FacebookTwitterLinkedIn

Verwijderingsinstructies voor de RomCom RAT (Remote Access Trojan) malware

Ook bekend als: RomCom remote access trojan
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat is RomCom?

RomCom is de naam van een Remote Access Trojan (RAT). Als zodanig gecategoriseerde malware is ontworpen om op afstand toegang tot/controle over geïnfecteerde machines mogelijk te maken. RAT's kunnen zeer multifunctioneel zijn en dus verschillende bedreigingen vormen.

Het is opmerkelijk dat RomCom is gebruikt bij aanvallen tegen militaire instellingen in Oekraïne, waarschijnlijk een cybercrime-element in de Oekraïense oorlog. Daarnaast is deze trojan ingezet bij aanvallen tegen IT- en levensmiddelenbedrijven in de VS, de Filippijnen en Brazilië.

RomCom malware detecties aan VirusTotal

RomCom malware overzicht

Zoals vermeld in de inleiding, is RomCom een RAT - een type malware dat toegang op afstand en controle over gecompromitteerde apparaten mogelijk maakt. Deze trojans kunnen bijna of op gebruikersniveau controle creëren. RAT's kunnen een breed scala aan commando's uitvoeren op geïnfecteerde machines, die gebruikt kunnen worden om allerlei kwaadaardige activiteiten uit te voeren.

Eerdere versies van RomCom verschillen qua functionaliteit weinig van de nieuwste; de nieuwste iteraties van de trojan hebben verbeterde verduisterings- en anti-detectiemogelijkheden. Net als zijn oudere varianten is het hoofddoel van RomCom het stelen van gegevens. Het kan informatie verkrijgen over het apparaat, schijven, systeem/gebruikersbestanden en geïnstalleerde programma's. Een andere mogelijkheid die deze RAT heeft is het maken van schermafbeeldingen.

Het moet echter worden vermeld dat ontwikkelaars van malware hun creaties vaak verbeteren en bijwerken - daarom is het niet onwaarschijnlijk dat latere versies van deze malware extra/andere functionaliteiten zullen hebben.

De bedreigingen van kwaadaardige software-infecties hangen niet alleen af van de mogelijkheden van het programma, maar ook van de doelen van de cybercriminelen.

In het algemeen kan de aanwezigheid van software als RomCom op apparaten leiden tot ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal. RomCom is echter gebruikt bij geopolitiek gemotiveerde aanvallen, waarvan de gevolgen veel ernstiger kunnen zijn.

Als een RomCom RAT infectie wordt vermoed, raden we ten zeerste aan een anti-virus te gebruiken om het onmiddellijk te verwijderen.

Overzicht bedreiging:
Naam RomCom remote access trojan
Type bedreiging Trojan, RAT, Remote Access Trojan, password-stealing virus, banking malware, spyware.
Detectienamen Avast (Win64:MalwareX-gen [Trj]), Combo Cleaner (Trojan.GenericKD.61083265), ESET-NOD32 (een variant van Win64/Agent.QU), Kaspersky (Trojan.Win64.Agentb.ktrn), Microsoft (Trojan:Win64/CobaltStrike!MTB), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Symptomen Trojans zijn ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, zodat er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar zijn op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, schadelijke online advertenties, social engineering, softwarekrakers.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Malware in het algemeen

Wij hebben duizenden malwaremonsters geanalyseerd; ArrowRAT, HyperBro, RokRAT en Trochilus zijn slechts enkele van onze nieuwste vondsten binnen de RAT-categorie. En Bobik, PowerShell RAT, Pterodo - zijn enkele voorbeelden van programma's die zijn gebruikt bij aanvallen tegen Oekraïne en zijn bondgenoten.

Het moet worden benadrukt dat ongeacht hoe malware werkt - de aanwezigheid ervan op een systeem brengt de veiligheid van apparaten en gebruikers in gevaar. Daarom moeten alle bedreigingen onmiddellijk na ontdekking worden verwijderd.

Hoe is RomCom in mijn computer geïnfiltreerd?

RomCom werd gepromoot op valse websites die de officiële websites van legitieme software zoals Advanced IP Scanner, PDF Filler en andere nauwgezet nabootsen. De campagne die gericht was op Oekraïense militaire instellingen werd verspreid via spam e-mails die de taal kopieerden die werd gebruikt in echte communicatieformaten die in deze sfeer werden gebruikt. Het is relevant om te vermelden dat RomCom ook met andere technieken kan worden verspreid.

Malware wordt gewoonlijk verspreid via phishing en social engineering. Kwaadaardige software kan worden gepresenteerd als of gebundeld met gewone programma's/media.

Virusbestanden kunnen Microsoft Office- en PDF-documenten, archieven, uitvoerbare bestanden, JavaScript, enz. zijn. Zodra een kwaadaardig bestand wordt uitgevoerd, uitgevoerd of anderszins geopend - wordt het infectieproces in gang gezet.

Malware wordt voornamelijk verspreid via kwaadaardige bijlagen of koppelingen in spammail (bv. e-mails, PM's/DM's, enz.), drive-by (stiekeme/bedrieglijke) downloads, online zwendel, dubieuze downloadkanalen (bv. freeware en websites van derden, Peer-to-Peer sharing-netwerken, enz.), illegale programmaactiveringstools ("cracks"), malvertising en valse updates.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Wij raden u ten zeerste aan voorzichtig te zijn met inkomende e-mails en andere berichten. De bijlagen en links in verdachte/irrelevante e-mails - mogen niet worden geopend omdat ze kwaadaardig kunnen zijn en infecties kunnen veroorzaken. Het is essentieel om waakzaam te zijn tijdens het browsen omdat gevaarlijke online inhoud meestal legitiem en onschadelijk lijkt.

Een andere aanbeveling is om alleen te downloaden van officiële en betrouwbare bronnen. Software moet worden geactiveerd en bijgewerkt met echte functies/tools, aangezien illegale activeringstools ("cracking") en updaters van derden malware kunnen bevatten.

Het is van het grootste belang om een goede antivirus te installeren en up-to-date te houden. Beveiligingsprogramma's moeten worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en bedreigingen en problemen te verwijderen. Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijdert u malware handmatig?

Handmatig malware verwijderen is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus of anti-malware programma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen raden wij aan Combo Cleaner te gebruiken.

Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat draait op de computer van een gebruiker:

Malware proces draait in Taakbeheer

Als u de lijst met programma's die op uw computer draaien hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van taakbeheer, en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, moet u doorgaan met deze stappen:

handmatige stap voor het verwijderen van malware 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma toont auto-start toepassingen, register en bestandssysteem locaties:

Autoruns applicatie weergave

handmatige stap voor het verwijderen van malware 2Herstart uw computer in de veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer op in veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten, klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere keren op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet, en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Start Windows 7 of Windows XP in veilige modus met netwerkmogelijkheden.

VVideo die laat zien hoe u Windows 7 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Start Windows 8 is veilige modus met netwerkmogelijkheden - Ga naar het startscherm van Windows 8, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, selecteer in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" Geavanceerd opstarten.

Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten". Uw computer zal nu opnieuw opstarten in het menu "Geavanceerde opstartopties". Klik op de knop "Problemen oplossen" en vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". Klik in het scherm met geavanceerde opties op "Opstartinstellingen".

Klik op de knop "Opnieuw opstarten". Uw PC zal opnieuw opstarten in het scherm Opstartinstellingen. Druk op F5 om op te starten in veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Voer Windows 8 uit in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 8 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows logo en selecteer het Power icoon. In het geopende menu klikt u op "Opnieuw opstarten" terwijl u de "Shift"-toets op uw toetsenbord ingedrukt houdt. In het venster "een optie kiezen" klikt u op "Problemen oplossen", vervolgens selecteert u "Geavanceerde opties".

Selecteer in het menu "Geavanceerde opties" "Opstartinstellingen" en klik op de knop "Opnieuw opstarten". In het volgende venster moet u op de toets "F5" op uw toetsenbord klikken. Dit zal uw besturingssysteem opnieuw opstarten in de veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Windows 10 uitvoeren in veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 10 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

handmatige stap voor het verwijderen van malware 3Pak het gedownloade archief uit en voer het Autoruns.exe bestand uit.

Pak Autoruns.zip archief uit en voer Autoruns.exe uit.

handmatige stap voor het verwijderen van malware 4In de Autoruns toepassing, klik op "Opties" aan de bovenkant en schakel de opties "Lege locaties verbergen" en "Windows Entries verbergen" uit. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Autoruns-toepassingsresultaten vernieuwen

handmatige stap voor het verwijderen van malware 5Bekijk de lijst die door de Autoruns toepassing en zoek het malware bestand dat u wilt verwijderen.

U moet het volledige pad en de naam ervan opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het heel belangrijk om te vermijden dat u systeembestanden verwijdert. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u "Verwijderen".

Verwijder malware in Autoruns

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij het volgende opstarten van het systeem), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.

Zoek naar malware en verwijder deze

Herstart uw computer in de normale modus. Het volgen van deze stappen zou alle malware van uw computer moeten verwijderen. Merk op dat handmatige bedreiging verwijdering vereist geavanceerde computer vaardigheden. Als u niet over deze vaardigheden beschikt, laat het verwijderen van malware dan over aan antivirus- en antimalwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om besmetting te voorkomen dan te proberen malware later te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de laatste updates van het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware. Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden wij u aan uw computer te scannen met Combo Cleaner.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met RomCom malware, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

Nee, de meeste kwaadaardige programma's kunnen worden verwijderd zonder gebruik te maken van dergelijke drastische maatregelen.

Wat zijn de grootste problemen die RomCom malware kan veroorzaken?

Welke gevaren een infectie oplevert - hangt af van de mogelijkheden van het programma en de doelstellingen van de cybercriminelen. RomCom is een RAT - een soort trojan die toegang op afstand/controle over apparaten mogelijk maakt. Over het algemeen kunnen infecties van dit type leiden tot ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal. Het is opmerkelijk dat deze malware is gebruikt in geopolitiek gemotiveerde aanvallen tegen Oekraïense militaire instellingen.

Wat is het doel van RomCom-malware?

Hoewel de meeste malware-aanvallen zijn ontworpen om inkomsten te genereren voor de cybercriminelen, is dat niet de enige reden erachter. Cybercriminelen gebruiken kwaadaardige software ook om zichzelf te amuseren, persoonlijke wraakacties uit te voeren, processen te verstoren (bv. websites, diensten, instellingen, enz.) en politiek/geopolitiek gemotiveerde aanvallen te lanceren.

Hoe is RomCom-malware in mijn computer geïnfiltreerd?

Malware wordt voornamelijk verspreid via drive-by downloads, online scams, spammail, dubieuze downloadbronnen (bv. freeware en sites van derden, P2P sharing netwerken, enz.), malvertising, illegale softwareactiveringstools ("cracks") en valse updates. Sommige kwaadaardige programma's kunnen zichzelf zelfs verspreiden via lokale netwerken en verwijderbare opslagapparaten (bijv. externe harde schijven, USB-sticks, enz.).

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Ja, Combo Cleaner kan vrijwel alle bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Het moet echter benadrukt worden dat het uitvoeren van een volledige systeemscan cruciaal is - aangezien geavanceerde kwaadaardige programma's de neiging hebben zich diep in systemen te verbergen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
RomCom remote access trojan QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van RomCom remote access trojan op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.