Hoe verwijdert u AnarchyGrabber?

Ook bekend als: AnarchyGrabber malware
Type: Trojan
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

AnarchyGrabber virus verwijderingsgids

Wat is AnarchyGrabber?

AnarchyGrabber is de naam van een bijgewerkte schadelijke software die Discord-gebruikers target en ontdekt werd door het MalwareHunterTeam. Zowel de originele als de bijgewerkte versies zijn ontworpen om gebruikersaccounts te stelen. De bijgewerkte versie kan detectie echter ontwijken door de clientbestanden aan te passen. Het is bekend dat de cybercriminelen deze malware verspreiden op verschillende hackerforums en via YouTube-video's (links in hun beschrijvingen).

AnarchyGrabber malware

Onderzoek toont aan dat de bijgewerkte AnarchyGrabber-malware voorkomt dat deze wordt gedetecteerd door antivirussoftware door de JavaScript-bestanden van de Discord-client te wijzigen. Het wijzigt de clientbestanden door de code erin te injecteren. AnarchyGrabber richt zich op het "index.js"-bestand dat is opgeslagen in de map  "%AppData%\Discord\[version]\modules\discord_desktop_core\". Schermafbeeldingen van de originele en de gewijzigde Discord index.js-clientbestanden worden hieronder gegeven. Wanneer een gebruiker de Discord start waarvan het bestand is gewijzigd door AnarchyGrabber, dan worden er ook andere, kwaadaardige JavaScript-bestanden geladen. Wanneer een gebruiker inlogt bij Discord, dan geven die scripts onmiddellijk de gebruikersgegevens (tokens) weer aan een Discord-kanaal dat wordt beheerd door de cybercriminelen. Het stelen van een Discord-account kan leiden tot verlies van alle servers, contacten, directe berichten, enz. Ook kunnen cybercriminelen de gehackte accounts gebruiken om andere accounts te stelen door dezelfde AnarchyGrabber-malware te verspreiden en/of door andere gebruikers te misleiden tot het installeren van bepaalde malware (zoals trojans, ransomware en andere kwaadaardige software) via directe berichten, enzovoort.

Samenvatting bedreiging:
Naam AnarchyGrabber malware
Type bedreiging Discord gebruikersaccount-steler
Detectienamen Avast (Win32:PWSX-gen [Trj]), BitDefender (Gen:Variant.MSILPerseus.197198), ESET-NOD32 (A Variant Of MSIL/PSW.Agent.RFZ), Kaspersky (HEUR:Trojan-PSW.MSIL.Agent.gen), volledige lijst (VirusTotal)
Symptomen Programma's zoals AnarchyGrabber zijn ontworpen om heimelijk de computer van het slachtoffer te infiltreren en te wachten, dus zijn er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar op een geïnfecteerde machine.
Distributie methodes Hackerforums en links in beschrijvingen van YouTube-video's.
Schade Gestolen wachtwoorden, identiteitsdiefstal, verwijderde servers en contacten.
Verwijdering

Om AnarchyGrabber malware verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Malwarebytes.
▼ Malwarebytes Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.

Er zijn veel verschillende stelers op het internet, enkele voorbeelden zijn: Oski, ArkeiStealer en PoulightStealer. Het is gebruikelijk dat dergelijke programma's ontworpen zijn om wachtwoorden, creditcardgegevens en andere gevoelige informatie te stelen die misbruikt kunnen worden om accounts/identiteiten te stelen, om frauduleuze aankopen/transacties, enz. te doen. Deze specifieke malware (AnarchyGrabber) is echter alleen gericht op Discord gebruikers en wordt gebruikt om de gebruikersaccounts te stelen.

Hoe besmette AnarchyGrabber mijn computer?

Onderzoek toont aan dat AnarchyGrabber wordt verspreid via hackerforums en links in beschrijvingen van verschillende YouTube-video's die zijn geüpload door cybercriminelen. Meer voorbeelden van onbetrouwbare kanalen voor het downloaden van bestanden en software zijn: verschillende externe downloaders, gratis hostingpagina's voor bestanden, freeware downloadsites en peer-to-peer-netwerken zoals torrent-clients, eMule. Het is de moeite waard om te vermelden dat installatieprogramma's van derden gebruikt/ontworpen kunnen zijn om malware te verspreiden. Het is gebruikelijk dat cybercriminelen ook spamcampagnes, trojans, 'cracking'-tools voor software en valse updaters gebruiken om malware te verspreiden. Ze sturen e-mails die kwaadaardige bijlagen bevatten (of weblinks die - indien geopend - een schadelijk bestand downloaden) en hopen dat de ontvangers ze zullen uitvoeren (openen). In de meeste gevallen voegen ze bestanden toe zoals: Microsoft Office-documenten, PDF-documenten, archiefbestanden (zoals ZIP, RAR-bestanden), uitvoerbare bestanden (.exe en andere) en JavaScript-bestanden. Trojans zijn schadelijke programma's die zijn ontworpen om kettinginfecties te veroorzaken: eens geïnstalleerd, dan veroorzaken ze de installatie van andere schadelijke software. Valse software-updaters infecteren de systemen door bugs, gebreken van verouderde software te misbruiken of door malware te installeren in plaats van fixes/updates. Niet-officiële activeringstools ('cracking') zijn programma's die de betaalde activering van de gelicentieerde software zouden moeten omzeilen. Deze tools zijn echter vaak ontworpen om schadelijke programma's te installeren.

Hoe vermijdt u de installatie van malware?

Irrelevante e-mails die bijlagen/links bevatten en onbekende, verdachte afzenders bevatten, mogen niet worden vertrouwd. Een e-mail mag alleen worden geopend als er geen reden is om te vermoeden dat deze schade kan veroorzaken (zoals de installatie van bepaalde malware). Geïnstalleerde programma's moeten worden bijgewerkt en geactiveerd met de geïmplementeerde functies/tools die zijn ontworpen door de officiële ontwikkelaars. Daarvoor mogen nooit tools van derden worden gebruikt; cybercriminelen gebruiken ze vaak om malware te verspreiden. Bovendien is het niet legaal om de activering van de gelicentieerde software te omzeilen met niet-officiële ('cracking') tools. Bovendien mag software nooit worden gedownload van onbetrouwbare, niet-officiële websites, via externe downloaders en andere kanalen van deze soort. Hetzelfde geldt voor installaties via externe installatieprogramma's. Bestanden en programma's mogen alleen worden gedownload van officiële websites en via directe links. En tot slot: alle computers zijn veiliger als er een betrouwbare antispyware- of antivirussoftware op geïnstalleerd is. Het wordt aanbevolen om de besturingssystemen regelmatig met dergelijke software op bedreigingen te scannen. Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Malwarebytes om de geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Screenshot van het originele "index.js" Discord-clientbestand:

originele discord client index.js bestand

Screenshot van het "index.js"-bestand gewijzigd door AnarchyGrabber:

discord index.js bestanden gewijzigd door anarchygrabber

AnarchyGrabber malware onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Malwarebytes is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van AnarchyGrabber malware. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Malwarebytes DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe malware handmatig verwijderen?

Handmatig verwijderen van malware is een gecompliceerde taak, meestal is het beter om antivirus- of antimalwareprogramma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen, raden we aan Malwarebytes te gebruiken. Als u malware handmatig wilt verwijderen, moet u eerst de naam kennen van de malware die u probeert te verwijderen. Hier een voorbeeld van een verdacht programma dat op de computer van de gebruiker wordt uitgevoerd:

kwaadaardig proces uitgevoerd op de gebruikte computer vb

Als u de lijst met programma's op uw computer hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met behulp van taakbeheer en een programma hebt geïdentificeerd dat er verdacht uitziet, gaat u verder met de volgende stappen:

manual malware removal step 1 Download het programma Autoruns. Dit programma toont toepassingen die automatisch starten, register- en bestandssysteemlocaties:

screenshot van de autorun applicatie

manual malware removal step 2Herstart uw computer in Veilige Modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Tijdens het opstartproces van je computer druk je verschillende keren op de F8 toets op je toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Dan selecteer je Veilige Modus met netwerk uit de lijst en druk je op ENTER.

Veilige Modus met Netwerk

Video die toont hoe Windows 7 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 8 gebruikers: Ga naar het Windows 8 Start Scherm, typ Geavanceerd, in de zoekresultaten selecteer je Instellingen. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende 'Algemene PC-instellingen' scherm selecteer je Geavanùceerde Opstart. Klik op de 'Nu herstarten'-knop. Je computer zal nu herstarten in het 'Geavanceerde Opstartopties menu'. Klik op de 'Probleemoplosser'-knop, klik dan op de 'Geavanceerde Opties'-knop. In het geavanceeerde opties scherm klik op 'Opstartinstellingen'. Klik op de 'Herstarten'-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk F5 om in Veilige Modus met netwerk te starten.

Windows 8 Veilige Modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 8 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het Power-icoon. In het geopende menu klik je op herstarten terwijl je de Shift-knop ingedrukt houdt. In het 'Kies een optie'-scherm klik je op 'Problemen oplossen' en selecteer je de 'Geavanceerde opties'. In het 'Geavanceerde-opties menu selecteer je opstartinstellingen en klik je op de 'Herstarten'-knop. In het volgende scherm moet je op de F5-knop drukken. Zo zal je besturingssysteem in veilige modus met netwerk herstart worden.

windows 10 veilige modus met netwerk

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige Modus met Netwerk":

manual malware removal step 3Pak het archiefbestand uit en voer het bestand Autoruns.exe uit.

pak autoruns.zip uit en voer autoruns.exe uit

manual malware removal step 4Klik in de Autoruns-applicatie bovenaan op "Opties" en verwijder de vinkjes bij "Hide Empty Locations" en "Hide Windows Entries". Na deze procedure klikt u op het pictogram "Refresh".

Klik bovenaan 'Options' en vink 'Hide Empty Locations' en 'Hide Windows Entries' uit

manual malware removal step 5Controleer de lijst van de Autoruns-applicatie en zoek het malwarebestand uit dat u wilt verwijderen.

Schrijf het volledige pad en de naam op. Merk op dat sommige malware de procesnamen verbergt onder legitieme Windows-procesnamen. In dit stadium is het erg belangrijk om te voorkomen dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam en kiest u 'Delete'.

lokaliseer de te verwijderen malware-bestanden

Nadat u de malware hebt verwijderd via de Autoruns-applicatie (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij de volgende opstart van het systeem), moet u de malwarenaam op uw computer zoeken. Zorg dat u verborgen mappen en bestanden inschakelt voordat u doorgaat. Als u het bestand van de malware vindt, verwijder het dan.

zoeken naar malware-bestandn op uw computer

Start uw computer opnieuw op in normale modus. Door deze stappen te volgen, kunt u eventuele malware van uw computer verwijderen. Merk op dat voor het handmatig verwijderen van malware een grondige computerkennis noodzakelijk is. Het wordt daarom aanbevolen om de verwijdering van malware over te laten aan antivirus- en antimalwareprogramma's. Deze stappen werken mogelijk niet met geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om besmettingen te voorkomen dan achteraf malware te moeten verwijderen. Om ervoor te zorgen dat uw computer veilig blijft, moet u steeds de meest recente updates van het besturingssysteem installeren en antivirussoftware gebruiken.

Om zeker te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden we u aan deze te scannen met Malwarebytes.

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
AnarchyGrabber malware QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van AnarchyGrabber malware op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met AnarchyGrabber malware

▼ VERWIJDER DEZE NU met Malwarebytes

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Malwarebytes:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Malwarebytes kopen. Beperkte proefperiode van 14 dagen beschikbaar.