FacebookTwitterLinkedIn

Verwijderingsinstructies voor de Vagus RAT (Remote Access Trojan) malware

Ook bekend als: Vagus remote access trojan
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat is Vagus RAT?

Vagus is de naam van een Remote Access Trojan (RAT). Malware in deze categorie is ontworpen om op afstand toegang tot en controle over gecompromitteerde machines mogelijk te maken. Deze trojans kunnen zeer multifunctioneel zijn en verschillende schade veroorzaken.

Vagus malware detecties op VirusTotal

Vagus malware overzicht

Het volgende overzicht is gebaseerd op het promotiemateriaal van Vagus RAT. Na succesvolle infiltratie van een machine begint deze malware met het verzamelen van relevante apparaatgegevens. Deze trojan maakt gebruik van anti-detectie en persistentie-bewakingstechnieken door het uitschakelen van Microsoft Defender en Windows Task Manager. Het kan dit laatste ook gebruiken om lopende processen te beheren. Bovendien kan Vagus blauwe schermfouten veroorzaken.

De RAT kan opereren zonder argwaan te wekken door verborgen omgevingen te creëren en daarin te navigeren. Vagus kan verborgen desktops maken en verschillende browsers (bv. Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Opera, Brave, 360, Comodo, enz.), e-mailclients (bv. Outlook, Thunderbird, Foxmail, enz.) en cryptocurrency wallets (bv. Armory, AtomicWallet, Coinomi, Exodus, Guarda, Jaxx, enz.) klonen. Door deze functie te gebruiken, kan deze trojan mogelijk controle krijgen over de accounts van slachtoffers en deze misbruiken om inkomsten te genereren.

De RAT kan ook bestanden beheren en ze zelfs infiltreren/uitvoeren - vandaar dat het in staat is keteninfecties te veroorzaken (d.w.z., het downloaden/installeren van trojans, ransomware, enz.) Vagus richt zich op wachtwoorden en kan keyloggen (d.w.z. toetsaanslagen opnemen). Een andere spywarefunctie van deze malware is het opnemen van audio en video via geïntegreerde/aangebrachte microfoons en camera's.

Vagus heeft "spam"-functies, wat inhoudt dat deze trojan geïnfecteerde apparaten kan toevoegen aan botnets en ze kan gebruiken om spammail te verspreiden. Dit kwaadaardige programma kan werken als een cryptocurrency miner, d.w.z. systeembronnen misbruiken om cryptocurrency te genereren.

Samengevat kan de aanwezigheid van software zoals Vagus op apparaten leiden tot meerdere systeeminfecties, verminderde systeemprestaties of uitval, gegevensverlies, hardwareschade, ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Als u denkt dat uw computer geïnfecteerd is met de Vagus RAT (of andere malware), raden wij u ten zeerste aan om een anti-virus te gebruiken en deze onmiddellijk te verwijderen.

Overzicht bedreiging:
Naam Vagus remote access trojan
Type bedreiging Trojan, password-stealing virus, banking malware, spyware.
Detectienamen Avast (Win32:BackdoorX-gen [Trj]), Combo Cleaner (Trojan.GenericKD.64660145), ESET-NOD32 (een variant van MSIL/Agent.DIZ), Kaspersky (HEUR:Trojan.MSIL.Crypt.gen), Microsoft (Trojan:Win32/Tiggre), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Symptomen Trojans zijn ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, zodat er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar zijn op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, schadelijke online advertenties, social engineering, softwarekrakers.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Remote Access Trojan voorbeelden

We hebben talloze malware-voorbeelden geanalyseerd; Pupy, Ekipa, RomCom en ArrowRAT zijn slechts enkele voorbeelden van RAT's die we onlangs hebben geïnspecteerd.

Deze trojans hebben een breed scala aan functionaliteiten, variërend van trojans die gericht zijn op diefstal van informatie tot trojans die bedoeld zijn om keteninfecties te veroorzaken. Hoe malware ook werkt - de aanwezigheid ervan op een systeem brengt de veiligheid van apparaten en gebruikers in gevaar. Daarom moeten alle bedreigingen onmiddellijk na ontdekking worden verwijderd.

Hoe is Vagus in mijn computer geïnfiltreerd?

Volgens het promotiemateriaal van Vagus kan deze trojan zichzelf verspreiden via USB flash drives. Het wordt ook verspreid via misleidende Google Ads die omleiden naar kwaadaardige websites. De sites bieden deze malware meestal aan onder het mom van echte software of illegale programma's.

Vagus kan echter ook via andere methoden worden verspreid. Over het algemeen wordt malware verspreid via phishing en social engineering-tactieken.

De meest populaire verspreidingsmethoden voor malware zijn: drive-by (sluipende/bedrieglijke) downloads, online oplichting, schadelijke bijlagen/links in spammail (bijv. e-mails, PM's/DM's, SMS'jes, enz.), malvertising, onbetrouwbare downloadbronnen (bijv. freeware en gratis websites voor het hosten van bestanden, Peer-to-Peer sharing-netwerken, enz.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Wij raden sterk aan om alleen te downloaden van officiële en geverifieerde kanalen. Het is essentieel om software te activeren en bij te werken met functies/tools van legitieme ontwikkelaars, aangezien illegale activerings ("cracking") tools en updaters van derden malware kunnen bevatten.

Een andere aanbeveling is om inkomende e-mail met voorzichtigheid te behandelen. De bijlagen en links in dubieuze/irrelevante e-mails en andere berichten - mogen niet worden geopend, omdat ze kwaadaardig kunnen zijn. Wij adviseren voorzichtig te zijn tijdens het browsen, aangezien valse en gevaarlijke online-inhoud er meestal gewoon en onschuldig uitziet.

Benadrukt moet worden dat het voor de veiligheid van het apparaat en de gebruiker van cruciaal belang is dat een goed antivirusprogramma wordt geïnstalleerd en bijgewerkt. Beveiligingsprogramma's moeten worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en gedetecteerde bedreigingen/problemen te verwijderen. Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Screenshot van de website gebruikt om Vagus RAT te promoten en te verkopen:

Website die Vagus-trojan voor externe toegang promoot

Screenshots van het beheerderspaneel van Vagus RAT:

Vagus remote access trojan admin panel 1 Vagus remote access trojan admin panel 2 Vagus remote access trojan admin panel 3 Vagus remote access trojan admin panel 4 Vagus remote access trojan admin panel 5 Vagus remote access trojan admin panel 6 Vagus remote access trojan admin panel 7 Vagus remote access trojan admin panel 8 Vagus remote access trojan admin panel 9

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijdert u malware handmatig?

Handmatig malware verwijderen is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus of anti-malware programma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen raden wij aan Combo Cleaner te gebruiken.

Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat draait op de computer van een gebruiker:

Malwareproces dat wordt uitgevoerd in Taakbeheer

Als u de lijst met programma's die op uw computer draaien hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van taakbeheer, en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, moet u doorgaan met deze stappen:

handmatige stap voor het verwijderen van malware 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma toont auto-start toepassingen, register en bestandssysteem locaties:

Autoruns applicatie-uiterlijk

handmatige stap voor het verwijderen van malware 2Herstart uw computer in de veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer op in veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten, klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere keren op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst..

Voer Windows 7 of Windows XP uit in Veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 7 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Start Windows 8 is veilige modus met netwerkmogelijkheden - Ga naar het startscherm van Windows 8, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, selecteer in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" Geavanceerd opstarten.

Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten". Uw computer zal nu opnieuw opstarten in het menu "Geavanceerde opstartopties". Klik op de knop "Problemen oplossen" en vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". Klik in het scherm met geavanceerde opties op "Opstartinstellingen".

Klik op de knop "Opnieuw opstarten". Uw PC zal opnieuw opstarten in het scherm Opstartinstellingen. Druk op F5 om op te starten in veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Voer Windows 8 uit in Veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 8 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows logo en selecteer het Power icoon. In het geopende menu klikt u op "Opnieuw opstarten" terwijl u de "Shift"-toets op uw toetsenbord ingedrukt houdt. In het venster "een optie kiezen" klikt u op "Problemen oplossen", vervolgens selecteert u "Geavanceerde opties".

Selecteer in het menu "Geavanceerde opties" "Opstartinstellingen" en klik op de knop "Opnieuw opstarten". In het volgende venster moet u op de toets "F5" op uw toetsenbord klikken. Dit zal uw besturingssysteem opnieuw opstarten in de veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Voer Windows 10 uit in Veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 10 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

handmatige stap voor het verwijderen van malware 3Pak het gedownloade archief uit en voer het Autoruns.exe bestand uit.

Pak het Autoruns.zip-archief uit en voer de toepassing Autoruns.exe uit

handmatige stap voor het verwijderen van malware 4In de Autoruns toepassing, klik op "Opties" aan de bovenkant en schakel de opties "Lege locaties verbergen" en "Windows Entries verbergen" uit. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Vernieuw de resultaten van de Autoruns-toepassing

handmatige stap voor het verwijderen van malware 5Bekijk de lijst die door de Autoruns toepassing wordt weergegeven en zoek het malware bestand dat u wilt verwijderen.

U moet het volledige pad en de naam ervan opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het heel belangrijk om te voorkomen dat u systeembestanden verwijdert. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u "Verwijderen".

Verwijder malware in Autoruns

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij het volgende opstarten van het systeem), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.

Zoek naar malware en verwijder deze

Herstart uw computer in de normale modus. Het volgen van deze stappen zou alle malware van uw computer moeten verwijderen. Merk op dat handmatige bedreiging verwijdering vereist geavanceerde computer vaardigheden. Als u niet over deze vaardigheden beschikt, laat het verwijderen van malware dan over aan antivirus- en antimalwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om besmetting te voorkomen dan te proberen malware later te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de laatste updates van het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware. Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden wij u aan uw computer te scannen met Combo Cleaner.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met Vagus malware, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

Nee, de meeste kwaadaardige programma's kunnen worden verwijderd zonder te formatteren.

Wat zijn de grootste problemen die Vagus malware kan veroorzaken?

Bedreigingen in verband met een malware-infectie zijn afhankelijk van de mogelijkheden van het programma en de doelen van de cybercriminelen. Vagus is een RAT - een type malware dat is ontworpen om op afstand toegang tot/controle over geïnfecteerde machines mogelijk te maken. Deze trojan heeft verschillende schadelijke functies, en het kan worden gebruikt voor een eveneens breed scala aan doeleinden. Over het algemeen kunnen dergelijke infecties leiden tot verminderde systeemprestaties of storingen, gegevensverlies, hardwareschade, ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Wat is het doel van Vagus-malware?

In de meeste gevallen worden malware-infecties gebruikt om winst te maken. Deze aanvallen kunnen echter ook worden ingegeven door de behoefte van cybercriminelen aan amusement, persoonlijke wraak of politieke/geopolitieke voorkeuren.

Hoe is Vagus malware mijn computer geïnfiltreerd?

Vagus werd verspreid via kwaadaardige websites die "legitieme software" of illegale programma's aanbieden. Deze sites werden gepromoot via kwaadaardige Google Ads. Volgens het promotiemateriaal van Vagus kan het zichzelf verspreiden via USB-sticks.

Deze RAT kan echter ook via andere methoden worden verspreid, bijv. drive-by downloads, spam e-mails/berichten, online oplichting, dubieuze downloadkanalen (bijv. freeware en websites van derden, P2P sharing netwerken, enz.), illegale software activatie ("cracking") tools, valse updaters, enz.

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Ja, Combo Cleaner is ontworpen om bedreigingen te detecteren en te verwijderen. Het is in staat om de meeste bekende malware-infecties te verwijderen. Het moet echter benadrukt worden dat het uitvoeren van een volledige systeemscan essentieel is - aangezien high-end kwaadaardige software zich meestal diep in systemen verstopt.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Vagus remote access trojan QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Vagus remote access trojan op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.