FacebookTwitterLinkedIn

Vertrouw geen phishing-e-mails met "E-mail Security Update".

Ook bekend als: "Email Security Update Scam" phishing e-mail
Schadeniveau: Medium

Wat voor soort e-mail is "Email Security Update Scam"?

"Email Security Update Scam" verwijst naar een e-mailspamcampagne die we hebben geanalyseerd. Wij hebben vastgesteld dat het gaat om een phishing-zwendel gericht op inloggegevens (wachtwoorden) voor e-mailaccounts. Deze valse e-mails proberen deze informatie van ontvangers te stelen door te beweren dat er beveiligingsproblemen zijn opgetreden in hun e-mailaccounts.

Email Security Update Scam email spam campaign

"Email Security Update Scam" overzicht

In de spambericht met als onderwerp "[recipient's_email_address] EMAIL-UPDATE WARNING!!!" wordt meegedeeld dat er veiligheidsproblemen zijn geconstateerd op de e-mailaccount van de ontvanger. Deze problemen zouden het gevolg zijn van een gemiste beveiligingsupdate.

De frauduleuze e-mail dringt er bij het slachtoffer op aan zijn account bij te werken via de meegeleverde link. Het moet worden benadrukt dat deze e-mails nep zijn. Toen we op die link klikten, resulteerde dat in een omleiding naar een phishingsite die het ontwerp van de aanmeldingspagina van het slachtoffer nabootst.

Phishing-websites registreren de ingevoerde informatie; de webpagina in kwestie is gericht op de inloggegevens voor e-mailaccounts (met name wachtwoorden). Met deze gegevens in hun bezit kunnen de cybercriminelen achter deze zwendel de blootgestelde e-mailaccounts stelen.

Bovendien kan ook de inhoud die via de account is geregistreerd, worden gekaapt. Om het uit te leggen: oplichters kunnen financiële accounts gebruiken (bv. online bankieren, e-commerce, digitale wallets, enz.) om ongeoorloofde transacties of online aankopen te doen.

Gestolen communicatieplatforms (bv. e-mails, sociale netwerken, messengers, enz.) kunnen worden gebruikt om de contacten/vrienden/volgers om leningen te vragen of om malware te verspreiden (door schadelijke bestanden/links te delen) - onder het mom van de echte eigenaar van de account.

Kortom, door te vertrouwen op de "E-mail Security Update Scam" of soortgelijke spam - kunnen slachtoffers te maken krijgen met systeeminfecties, ernstige privacyproblemen, financieel verlies en zelfs identiteitsdiefstal.

Als u uw inloggegevens bekend hebt gemaakt, raden wij u aan onmiddellijk de wachtwoorden van alle mogelijk blootgestelde accounts te wijzigen en contact op te nemen met de officiële ondersteuning.

Overzicht bedreiging:
Naam "Email Security Update Scam" phishing e-mail
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse Claim Er zijn beveiligingsproblemen met e-mailaccounts ontdekt.
Vermomming E-mail service provider van de ontvanger.
Symptomen Ongeoorloofde online aankopen, veranderde online wachtwoorden, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Verspreidingsmethodes Misleidende e-mails, malafide online pop-up advertenties, zoekmachinevergiftiging, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privé informatie, geldelijk verlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Phishing spamcampagne voorbeelden

Wij hebben duizenden spammails geïnspecteerd; "Your Wages Monthly Activity Statement", "Authenticate Account scam email", en "Password Expired email scam" zijn slechts enkele die worden gebruikt voor phishing.

Naast diverse zwendelpraktijken worden deze e-mails gebruikt om trojans, ransomware en andere malware te verspreiden. Het is relevant te vermelden dat spammail meestal wordt vermomd als "officieel", "belangrijk", "dringend", of iets dergelijks. Het kan zelfs worden gepresenteerd als e-mails van bestaande bedrijven, instellingen, organisaties, autoriteiten, dienstverleners en andere entiteiten.

Hoe infecteren spamcampagnes computers?

Spammails kunnen besmettelijke bestanden bevatten als bijlagen of downloadlinks. Het kan gaan om archieven (ZIP, RAR, enz.), uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.), PDF- en Microsoft Office-documenten, JavaScript, enz.

Zodra een dergelijk bestand wordt uitgevoerd, uitgevoerd of anderszins geopend - worden download-/installatieprocessen van malware in gang gezet. Microsoft Office-documenten infecteren bijvoorbeeld apparaten door kwaadaardige macro-opdrachten uit te voeren.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Wij raden ten zeerste af om de bijlagen/links in verdachte e-mails en berichten te openen, omdat deze kwaadaardig kunnen zijn en systeeminfecties kunnen veroorzaken. Wij raden u aan Microsoft Office-versies van na 2010 te gebruiken, omdat deze de modus "Beschermde weergave" hebben die voorkomt dat er automatisch macro-opdrachten worden uitgevoerd.

Opgemerkt moet worden dat spammail niet de enige distributiemethode voor malware is. Daarom raden wij ook aan alleen te downloaden van officiële/gecontroleerde kanalen en programma's te activeren/updaten met legitieme tools (aangezien illegale activeringstools ["cracks"] en updaters van derden malware kunnen bevatten).

Wij benadrukken het belang van een betrouwbare antivirusinstallatie die up-to-date wordt gehouden. Met beveiligingssoftware moeten regelmatig systeemscans worden uitgevoerd en bedreigingen/problemen worden verwijderd. Als u al schadelijke bijlagen hebt geopend, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst in de e-mail "E-mail Security Update Scam":

Subject: ******** EMAIL-UPDATE WARNING!!


Dear ********,


We have noticed that your ******** is experiencing security issue in recent times due to lack of email security update


Kindly click on EMAIL-UPDATE to officially update  ******** to a default security settings and increase your account security


Once confirmation is complete, your mailbox will security increase effectively.


Copyright ******** All rights reserved.

Screenshot van de phishing website die wordt gepromoot door de "Email Security Update Scam" spam campagne:

Email Security Update Scam promoted phishing site

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Spam e-mails zijn niet persoonlijk, en duizenden gebruikers ontvangen identieke e-mails.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik door deze spam e-mail werd misleid, wat moet ik doen?

Als u inloggegevens voor een account hebt verstrekt - wijzig dan de wachtwoorden van alle mogelijk blootgestelde accounts en informeer onmiddellijk de officiële ondersteuning ervan. En als u andere privégegevens hebt verstrekt (bijv. identiteitskaartgegevens, paspoortscans, creditcardnummers, etc.) - neem dan onmiddellijk contact op met de bevoegde autoriteiten.

Ik heb een spam e-mail gelezen maar de bijlage niet geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Nee, alleen het lezen van een e-mail leidt niet tot een systeeminfectie. Het downloaden/installeren van malware wordt geactiveerd wanneer de bijlagen of links in spammail worden geopend/geklikt.

Ik heb een bestand in een spammail gedownload en geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Als het geopende bestand een uitvoerbaar bestand was (.exe, .run, enz.), is uw apparaat hoogstwaarschijnlijk geïnfecteerd. Voor documentformaten (.doc, .pdf, enz.) kunnen echter extra handelingen nodig zijn (bijvoorbeeld het inschakelen van macroopdrachten) om te beginnen met het downloaden/installeren van malware.

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties in e-mailbijlagen?

Ja, Combo Cleaner kan de meeste bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Benadrukt moet worden dat het uitvoeren van een volledige systeemscan van het grootste belang is - aangezien geavanceerde kwaadaardige programma's zich meestal diep in systemen verbergen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Email Security Update Scam phishing e-mail QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van "Email Security Update Scam" phishing e-mail op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.