FacebookTwitterLinkedIn

Hoe Echelon stealer malware van besturingssystemen verwijderen

Ook bekend als: Echelon malware
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat is de Echelon stealer?

Echelon is een kwaadaardig programma, geclassificeerd als een stealer. Het hoofddoel van deze malware is het stelen van informatie van geïnfecteerde systemen.

Het kan een verschillende gegevens stelen en exfiltreren van besmette apparaten. Bovendien beschikt deze stealer over aanzienlijke anti-detectie- en anti-analysecapaciteiten, wat de ontdekking en het onderzoek ervan bemoeilijkt. Echelon is een uiterst gevaarlijke software en moet onmiddellijk van het besturingssysteem worden verwijderd.

Echelon malware detections on VirusTotal

Echelon malware overzicht

Echelon kan systeeminformatie, geïnstalleerde software en lopende toepassingen verzamelen. Het kan ook bestanden exfiltreren (downloaden) van geïnfecteerde systemen.

Dit schadelijke programma richt zich op browsers (bijv. Chromium, Microsoft Edge, Gecko, enz.) en probeert de browsegeschiedenis, cookies, downloadgegevens (bijv. bestandsnamen en downloadlocaties), autofills, opgeslagen creditcardgegevens en inloggegevens (bijv. gebruikersnamen en wachtwoorden) te extraheren.

De malware richt zich ook op andere toepassingen, zoals FTP-software (File Transfer Protocol) (bv. FileZilla, TotalCmd), boodschappers (bv. Discord, Telegram, Jabber) en VPN-clients (Virtual Private Network) (bv. NordVPN, OpenVPN, ProtonVPN).

Echelon probeert op dezelfde manier cryptocurrency wallets (cryptowallets) te stelen, zoals Armory Wallet, Atomic Wallet, Bitcoin Core, Bytecoin, Dash Core, Electrum, Ethereum, Exodus, Jaxx, Litecoin Core, Monero Wallet en Zcash. Dit zijn slechts enkele kenmerken van de Echelon stealer.

Om nader in te gaan op hoe sommige van deze gegevens kunnen worden misbruikt, kunnen cybercriminelen via gekaapte communicatieaccounts (bijv. e-mails, sociale media/netwerken, messengers, enz.) beweren dat zij de echte eigenaar zijn en contacten/vrienden om leningen vragen en/of malware verspreiden door besmettelijke bestanden te delen.

Gestolen bankrekeningen en rekeningen waarop financiële informatie is opgeslagen (bv. kredietkaartgegevens) kunnen worden gebruikt voor frauduleuze transacties en/of om online aankopen te doen.

Samenvattend kan Echelon apparaten ernstig in gevaar brengen en leiden tot financieel verlies, ernstige privacyproblemen en identiteitsdiefstal. Indien men vermoedt/bekend is dat Echelon (of andere malware) het systeem reeds heeft geïnfecteerd, gebruik dan anti-virus software om dit onmiddellijk te verwijderen.

Overzicht bedreiging:
Naam Echelon malware
Type bedreiging Trojan, password-stealing virus, banking malware, spyware.
Detectienamen Avast (Win32:PWSX-gen [Trj]), BitDefender (Gen:Variant.Ursu.801469), ESET-NOD32 (een variant van MSIL/PSW.CoinStealer.CC), Kaspersky (HEUR:Trojan-PSW.MSIL.Coins.gen), volledige lijst (VirusTotal).
Malafide Procesnaam Inc.Infrastructur Host Driver (procesnaam kan variëren).
Symptomen Trojans zijn ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, en dus zijn er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, kwaadaardige online advertenties, social engineering, software 'cracks'.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Stealer-type malware voorbeelden

Mist, Taurus, ISR, Sorano en AnarchyGrabber zijn enkele voorbeelden van andere malware programma's binnen de stealer classificatie. Ze kunnen een breed scala aan functionaliteiten hebben, waardoor evenzo gevarieerd misbruik mogelijk is. Ongeacht hoe kwaadaardige programma's werken, is hun doel identiek: inkomsten genereren voor de cybercriminelen die erachter zitten.

Malware-infecties vormen een bedreiging voor de veiligheid van apparaten en gebruikers. Daarom moeten alle infecties onmiddellijk worden verwijderd.

Hoe heeft Echelon mijn computer geïnfiltreerd?

Malware verspreidt zich via verschillende technieken. De meest populaire methoden zijn verspreiding via Trojans, spamcampagnes, illegale activeringsprogramma's ("cracking"), nep-updaters en onbetrouwbare downloadbronnen. Trojans zijn kwaadaardige programma's met verschillende functionaliteiten die onder meer kettinginfecties kunnen veroorzaken (d.w.z. extra malware downloaden/installeren).

Spamcampagnes zijn grootschalige operaties, waarbij duizenden misleidende/oplichtende e-mails worden verzonden. De berichten worden meestal voorgesteld als "officieel", "dringend", "belangrijk" en dergelijke. De frauduleuze e-mails bevatten infectieuze bestanden als bijlage en/of downloadlinks van dergelijke inhoud.

Besmettelijke bestanden kunnen Microsoft Office- en PDF-documenten zijn, archief- (ZIP, RAR, enz.) en uitvoerbare (.exe, .run, enz.) bestanden, JavaScript, enz. Wanneer deze bestanden worden uitgevoerd, uitgevoerd of anderszins geopend, wordt het infectieproces/de infectieketen gestart. In plaats van producten met een licentie te activeren, kunnen illegale activeringstools ("cracks") malware downloaden/installeren.

Malafide updaters infecteren systemen door gebreken van verouderde producten uit te buiten en/of eenvoudigweg door kwaadaardige software te installeren in plaats van de beloofde updates.

Dubieuze downloadkanalen zoals onofficiële en gratis websites voor het hosten van bestanden (freeware), P2P-delende netwerken (BitTorrent, eMule, Gnutella, enz.) en andere downloaders van derden kunnen malware aanbieden om te downloaden, vermomd als of verpakt in normale inhoud.

Hoe de installatie van malware te vermijden

Verdachte en/of irrelevante e-mails mogen niet worden geopend, vooral die met bijlagen of koppelingen aanwezig, omdat dit kan resulteren in infectie met een hoog risico. U wordt sterk aangeraden om alleen officiële en geverifieerde downloadkanalen te gebruiken. Bovendien moeten alle producten worden geactiveerd en bijgewerkt met tools/functies die door legitieme ontwikkelaars worden geleverd.

Illegale activeringsprogramma's ("cracking") en updaters van derden moeten worden vermeden, omdat ze vaak worden gebruikt om malware te verspreiden. Om de integriteit van het apparaat en de veiligheid van de gebruiker te waarborgen, is het van cruciaal belang dat een betrouwbaar anti-virus/anti-spyware pakket is geïnstalleerd. Bovendien moet deze software up-to-date worden gehouden, regelmatig systeemscans uitvoeren en gedetecteerde/mogelijke bedreigingen verwijderen.

Als u denkt dat uw computer reeds geïnfecteerd is, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Screenshot van Echelon stealer proces in Windows Taakbeheer ("Inc.Infrastructur Host Driver"):

Echelon stealer proces op taakbeheer (Inc.Infrastructur Host Driver)

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijder ik malware handmatig?

Handmatig malware verwijderen is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus of anti-malware programma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken. Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen.

Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat draait op de computer van een gebruiker:

kwaadaardig proces draait op de computer van de gebruiker sample

Als u de lijst met programma's die op uw computer draaien hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met taakbeheer, en een programma hebt gevonden dat er verdacht uitziet, moet u verdergaan met deze stappen:

manual malware removal step 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma toont automatisch opstartende toepassingen, register- en bestandssysteemlocaties:

screenshot van autoruns applicatie

manual malware removal step 2Herstart uw computer in Veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten, klik op OK. Druk tijdens het opstarten van uw computer meerdere malen op de toets F8 op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 7 op te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Windows 8 starten in veilige modus met netwerkmogelijkheden - Ga naar het startscherm van Windows 8, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" selecteert u Geavanceerd opstarten. Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten".

Uw computer zal nu opnieuw opstarten in het "Geavanceerde opstartopties menu". Klik op de knop "Problemen oplossen", en vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". In het scherm met geavanceerde opties klikt u op "Opstartinstellingen". Klik op de knop "Herstarten". Uw PC zal opnieuw opstarten in het scherm "Opstartinstellingen". Druk op F5 om op te starten in Veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Windows 8 Veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 8 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het pictogram Power. Klik in het geopende menu op "Herstart" terwijl u de "Shift"-toets op uw toetsenbord ingedrukt houdt. In het venster "Kies een optie" klikt u op "Problemen oplossen", vervolgens selecteert u "Geavanceerde opties". In het menu "Geavanceerde opties" selecteert u "Opstartinstellingen" en klikt u op de knop "Herstarten".

In het volgende venster moet u op de toets "F5" op uw toetsenbord klikken. Hierdoor wordt uw besturingssysteem opnieuw opgestart in de veilige modus met netwerkmogelijkheden.

windows 10 veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

manual malware removal step 3Pak het gedownloade archief uit en voer het Autoruns.exe bestand uit.

pak autoruns.zip uit en voer autoruns.exe uit

manual malware removal step 4In de Autoruns toepassing, klik op "Opties" bovenaan en verwijder het vinkje bij "Lege Locaties Verbergen" en "Windows Entries Verbergen" opties. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Klik bovenaan op 'Opties' en vink de opties 'Lege locaties verbergen' en 'Windows-entries verbergen' uit

manual malware removal step 5Check de lijst die door de Autoruns toepassing en lokaliseer het malware bestand dat u wilt verwijderen.

U moet het volledige pad en de naam opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het zeer belangrijk om te vermijden dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam ervan en kiest u "Verwijderen".

zoek het malware bestand dat u wilt verwijderen

Na het verwijderen van de malware via de Autoruns toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij het volgende opstarten van het systeem), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.

zoeken naar een malware bestand op uw computer

Herstart uw computer in de normale modus. Het volgen van deze stappen zou alle malware van uw computer moeten verwijderen. Merk op dat het handmatig verwijderen van bedreigingen geavanceerde computervaardigheden vereist. Als u deze vaardigheden niet hebt, laat malwareverwijdering dan over aan antivirus- en anti-malwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om infectie te voorkomen dan te proberen later malware te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de nieuwste updates voor het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware.

Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden wij u aan uw computer te scannen met Combo Cleaner.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met Echelon malware, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er van af te geraken?

Nee, de meeste kwaadaardige programma's kunnen verwijderd worden zonder toevlucht te nemen tot zulke drastische maatregelen, en dat is inclusief Echelon.

Wat zijn de grootste problemen die Echelon malware kan veroorzaken?

Echelon is geclassificeerd als een stealer - een type malware ontworpen om informatie te stelen van geïnfecteerde apparaten. Daarom kunnen Echelon infecties leiden tot ernstige privacy problemen, financiële verliezen, en zelfs identiteitsdiefstal.

Wat is het doel van Echelon-malware?

Gewoonlijk wordt kwaadaardige software gebruikt om inkomsten te genereren. Cybercriminelen gebruiken malware echter ook voor hun eigen amusement en om processen te verstoren (bv. websites, diensten, bedrijven, enz.), persoonlijke wraakacties uit te voeren, of zelfs politiek/geopolitiek gemotiveerde aanvallen te lanceren.

Hoe is Echelon-malware in mijn computer geïnfiltreerd?

Malware wordt voornamelijk verspreid via drive-by (stiekeme en misleidende) downloads, online oplichting, spam e-mails en berichten, dubieuze downloadkanalen (bijv. onofficiële en freeware sites, Peer-to-Peer sharing netwerken, etc.), illegale software activerings ("cracking") tools, en nep updates. Bovendien kunnen sommige kwaadaardige programma's zichzelf verspreiden via lokale netwerken en verwisselbare opslagapparaten (bijv. externe harde schijven, USB-sticks, enz.).

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Ja, Combo Cleaner is ontworpen om bedreigingen te detecteren en te verwijderen. Het is in staat om bijna alle bekende malware-infecties te verwijderen. Het moet echter worden benadrukt dat het uitvoeren van een volledige systeemscan van het grootste belang is - aangezien kwaadaardige programma's van hoge kwaliteit zich meestal diep in systemen verbergen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Echelon malware QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Echelon malware op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.