andere interfaces. Deze grafische inhoud van derden (bijv. pop-ups, overlays, banners, coupons, enz.) ondersteunt voornamelijk online zwendel, onbetrouwbare/schadelijke software en zelfs malware. Zodra er op wordt geklikt, kunnen sommige opdringerige advertenties scripts uitvoeren om downloads/installaties uit te voeren zonder toestemming van de gebruiker.

Het is relevant om te vermelden dat, hoewel legitieme inhoud kan worden aangetroffen via deze advertenties, het hoogst onwaarschijnlijk is dat het wordt gepromoot door de eigenlijke ontwikkelaars of andere officiële partijen. Het is zeer waarschijnlijk dat deze promotie wordt uitgevoerd door oplichters die misbruik maken van de affiliatieprogramma's van de producten om onrechtmatige commissies te krijgen.

Software die advertenties ondersteunt kan specifieke voorwaarden nodig hebben om opdringerige advertentiecampagnes uit te voeren (bijv. compatibele browser/systeem, bezoeken aan bepaalde sites, enz.) Het maakt echter niet uit of deze nep-AdBlock advertenties weergeeft of niet - de aanwezigheid ervan blijft een bedreiging.

Deze adware-type extensie maakt gebruik van persistentie-verzekerende technieken om verwijdering te voorkomen, in het bijzonder maakt het gebruik van de "Beheerd door uw organisatie" Google Chrome browserfunctie.

Bovendien heeft deze browserextensie waarschijnlijk functies voor het traceren van gegevens. De doelgerichte informatie kan bestaan uit: bezochte URL's, bekeken pagina's, zoekopdrachten, internetcookies, gebruikersnamen/wachtwoorden, persoonlijk identificeerbare gegevens, financiële gegevens, enzovoort. De verzamelde informatie kan vervolgens worden gedeeld met en/of verkocht aan derden (mogelijk cybercriminelen).

Samengevat kan de aanwezigheid van advertentie-ondersteunde software op apparaten leiden tot systeeminfecties, ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en zelfs identiteitsdiefstal.

Overzicht bedreiging:
Naam Advertenties van "AdBlock"
Type bedreiging Adware, Unwanted ads, Pop-up Virus
Browser Extensie(s) AdBlock
Veronderstelde functionaliteit Blocking advertisements (adblocker)
Detectienamen (installler) Avast (Win32:Malware-gen), Bkav Pro (W32.Common.8C5B61A6), Elastic (Malicious (high Confidence)), Kaspersky (Not-a-virus:HEUR:AdWare.NSIS.DragonBos), ZoneAlarm by Check Point (Not-a-virus:HEUR:AdWare.NSIS.Dragon), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Symptomen Advertenties zien die niet afkomstig zijn van de sites die je bezoekt. Opdringerige pop-upadvertenties. Verminderde internetsnelheid.
Verspreidingsmethodes Misleidende pop-upadvertenties, gratis software-installaties (bundeling).
Schade Verminderde computerprestaties, browsertracking - privacyproblemen, mogelijke extra malware-infecties.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Adware voorbeelden

We hebben talloze adware-voorbeelden geanalyseerd; Pick Your Language, Browse Keeper, Subtitles en NX Gone zijn slechts enkele van onze nieuwste vondsten.

Door advertenties ondersteunde software lijkt meestal legitiem en nuttig. De beloofde functies zijn echter meestal nep en niet operationeel. We moeten benadrukken dat zelfs als een stuk software werkt zoals aangegeven in het promotiemateriaal, dit geen definitief bewijs is van legitimiteit of veiligheid.

Hoe is een nep-AdBlock op mijn computer geïnstalleerd?

We hebben een installatieprogramma met deze valse AdBlock-extensie gedownload van een misleidende webpagina. Naast verschillende misleidende en scam sites, kan adware ook "officiële" promotiepagina's hebben.

De meeste bezoekers komen op zulke sites via omleidingen veroorzaakt door websites die gebruik maken van malafide advertentienetwerken, verkeerd getypte URL's, spam browser meldingen, opdringerige advertenties of geïnstalleerde adware (met browser force-opening mogelijkheden).

Reclame-ondersteunde software kan ook gebundeld (samengepakt) worden met gewone programma's. Het risico dat gebundelde inhoud onopzettelijk het systeem infiltreert, wordt verhoogd door te downloaden van onbetrouwbare kanalen (bijv. freeware en gratis websites voor het hosten van bestanden, P2P netwerken voor het delen van bestanden, etc.) en door overhaast te installeren (bijv. voorwaarden negeren, "Easy/Quick" instellingen gebruiken, etc.).

Adware wordt ook verspreid door opdringerige advertenties. Als erop wordt geklikt, kunnen sommige van deze advertenties scripts uitvoeren om downloads/installaties uit te voeren zonder toestemming van de gebruiker.

Hoe de installatie van adware vermijden?

We raden ten zeerste aan om software te onderzoeken voordat je het downloadt of aanschaft. Bovendien moeten alle downloads afkomstig zijn van officiële en geverifieerde bronnen. Tijdens de installatie is het belangrijk om de voorwaarden te lezen, mogelijke opties te bestuderen, de instellingen "Aangepast" of "Geavanceerd" te gebruiken en alle toevoegingen (bijv. apps, extensies, tools, enz.) uit te schakelen.

Een andere aanbeveling is om voorzichtig te zijn tijdens het browsen omdat valse en schadelijke online inhoud meestal legitiem en onschadelijk lijkt. Bijvoorbeeld, hoewel opdringerige advertenties er gewoon/onschadelijk uitzien, leiden ze om naar onbetrouwbare/betwistbare sites (bijv. scam-promotie, gokken, pornografie, adult dating, enz.)

Als je voortdurend dit soort advertenties en/of omleidingen tegenkomt, controleer dan het systeem en verwijder onmiddellijk alle dubieuze toepassingen en browserextensies/plug-ins. Als je computer al geïnfecteerd is met AdBlock, raden we je aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze adware automatisch te verwijderen.

Screenshot van AdBlock adware-extensie details:

AdBlock adware-extensie details

Schermafbeelding van een bedrieglijke website die wordt gebruikt om een installatieprogramma met AdBlock adware te promoten:installatieprogramma met AdBlock adware te promoten

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Adware verwijderen:

Windows 10 gebruikers:

Toegang tot Programma's en Toepassingen (verwijdering) in Windows 10

Klik rechts in de linkerbenedenhoek, in het Snelle Toegang-menu selecteer Controle Paneel. In het geopende schem kies je Programma's en Toepassingen.

Windows 7 gebruikers:

Toegang

Klik Start ("het Windows Logo" in de linkerbenedenhoek van je desktop), kies Controle Paneel. Zoek naar Programma's en toepassingen.

macOS (OSX) gebruikers:

Hoe een programma te verwijderen in OSX (Mac)

Klik op Finder, in het geopende scherm selecteer je Applicaties. Sleep de app van de Applicaties folder naar de Prullenbak (die zich in je Dock bevindt), klik dan rechts op het Prullenbak-icoon en selecteer Prullenbak Leegmaken.

Adware verwijderen via Control Panel

Zoek in het venster met verwijderingsprogramma's naar ongewenste toepassingen, selecteer deze en klik op "Verwijderen" of "Uninstall".

Nadat u de ongewenste toepassingen hebt verwijderd, scant u uw computer op resterende ongewenste onderdelen of mogelijke malware-infecties. Gebruik aanbevolen malwareverwijderingssoftware om je computer te scannen.

Verwijder adware van Internet browsers:

Video die laat zien hoe u mogelijk ongewenste invoegtoepassingen voor de browser verwijdert:

Google Chrome logoVerwijder schadelijke extensies uit Google Chrome:

Stap voor stap het verwijderen van ongewenste advertenties uit Google Chrome 1

Klik op het menupictogram van Google ChromeGoogle Chrome menupictogram (in de rechterbovenhoek van Google Chrome), selecteer "Extensies" en klik op "Extensies beheren". Zoek de nep "AdBlock" en alle andere recentelijk geïnstalleerde verdachte extensies, selecteer deze vermeldingen en klik op "Verwijderen".

Stap voor stap het verwijderen van ongewenste advertenties uit Google Chrome 2

Optionele methode:

Als je problemen hebt met het verwijderen van advertenties van "adblock", reset dan de instellingen van je Google Chrome browser. Klik op het Chrome menu icoon Google Chrome menu icon (in de rechterbovenhoek van Google Chrome) en selecteer Instellingen. Scroll naar onder. Klik op de link Geavanceerd....

Google Chrome reset instellingen stap 1

Nadat je helemaal naar benden hebt gescrolld klik je op  Resetten (Instellingen terugzetten naar de oorspronkelijke standaardwaarden)-knop.

Google Chrome instellingen resetten stap 2

In het geopende scherm, bevestig dat je de Google Chrome instellingen wilt resetten door op de 'resetten'-knop te klikken. 

Google Chrome instellingen resetten stap 3

Mozilla Firefox logoVerwijder schadelijke plugins uit Mozilla Firefox:

Het verwijderen van ongewenste advertenties uit Mozilla Firefox stap 1

Klik op het firefox-menupictogramfirefox menupictogram(in de rechterbovenhoek van het hoofdvenster), selecteer "Add-ons en thema's". Klik op "Extensies", zoek in het geopende venster onlangs geïnstalleerde verdachte extensies, klik op de drie puntjes en klik vervolgens op "Verwijderen".

Het verwijderen van ongewenste advertenties uit Mozilla Firefox stap 2

Optionele methode:

Computergebruikers die problemen blijven hebben met het verwijderen van advertenties van "adblock" kunnen de Mozilla Firefox instellingen naar standaard herstellen.

Open Mozilla Firefox, in de rechterbovenhoek van het hoofdvenster klik je op het Firefox menu firefox menu icon, in het geopende keuzemenu kies je het Open Help Menu-icoon firefox help menu

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - toegang

Klik dan op Probleemoplossing-informatie.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - Toegang

In het geopende scherm klik je op de Firefox Herstellen knop.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - Klik op de 'Herstellen'-Knop

In het geopende scherm bevestig je dat je de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard wil herstellen door op de Herstellen-knop te klikken.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - bevestig het herstel dor op de 'Herstellen'-knop te klikken

safari browser logoVerwijder kwaadaardige extensies uit Safari:

Verwijder adware uit Safari - 1

Verzeker je ervan dat je Safari browser actief is, klik op het Safari menu en selecteer Voorkeuren….

Verwijder adware uit Safari - 2

In het geopende venster klik je op Extensies, zoek naar recent geïnstalleerde verdachte extensies, selecteer deze en klik op Verwijderen.

Optionele methode:

Verzeker je ervan dat je Safari browser actief is en klik op het Safari-menu. In het keuzemenu selecteer je Geschiedenis en Website Data verwijderen…

Verwijder adware uit Safari - 3

In het geopende scherm seleceer je alle geschiedenis en klik je op de Geschiedenis Verwijderen-knop.

Verwijder adware uit Safari - 4

Microsoft Edge (Chromium) logoKwaadaardige extensies verwijderen uit Microsoft Edge:

Adware uit Microsoft Edge verwijderen stap 1

Klik op het menu-icoon in Edge Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge), kiest u "Extensies". Zoek recent geïnstalleerde en verdachte browser add-ons en klik op "Verwijderen" (onder hun naam).

Adware uit Microsoft Edge verwijderen stap 2

Optionele methode:

Als u problemen blijft ondervinden met het verwijderen van de advertenties van "adblock", herstel dan de instellingen van uw Microsoft Edge browser. Klik op het Edge menu-icoon Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge) en selecteer Instellingen.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 1

In het geopende menu kiest u  Opnieuw instellen.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 2

Kies Instellingen naar hun standaardwaarden herstellen. In het geopende scherm bevestigt u dat u de instellingen van Microsoft Edge wilt herstellen door op de knop Opnieuw instellen te klikken.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 3

  • Als dat niet helpt, volg dan deze alternatieve instructies om de Microsoft Edge browser te herstellen.

Samenvatting:

Samenvatting adware programmaDe meeste adware of mogelijk ongewenste applicaties infiltreren internetbrowsers van gebruikers via gratis software downloads. Merk op dat de veiligste bron voor het downloaden van gratis software de website van de ontwikkelaar is. Om de installatie van adware te vermijden wees je best erg oplettend met het downloaden of installeren van gratis software.Bij het installeren van het reeds gedownloaden gratis programma kies je best de aangepast of geavanceerde installatie-opties - deze stap zal zlle mogelijk ongewenste applicaties aan het licht brengen die werden geïnstalleerd samen met het gekozen gratis programma.

Hulp bij de verwijdering:
Als je problemen ervaart bij pogingen om advertenties van "adblock" van je computer te verwijderen, vraag dan om hulp in ons malware verwijderingsforum.

Post een commentaar:
Als je bijkomende informatie hebt over advertenties van "adblock" of z'n verwijdering, gelieve je kennis dan te delen in de onderstaande commentaren.

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/27472-adblock-adware

Veelgestelde vragen (FAQ)

Welke schade kan adware veroorzaken?

Adware geeft advertenties weer die inhoud onderschrijven die ernstige problemen kan veroorzaken, zoals systeeminfecties, privacyproblemen, financiële verliezen en andere. Deze software kan de browse-ervaring en systeemprestaties verminderen. Bovendien heeft reclame-ondersteunde software meestal mogelijkheden om gegevens te traceren - daarom wordt het geclassificeerd als een bedreiging voor de privacy van gebruikers.

Wat doet adware?

Adware staat voor advertentie-ondersteunde software. De belangrijkste functies zijn het weergeven van advertenties op verschillende interfaces, het genereren van omleidingen en het verzamelen van privégegevens.

Hoe genereren ontwikkelaars van adware inkomsten?

Adware genereert voornamelijk inkomsten via affiliate programma's door het promoten van verschillende websites, software, producten, diensten, enz. De ontwikkelaars kunnen commissie verdienen aan advertentieklikken, websitebezoeken, bestandsdownloads, productaankopen, serviceabonnementen en dergelijke.

Verwijdert Combo Cleaner AdBlock adware?

Ja, Combo Cleaner scant uw apparaat en verwijdert gedetecteerde adware-type toepassingen. Het moet vermeld worden dat handmatige verwijdering (zonder hulp van beveiligingsprogramma's) ineffectief kan zijn. In sommige gevallen, zelfs nadat de advertentie-ondersteunde software handmatig is verwijderd - blijven verschillende restanten (bestanden) verborgen in het systeem. De componenten kunnen blijven draaien en problemen veroorzaken. Daarom moet adware grondig worden verwijderd.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
Instructies voor het verwijderen van de software
QR Code
Advertenties van AdBlock QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Advertenties van "AdBlock" op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.