FacebookTwitterLinkedIn

Voorkom dat u wordt opgelicht door valse "Xerox Multifunction Printer" e-mails

Ook bekend als: Xerox Multifunction Printer phishing email
Schadeniveau: Medium

Wat voor soort e-mail is "Xerox Multifunction Printer"?

Uit onze analyse van de e-mail "Xerox Multifunction Printer" is gebleken dat het om spam gaat die als phishing-zwendel fungeert. Deze e-mail probeert ontvangers te verleiden tot het verstrekken van hun inloggegevens voor hun e-mailaccount door te beweren dat hun een document is toegezonden via een dienst van Xerox.

Benadrukt moet worden dat deze e-mails nep zijn en op geen enkele wijze in verband staan met de legitieme Xerox Holdings Corporation.

Xerox Multifunction Printer email spam campaign

"Xerox Multifunction Printer" e-mail scam overzicht

In de spam e-mail wordt beweerd dat er een document aan is gehecht dat is gescand met de "Xerox Multifunction Printer". In de e-mail staat dat de bijlage een PDF-document is met meerdere pagina's en worden de apparaatgegevens van de printer vermeld. Zoals in de inleiding vermeld, wordt deze nep e-mail niet geassocieerd met Xerox.

Wanneer de ontvangers het bijgevoegde HTML-bestand openen, krijgen zij een valse Outlook-inlogpagina te zien. Op deze inlogpagina staat dat de gebruiker "toegang heeft tot een privé Xerox™-document", maar alle inloggegevens voor e-mailaccounts (e-mailadressen/wachtwoorden) die hierin worden ingevoerd, worden doorgegeven aan de oplichters achter de spamcampagne. Met deze informatie in hun bezit kunnen de cybercriminelen het blootgestelde e-mailaccount stelen en mogelijk ook de inhoud die ermee is verbonden.

Verder kunnen de criminelen toegang krijgen tot andere sociale accounts (bv. sociale netwerken/media, messengers, enz.) die bij de e-mail zijn geregistreerd. De communicatieplatforms kunnen worden gebruikt om de contactpersonen/vrienden om leningen te vragen of om malware te verspreiden door schadelijke bestanden/links te delen - allemaal onder het mom van de echte eigenaar van de account.

Cybercriminelen kunnen ook controle krijgen over financieel gerelateerde accounts zoals online bankieren, digitale wallets, e-commerce, enzovoort. Ze kunnen deze accounts gebruiken om frauduleuze transacties en online aankopen te doen.

Kortom, slachtoffers van phishing-zwendel zoals "Xerox Multifunction Printer" - kunnen te maken krijgen met ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Overzicht bedreiging:
Naam Xerox Multifunction Printer phishing email
Type bedreiging Phishing, Scam, Social Engineering, Fraude
Valse Claim Document van meerdere pagina's werd gescand en naar de ontvanger verzonden.
Vermomming Het valse document werd verstuurd via een dienst die zogenaamd door Xerox werd geleverd.
Detectienamen (attachment) Combo Cleaner (JS:Trojan.Cryxos.9352), Emsisoft (JS:Trojan.Cryxos.9352 (B)), ESET-NOD32 (HTML/Phishing.Gen), Fortinet (JS/Phishing.6EEF!tr), GData (JS:Trojan.Cryxos.9352), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Symptomen Ongeoorloofde online aankopen, gewijzigde wachtwoorden voor online accounts, identiteitsdiefstal, illegale toegang tot de computer.
Verspreidingsmethodes Misleidende e-mails, bedrieglijke online pop-up advertenties, zoekmachine vergiftiging, verkeerd gespelde domeinen.
Schade Verlies van gevoelige privé-informatie, geldverlies, identiteitsdiefstal.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Spamcampagnes in het algemeen

Wij hebben talloze phishing-e-mails geanalyseerd; "Servicio De Administración Tributaria e-mail scam", "YOUR MAILBOX IS OUTDATED", en "Coca Cola Lottery e-mail scam" zijn slechts een paar voorbeelden.

Deze e-mails kunnen gericht zijn op verschillende informatie, variërend van inloggegevens voor accounts tot persoonlijk identificeerbare gegevens (bv. namen, achternamen, adressen, enz.). Spambrieven worden gebruikt om verschillende vormen van oplichting mogelijk te maken. Deze e-mails worden ook gebruikt voor de verspreiding van trojaanse paarden, ransomware, cryptominers en andere malware.

Hoe infecteren spamcampagnes computers?

Spammails kunnen virusbestanden als bijlage bevatten. Deze e-mails kunnen ook links bevatten naar kwaadaardige websites, die in staat zijn om stiekem malware te downloaden/installeren of gebruikers te misleiden om dat zelf te doen.

Virusbestanden kunnen uitvoerbare bestanden, archieven, PDF- en Microsoft Office-documenten, JavaScript, enz. zijn. Zodra een besmettelijk bestand wordt uitgevoerd, uitgevoerd of anderszins geopend - wordt het infectieproces in gang gezet. Microsoft Office-documenten infecteren systemen bijvoorbeeld door kwaadaardige macroopdrachten uit te voeren.

Hoe voorkom ik de installatie van malware?

Wij adviseren ten zeerste om voorzichtig te zijn met inkomende mail. De bijlagen of koppelingen in verdachte/irrelevante e-mails mogen niet worden geopend - aangezien dat kan leiden tot een systeeminfectie. Daarnaast is het belangrijk om Microsoft Office-versies te gebruiken die na 2010 zijn uitgebracht, aangezien deze de modus "Protected View" hebben die automatische uitvoering van macro's voorkomt.

Malware wordt echter niet uitsluitend via spamberichten verspreid. Daarom raden we ook aan om alleen te downloaden van officiële/geverifieerde kanalen en software te activeren/updaten met tools van echte ontwikkelaars.

We moeten benadrukken hoe belangrijk het is dat een betrouwbaar antivirusprogramma is geïnstalleerd en bijgewerkt. Beveiligingssoftware moet worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en gedetecteerde bedreigingen/problemen te verwijderen. Als u al kwaadaardige bijlagen hebt geopend, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Tekst in de e-mail "Xerox Multifunction Printer":

Subject: - | Scanned from a Xerox Multifunction Printer


The above attached document was scanned and sent to you using a Xerox Multifunction Printer.


Number of Images: 25
Attachment File Type: pdf, Multi-Page


Multifunction Printer Location:
Device Name: WC7835-CE1706.8179
Device Serial Number: MX1212593
Multifunction Printer IP Address: 192.168.0.250
Device MAC Address: 9c:93:4e:5e:f8:ac


For more information on Xerox products and solutions


Workplace and Digital Printing Solutions | Xerox
Workplace solutions, document management and digital printing technologies to help organizations communicate, connect and work.


www.xerox.com

Schermafbeelding van het phishing HTML-bestand dat is verspreid door de spamcampagne "Xerox Multifunction Printer":

Xerox Multifunctionele Printer scam e-mail phishing bijlage

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Soorten kwaadaardige e-mails:

Phishing email icon Phishing E-mails

Meestal gebruiken cybercriminelen misleidende e-mails om internetgebruikers ertoe te verleiden hun gevoelige privégegevens, zoals inloggegevens voor verschillende onlinediensten, e-mailaccounts of onlinebankiergegevens, prijs te geven.

Dergelijke aanvallen worden phishing genoemd. Bij een phishingaanval sturen cybercriminelen meestal een e-mail met een logo van een populaire dienst (bijvoorbeeld Microsoft, DHL, Amazon, Netflix), creëren ze urgentie (verkeerd verzendadres, verlopen wachtwoord, enz.) en plaatsen ze een link waarvan ze hopen dat hun potentiële slachtoffers erop zullen klikken.

Na het klikken op de link in zo'n e-mailbericht worden slachtoffers omgeleid naar een valse website die er identiek of zeer vergelijkbaar uitziet als de oorspronkelijke website. Slachtoffers worden dan gevraagd om hun wachtwoord, creditcardgegevens of andere informatie in te voeren die door cybercriminelen wordt gestolen.

Email-virus icon E-mails met kwaadaardige Bijlagen

Een andere populaire aanvalsvector is e-mailspam met kwaadaardige bijlagen die de computers van gebruikers infecteren met malware. Kwaadaardige bijlagen bevatten meestal trojans die in staat zijn wachtwoorden, bankgegevens en andere gevoelige informatie te stelen.

Bij dergelijke aanvallen is het belangrijkste doel van cybercriminelen om hun potentiële slachtoffers over te halen een geïnfecteerde e-mailbijlage te openen. Om dit doel te bereiken, wordt in e-mail meestal gesproken over recent ontvangen facturen, faxen of spraakberichten.

Als een potentieel slachtoffer in de val trapt en de bijlage opent, raakt zijn computer geïnfecteerd en kan de cybercrimineel veel gevoelige informatie verzamelen.

Hoewel het een gecompliceerdere methode is om persoonlijke informatie te stelen (spamfilters en antivirusprogramma's detecteren dergelijke pogingen meestal), kunnen cybercriminelen, als ze succes hebben, een veel breder scala aan gegevens bemachtigen en informatie verzamelen voor een lange periode.

Sextortion email icon Sexafpersing E-mails

Dit is een vorm van phishing. In dit geval ontvangen gebruikers een e-mail waarin wordt beweerd dat een cybercrimineel toegang heeft kunnen krijgen tot de webcam van het potentiële slachtoffer en een video-opname heeft van iemands masturbatie.

Om van de video af te komen, worden slachtoffers gevraagd om losgeld te betalen (meestal met Bitcoin of een andere cryptocurrency). Toch zijn al deze beweringen vals - gebruikers die dergelijke e-mails ontvangen, moeten ze negeren en verwijderen.

Hoe herkent u een kwaadaardige e-mail?

Hoewel cybercriminelen proberen hun lokmails er betrouwbaar uit te laten zien, zijn hier enkele dingen waar u op moet letten als u een phishing-e-mail probeert te herkennen:

  • Controleer het e-mailadres van de afzender ("van"): Ga met uw muis over het "from" adres en controleer of het legitiem is. Als u bijvoorbeeld een e-mail van Microsoft hebt ontvangen, moet u controleren of het e-mailadres @microsoft.com is en niet iets verdachts als @m1crosoft.com, @microsfot.com, @account-security-noreply.com, enz.
  • Controleer op algemene begroetingen: Als de begroeting in de e-mail "Geachte gebruiker", "Geachte @youremail.com", "Geachte gewaardeerde klant" is, moet dit argwaan wekken. Het is gebruikelijk dat bedrijven u bij uw naam noemen. Het ontbreken van deze informatie kan wijzen op een poging tot phishing.
  • Controleer de links in de e-mail: Ga met uw muis over de link die in de e-mail wordt gepresenteerd, als de link die verschijnt verdacht lijkt, klik er dan niet op. Bijvoorbeeld, als u een e-mail van Microsoft hebt ontvangen en de link in de e-mail laat zien dat het naar firebasestorage.googleapis.com/v0 gaat... moet u het niet vertrouwen. Het beste is om niet op de links in de e-mails te klikken, maar om de website van het bedrijf te bezoeken dat u de e-mail in de eerste plaats heeft gestuurd.
  • Vertrouw niet blindelings op e-mailbijlagen: Meestal zullen legitieme bedrijven u vragen om in te loggen op hun website en daar eventuele documenten te bekijken; als u een e-mail met een bijlage hebt ontvangen, is het een goed idee om deze te scannen met een antivirustoepassing. Geïnfecteerde e-mailbijlagen zijn een veelvoorkomende aanvalsvector die door cybercriminelen wordt gebruikt.

Om het risico op het openen van phishing en kwaadaardige e-mails te minimaliseren, raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Voorbeeld van een spam e-mail:

Voorbeeld van een spam e-mail

Wat moet u doen als u in een e-mailscam getrapt bent?

  • Als u op een link in een phishing-e-mail hebt geklikt en uw wachtwoord hebt ingevoerd - moet u uw wachtwoord zo snel mogelijk wijzigen. Meestal verzamelen cybercriminelen gestolen inloggegevens om deze vervolgens te verkopen aan andere groepen die ze voor kwaadaardige doeleinden gebruiken. Als u uw wachtwoord tijdig wijzigt, bestaat de kans dat criminelen niet genoeg tijd hebben om schade aan te richten.
  • Als u uw creditcardgegevens hebt ingevoerd - neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank en leg de situatie uit. Er is een goede kans dat u uw gecompromitteerde creditcard moet annuleren en een nieuwe moet aanvragen.
  • Als u tekenen van identiteitsdiefstal ziet - moet u onmiddellijk contact opnemen met de Federal Trade Commission. Deze instelling zal informatie over uw situatie verzamelen en een persoonlijk herstelplan opstellen.
  • Als u een kwaadaardige bijlage hebt geopend - uw computer is waarschijnlijk geïnfecteerd, moet u deze scannen met een betrouwbare antivirustoepassing. Voor dit doel, raden wij u aan gebruik te maken van Combo Cleaner.
  • Help andere internetgebruikers - meld phishing-e-mails bij de Anti-Phishing Working Group, het Internet Crime Complaint Center van de FBI, het National Fraud Information Center en het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom heb ik deze e-mail ontvangen?

Spammails zijn niet persoonlijk. Cybercriminelen verspreiden deze e-mails op grote schaal in de hoop dat ten minste een deel van de ontvangers zich laat misleiden door hun scam.

Ik heb mijn persoonlijke gegevens verstrekt toen ik door deze spam e-mail werd misleid, wat moet ik doen?

Als u inloggegevens hebt verstrekt - wijzig dan onmiddellijk de wachtwoorden van alle mogelijk blootgestelde accounts en breng de officiële ondersteuning ervan op de hoogte. En als u andere privégegevens hebt vrijgegeven (bijv. identiteitskaartgegevens, creditcardnummers, enz.) - neem dan onmiddellijk contact op met de desbetreffende autoriteiten.

Ik heb een spambericht gelezen maar de bijlage niet geopend, is mijn computer geïnfecteerd?

Nee, het openen van een spambericht leidt niet tot het downloaden/installeren van malware. Infectieketens worden gestart wanneer de schadelijke bijlagen of koppelingen in deze brieven worden geopend/aangeklikt.

Ik heb een bestand gedownload en geopend dat bij een spambericht is gevoegd, is mijn computer geïnfecteerd?

Of er een infectie is opgetreden, kan afhangen van het doel van het bestand (bijv. phishing of malware downloaden/installeren) en de indeling ervan. Als het geopende bestand een uitvoerbaar bestand was (.exe, .run, enz.) - zeer waarschijnlijk wel - is uw systeem geïnfecteerd. Documentformaten (.pdf, .xls, .doc, enz.) vereisen echter mogelijk extra gebruikersinteractie (bijv. het inschakelen van macro-opdrachten) om te beginnen met het downloaden/installeren van kwaadaardige software.

Verwijdert Combo Cleaner malware-infecties in e-mailbijlagen?

Ja, Combo Cleaner kan bijna alle bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Het moet worden vermeld dat high-end malware de neiging heeft zich diep in systemen te verbergen. Daarom is het uitvoeren van een volledige systeemscan een must.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
Xerox Multifunction Printer phishing email QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Xerox Multifunction Printer phishing email op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.