FacebookTwitterLinkedIn

Hoe de ZxxZ trojan malware van uw besturingssysteem verwijderen

Ook bekend als: ZxxZ malware
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat is de ZxxZ trojan?

ZxxZ is de naam van een kwaadaardig programma dat geclassificeerd is als een trojan. Deze malware is in staat om extra kwaadaardige software in systemen te infiltreren. Daarom kunnen de bedreigingen die uitgaan van ZxxZ infecties bijzonder breed zijn. Het is opmerkelijk dat er is waargenomen dat deze trojan actief wordt verspreid via spam e-mailcampagnes.

ZxxZ-malwaredetecties op VirusTotal

ZxxZ malware overzicht

Na succesvolle infiltratie begint ZxxZ met het verzamelen van relevante apparaatgegevens, zoals computernaam, versie van het besturingssysteem, gebruikersnaam, enz. Deze trojan kan opdrachten op afstand uitvoeren, maar wat nog belangrijker is - het kan bestanden in de gecompromitteerde machine infiltreren en deze starten. Daarom kan ZxxZ keteninfecties veroorzaken.

Theoretisch kunnen dergelijke programma's zowat elk type malware in een systeem introduceren. Om uit te werken: downloader programma's kunnen apparaten injecteren met verschillende trojan-types, ransomware, cryptocurrency miners, en andere malware.

"Trojan" is een term die een breed scala aan kwaadaardige software omvat. Het omvat stealers die bestanden kunnen downloaden en gegevens van het systeem en geïnstalleerde toepassingen kunnen stelen, keyloggers die toetsaanslagen registreren, spyware die audio en video kan livestreamen/opnemen via microfoons en camera's, RAT's (Remote Access Trojans) - multifunctionele malware die controle op afstand over geïnfecteerde machines mogelijk maakt, loaders/backdoors die bijkomende kwaadaardige inhoud in systemen infiltreren, clippers die gegevens vervangen die naar het klembord worden gekopieerd, enzovoort.

Ransomware werkt door bestanden te versleutelen en/of het scherm van het apparaat te vergrendelen om losgeld te eisen voor de ontsleuteling/het herstel van de toegang. Cryptominers misbruiken systeembronnen (mogelijk tot het punt van systeemstoring/hardwareschade) om cryptocurrency te minen. Bovendien kan malware verschillende capaciteiten hebben in uiteenlopende combinaties.

Kortom, infecties zoals ZxxZ kunnen leiden tot meerdere systeeminfiltraties, gegevensverlies, ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal. Als u vermoedt dat uw systeem al geïnfecteerd is met ZxxZ (of andere malware), adviseren wij u dringend een anti-virus te gebruiken om het onmiddellijk te verwijderen.

Overzicht bedreiging:
Naam ZxxZ malware
Type bedreiging Trojan, password-stealing virus, banking malware, spyware.
Detectienamen (ZxxZ) Avast (Win32:Trojan-gen), Combo Cleaner (Gen:Variant.Doina.23073), ESET-NOD32 (een variant van Win32/TrojanDownloader.Small.BJH), Kaspersky (HEUR:Trojan.Win32.APosT.gen), Microsoft (TrojanDownloader:Win32/FraudLoad.AN!), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Detectienamen (malicious doc) Avast (Other:Malware-gen [Trj]), Combo Cleaner (Trojan.GenericKD.47845687), ESET-NOD32 (Win32/Exploit.CVE-2017-11882.CO), Kaspersky (HEUR:Exploit.MSOffice.CVE-2018-0802.gen), Microsoft (Exploit:O97M/CVE-2017-11882.SM!MTB), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Detectienamen (malicious excel) Avast (Other:Malware-gen [Trj]), Combo Cleaner (Trojan.Generic.31270685), ESET-NOD32 (Win32/Exploit.CVE-2018-0798.A), Kaspersky (HEUR:Exploit.MSOffice.CVE-2018-0802.gen), Microsoft (Exploit:O97M/CVE-2018-0802.AL!MTB), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Symptomen Trojans zijn ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, en dus zijn er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, kwaadaardige online advertenties, social engineering, software 'cracks'.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Gelijkaardige malware voorbeelden

We hebben duizenden malware-samples geanalyseerd; Serpent backdoor, SysJoker, en Matanbuchus zijn maar een paar voorbeelden van degenen die in staat zijn keteninfecties te veroorzaken.

Zoals eerder vermeld, kan kwaadaardige software verschillende combinaties van schadelijke functionaliteiten hebben. Bovendien verbeteren en updaten cybercriminelen hun programma's vaak. Het maakt dus niet uit hoe malware werkt - de aanwezigheid ervan op een systeem brengt de veiligheid van apparaten en gebruikers in gevaar.

Wij raden ten zeerste aan regelmatig systeemscans uit te voeren en bedreigingen onmiddellijk na detectie te verwijderen.

Hoe heeft ZxxZ mijn computer geïnfiltreerd?

Cisco Talos-onderzoekers hebben spamcampagnes ontdekt die ZxxZ verspreiden en gericht zijn op overheidsinstanties in Bangladesh. Hun onderzoek suggereert dat ZxxZ is gekoppeld aan de cybercriminele groep Bitter APT.

We hebben de ZxxZ-verspreidende e-mails geïnspecteerd, die een korte tekst bevatten waarin de ontvanger meestal wordt gevraagd de bijlage te bekijken. De bijgevoegde bestanden waren Microsoft Office Word- en Excel-documenten. Het is relevant te vermelden dat Microsoft Office-bestanden vaak worden gebruikt voor de verspreiding van malware; zij infecteren systemen door kwaadaardige macro-opdrachten uit te voeren (die slachtoffers worden aangespoord om ze in te schakelen).

Spam-e-mails kunnen allerlei vermommingen hebben en kwaadaardige programma's verspreiden in de vorm van bijlagen of downloadlinks. Besmettelijke bestanden kunnen Microsoft Office- en PDF-documenten, archieven, uitvoerbare bestanden, JavaScript, enz. zijn. Zodra een dergelijk bestand wordt uitgevoerd, uitgevoerd of anderszins geopend - wordt de infectieketen in werking gesteld.

Naast spamcampagnes wordt malware ook vaak verspreid via drive-by (heimelijke en bedrieglijke) downloads, online oplichting (bv. valse viruswaarschuwingen, waarschuwingen voor verouderde programma's, enz.), onbetrouwbare downloadbronnen (bv. onofficiële en freeware sites, P2P sharing netwerken, enz.

Hoe voorkom ik de installatie van malware?

Het wordt afgeraden om de bijlagen en koppelingen in verdachte/irrelevante e-mails en berichten te openen - aangezien dat kan leiden tot een systeeminfectie. Het is ook belangrijk om Microsoft Office versies van na 2010 te gebruiken, omdat deze de "Beschermde weergave" modus hebben die automatische uitvoering van macro's voorkomt.

Een andere aanbeveling is om alleen te downloaden van officiële en geverifieerde kanalen. Bovendien moeten alle programma's worden geactiveerd en bijgewerkt met tools van echte ontwikkelaars, aangezien illegale activeringstools ("cracks") en nepupdates malware-infecties kunnen veroorzaken.

Het is van groot belang dat een betrouwbaar antivirusprogramma wordt geïnstalleerd en up-to-date gehouden. Beveiligingssoftware moet worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en gedetecteerde bedreigingen en problemen te verwijderen. Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Screenshot van een spam e-mail gebruikt om de ZxxZ trojan te verspreiden:

ZxxZ trojan verspreidde email 1

Tekst gepresenteerd in deze e-mail:

Subject: Application for CDR


Dear sir,


Please go through the att file


Thanks & Regards

Schermafbeelding van de kwaadaardige bijlage waarin de ZxxZ trojan wordt verspreid ("ASP AVIJIT DAS.doc" bestandsnaam):

Kwaadaardige bijlage die ZxxZ-malware verspreidt (ASP AVIJIT DAS.doc) 1

Screenshot van een andere spam e-mail gebruikt om de ZxxZ trojan te verspreiden:

ZxxZ trojan verspreidde email 2

Tekst gepresenteerd in deze e-mail:

Subject: CDR


Dear Sir,


Find the attached document below you for further necessary action please.


Best regards,

Screenshot van een andere kwaadaardige bijlage waarin de ZxxZ trojan wordt verspreid ("Lijst van te verifiëren nummers.xlsx" bestandsnaam):

Kwaadaardige bijlage die ZxxZ-malware verspreidt (lijst van te verifiëren nummers.xlsx) 2

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijder ik malware handmatig?

Handmatig malware verwijderen is een ingewikkelde taak - meestal is het het beste om antivirus of anti-malware programma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat draait op de computer van een gebruiker:

Malware proces draait in Taakbeheer

Als u de lijst met programma's die op uw computer draaien hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met taakbeheer, en een programma hebt gevonden dat er verdacht uitziet, moet u verdergaan met deze stappen:

handmatige stap voor het verwijderen van malware 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma toont automatisch opstartende toepassingen, register- en bestandssysteemlocaties:

Autoruns applicatie weergave

handmatige stap voor het verwijderen van malware 2Herstart uw computer in Veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten, klik op OK. Druk tijdens het opstarten van uw computer meerdere malen op de toets F8 op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Windows 7 of Windows XP uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 7 op te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Windows 8 starten in veilige modus met netwerkmogelijkheden - Ga naar het startscherm van Windows 8, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" selecteert u Geavanceerd opstarten.

Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten". Uw computer zal nu opnieuw opstarten in het "Geavanceerde opstartopties menu". Klik op de knop "Problemen oplossen", en vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". In het scherm met geavanceerde opties klikt u op "Opstartinstellingen".

Klik op de knop "Herstarten". Uw PC zal opnieuw opstarten in het scherm "Opstartinstellingen". Druk op F5 om op te starten in Veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Windows 8 uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 8 op te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het pictogram Power. Klik in het geopende menu op "Herstart" terwijl u de "Shift"-toets op uw toetsenbord ingedrukt houdt. In het venster "Kies een optie" klikt u op "Problemen oplossen", vervolgens selecteert u "Geavanceerde opties".

In het menu "Geavanceerde opties" selecteert u "Opstartinstellingen" en klikt u op de knop "Herstarten". In het volgende venster moet u op de toets "F5" op uw toetsenbord klikken. Hierdoor wordt uw besturingssysteem opnieuw opgestart in de veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Windows 10 uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 10 op te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

handmatige stap voor het verwijderen van malware 3Pak het gedownloade archief uit en voer het Autoruns.exe bestand uit.

Pak Autoruns.zip archief uit en voer Autoruns.exe toepassing uit

handmatige stap voor het verwijderen van malware 4In de Autoruns toepassing, klik op "Opties" bovenaan en verwijder het vinkje bij "Lege Locaties Verbergen" en "Windows Entries Verbergen" opties. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Vernieuw Autoruns toepassing resultaten

handmatige stap voor het verwijderen van malware 5Check de lijst die door de Autoruns toepassing en zoek het malware bestand dat u wilt verwijderen.

U moet het volledige pad en de naam opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het zeer belangrijk om te vermijden dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam ervan en kiest u "Verwijderen".

Verwijder malware in Autoruns

Na het verwijderen van de malware via de Autoruns toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij het volgende opstarten van het systeem), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.

Zoek naar malware en verwijder het

Herstart uw computer in de normale modus. Het volgen van deze stappen zou alle malware van uw computer moeten verwijderen. Merk op dat het handmatig verwijderen van bedreigingen geavanceerde computervaardigheden vereist. Als u deze vaardigheden niet hebt, laat malwareverwijdering dan over aan antivirus- en anti-malwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om infectie te voorkomen dan te proberen later malware te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de nieuwste updates voor het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware. Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden wij u aan uw computer te scannen met Combo Cleaner.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met ZxxZ malware, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

Nee, voor de verwijdering van ZxxZ is formatteren niet nodig.

Wat zijn de grootste problemen die ZxxZ malware kan veroorzaken?

De bedreigingen die malware met zich meebrengt zijn afhankelijk van de mogelijkheden van de malware en de modus operandi van de cybercriminelen. ZxxZ is ontworpen om kettinginfecties te veroorzaken (d.w.z. downloaden/installeren van aanvullende malware) - daarom kunnen de bedreigingen talrijk zijn. Over het algemeen kunnen malware-infecties leiden tot verminderde systeemprestaties of storingen, permanent gegevensverlies, ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Wat is het doel van ZxxZ malware?

In de meeste gevallen wordt malware gebruikt om inkomsten te genereren. Andere redenen kunnen echter zijn - amusement van cybercriminelen, verstoring van processen (bijv. websites, diensten, organisaties, enz.), persoonlijke wraakacties, politiek/geopolitiek gemotiveerde aanvallen, enzovoort.

Hoe heeft ZxxZ malware mijn computer geïnfiltreerd?

ZxxZ is waargenomen als actief verspreid via spam emails. Echter, kwaadaardige software wordt meestal verspreid via meerdere technieken. De meest populaire zijn: kwaadaardige bijlagen en koppelingen in spam e-mails en berichten, drive-by downloads, online oplichting, dubieuze downloadkanalen (bijv. freeware en websites van derden, Peer-to-Peer sharing netwerken, etc.), illegale software activeringstools ("cracks"), en nep updates. Bovendien kunnen sommige kwaadaardige programma's zichzelf verspreiden via lokale netwerken en verwisselbare opslagapparaten (bijv. externe harde schijven, USB-sticks, enz.).

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Ja, Combo Cleaner is ontworpen om malware te detecteren en te verwijderen. Het is in staat om de meeste bekende malware-infecties te verwijderen. Benadrukt moet worden dat high-end malware de neiging heeft zich diep in systemen te verbergen - daarom is het uitvoeren van een volledige systeemscan een must.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
ZxxZ malware QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van ZxxZ malware op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.