FacebookTwitterLinkedIn

Vermijd besmetting van uw apparaat via valse cv's die in e-mails met valse sollicitaties worden verzonden

Ook bekend als: "Please Find Attached My CV" malspam
Schadeniveau: Medium

Wat voor soort e-mail is "Please Find Attached My CV"?

Na inspectie van deze "Please Find Attached My CV" e-mail, hebben we vastgesteld dat het malspam is. Deze spambericht wordt gepresenteerd als een CV van een partij die geïnteresseerd is om voor het bedrijf van de ontvanger te werken. Het bij deze e-mail gevoegde bestand is ontworpen om apparaten te infecteren met de Agent Tesla-malware.

Please Find Attached My CV email spam campaigne

"Please Find Attached My CV" email virus overzicht

In de e-mail met als onderwerp "REQUESTED CV" (kan variëren) staat dat de afzender belangstelling toont voor een baan bij het bedrijf van de ontvanger. De afzender vraagt ook indirect om een gesprek.

De schadelijke bijlage wordt voorgesteld als het Curriculum Vitae van de afzender "CV-pdf.gz" (bestandsnaam kan variëren). Dit archiefbestand bevat een virusbestand, die na opening de infectieketen van Agent Tesla in gang zet. Deze malware is een Remote Access Trojan (RAT) - een programma dat is ontworpen om op afstand toegang te krijgen tot geïnfecteerde apparaten. Meer informatie over deze trojan vindt u in ons artikel over Agent Tesla.

Samengevat kunnen gebruikers via e-mails als "Please Find Attached My CV" - systeeminfecties, ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal ervaren.

Als u denkt dat uw apparaat besmet is - voer dan onmiddellijk een volledige systeemscan uit met een anti-virus en elimineer alle gedetecteerde bedreigingen.

Overzicht bedreiging:
Naam "Please Find Attached My CV" malspam
Type bedreiging Trojan, password-stealing virus, banking malware, spyware.
Valse Claim Afzender zoekt werk bij het bedrijf van de ontvanger.
Bijlage(n) CV-pdf.gz (bestandsnaam kan variëren)
Detectienamen (bijlage) Avast (Win32:PWSX-gen [Trj]), Combo Cleaner (Trojan.GenericKD.65278070), ESET-NOD32 (een variant van MSIL/GenKryptik.GFLS), Kaspersky (HEUR:Backdoor.MSIL.Androm.gen), Microsoft (Trojan:Win32/Leonem), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Payload Agent Tesla
Symptomen Trojans zijn ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, zodat er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar zijn op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, schadelijke online advertenties, social engineering, softwarekrakers.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Malspam campagne voorbeelden

Wij hebben duizenden spamberichten onderzocht; "Interested In Buying From You", "Payment Remittance Advice", "Statement Of Account (SOA)", en"Pending Payment" zijn slechts enkele voorbeelden van malspam.

Naast de verspreiding van malware worden bedrieglijke mails gebruikt om phishing en andere zwendel te vergemakkelijken. De e-mails dragen verschillende vermommingen om het vertrouwen van de ontvangers te winnen en vervolgens te misbruiken.

Omdat spammail zo wijdverspreid is, raden wij aan voorzichtig te zijn met inkomende e-mails, DM's/PM's, SMS'jes en andere berichten.

Hoe infecteren spamcampagnes computers?

Spam-e-mails kunnen kwaadaardige bestanden bevatten die zijn bijgevoegd of erin zijn gelinkt (d.w.z. links die leiden naar kwaadaardige websites die zijn ontworpen om stiekem malware te downloaden/installeren of bezoekers ertoe te brengen dit zelf te doen). Besmettelijke bestanden kunnen verschillende formaten hebben, bv. Microsoft Office- en PDF-documenten, archieven (ZIP, RAR, enz.), uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.), JavaScript, enz.

Wanneer een virus bestand wordt uitgevoerd, uitgevoerd of anderszins geopend - wordt de infectieketen op gang gebracht. Microsoft Office-documenten bijvoorbeeld infecteren systemen door kwaadaardige macrocommando's uit te voeren.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Wij raden u ten zeerste aan voorzichtig te zijn met inkomende e-mails en andere berichten. De bijlagen of links in dubieuze/irrelevante e-mails mogen niet worden geopend, omdat ze virulent kunnen zijn. Het is belangrijk om Microsoft Office-versies te gebruiken die na 2010 zijn uitgebracht, aangezien deze de modus "Beschermde weergave" hebben die automatische uitvoering van macro's voorkomt.

Houd er echter rekening mee dat malware op verschillende manieren wordt verspreid. Daarom raden wij aan alleen te downloaden van officiële en geverifieerde kanalen. Bovendien moet software worden geactiveerd en bijgewerkt met behulp van legitieme functies/tools, aangezien illegale activeringstools ("cracks") en updates van derden malware kunnen bevatten.

Het is van cruciaal belang om waakzaam te zijn bij het surfen, aangezien valse en gevaarlijke online-inhoud gewoonlijk gewoon en ongevaarlijk lijkt.

Wij benadrukken het belang van de installatie en bijwerking van een betrouwbaar antivirusprogramma. Met beveiligingsprogramma's moeten regelmatig systeemscans worden uitgevoerd en gedetecteerde bedreigingen worden verwijderd. Als u al schadelijke bijlagen hebt geopend, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst gepresenteerd in de "Please Find Attached My CV" spam e-mail:

Subject: RE: REQUESTED CV


Dear Sir/Madam,


Greetings!


I am writting to express my strong interest in working for your company.


Please find attached my CV.


I will be highly thankful if you grant me the opportunity to appear for an interview.


Best Regards.


NINA

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Cybercriminelen verspreiden deze mail in massale campagnes - vandaar dat duizenden gebruikers identieke e-mails ontvangen.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik werd misleid door deze spam e-mail, wat moet ik doen?

Als u accountgegevens hebt verstrekt - wijzig dan de wachtwoorden van alle mogelijk blootgestelde accounts en neem onmiddellijk contact op met de officiële ondersteuning. En als u andere privégegevens hebt verstrekt (bijv. identiteitskaartgegevens, creditcardnummers, enz.) - neem dan onmiddellijk contact op met de bevoegde autoriteiten.

Ik heb een spam e-mail gelezen maar de bijlage niet geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Nee, alleen het openen/lezen van een e-mail zet geen systeeminfectieprocessen in gang. Apparaten worden geïnfecteerd wanneer een schadelijke bijlage of link wordt geopend/geklikt.

Ik heb een bestand in een spam e-mail gedownload en geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Als het geopende bestand een uitvoerbaar bestand was, is uw systeem hoogstwaarschijnlijk geïnfecteerd. Als het echter een document (.doc, .pdf, .xls, enz.) was, had u een infectie kunnen voorkomen. Deze formaten vereisen mogelijk extra gebruikersinteractie (bijv. het inschakelen van macro-opdrachten) om het downloaden/installeren van malware te starten.

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties in e-mailbijlagen?

Ja, Combo Cleaner kan vrijwel alle bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Het moet worden benadrukt dat het uitvoeren van een volledige systeemscan van het grootste belang is - aangezien kwaadaardige software van hoge kwaliteit zich meestal diep in systemen verstopt.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Please Find Attached My CV malspam QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van "Please Find Attached My CV" malspam op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.