FacebookTwitterLinkedIn

Voorkom dat u uw e-mailaccount kwijtraakt via valse "Two-Factor Verification" e-mails

Ook bekend als: "Two-Factor Verification" phishing e-mail
Schadeniveau: Medium

Wat voor soort e-mail is "Two-Factor Verification"?

Na onderzoek van de e-mail "Two-Factor Verification" hebben we vastgesteld dat het om spam gaat. In de brief wordt ten onrechte beweerd dat het e-mailaccount van de ontvanger om veiligheidsredenen moet worden geverifieerd. Deze e-mail maakt reclame voor een phishingwebsite die de aanmeldingspagina voor het e-mailaccount van de ontvanger nabootst.

Two-Factor Verification email spam campaigne

"Two-Factor Verification" e-mail scam overzicht

De spam e-mail met als onderwerp "Two Factor Email Authentication" (kan variëren) informeert de ontvanger dat om hun account veilig te houden - een authenticatie moet worden uitgevoerd. Dit proces zou slechts 24 uur geldig zijn.

Zoals vermeld in de inleiding, zijn al deze beweringen vals en is deze e-mail niet geassocieerd met legitieme serviceproviders.

Zodra we op de knop "Klik om te verifiëren" drukten, resulteerde dit in een omleiding naar een phishingsite die de aanmeldingspagina van de e-mailaccount van de ontvanger nabootst. Door te proberen in te loggen via deze webpagina stelt de gebruiker zijn accountgegevens (wachtwoorden) onbedoeld bloot aan oplichters.

Het risico houdt niet op bij het verlies van een e-mailaccount, omdat deze meestal worden gebruikt om andere inhoud te registreren - de cybercriminelen kunnen deze ook kapen. Om het mogelijke misbruik verder uit te breiden: financiële accounts (bijv. online bankieren, e-commerce, digitale wallets, etc.) kunnen worden gebruikt om ongeautoriseerde transacties en online aankopen te doen.

Oplichters kunnen ook de identiteit stelen van eigenaars van sociale accounts (bijv. e-mails, sociale media, sociale netwerkmogelijkheden, messengers, etc.) en de contactpersonen/vrienden/volgers om leningen of donaties vragen, oplichting promoten en malware verspreiden door schadelijke bestanden/links te delen.

Kortom, slachtoffers van e-mails zoals "Two-Factor Verification" kunnen te maken krijgen met systeeminfecties, ernstige privacyproblemen, financieel verlies en zelfs identiteitsdiefstal.

Als u uw inloggegevens al hebt verstrekt aan een phishingwebsite - wijzig dan onmiddellijk de wachtwoorden van alle mogelijk gecompromitteerde accounts en informeer de officiële ondersteuning.

Overzicht bedreiging:
Naam "Two-Factor Verification" phishing e-mail
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse Claim De e-mailaccount van de ontvanger vereist verificatie voor beveiligingsdoeleinden.
Symptomen Onbevoegde online aankopen, veranderde online accountwachtwoorden, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Verspreidingsmethodes Misleidende e-mails, malafide online pop-upadvertenties, zoekmachinevergiftiging, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privégegevens, geldelijk verlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Phishing spamcampagne voorbeelden

We hebben duizenden spamberichten geïnspecteerd; "American Express Merchant Reward", "Your Mailbox Will Be temporarily Blocked" en "Mail Account Deactivation Notice" zijn slechts enkele voorbeelden van phishingmails.

Deze e-mail kan op verschillende manieren worden vermomd en wordt gebruikt om een breed scala aan oplichtingspraktijken mogelijk te maken. Bovendien wordt spam gebruikt voor de verspreiding van malware. Omdat spammail zo wijdverspreid kan zijn en mogelijk goed in elkaar zit, raden we aan voorzichtig te zijn met inkomende e-mails, PM's/DM's, sms'jes en andere berichten.

Hoe worden computers geïnfecteerd door spamcampagnes?

Spam e-mails/berichten kunnen besmettelijke bestanden bevatten als bijlagen of downloadlinks. Deze bestanden zijn er in verschillende formaten, bijv. documenten (Microsoft Office, Microsoft OneNote, PDF, enz.), archieven (ZIP, RAR, enz.), uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.), JavaScript, enz. Wanneer een dergelijk bestand wordt uitgevoerd, uitgevoerd of op een andere manier wordt geopend, wordt de download-/installatieketen van malware geactiveerd.

Sommige indelingen kunnen echter extra interactie vereisen om deze processen op gang te brengen. Microsoft Office-documenten vereisen bijvoorbeeld dat gebruikers macroopdrachten inschakelen (d.w.z. bewerken/inhoud), terwijl OneNote-bestanden vereisen dat ze op ingesloten bestanden of koppelingen klikken.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Het is van het grootste belang om inkomende e-mails en andere berichten met zorg te behandelen. We raden af om bijlagen of koppelingen in dubieuze/irrelevante e-mails te openen, omdat deze virulent kunnen zijn. We raden aan om Microsoft Office-versies te gebruiken die na 2010 zijn uitgebracht, omdat deze de modus "Beschermde weergave" hebben die voorkomt dat er automatisch macroopdrachten worden uitgevoerd.

Omdat malware echter niet uitsluitend via spammail wordt verspreid, raden we ook aan om voorzichtig te zijn tijdens het browsen, omdat valse en schadelijke online inhoud meestal legitiem en onschadelijk lijkt.

Een andere aanbeveling is om alleen te downloaden van officiële en geverifieerde kanalen. Bovendien moeten alle programma's worden geactiveerd en bijgewerkt met behulp van legitieme functies/tools, aangezien illegale activeringsprogramma's ("cracking") en updaters van derden malware kunnen bevatten.

We moeten benadrukken hoe belangrijk het is om een betrouwbare antivirus te installeren en up-to-date te houden. Beveiligingssoftware moet worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en om gedetecteerde bedreigingen en problemen te verwijderen. Als u al schadelijke bijlagen hebt geopend, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst in de "Two-Factor Verification" spam e-mail:

Subject: Two Factor Email Authentication


Your Two-Factor verification code    
      
Hi ********,


Your email account requires authentication to keeping your account secure.


Click the button Below to authenticate:


Click to Authenticate


Encrypted Message by ********    Web Support Team


This authentication expires after 24 hours.


What to do if you didn't request this email
This email is sent automatically when you log into your ******** account. If you haven't logged in recently, someone else might be trying to access your account.


Please contact us immediately so we can make sure your data is safe.
Australia 1300 555 123 | New Zealand 0508 328 283


Kind regards,
The  ********   team

Screenshot van de phishing-website die wordt gepromoot door de "Two-Factor Verification"-spamcampagne:

Two-Factor Verification scam email gepromote phishing-site

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Cybercriminelen verspreiden spammail in massale campagnes - vandaar dat duizenden gebruikers identieke e-mails ontvangen.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik werd misleid door deze spammail, wat moet ik doen?

Als u uw inloggegevens hebt verstrekt - wijzig dan onmiddellijk de wachtwoorden van alle mogelijk blootgestelde accounts en informeer de officiële ondersteuning. En als u andere privégegevens hebt vrijgegeven (bijv. identiteitskaartgegevens, creditcardnummers, enz.) - neem dan onmiddellijk contact op met de juiste autoriteiten.

Ik heb een spam e-mail gelezen maar de bijlage niet geopend, is uw computer geïnfecteerd?

Apparaten worden geïnfecteerd wanneer schadelijke bijlagen of koppelingen worden geopend/geklikt; alleen het lezen van een e-mail is niet genoeg om infectieprocessen te starten.

Ik heb een bestand gedownload en geopend dat als bijlage bij een spammail was gevoegd.

Als het geopende bestand een uitvoerbaar bestand was (.exe, .run, enz.), is het systeem hoogstwaarschijnlijk geïnfecteerd. U had echter een infectie kunnen voorkomen als het een document was (.doc, .xls, .one, .pdf, enz.). Deze indelingen vereisen mogelijk extra gebruikersinteractie (bijv. macroopdrachten inschakelen, klikken op ingesloten bestanden/links, enz.) om het download-/installatieproces van malware te starten.

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties in e-mailbijlagen?

Ja, Combo Cleaner is ontworpen om bedreigingen te detecteren en verwijderen. Het is in staat om praktisch alle bekende malware-infecties te verwijderen. Aangezien geavanceerde kwaadaardige software de neiging heeft zich diep in systemen te verstoppen, is het uitvoeren van een volledige systeemscan essentieel.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Two-Factor Verification phishing e-mail QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van "Two-Factor Verification" phishing e-mail op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.