FacebookTwitterLinkedIn

Verwijderingsinstructies voor de Cloud 9 JavaScript BotNet-malware

Ook bekend als: Cloud 9 JavaScript BotNet virus
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat is Cloud 9 JavaScript BotNet?

Cloud 9 JavaScript BotNet verwijst naar een schadelijke browserextensie die kettinginfecties kan veroorzaken, waardoor de cybercriminelen bijna de controle over het apparaat kunnen overnemen. Deze malware is compatibel met Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Internet Explorer en andere browsers.

Cloud 9-infecties leiden ertoe dat cybercriminelen toegang krijgen tot en controle hebben over de apparaten van de slachtoffers; in wezen werkt het als een RAT (Remote Access Trojan). RAT's hebben de neiging zeer veelzijdig te zijn, en Cloud 9 is daarop geen uitzondering. Het kan aangetaste machines toevoegen aan een botnet, DDoS-aanvallen uitvoeren, gegevens van browsers en systemen stelen, extra schadelijke inhoud/programma's installeren en cryptocurrency delven.

Cloud 9 wordt vaak verspreid via bedrieglijke websites met updates voor Adobe Flash Player, en kan verschijnen als een Flash Player-extensie op Chrome-browsers. Deze malware is al een tijdje op de markt; het is sinds 2017 beschikbaar op hackerforums - daarom is het waarschijnlijk verspreid met behulp van een breed scala aan technieken.

Cloud 9 malicious extension on a Google Chrome browser

Cloud 9 JavaScript BotNet malware overzicht

Na een succesvolle infiltratie begint Cloud 9 met het verzamelen van relevante gegevens over het systeem en de geïnstalleerde browsers. Dit verzamelen van gegevens is belangrijk voor verdere stadia van de infectie, aangezien het doel van de malware is om kwaadaardige code en programma's in het apparaat te injecteren - en zo de volledige controle erover over te nemen.

Cloud 9 kan de surfactiviteiten van gebruikers monitoren, bijvoorbeeld wanneer een browser wordt gesloten, de bewegingen die op een webpagina worden gemaakt en wanneer deze wordt vernieuwd, enz. Bovendien kan de kwaadaardige extensie internetcookies stelen. Het heeft ook keylogging-mogelijkheden (d.w.z. het opnemen van toetsaanslagen), die kunnen worden gebruikt om gebruikersnamen/wachtwoorden, creditcardnummers en andere kwetsbare informatie te verkrijgen.

Deze uitbreiding kan opdringerige advertentiecampagnes uitvoeren (d.w.z. werken als adware). Cloud 9 kan heimelijk webpagina's in een browser openen en deze functionaliteit wordt vaak gebruikt om toegang te krijgen tot schadelijke sites en de infectie te bevorderen.

Naarmate de infectie vordert, krijgt deze malware controle over de machine - en als de gebruiker beheerdersrechten heeft, kunnen deze worden misbruikt om nieuwe accounts aan te maken, gegevens te openen/manipuleren/verwijderen, enzovoort - zonder enige beperking. Cloud 9 kan dus werken als een RAT - een soort kwaadaardige software die toegang op afstand en controle over apparaten mogelijk maakt.

Cloud 9 kan de gegevens verkrijgen die op het klembord zijn gekopieerd, en deze functie wordt geactiveerd telkens wanneer het slachtoffer inhoud plakt. De malware kan ook systeembronnen misbruiken om cryptocurrency te minen (d.w.z. werken als een cryptominer).

Daarnaast kan Cloud 9 geïnfecteerde apparaten toevoegen aan een botnet, waarmee het vervolgens DDoS-aanvallen kan uitvoeren en zo verschillende processen kan verstoren (bijv. websites, diensten, bedrijven, enz.).

Kortom, Cloud 9-infecties kunnen leiden tot ernstige privacyproblemen, gegevensverlies, hardwareschade, aanzienlijke financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Overzicht bedreiging:
Naam Cloud 9 JavaScript BotNet virus
Type bedreiging Trojan, Remote Access Trojan, RAT, BotNet, password-stealing virus, banking malware, spyware.
Detectienamen (malicious installer) Avast (Win32:MalwareX-gen [Trj]), Combo Cleaner (Gen:Variant.Bulz.105251), ESET-NOD32 (een variant van MSIL/Kryptik.CAA), Kaspersky (HEUR:Trojan.MSIL.CoinMiner.gen), Microsoft (VirTool:MSIL/Injector.YF!bit), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Symptomen Trojans zijn ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, zodat er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar zijn op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, schadelijke online advertenties, social engineering, softwarekrakers.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Malware in het algemeen

Wij hebben duizenden malwaresamples geanalyseerd; Escanor (Esca) RAT, Windows Calculator malware, YamaBot, Manjusaka en Lightning Stealer zijn enkele van onze laatste artikelen over dit onderwerp.

Kwaadaardige software kan een breed scala aan functionaliteiten hebben, die in uiteenlopende combinaties kunnen voorkomen. Maar hoe malware ook werkt - de aanwezigheid ervan op een systeem brengt de integriteit van het apparaat en de veiligheid van de gebruiker in gevaar. Daarom adviseren wij met klem om alle bedreigingen onmiddellijk na ontdekking te verwijderen.

Hoe is Cloud 9 in mijn computer geïnfiltreerd?

Cloud 9 werd verspreid via valse websites met updates voor Adobe Flash Player. Hoe de malware wordt verspreid, hangt echter af van de cybercriminelen die het op dat moment gebruiken.

Meestal wordt kwaadaardige software verspreid via phishing en social engineering-tactieken. Deze programma's zijn meestal vermomd als of gebundeld met gewone inhoud. Kwaadaardige bestanden kunnen archieven, uitvoerbare bestanden, PDF- en Microsoft Office-documenten, JavaScript, enz. zijn. Wanneer een kwaadaardig bestand wordt uitgevoerd, uitgevoerd of anderszins geopend, wordt de infectieketen in gang gezet.

Malware wordt op grote schaal verspreid via drive-by (stealthy/deceptieve) downloads, online scams, schadelijke bijlagen/links in spam e-mails en berichten, onbetrouwbare downloadbronnen (bv. onofficiële en freeware websites, P2P sharing netwerken, enz.), online scams, malvertising, illegale software activatie ("cracking") tools, valse updates, enz.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Wij raden u aan voorzichtig te zijn met inkomende mail. De bijlagen en links in verdachte/irrelevante e-mails en berichten - mogen niet worden geopend omdat dat kan leiden tot een infectie. We raden ook aan om waakzaam te zijn bij het browsen - aangezien illegaal en kwaadaardig materiaal er meestal onschuldig uitziet.

Een andere aanbeveling is om alleen te downloaden van officiële/gecontroleerde kanalen. Bovendien moeten alle programma's worden geactiveerd en bijgewerkt met functies/tools van echte ontwikkelaars, aangezien illegale activeringstools ("cracks") en valse updaters malware kunnen bevatten.

Het is essentieel om een betrouwbare antivirus te installeren en up-to-date te houden. Met beveiligingssoftware moeten regelmatig systeemscans worden uitgevoerd en gedetecteerde bedreigingen en problemen worden verwijderd. Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

BELANGRIJKE OPMERKING! Voor en na het verwijderen van de Cloud 9 JavaScript BotNet malware raden we sterk aan om uw Internet web browser te resetten.

Screenshot van VirusTotal detecties van het schadelijke installatieprogramma met Cloud 9 malware:

Cloud 9 malware installer detections on VirusTotal

Screenshot van Cloud 9 malware gepromoot op hackerforums:

Cloud 9 malware promoted on hacker forums

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijdert u malware handmatig?

Handmatig malware verwijderen is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus of anti-malware programma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen raden wij aan Combo Cleaner te gebruiken.

Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat draait op de computer van een gebruiker:

Malware process running in the Task Manager

Als u de lijst met programma's die op uw computer draaien hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van taakbeheer, en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, moet u doorgaan met deze stappen:

manual malware removal step 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma toont auto-start toepassingen, register en bestandssysteem locaties:

Autoruns application appearance

manual malware removal step 2Herstart uw computer in de veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer op in veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten, klik op OK. Druk tijdens het opstarten van de computer meerdere keren op de F8-toets op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet, en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Run Windows 7 or Windows XP in Safe Mode with Networking

Video die laat zien hoe u Windows 7 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Start Windows 8 is veilige modus met netwerkmogelijkheden - Ga naar het startscherm van Windows 8, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, selecteer in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" Geavanceerd opstarten.

Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten". Uw computer zal nu opnieuw opstarten in het menu "Geavanceerde opstartopties". Klik op de knop "Problemen oplossen" en vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". Klik in het scherm met geavanceerde opties op "Opstartinstellingen".

Klik op de knop "Opnieuw opstarten". Uw PC zal opnieuw opstarten in het scherm Opstartinstellingen. Druk op F5 om op te starten in veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Run Windows 8 in Safe Mode with Networking

Video die laat zien hoe u Windows 7 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows logo en selecteer het Power icoon. In het geopende menu klikt u op "Opnieuw opstarten" terwijl u de "Shift"-toets op uw toetsenbord ingedrukt houdt. In het venster "een optie kiezen" klikt u op "Problemen oplossen", vervolgens selecteert u "Geavanceerde opties".

Selecteer in het menu "Geavanceerde opties" "Opstartinstellingen" en klik op de knop "Opnieuw opstarten". In het volgende venster moet u op de toets "F5" op uw toetsenbord klikken. Dit zal uw besturingssysteem opnieuw opstarten in de veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Run Windows 10 in Safe Mode with Networking

Video die laat zien hoe u Windows 10 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden": 

manual malware removal step 3Pak het gedownloade archief uit en voer het Autoruns.exe bestand uit.

Extract Autoruns.zip archive and run Autoruns.exe application

manual malware removal step 4In de Autoruns toepassing, klik op "Opties" aan de bovenkant en schakel de opties "Lege locaties verbergen" en "Windows Entries verbergen" uit. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Refresh Autoruns application results

manual malware removal step 5Bekijk de lijst die door de Autoruns toepassing wordt weergegeven en zoek het malware bestand dat u wilt verwijderen.

U moet het volledige pad en de naam ervan opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het heel belangrijk om te vermijden dat u systeembestanden verwijdert. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u "Verwijderen".

Delete malware in Autoruns

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij het volgende opstarten van het systeem), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.

Search for malware and delete it

Herstart uw computer in de normale modus. Het volgen van deze stappen zou alle malware van uw computer moeten verwijderen. Merk op dat handmatige bedreiging verwijdering vereist geavanceerde computer vaardigheden. Als u niet over deze vaardigheden beschikt, laat het verwijderen van malware dan over aan antivirus- en antimalwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om besmetting te voorkomen dan te proberen malware later te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de laatste updates van het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware. Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden wij u aan uw computer te scannen met Combo Cleaner.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met Cloud 9 malware, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

De meeste kwaadaardige programma's kunnen worden verwijderd zonder dergelijke drastische maatregelen.

Wat zijn de grootste problemen die Cloud 9 malware kan veroorzaken?

De bedreigingen zijn afhankelijk van de functies van een programma en de doelen van de cybercriminelen. Cloud 9-infecties kunnen ertoe leiden dat de cybercriminelen bijna op gebruikersniveau controle krijgen over apparaten. Deze malware kan gegevens stelen, DDoS-aanvallen lanceren, cryptocurrency minen en verschillende andere schadelijke activiteiten uitvoeren.

Over het algemeen kunnen dergelijke infecties leiden tot ernstige privacyproblemen, gegevensverlies, hardwareschade, financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Wat is het doel van Cloud 9-malware?

Het doel van de meeste kwaadaardige programma's is het genereren van winst. Cybercriminelen kunnen deze software echter ook gebruiken om zichzelf te amuseren, persoonlijke wraakacties uit te voeren, processen te verstoren (bijv. sites, diensten, bedrijven, enz.) en zelfs politiek/geopolitiek gemotiveerde aanvallen te lanceren.

Hoe is Cloud 9-malware in mijn computer geïnfiltreerd?

Cloud 9 is met name verspreid via valse websites met updates voor Adobe Flash Player. Het wordt echter waarschijnlijk ook via andere methoden verspreid.

Naast valse updaters wordt malware ook verspreid via drive-by downloads, online scams, spam e-mails en berichten, malvertising, onbetrouwbare downloadbronnen (bijv. freeware en gratis file-hosting sites, P2P sharing netwerken, enz.), illegale programma activatie tools ("cracks"), enz. Bovendien kunnen sommige kwaadaardige programma's zichzelf verspreiden via lokale netwerken en verwijderbare opslagapparaten (bijv. externe harde schijven, USB-sticks, enz.).

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Ja, Combo Cleaner kan de meeste bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Het is essentieel voor de detectie om volledige systeemscans uit te voeren - aangezien high-end kwaadaardige programma's zich meestal diep in systemen verbergen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Cloud 9 JavaScript BotNet virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Cloud 9 JavaScript BotNet virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.