FacebookTwitterLinkedIn

Vertrouw geen valse "Your OneDrive Is Inactive And Will Soon Be Deleted" e-mails

Ook bekend als: Your OneDrive Is Inactive And Will Soon Be Deleted phishing email
Schadeniveau: Medium

Wat voor soort e-mail is "Your OneDrive Is Inactive And Will Soon Be Deleted"?

Onze inspectie van de e-mail "Your OneDrive Is Inactive And Will Soon Be Deleted" heeft aan het licht gebracht dat het om een phishing-zwendel gaat.

Dit spambericht wordt gepresenteerd als een kennisgeving over de verwijdering van het Microsoft OneDrive-account van de ontvanger. Met deze valse beweringen wil de e-mail gebruikers verleiden tot het bezoeken van een phishingsite die is vermomd als de OneDrive-inlogpagina. De gegevens die op deze webpagina worden ingevoerd, worden doorgegeven aan de oplichters achter deze spamcampagne.

Benadrukt moet worden dat deze oplichtings e-mails op geen enkele wijze in verband worden gebracht met de Microsoft Corporation.

Your OneDrive Is Inactive And Will Soon Be Deleted email spamcampagne

"Your OneDrive Is Inactive And Will Soon Be Deleted" e-mail scam overzicht

In de spambericht staat dat het OneDrive-bedrijfsaccount van de ontvanger al zes maanden niet is gebruikt en daarom is opgeschort. Vermoedelijk zijn de opgeslagen bestanden nog steeds beschikbaar - maar zullen ze worden verwijderd tenzij het account opnieuw wordt geactiveerd. In de valse melding staat dat noch persoonlijke noch school OneDrive accounts worden getroffen.

Wanneer op de knop "Reactivate your account" wordt gedrukt, wordt doorverwezen naar een phishingwebsite die wordt voorgesteld als de OneDrive-inlogpagina. Gebruikersnamen/wachtwoorden die op phishing-webpagina's worden ingevoerd, worden naar de cybercriminelen erachter gestuurd, die deze vervolgens kunnen gebruiken om toegang/controle te krijgen over de blootgelegde accounts.

Diensten die met elkaar in verbinding staan (bv. e-mails die worden gebruikt om andere accounts te registreren) zijn van bijzonder belang voor oplichters, omdat de criminelen via dergelijke - de controle kunnen krijgen over de bijbehorende inhoud. Om nader in te gaan op hoe deze ongeoorloofde toegang kan worden misbruikt, kunnen oplichters zich bijvoorbeeld voordoen als de eigenaar van een sociale account (bv. e-mails, boodschappers, sociale media/netwerken, enz.) en de contacten/vrienden om leningen vragen.

Communicatie- en bestandsuitwisselingsplatforms kunnen ook worden gebruikt om malware te verspreiden door kwaadaardige bestanden of links te promoten/versturen. Financiële rekeningen (bv. online bankieren, e-commerce, digitale portemonnees, enz.) kunnen worden gebruikt om frauduleuze transacties en online aankopen te doen.

Kortom, door te vertrouwen op brieven als "Your OneDrive Is Inactive And Will Soon Be Deleted" - kunnen gebruikers te maken krijgen met ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en zelfs identiteitsdiefstal.

Als u accountgegevens hebt ingevoerd op een phishingsite, raden wij u aan onmiddellijk de wachtwoorden van alle mogelijk gecompromitteerde accounts te wijzigen en de officiële ondersteuning ervan op de hoogte te brengen.

Overzicht bedreiging:
Naam Your OneDrive Is Inactive And Will Soon Be Deleted phishing email
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse Claim Het OneDrive-account van de ontvanger is geschorst en zal worden verwijderd.
Vermomming OneDrive
Symptomen Ongeoorloofde online aankopen, gewijzigde wachtwoorden voor online accounts, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Verspreidingsmethodes Misleidende e-mails, bedrieglijke online pop-up advertenties, zoekmachine vergiftiging, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privé-informatie, geldverlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Phishing spamcampagne voorbeelden

We hebben duizenden spam-e-mails geïnspecteerd; "Your Netflix Subscription Suspended Within 2 Days", "Xerox Multifunction Printer", en "Servicio De Administración Tributaria email scam" zijn slechts een paar van onze nieuwste vondsten in de categorie phishing.

Naast verschillende oplichtingspraktijken worden deze e-mails ook gebruikt om trojans, ransomware, cryptominers en andere malware te verspreiden. Omdat deze mail zo wijdverspreid is, raden wij u aan voorzichtig te zijn met inkomende e-mails en berichten.

Hoe infecteren spamcampagnes computers?

Spammails kunnen besmettelijke bestanden als bijlage of koppeling bevatten. Virusbestanden kunnen verschillende formaten hebben, bijv. PDF- en Microsoft Office-documenten, archieven (ZIP, RAR, enz.), uitvoerbare bestanden (.exe, .run, enz.), JavaScript, enz. Zodra een dergelijk bestand wordt geopend, wordt de infectieketen in gang gezet. Microsoft Office-documenten infecteren apparaten bijvoorbeeld door kwaadaardige macroopdrachten uit te voeren.

Hoe voorkom ik de installatie van malware?

Wij raden u aan waakzaam te zijn met inkomende mail. De bijlagen en koppelingen in verdachte/irrelevante e-mails en berichten - mogen niet worden geopend, aangezien dat kan leiden tot een systeeminfectie. Bovendien adviseren wij om Microsoft Office-versies van na 2010 te gebruiken, aangezien deze de modus "Beschermde weergave" hebben, die automatische uitvoering van macro's voorkomt.

Malware wordt niet uitsluitend verspreid via spammail. Daarom raden we ook aan om alleen te downloaden van officiële/geverifieerde kanalen en software te activeren/updaten met functies/tools van echte ontwikkelaars.

Het is van cruciaal belang een betrouwbare antivirusprogramma te installeren en up-to-date te houden. Beveiligingssoftware moet worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en gedetecteerde bedreigingen en problemen te verwijderen. Als u al kwaadaardige bijlagen hebt geopend, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst gepresenteerd in de "Your OneDrive Is Inactive And Will Soon Be Deleted" scam e-mail:

Subject: Your OneDrive is about to be deleted

 

Reactivate your account |  View in browser


Microsoft webpage     OneDrive

 

Your OneDrive is inactive and will soon be deleted

 

Your  - business account has been unused for 6 months and is currently frozen. Your files are still there, but your OneDrive and all files saved to that account  will be deleted on or after July 14, 2022 unless  sign in to OneDrive to reactivate it.

 

Learn more about  what it means to be frozen.

 

Note: This message applies only to your business OneDrive account. This message doesn’t affect any OneDrive Personal or school accounts that you may also have.


Reactivate your account   


Office365 on Facebook     Office365 on Twitter


This email was sent from an unmonitored mailbox.


You are receiving this email because you have a Microsoft OneDrive account.


Copyright 2022 Microsoft Corporation.


Privacy Statement

Screenshot van de phishing-website die wordt gepromoot door de spamcampagne "Your OneDrive Is Inactive And Will Soon Be Deleted":

Your OneDrive Is Inactive And Will Soon Be Deleted scam email gepromoveerd phishing site

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Spam e-mails zijn niet persoonlijk; cyber criminelen verspreiden ze per duizend.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik door deze spam e-mail werd misleid, wat moet ik doen?

Als u inloggegevens hebt verstrekt - wijzig de wachtwoorden van alle mogelijk gecompromitteerde accounts en neem onverwijld contact op met de officiële ondersteuning. En als u andere privégegevens hebt vrijgegeven (bijv. identiteitskaartgegevens, creditcardnummers, enz.) - neem dan onmiddellijk contact op met de relevante autoriteiten.

Ik heb een spambericht gelezen maar de bijlage niet geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Nee, alleen het openen van een spambericht leidt niet tot een systeeminfectie. Het downloaden/installeren van malware wordt in gang gezet wanneer de bijlagen of koppelingen in deze e-mails worden geopend/aangeklikt.

Ik heb een bestand gedownload en geopend dat bij een spambericht was gevoegd, is mijn computer geïnfecteerd?

Als het een uitvoerbaar bestand was (.exe, .run, enz.) - hoogstwaarschijnlijk wel - is uw systeem geïnfecteerd. Documenten (.doc, .pdf, .xls, enz.) kunnen echter extra interactie vereisen (bijv. het inschakelen van macro-opdrachten) - om te beginnen met het downloaden/installeren van malware.

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties die aanwezig zijn in e-mailbijlagen?

Ja, Combo Cleaner is ontworpen om bedreigingen te detecteren en te verwijderen. Het kan bijna alle bekende malware-infecties verwijderen. Benadrukt moet worden dat geavanceerde kwaadaardige software zich meestal diep in systemen verbergt - vandaar dat het uitvoeren van een volledige systeemscan van het grootste belang is.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Your OneDrive Is Inactive And Will Soon Be Deleted phishing email QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Your OneDrive Is Inactive And Will Soon Be Deleted phishing email op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.