FacebookTwitterLinkedIn

Verwijderingsinstructies voor malware gedetecteerd als "Themida"

Ook bekend als: Themida malware
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat is Themida?

Themida is een detectienaam die door sommige beveiligingssoftware wordt gebruikt als een generieke titel voor kwaadaardige software die bepaalde kenmerken vertoont. Ter verduidelijking, deze detectie kan worden toegewezen aan trojans die de Themida packer gebruiken als een beschermende maatregel tegen reverse engineering.

Met andere woorden, "Themida" verwijst niet naar een specifiek kwaadaardig programma. Bovendien wordt de term "trojan" gebruikt voor een breed gamma van malware die intrinsiek verschillende mogelijkheden kan hebben.

Themida detecties op VirusTotal

Malware gedetecteerd als "Themida" overzicht

Aangezien de Themida-detectie theoretisch kan worden toegewezen aan elk soort trojan (met inbegrip van die welke keteninfecties veroorzaken) - kunnen de bedreigingen die van deze kwaadaardige programma's uitgaan, zeer uiteenlopend zijn.

"Trojans" verwijzen naar een groot aantal kwaadaardige programma's. Bovendien kan een stuk kwaadaardige software verschillende capaciteiten hebben in verschillende combinaties. Trojans kunnen backdoors/loaders zijn - ontworpen om extra malware te downloaden/installeren.

Een ander type dat "stealers" wordt genoemd - kan bestanden downloaden, systeem-/gebruikersgegevens verzamelen en informatie uit browsers en andere geïnstalleerde apps halen. Stealers richten zich meestal op materiaal dat geschikt is voor chantage, persoonlijk identificeerbare gegevens, inloggegevens (bijv. online bankieren, digitale wallets, e-commerce, e-mails, sociale media, enz.

Spyware valt ook onder de "trojan"-classificatie; het werkt door inhoud te verkrijgen door toetsaanslagen vast te leggen (keylogging), schermafbeeldingen te maken, het bureaublad te livestreamen/op te nemen of audio/video op te nemen via microfoons en camera's, enz. Clippers zijn een soort malware die gegevens vervangt die naar het klembord worden gekopieerd.

Cryptominers zijn kwaadaardige programma's die systeembronnen misbruiken om cryptocurrency te minen. RAT's (Remote Access Trojans) maken controle op afstand over geïnfecteerde machines mogelijk. Ransomware (vaak in systemen geïnjecteerd door trojans) werkt door bestanden te versleutelen en/of het scherm van het apparaat te vergrendelen om losgeld te eisen voor toegangsherstel.

Samenvattend kunnen malware-infecties leiden tot verminderde systeemprestaties of storingen, ernstige privacyproblemen, permanent gegevensverlies, hardwareschade, financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Overzicht bedreiging:
Naam Themida malware
Type bedreiging Trojan, password-stealing virus, banking malware, spyware.
Detectienamen Cyren (W32/Themida.J.gen!Eldorado), ESET-NOD32 (een variant van Win32/Packed.Themida.HTI), Ikarus (Trojan.Win32.Themida), Malwarebytes (Trojan.MalPack.Themida), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Symptomen Trojans zijn ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, en dus zijn er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, kwaadaardige online advertenties, social engineering, software 'cracks'.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Voorbeelden van malware gedetecteerd als "Themida"

PasswordStealer Spyware, E-Clipper, Hupigon RAT, en CryptBot zijn slechts enkele voorbeelden van malware die door sommige anti-virusprogramma's wordt gedetecteerd als "Themida".

Kwaadaardige programma's onder deze detectienaam kunnen veel verschillende functionaliteiten hebben. Het moet echter worden benadrukt dat, ongeacht hoe malware werkt - de aanwezigheid ervan op een systeem brengt de veiligheid van het apparaat en de gebruiker in gevaar. Daarom raden wij sterk aan om alle bedreigingen onmiddellijk na detectie te verwijderen.

Hoe infiltreerde malware gedetecteerd als "Themida" mijn computer?

Malware wordt voornamelijk verspreid door gebruik te maken van phishing en social engineering technieken. Kwaadaardige software wordt meestal vermomd als of gebundeld (samengepakt) met gewone programma's/media.

Besmettelijke bestanden kunnen verschillende formaten hebben, bv. archieven (ZIP, RAR, enz.), uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.), PDF- en Microsoft Office-documenten, JavaScript, enz. Zodra een kwaadaardig bestand is geopend, wordt het downloaden/installeren van de malware gestart.

De meest voorkomende distributietechnieken zijn: drive-by (stiekeme en misleidende) downloads, schadelijke bijlagen en koppelingen in spamberichten/spammails, dubieuze downloadkanalen (bijv. onofficiële en gratis websites voor het hosten van bestanden, Peer-to-Peer sharing-netwerken, enz.

Hoe voorkom ik de installatie van malware?

Wij raden ten zeerste aan om alleen te downloaden van officiële en geverifieerde kanalen. Het is net zo belangrijk om software te activeren en te updaten met tools van legitieme ontwikkelaars, aangezien illegale activerings ("cracking") tools en nep-updates vaak malware bevatten.

Een andere aanbeveling is om voorzichtig te zijn met inkomende e-mail. De bijlagen/links in verdachte e-mails en berichten - mogen niet worden geopend, aangezien dat kan leiden tot een systeeminfectie.

Het is van het grootste belang om een betrouwbaar antivirusprogramma te installeren en up-to-date te houden. Beveiligingsprogramma's moeten worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en gedetecteerde bedreigingen en problemen te verwijderen. Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Verschijning van een torrent website die gebruikt wordt om Themida-type trojan te verspreiden via valse torrent download knoppen:

Torrent site verspreidt Themida-type trojan

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijder ik malware handmatig?

Handmatig malware verwijderen is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus of anti-malware programma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat draait op de computer van een gebruiker:

Malware proces draait in Taakbeheer

Als u de lijst met programma's die op uw computer draaien hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met taakbeheer, en een programma hebt gevonden dat er verdacht uitziet, moet u verdergaan met deze stappen:

handmatige stap voor het verwijderen van malware1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma toont automatisch opstartende toepassingen, register- en bestandssysteemlocaties:

Autoruns applicatie weergave

handmatige stap voor het verwijderen van malware 2Herstart uw computer in Veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten, klik op OK. Druk tijdens het opstarten van uw computer meerdere malen op de toets F8 op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Windows 7 of Windows XP uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 7 op te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Windows 8 starten in veilige modus met netwerkmogelijkheden - Ga naar het startscherm van Windows 8, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" selecteert u Geavanceerd opstarten.

Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten". Uw computer zal nu opnieuw opstarten in het "Geavanceerde opstartopties menu". Klik op de knop "Problemen oplossen", en vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". In het scherm met geavanceerde opties klikt u op "Opstartinstellingen".

Klik op de knop "Herstarten". Uw PC zal opnieuw opstarten in het scherm "Opstartinstellingen". Druk op F5 om op te starten in Veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Windows 8 uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 8 op te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het pictogram Power. Klik in het geopende menu op "Herstart" terwijl u de "Shift"-toets op uw toetsenbord ingedrukt houdt. In het venster "Kies een optie" klikt u op "Problemen oplossen", vervolgens selecteert u "Geavanceerde opties".

In het menu "Geavanceerde opties" selecteert u "Opstartinstellingen" en klikt u op de knop "Herstarten". In het volgende venster moet u op de toets "F5" op uw toetsenbord klikken. Hierdoor wordt uw besturingssysteem opnieuw opgestart in de veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Windows 10 uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 10 op te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

handmatige stap voor het verwijderen van malware 3Pak het gedownloade archief uit en voer het Autoruns.exe bestand uit.

Pak Autoruns.zip archief uit en voer Autoruns.exe toepassing uit

handmatige stap voor het verwijderen van malware 4In de Autoruns toepassing, klik op "Opties" bovenaan en verwijder het vinkje bij "Lege Locaties Verbergen" en "Windows Entries Verbergen" opties. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Vernieuw Autoruns toepassing resultaten

handmatige stap voor het verwijderen van malware 5Check de lijst die door de Autoruns toepassing en zoek het malware bestand dat u wilt verwijderen.

U moet het volledige pad en de naam opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het zeer belangrijk om te vermijden dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam ervan en kiest u "Verwijderen".

Verwijder malware in Autoruns

Na het verwijderen van de malware via de Autoruns toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij het volgende opstarten van het systeem), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.

Zoek naar malware en verwijder het

Herstart uw computer in de normale modus. Het volgen van deze stappen zou alle malware van uw computer moeten verwijderen. Merk op dat het handmatig verwijderen van bedreigingen geavanceerde computervaardigheden vereist. Als u deze vaardigheden niet hebt, laat malwareverwijdering dan over aan antivirus- en anti-malwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om infectie te voorkomen dan te proberen later malware te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de nieuwste updates voor het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware. Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden wij u aan uw computer te scannen met Combo Cleaner.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is Themida?

"Themida" is een detectienaam die door sommige anti-virussen wordt gebruikt om bepaalde kwaadaardige software te identificeren. Deze detectie verwijst meestal naar programma's die gebruik maken van de Themida packer (anti-reverse engineering component). Daarom kan kwaadaardige inhoud die als "Themida" wordt gedetecteerd ongelooflijk gevarieerd zijn. Aangezien het ook van toepassing kan zijn op programma's die ontworpen zijn om bijkomende malware te downloaden/installeren - gecompromitteerde systemen kunnen lijden onder verschillende trojans, ransomware, cryptominer, en andere infecties.

Mijn computer is geïnfecteerd met malware gedetecteerd als "Themida", moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

Formatteren is hoogstwaarschijnlijk onnodig omdat malware verwijdering zelden zulke drastische maatregelen vereist.

Wat zijn de grootste problemen die malware gedetecteerd als "Themida" kan veroorzaken?

Aangezien verschillende kwaadaardige programma's kunnen worden gedetecteerd als "Themida", zijn de bedreigingen die zij vormen evenzo gevarieerd. In het algemeen kunnen malware-infecties leiden tot verminderde systeemprestaties of systeemstoringen, permanent gegevensverlies, hardwareschade, ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Wat is het doel van malware die wordt gedetecteerd als "Themida"?

Doorgaans wordt malware gebruikt om inkomsten te genereren. Cybercriminelen kunnen zich echter ook amuseren, processen verstoren (bijv. websites, diensten, bedrijven, enz.), persoonlijke wraakacties uitvoeren of politiek/geopolitiek gemotiveerde aanvallen lanceren.

Hoe is malware gedetecteerd als "Themida" in mijn computer geïnfiltreerd?

Malware wordt voornamelijk verspreid via drive-by downloads, online oplichting, spammail, dubieuze downloadbronnen (bijv. onofficiële en freeware sites, Peer-to-Peer sharing netwerken, etc.), illegale programma-activeringstools ("cracks") en nep-updates. Bovendien kunnen sommige kwaadaardige programma's zichzelf verspreiden via lokale netwerken en verwisselbare opslagapparaten (bijv. externe harde schijven, USB-flashstations, enz.).

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Ja, Combo Cleaner kan vrijwel alle bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Benadrukt moet worden dat het uitvoeren van een volledige systeemscan essentieel is - aangezien kwaadaardige software van hoge kwaliteit de neiging heeft zich diep in systemen te verbergen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Themida malware QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Themida malware op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.