FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijder ik HotRat van geïnfecteerde systemen?

Ook bekend als: HotRat remote access trojan
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat voor soort malware is HotRat?

HotRat is een robuuste Remote Access Trojan (RAT) die is gebaseerd op de open-source AsyncRAT-implementatie. Deze kwaadaardige software stelt cybercriminelen in staat om gevoelige gegevens te stelen, extra malware te injecteren en andere illegale activiteiten uit te voeren. HotRat wordt meestal verspreid via ongeautoriseerde softwaredownloads.

HotRat malware

Meer over HotRat

De HotRat-malware biedt aanvallers een breed scala aan mogelijkheden, waaronder diefstal van inloggegevens, cryptocurrency-wallets, schermopname, keylogging, installatie van aanvullende malware en toegang tot of wijziging van klembordgegevens. Daarnaast kan het lopende processen stoppen en de schermschaal resetten.

HotRat kan toetsaanslagen monitoren en opnemen, waardoor het gebruikersnamen en wachtwoorden (en andere details) kan vastleggen terwijl gebruikers deze intypen in verschillende applicaties en websites. Daarnaast kan HotRat zich richten op webbrowsers en opgeslagen aanmeldgegevens ophalen, zoals gebruikersnamen en wachtwoorden voor online accounts, e-maildiensten, sociale mediaplatforms en meer.

HotRat zoekt ook naar portemonneebestanden of privésleutels van populaire cryptocurrencies, zoals Bitcoin, Ethereum en andere. Door toegang te krijgen tot deze gevoelige portemonneebestanden en deze te exfiltreren, stelt de malware cybercriminelen in staat om ongeautoriseerde toegang te krijgen tot de cryptocurrency van het slachtoffer.

De mogelijkheid om schermafbeeldingen vast te leggen geeft de aanvallers inzicht in de online activiteiten van het slachtoffer, die kunnen worden gebruikt voor kwaadaardige doeleinden, zoals het verzamelen van inloggegevens, persoonlijke informatie of andere gevoelige gegevens.

Bovendien kan HotRat alle gevoelige informatie vastleggen die het slachtoffer naar het klembord heeft gekopieerd, zoals wachtwoorden, creditcardnummers of andere vertrouwelijke gegevens. Naast toegang tot klembordgegevens kan HotRat ook de gegevens op het klembord wijzigen. Dit betekent dat de malware de gekopieerde informatie kan vervangen door zijn eigen inhoud.

Daarnaast kan HotRat fungeren als een dropper, wat betekent dat het extra schadelijke payloads kan afleveren en uitvoeren. Deze payloads kunnen verschillende soorten malware bevatten, zoals trojaanse paarden, ransomware, keyloggers of spyware.

Overzicht bedreiging:
Naam HotRat remote access trojan
Type bedreiging Remote Access Trojan
Symptomen Remote Access Trojans zijn ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en zich stil te houden, waardoor er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar zijn op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, schadelijke online advertenties, social engineering, softwarekrakers.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer die wordt toegevoegd aan een botnet, gegevensversleuteling, geldverlies (inclusief cryptocurrency), verlies van persoonlijke accounts, enz.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Mogelijke schade

HotRat kan aanzienlijke financiële schade toebrengen aan zijn slachtoffers. De malware stelt cybercriminelen in staat om toegang te krijgen tot bankrekeningen, online diensten en gevoelige informatie, wat mogelijk leidt tot financiële diefstal en frauduleuze activiteiten. Bovendien kan het vermogen om cryptocurrency-wallets te stelen resulteren in aanzienlijke verliezen voor houders van cryptocurrency.

Bovendien kan HotRat door het installeren van andere malware mogelijkheden creëren voor verdere aanvallen, zoals ransomware, die kan leiden tot afpersing en de financiële gevolgen voor getroffen personen en organisaties kan vergroten. In het algemeen vormen de kwaadaardige activiteiten van HotRat een ernstige bedreiging voor zowel de persoonlijke als de financiële veiligheid.

Voorbeelden van andere RAT's zijn Gh0stBins, DynamicRAT en SeroXen.

Hoe is HotRat in mijn computer geïnfiltreerd?

Cybercriminelen maken misbruik van cracks die u vindt op torrentwebsites of dubieuze webpagina's door ze om te zetten in schadelijke AutoHotkey-scripts. Deze scripts worden vervolgens omgezet in uitvoerbare bestanden die lijken op het pictogram van de oorspronkelijke gekraakte software, waardoor de dreigingsactoren gebruikers kunnen misleiden en hun malware kunnen verspreiden.

De meest gebruikte softwaregroepen zijn Adobe-producten (Illustrator, Master Collection, Photoshop) en Microsoft-software (Office, Windows). Een andere groep omvat populaire videogames zoals Battlefield 3, Age of Empires IV, Red Alert 2 en The Sims 4.

Premium systeem- en ontwikkeltools zoals IObit Driver Booster, VMware Workstation, Revo Uninstaller Pro, enz. behoren ook tot de belangrijke doelwitten voor cybercriminelen.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Vermijd het downloaden van gekraakte software of applicaties van verdachte websites en torrents, omdat deze vaak verborgen malware bevatten. Download software alleen van gerenommeerde en officiële bronnen om het risico op het downloaden van schadelijke bestanden te verkleinen. Installeer betrouwbare antivirus- en antimalwaresoftware en houd deze up-to-date om mogelijke bedreigingen te detecteren en te blokkeren.

Houd uw besturingssysteem, softwaretoepassingen en beveiligingsprogramma's up-to-date met de nieuwste patches en updates. Vermijd het openen van bijlagen of het klikken op links in e-mails van onbekende of verdachte bronnen. Vertrouw advertenties op dubieuze websites niet.

Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijdert u malware handmatig?

Het handmatig verwijderen van malware is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus- of antimalwareprogramma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen, raden we aan Combo Cleaner te gebruiken.

Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat wordt uitgevoerd op de computer van een gebruiker:

Malwareproces dat wordt uitgevoerd in Taakbeheer

Als u de lijst met programma's die op uw computer worden uitgevoerd hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met taakbeheer, en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, moet u doorgaan met deze stappen:

handmatige stap voor het verwijderen van malware 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma vindt automatisch gestarte toepassingen, register- en bestandssysteemlocaties:

Autoruns applicatie-uiterlijk

handmatige stap voor het verwijderen van malware 2Herstart uw computer in de veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer op in Veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten en klik op OK. Druk tijdens het starten van uw computer meerdere keren op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Voer Windows 7 of Windows XP uit in Veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 7 start in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Start Windows 8 in Veilige modus met netwerkmogelijkheden - Ga naar het Startscherm van Windows 8, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, selecteer in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" Geavanceerd opstarten.

Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten". Uw computer start nu opnieuw op in het menu "Geavanceerde opstartopties". Klik op de knop "Problemen oplossen" en klik vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". Klik in het scherm met geavanceerde opties op "Opstartinstellingen".

Klik op de knop "Opnieuw opstarten". Je PC zal opnieuw opstarten in het scherm Opstartinstellingen. Druk op F5 om op te starten in Veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Voer Windows 8 uit in Veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 8 start in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het aan/uit-pictogram. Klik in het geopende menu op "Opnieuw opstarten" terwijl u de toets "Shift" op uw toetsenbord ingedrukt houdt. Klik in het venster "Een optie kiezen" op "Problemen oplossen" en selecteer vervolgens "Geavanceerde opties".

Selecteer in het menu "Geavanceerde opties", "Opstartinstellingen" en klik op de knop "Opnieuw opstarten". In het volgende venster moet u op de toets "F5" op uw toetsenbord klikken. Hierdoor wordt uw besturingssysteem opnieuw opgestart in de veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Voer Windows 10 uit in Veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 10 start in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

handmatige stap voor het verwijderen van malware 3Pak het gedownloade archief uit en voer het Autoruns.exe bestand uit.

Pak het Autoruns.zip-archief uit en voer de toepassing Autoruns.exe uit

handmatige stap voor het verwijderen van malware 4Klik in de Autoruns-toepassing op "Opties" bovenaan en schakel de opties "Lege locaties verbergen" en "Windows-items verbergen" uit. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Vernieuw de resultaten van de Autoruns-toepassing

handmatige stap voor het verwijderen van malware 5Bekijk de lijst die wordt geleverd door de Autoruns-toepassing en vind het malwarebestand dat u wilt verwijderen.

U moet het volledige pad en de naam opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het erg belangrijk om te voorkomen dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u "Verwijderen".Verwijder malware in Autoruns

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij de volgende keer opstarten van het systeem), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.Zoek naar malware en verwijder deze

Start uw computer opnieuw op in de normale modus. Als u deze stappen volgt, wordt alle malware van uw computer verwijderd. Houd er rekening mee dat voor het handmatig verwijderen van bedreigingen geavanceerde computervaardigheden vereist zijn. Als je deze vaardigheden niet hebt, laat het verwijderen van malware dan over aan antivirus- en antimalwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om een infectie te voorkomen dan om te proberen malware later te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de nieuwste updates van het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware. Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden we u aan deze te scannen met Combo Cleaner.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met HotRat malware, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

Als uw computer is geïnfecteerd met HotRat malware, is het raadzaam om uw opslagapparaat niet te formatteren als primaire oplossing, omdat dit zal leiden tot gegevensverlies. Kies in plaats daarvan voor betrouwbare antivirussoftware zoals Combo Cleaner om de malware effectief te verwijderen en uw waardevolle gegevens te beschermen.

Wat zijn de grootste problemen die malware kan veroorzaken?

De impact van malware kan variëren afhankelijk van het type, mogelijk resulterend in ernstige gevolgen zoals identiteitsdiefstal, financieel verlies, verminderde computerprestaties, gegevensversleuteling of extra infecties.

Wat is het doel van HotRat-malware?

Het primaire doel van HotRat-malware is om cybercriminelen in staat te stellen ongeautoriseerde toegang en controle te krijgen over geïnfecteerde computers. Met zijn uitgebreide reeks mogelijkheden stelt HotRat aanvallers in staat om gevoelige informatie te stelen, zoals inloggegevens en cryptocurrency-wallets, schermafbeeldingen op te vangen, klembordgegevens te wijzigen en andere malware op het besmette systeem te installeren.

Hoe is HotRat-malware mijn computer binnengedrongen?

HotRat-malware infiltreert computers meestal op verschillende manieren, waarbij één veelgebruikte methode het gebruik van cracks is die beschikbaar zijn op torrentsites of verdachte webpagina's. Cybercriminelen grijpen deze cracks en maken er vervolgens een kwaadaardig AutoHotkey-script van dat wordt omgezet in een uitvoerbaar bestand met hetzelfde pictogram als de gekaapte crack.

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Combo Cleaner is een zeer efficiënt hulpprogramma dat bijna alle bekende malware-infecties kan detecteren en verwijderen. Desalniettemin is het cruciaal om in gedachten te houden dat geavanceerde malware zich diep in het systeem kan verbergen. Om deze reden wordt het uitvoeren van een volledige systeemscan sterk aangeraden om grondige detectie en verwijdering te garanderen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
HotRat remote access trojan QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van HotRat remote access trojan op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.