FacebookTwitterLinkedIn

Vermijd oplichting door websites die "Spin The Wheel" promoten

Ook bekend als: Spin The Wheel pop-up
Schadeniveau: Medium

Wat is de "Spin The Wheel" scam?

"Spin The Wheel" is een zwendel die op verschillende bedrieglijke websites wordt gepromoot. Er bestaan verschillende varianten van deze zwendel. Over het algemeen beweert de zwendel dat gebruikers kans maken op een prijs.

Merk op dat "Spin The Wheel" op geen enkele manier geassocieerd is met Home Depot, Amazon, Apple, of andere bedrijven die het noemt. Bovendien zijn alle prijzen/beloningen die door deze zwendel worden aangeboden nep.

Het doel van dergelijke zwendelpraktijken is om inkomsten te genereren voor de ontwerpers door misbruik te maken van het vertrouwen van de gebruikers. Sites die zwendelpraktijken promoten, worden meestal geopend via verkeerd getypte URL's, omleidingen die worden veroorzaakt door opdringerige advertenties of door mogelijk ongewenste programma's (PUA's).

Spin The Wheel scam (GIF)

"Spin The Wheel" scam overzicht

Het "Spin The Wheel"-programma wordt voorgesteld als een getrouwheidsprogramma. Gebruikers wordt verteld dat zij zijn uitgekozen om prijzen te ontvangen van de sponsors van het nepprogramma of dat zij kans maken op een beloning voor hun voortdurende steun aan het product van de sponsor.

Alle varianten van het programma worden gepresenteerd als gelukswielen, waaraan de gebruikers moeten draaien om de prijs/beloning te winnen. Op het moment van onderzoek beweerden de varianten dat gebruikers een "$100 Home Depot Gift Card", "$1.000 Amazon Gift Card", of "iPhone 11" hadden gewonnen, afhankelijk van de versie van de zwendel. Wanneer gebruikers echter proberen hun winst op te eisen, wordt de regeling omgeleid naar een andere onvertrouwde/malijke website.

Zwendelpraktijken zoals "Spin The Wheel" kunnen het vertrouwen van gebruikers op verschillende manieren misbruiken. Gewoonlijk wordt bij oplichtingspraktijken waarbij gebruikers een prijs ontvangen, hen gevraagd verschillende geldtransacties uit te voeren. De zwendel kan gebruikers bijvoorbeeld vragen om verzendkosten of andere kosten te betalen om een (niet-bestaande) beloning te ontvangen.

Bovendien leiden deze zwendelpraktijken vaak naar phishingsites die de ingevoerde informatie registreren. Interessante gegevens zijn onder meer (maar niet uitsluitend) namen, achternamen, adressen, e-mailadressen, telefoonnummers, bankrekening- en creditcardgegevens. De verzamelde informatie wordt vervolgens verkocht aan derden (mogelijk cybercriminelen) en/of gebruikt om andere zwendelpraktijken te bevorderen.

Kortom, door te vertrouwen op de "Spin The Wheel"-zwendel, kunnen gebruikers te maken krijgen met ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en zelfs identiteitsdiefstal.

PUA's kunnen misleidende, bedrieglijke en schadelijke webpagina's geforceerd openen (bijv. pagina's die "Spin The Wheel" en andere zwendelpraktijken uitvoeren). Deze toepassingen kunnen een verscheidenheid aan gevaarlijke functies hebben in uiteenlopende combinaties.

Adware-types voeren opdringerige advertentiecampagnes uit. Eenmaal aangeklikt, leiden de geleverde advertenties naar dubieuze/gevaarlijke websites en sommige kunnen stiekem software downloaden/installeren. Browser hijackers zijn een ander type van PUA, die opereren door browsers aan te passen om valse zoekmachines te promoten. De gepromote web zoekmachines zijn zelden in staat om zoekresultaten te leveren, en dus leiden ze om naar Google, Bing, Yahoo, en andere legitieme zoekmachines.

Verder hebben de meeste PUA's data-tracking mogelijkheden. Ze registreren het surfen activiteit (browsen en zoekmachine geschiedenis) en het verzamelen van persoonlijke informatie geëxtraheerd uit het (IP-adressen, geolocaties, en andere details). De verzamelde gegevens worden vervolgens te gelde gemaakt door ze te delen met en/of te verkopen aan derden.

Daarom wordt u sterk aangeraden om alle verdachte toepassingen en browserextensies/plug-ins onmiddellijk te verwijderen.

Overzicht bedreiging:
Naam Spin The Wheel pop-up
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse Claim Scam beweert dat gebruikers een prijs/beloning kunnen winnen
Gerelateerde domeinen rewardstoget[.]com
Dienend IP Adres (rewardstoget[.]com) 91.224.58.50
Symptomen Valse foutmeldingen, valse systeemwaarschuwingen, pop-upfouten, valse computerscans.
Verspreidingsmethodes Gecompromitteerde websites, malafide online pop-up advertenties, mogelijk ongewenste toepassingen.
Schade Verlies van gevoelige privé-informatie, geldverlies, identiteitsdiefstal, mogelijke malware-infecties.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Online scams in het algemeen

"$500 Amazon Gift Card!", "$1000 Bank of America Gift Card", "2020 Visitor Feedback Survey", en "You've made the 9.68-billionth search" zijn enkele voorbeelden van regelingen die lijken op "Spin The Wheel". Het internet staat vol met bedrieglijke websites die ontworpen zijn om winst te maken ten koste van de gebruikers.

Populaire oplichtingsmodellen zijn: nepprijsuitreikingen en loterijen, "ongelooflijke" deals en aanbiedingen, waarschuwingen dat een essentieel stuk software verouderd is of ontbreekt, waarschuwingen dat het apparaat geïnfecteerd is of gevaar loopt, enz.

Gezien de relatieve prevalentie van online oplichting, wordt u sterk aangeraden voorzichtig te zijn bij het surfen.

Hoe hebben mogelijk ongewenste toepassingen zich op mijn computer geïnstalleerd?

PUA's worden verspreid via download/installatie set-ups van andere producten. Deze misleidende marketingtactiek waarbij reguliere software wordt verpakt met ongewenste of kwaadaardige toevoegingen wordt "bundeling" genoemd.

Het overhaasten van download-/installatieprocessen (bijv. negeren van voorwaarden, overslaan van stappen en instellingen, etc.) verhoogt het risico dat gebundelde inhoud onbedoeld in het systeem wordt toegelaten.

Sommige PUA's hebben "officiële" download sites. Opdringerige advertenties zijn ook een proliferatie van deze toepassingen. Eenmaal aangeklikt, kunnen ze scripts uitvoeren om PUA's te downloaden/installeren zonder toestemming van de gebruiker.

Hoe vermijd ik de installatie van mogelijk ongewenste toepassingen

U wordt geadviseerd alle software te onderzoeken voordat u deze downloadt/ installeert. Gebruik alleen officiële en geverifieerde downloadkanalen. Onofficiële en gratis file-hosting websites, Peer-to-Peer sharing netwerken (BitTorrent, Gnutella, eMule), en andere derde partij downloaders bieden vaak schadelijke en gebundelde inhoud, en zijn daarom niet te vertrouwen en moeten worden vermeden.

Lees bij het downloaden/installeren de voorwaarden, bestudeer alle mogelijke opties, gebruik de instellingen "Aangepaste/Geavanceerde" en meld u af voor extra apps, tools, functies, enzovoort.

Opdringerige advertenties lijken meestal legitiem, maar ze kunnen doorverwijzen naar dubieuze en schadelijke sites (bijv. gokken, pornografie, adult-dating, en vele anderen). Als u dit soort advertenties of omleidingen tegenkomt, inspecteert u het systeem en verwijdert u onmiddellijk alle dubieuze toepassingen en browserextensies/plug-ins.

Geïnstalleerde programma's moeten worden geactiveerd en bijgewerkt met tools of geïmplementeerde functies die worden geleverd door de officiële ontwikkelaars. Er mogen geen andere onofficiële tools van derden worden gebruikt.

Merk op dat het illegaal is om gelicentieerde software te activeren met "cracking" tools. Bestanden en programma's moeten worden gedownload van officiële websites en via directe downloadlinks. Vermijd installatieprogramma's van derden en de hierboven vermelde tools/bronnen.

Open geen websitelinks of bestanden in irrelevante e-mails die van onbekende, verdachte adressen worden ontvangen. Deze nep-e-mails zijn vaak vermomd als officieel en belangrijk. Scan regelmatig uw computer met betrouwbare, up-to-date antivirus of anti-spyware software.

Als uw computer al geïnfecteerd is met PUA's, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om ze automatisch te verwijderen.

Tekst gepresenteerd in de eerste "Spin The Wheel" scam variant:

Initial page:

 

LOYALTY PROGRAM
Monday, January 25, 2021
Congratulations!

 

Today you are lucky!

 

Every Monday we select 7 lucky users to receive prizes from our sponsors. Spin the wheel to see which prize you can claim!

 

----------------------------

 

Second page:

 

Congratulations!
You can claim your $100 Home Depot Gift Card!
1. Click "Claim Now" bellow. You will be redirected to our sponsor's website
2. On the sponsor's website, enter your name and surname, as well as the shipping address to claim your prize
IMPORTANT: This prize is only available while supplies last!
Offer valid for 4 minutes and 49 seconds

 

$100 Home Depot Gift Card

 

Accepted in all US Home Depot stores and online

 

Available: 1

 

Claim Now

Weergave van de tweede "Spin The Wheel" scam variant (GIF):

Spin The Wheel scam tweede variant (GIF)

Tekst gepresenteerd in deze variant:

Initial page:

 

LOYALTY PROGRAM
Monday, January 25, 2021
Congratulations!

 

Today you are lucky!

 

Every Monday we select 7 lucky users to receive prizes from our sponsors. Spin the wheel to see which prize you can claim!

 

----------------------------

 

Second page:

 

Congratulations!

You can claim your $1,000 Amazon Gift Card!
Click "Claim Now" bellow. You will be redirected to our sponsor's website
On the sponsor's website, enter your name and surname, as well as the shipping address to claim your prize
IMPORTANT: This prize is only available while supplies last!
Offer valid for 4 minutes and 52 seconds

 

$1,000 Amazon Gift Card

 

Spend $1,000 on goods and services on Amazon.com

 

Available: 1

 

Claim Now

Weergave van de derde "Spin The Wheel" scam variant (GIF):

Spin The Wheel scam derde variant (GIF)

Tekst gepresenteerd in deze variant:

First pop-up:

 

Congratulations Apple user!
We would like to thank you for your continuing support for our products - so we are offering you a chance to receive an exclusive reward

 

Click "OK" to claim your special prize

 

Good Luck!

 

----------------------------

 

Background page:

 

Apple Rewards
Congratulations!

 

Every Monday we select 7 lucky Apple users to receive a special reward. Spin the wheel to claim your special prize.

 

----------------------------

 

Second pop-up:

 

Congratulations!
(1) Apple iPhone 11 is reserved for you!

 

To claim your prize, click the button bellow and verify your information on the next page.

 

Claim Your Prize
Your prize will expire in 5:09

Een ander voorbeeld van de "Spin The Wheel"-pop-upfraude (in plaats van te vragen persoonlijke informatie te verstrekken, leidt deze variant gebruikers om naar een andere phishing-site die de pop-upfraude Browser Opinion Survey levert):

Spin The Wheel pop-up scam (2021-01-28)

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe herkent u een pop-up scam?

Pop-upvensters met verschillende valse berichten zijn een veelvoorkomend soort lokmiddelen dat cybercriminelen gebruiken. Ze verzamelen gevoelige persoonlijke gegevens, verleiden internetgebruikers om valse technische ondersteuningsnummers te bellen, zich in te schrijven voor nutteloze online diensten, te investeren in verdachte cryptocurrency-regelingen, enz.

Hoewel deze pop-ups in de meeste gevallen de apparaten van gebruikers niet infecteren met malware, kunnen ze direct geldverlies veroorzaken of leiden tot identiteitsdiefstal.

Cybercriminelen streven ernaar hun schadelijke pop-upvensters zo te maken dat ze er betrouwbaar uitzien, maar scams hebben doorgaans de volgende kenmerken:

  • Spelfouten en niet-professionele afbeeldingen - Controleer de informatie die in een pop-up wordt weergegeven nauwkeurig. Spelfouten en onprofessionele afbeeldingen kunnen een teken van een scam zijn.
  • Gevoel van spoed - Afteltimer met een paar minuten erop, waarin u wordt gevraagd uw persoonlijke gegevens in te voeren of u aan te melden voor een onlinedienst.
  • Verklaringen dat je iets gewonnen hebt - Als je niet hebt meegedaan aan een loterij, online-wedstrijd, enz. en je ziet een pop-upvenster waarin staat dat je gewonnen hebt.
  • Scan van computer of mobiel apparaat - Een pop-upvenster dat uw apparaat scant en informeert over gedetecteerde problemen - is ongetwijfeld een scam; webpagina's kunnen dergelijke acties niet uitvoeren.
  • Exclusiviteit - Pop-upvensters waarin staat dat alleen u geheime toegang krijgt tot een financiële regeling die u snel rijk kan maken.

Voorbeeld van een pop-up scam:

Voorbeeld van een pop-up scam

Hoe werken pop-up scams?

Cybercriminelen en bedrieglijke marketeers gebruiken meestal verschillende advertentienetwerken, zoekmachine-vergiftiginstechnieken en verdachte websites om verkeer naar hun pop-ups te genereren. Gebruikers komen terecht op hun online kanalen nadat ze op valse downloadknoppen hebben geklikt, een torrentwebsite hebben gebruikt of gewoon op een resultaat van een internetzoekmachine hebben geklikt.

Op basis van de locatie- en apparaatgegevens van de gebruiker wordt een frauduleuze pop-up gepresenteerd. De lokmiddelen die in dergelijke pop-ups worden gepresenteerd, variëren van "snel rijk worden - schema's" tot nepvirusscans.

Hoe kan ik valse pop-ups verwijderen?

In de meeste gevallen infecteren pop-up scams de apparaten van gebruikers niet met malware. Als u een scam pop-up tegenkomt, zou het sluiten ervan voldoende moeten zijn. In sommige gevallen kunnen scam, pop-ups moeilijk te sluiten zijn; in dergelijke gevallen - sluit uw Internet browser en start deze opnieuw op.

In extreem zeldzame gevallen moet u misschien uw internetbrowser opnieuw instellen. Gebruik hiervoor onze instructies die uitleggen hoe u Internet browser instellingen kunt resetten.

Hoe voorkom ik valse pop-ups?

Om te voorkomen dat u pop-up scams te zien krijgt, moet u alleen websites bezoeken die een goede reputatie hebben. Torrent, Crack, gratis online films streamen, YouTube-video downloaden en andere websites met een vergelijkbare reputatie verwijzen internetgebruikers vaak door naar pop-upscams.

Om het risico op pop-up scams te minimaliseren, moet u uw internetbrowsers up-to-date houden en een gerenommeerde anti-malware programma gebruiken. Voor dit doel, raden wij Combo Cleaner.

Wat moet u doen als u in een pop-upscam getrapt bent?

Dit hangt af van het soort scam waar u voor bent gevallen. Meestal proberen pop-up oplichters gebruikers te verleiden tot het sturen van geld, het weggeven van persoonlijke informatie of het verlenen van toegang tot iemands apparaat.

  • Als u geld heeft gestuurd naar oplichters: U moet contact opnemen met uw financiële instelling en uitleggen dat u bent opgelicht. Als u dit onmiddellijk laat weten, is er een kans om uw geld terug te krijgen.
  • Als u persoonlijke informatie hebt weggegeven: U moet uw wachtwoorden wijzigen en twee-factor authenticatie inschakelen in alle online diensten die u gebruikt. Ga naar de Federal Trade Commission om identiteitsdiefstal te melden en persoonlijke herstelstappen te krijgen.
  • Als u oplichters verbinding laat maken met uw apparaat: U moet uw computer scannen met gerenommeerde anti-malware (wij raden Combo Cleaner aan) - cybercriminelen kunnen trojans, keyloggers en andere malware hebben geplant, gebruik uw computer niet voordat u mogelijke bedreigingen hebt verwijderd.
  • Help andere internetgebruikers: meld internetscam bij de Federal Trade Commission.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is een pop-upoplichting?

Pop-up scams zijn berichten die zijn ontworpen om gebruikers ertoe te verleiden specifieke handelingen te verrichten. Slachtoffers kunnen bijvoorbeeld worden verleid tot het doen van geldtransacties, het vrijgeven van privégegevens, het bellen van valse hulplijnen, cybercriminelen op afstand toegang geven tot een apparaat, het downloaden/installeren en/of kopen van software, enzovoort.

Wat is het doel van een pop-upzwendel?

Praktisch alle scams hebben tot doel inkomsten te genereren voor hun ontwerpers. Oplichters kunnen winst maken door geld te verkrijgen via misleiding, gevoelige informatie te misbruiken of te verkopen, toepassingen te promoten, malware te verspreiden, enz.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik door een scam werd bedrogen, wat moet ik doen?

Als u accountgegevens hebt vrijgegeven - wijzig dan de wachtwoorden van alle mogelijk getroffen accounts en stel de officiële ondersteuning daarvan onmiddellijk op de hoogte. En als de blootgelegde informatie van een andere persoonlijke aard was (bv. identiteitskaartgegevens, creditcardnummers, enz.) - neem dan onmiddellijk contact op met de relevante autoriteiten.

Waarom kom ik nep-pop-ups tegen?

Pop-upbedrog wordt gepromoot op malafide sites die zelden opzettelijk worden bezocht. De meeste gebruikers komen ze tegen via omleidingen die worden veroorzaakt door webpagina's die gebruikmaken van malafide advertentienetwerken, verkeerd getypte URL's, spam-browsermeldingen, opdringerige advertenties of geïnstalleerde adware.

Zal Combo Cleaner mij beschermen tegen pop-up scams?

Combo Cleaner is ontworpen om elke website die u bezoekt te scannen op misleidende inhoud. Als u dus op een schadelijke webpagina komt, wordt u onmiddellijk gewaarschuwd en wordt verdere toegang beperkt.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Spin The Wheel pop-up QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Spin The Wheel pop-up op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.