FacebookTwitterLinkedIn

Verwijderingsinstructies voor CaddyWiper malware

Ook bekend als: CaddyWiper virus
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat is CaddyWiper?

Ontdekt op 14 maart 2022 - CaddyWiper is een stuk kwaadaardige software dat is ontworpen om de gegevens op geïnfecteerde apparaten te wissen. De waargenomen geopolitiek-gemotiveerde aanvallen waren gericht op specifieke Oekraïense organisaties; deze infecties zijn duidelijk een cyberelement van de oorlog in Oekraïne.

Wiper-type malware-infecties zijn gemaakt om machines onbruikbaar te maken, waardoor vitale informatie wordt gewist en essentiële diensten mogelijk worden verstoord. Deze afschuwelijke aanvallen kunnen bijzonder verwoestende gevolgen hebben.

CaddyWiper malware detecties op VirusTotal

CaddyWiper malware overzicht

Zodra een monster van CaddyWiper op onze testmachine werd gestart, crashte de malware deze binnen enkele seconden. Het systeem kon niet meer worden opgestart; in feite kon het besturingssysteem niet meer worden gedetecteerd, alsof het in de eerste plaats niet was geïnstalleerd.

Volgens de analyse van ESET research (details zijn te vinden in deze Twitter thread), verwijdert CaddyWiper gebruikersgegevens en partitie informatie van aangekoppelde drives.

Een van hun andere bevindingen is dat CaddyWiper vermijdt om domeincontrollers te vernietigen. Dit zou kunnen betekenen dat de aanvallen toegang tot de netwerken proberen te behouden en er tegelijkertijd in slagen om bepaalde operaties te verstoren. ESET's analisten vonden ook bewijs dat de cybercriminelen waarschijnlijk de doelnetwerken hadden gecompromitteerd voordat ze de wiper-malware inzetten.

Samenvattend, CaddyWiper malware infecties zullen resulteren in permanent data verlies, en getroffen apparaten zullen onbruikbaar worden gemaakt.

Overzicht bedreiging:
Naam CaddyWiper virus
Type bedreiging Trojan, Data Wiper
Detectienamen Avast (Win32:Malware-gen), Combo Cleaner (Gen:Variant.Razy.728059), ESET-NOD32 (Win32/KillDisk.NCX), Kaspersky (HEUR:Trojan.Win32.Generic), Microsoft (DoS:Win32/CaddyBlade.A!dha), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Symptomen Systeem kan niet worden opgestart, besturingssysteem is niet gedetecteerd.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, kwaadaardige online advertenties, social engineering, software 'cracks'.
Schade Permanent gegevensverlies, onbruikbaar apparaat.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Voorbeelden van malware gebruikt in de cyberoorlog tegen Oekraïne

CaddyWiper is niet de eerste malware die wordt gebruikt in de cyberoorlog tegen Oekraïne. We hebben ook geschreven over HermeticWiper, WhisperGate, en Vote2024 - die werden gebruikt in deze geopolitiek gemotiveerde aanvallen.

Kwaadaardige programma's kunnen een breed scala aan gruwelijke functionaliteiten hebben, die in uiteenlopende combinaties kunnen voorkomen (bijv. trojans, ransomware, cryptominers, enz.).

Hoewel de meeste malware-infecties worden gebruikt om inkomsten te genereren - is dat niet het enige gebruik van deze software. Malware-aanvallen kunnen worden ingegeven door geopolitieke/politieke redenen of persoonlijke wraakacties. Deze programma's kunnen worden gebruikt om de processen van verschillende websites, diensten, bedrijven, organisaties, overheden en andere entiteiten te verstoren. Cybercriminelen kunnen malware ook gebruiken om zichzelf te amuseren.

Ongeacht hoe kwaadaardige software werkt - de infecties ervan brengen de veiligheid van apparaten en gebruikers in gevaar. Daarom moeten alle bedreigingen onmiddellijk na detectie worden verwijderd.

Hoe heeft CaddyWiper mijn computer geïnfiltreerd?

Malware wordt voornamelijk verspreid via phishing en social engineering technieken. De meest voorkomende distributiemethoden zijn: spam-e-mails en -berichten (kwaadaardige bijlagen/links), drive-by (heimelijke en bedrieglijke) downloads, online oplichting, freeware en downloadwebsites van derden, Peer-to-Peer sharing-netwerken, illegale programma-activeringstools ("cracks"), en nepupdates.

Om wat dieper op de zaken in te gaan: malware wordt meestal vermomd als of gebundeld met gewone software/media. Besmettelijke bestanden kunnen verschillende formaten hebben, bijvoorbeeld archieven (ZIP, RAR, enz.), uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.), PDF- en Microsoft Office-documenten, JavaScript, enzovoort. De infectieketen wordt in gang gezet wanneer een kwaadaardig bestand wordt uitgevoerd, uitgevoerd of anderszins geopend.

Hoe voorkom ik de installatie van malware?

Wij raden aan alleen te downloaden van officiële en betrouwbare bronnen. Bovendien moeten programma's worden geactiveerd en bijgewerkt met hulpprogramma's/functies die worden geleverd door legitieme ontwikkelaars, aangezien programma's van derden malware-infecties kunnen veroorzaken.

We raden af om de bijlagen en koppelingen in verdachte/irrelevante e-mails en berichten te openen - aangezien deze malware kunnen bevatten.

Het is van het grootste belang dat een gerenommeerd antivirusprogramma wordt geïnstalleerd en bijgewerkt. Beveiligingsprogramma's moeten worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en bedreigingen en problemen te verwijderen. Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijder ik malware handmatig?

Handmatig malware verwijderen is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus of anti-malware programma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat draait op de computer van een gebruiker:

Malware proces draait in Taakbeheer

Als u de lijst met programma's die op uw computer draaien hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met taakbeheer, en een programma hebt gevonden dat er verdacht uitziet, moet u verdergaan met deze stappen:

handmatige stap voor het verwijderen van malware 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma toont automatisch opstartende toepassingen, register- en bestandssysteemlocaties:

Autoruns applicatie weergave

manual malware removal step 2Herstart uw computer in Veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten, klik op OK. Druk tijdens het opstarten van uw computer meerdere malen op de toets F8 op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Windows 7 of Windows XP uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 7 op te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Windows 8 starten in veilige modus met netwerkmogelijkheden - Ga naar het startscherm van Windows 8, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" selecteert u Geavanceerd opstarten.

Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten". Uw computer zal nu opnieuw opstarten in het "Geavanceerde opstartopties menu". Klik op de knop "Problemen oplossen", en vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". In het scherm met geavanceerde opties klikt u op "Opstartinstellingen".

Klik op de knop "Herstarten". Uw PC zal opnieuw opstarten in het scherm "Opstartinstellingen". Druk op F5 om op te starten in Veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Windows 8 uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 8 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het pictogram Power. Klik in het geopende menu op "Herstart" terwijl u de "Shift"-toets op uw toetsenbord ingedrukt houdt. In het venster "Kies een optie" klikt u op "Problemen oplossen", vervolgens selecteert u "Geavanceerde opties".

In het menu "Geavanceerde opties" selecteert u "Opstartinstellingen" en klikt u op de knop "Herstarten". In het volgende venster moet u op de toets "F5" op uw toetsenbord klikken. Hierdoor wordt uw besturingssysteem opnieuw opgestart in de veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Windows 10 uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

handmatige stap voor het verwijderen van malware 3Pak het gedownloade archief uit en voer het Autoruns.exe bestand uit.

Pak Autoruns.zip archief uit en voer Autoruns.exe toepassing uit

handmatige stap voor het verwijderen van malware 4In de Autoruns toepassing, klik op "Opties" bovenaan en verwijder het vinkje bij "Lege Locaties Verbergen" en "Windows Entries Verbergen" opties. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Vernieuw Autoruns toepassing resultaten

handmatige stap voor het verwijderen van malware 5Controleer de lijst die door de Autoruns toepassing en zoek het malware bestand dat u wilt verwijderen.

U moet het volledige pad en de naam opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het zeer belangrijk om te vermijden dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam ervan en kiest u "Verwijderen".

Verwijder malware in Autoruns

Na het verwijderen van de malware via de Autoruns toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij het volgende opstarten van het systeem), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.

Zoek naar malware en verwijder het

Start uw computer opnieuw op in de normale modus. Het volgen van deze stappen zou alle malware van uw computer moeten verwijderen. Merk op dat het handmatig verwijderen van bedreigingen geavanceerde computervaardigheden vereist. Als u deze vaardigheden niet hebt, laat malwareverwijdering dan over aan antivirus- en anti-malwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om infectie te voorkomen dan te proberen later malware te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de nieuwste updates voor het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware. Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden wij u aan uw computer te scannen met Combo Cleaner.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat zijn de grootste problemen die CaddyWiper malware kan veroorzaken?

Welke gevaren een infectie oplevert, hangt af van de mogelijkheden van de malware en de doelen van de cybercriminelen. CaddyWiper is ontworpen om gegevens te verwijderen en het aangetaste apparaat onbruikbaar te maken. Daarom maken CaddyWiper infecties de getroffen machine onbruikbaar en veroorzaken permanent gegevensverlies.

Wat is het doel van CaddyWiper malware?

De waargenomen CaddyWiper aanvallen waren geopolitiek gemotiveerd en gericht op Oekraïense organisaties. Kwaadaardige programma's van dit type zijn ongelooflijk destructief; hun infecties kunnen resulteren in de verwijdering van kritieke gegevens, waardoor essentiële operaties en diensten worden belemmerd.

Hoe heeft CaddyWiper malware mijn computer geïnfiltreerd?

Malware wordt voornamelijk verspreid via drive-by downloads, online oplichting, spam mail, dubieuze downloadkanalen (bijv. onofficiële en freeware sites, Peer-to-Peer sharing netwerken, en andere third-party downloaders), illegale programma activerings ("cracking") tools, en nep updaters. Sommige schadelijke programma's kunnen zichzelf ook verspreiden via lokale netwerken en verwisselbare opslagapparaten (bijv. USB-flashstations, externe harde schijven, enz.).

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Ja, Combo Cleaner kan systemen scannen, bijna alle bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Benadrukt moet worden dat het uitvoeren van een volledige systeemscan essentieel is - aangezien geavanceerde kwaadaardige software zich meestal diep in het systeem verbergt.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
CaddyWiper virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van CaddyWiper virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.