FacebookTwitterLinkedIn

Hoe GIMMICK malware van het besturingssysteem te verwijderen

Ook bekend als: GIMMICK virus
Type: Mac Virus
Schadeniveau: Ernstig

Wat is GIMMICK malware?

GIMMICK, ontdekt door het cyberbeveiligingsbedrijf Volexity, is een malware die informatie steelt. Volgens de analyse van Volexity wordt dit kwaadaardige programma gebruikt door Storm Cloud - een Chinese spionagegroep.

GIMMICK is een cross-platform malware; de macOS variant is (grotendeels) geschreven in Objective C en de Windows versie in zowel .NET als Delphi programmeertalen.

GIMMICK malware detections on VirusTotal

GIMMICK malware overzicht

Ongeacht het besturingssysteem (OS) waarop GIMMICK zich richt, werkt het op dezelfde manier. Dit schadelijke programma misbruikt Google Drive services om zijn Command and Control (C2) servers te hosten. Na succesvolle infiltratie creëert GIMMICK een sessie naar Google Drive - en creëert zo een controlelijn.

Zoals vermeld in de inleiding, is de primaire functionaliteit van deze malware het stelen van informatie (exfiltratie van bestanden, enz.). Op welke gegevens GIMMICK zich richt kan echter drastisch variëren, afhankelijk van het slachtoffer en de doelen van de cybercriminelen.

We kunnen met zekerheid stellen dat het apparaatgegevens steelt (bijv. hardware UUID, MAC-adres, CPU-model, OS-versie, etc.). Dit is echter standaard bij malware-infecties, aangezien het programma met deze informatie te weten kan komen of volledige infiltratie haalbaar is en of het beoogde slachtoffer is gecompromitteerd.

GIMMICK probeert ook detectie te omzeilen door taken te plannen op basis van het tijdschema van het slachtoffer. Met andere woorden, dit programma beperkt verbindingen buiten de uren om geen argwaan te wekken (bijvoorbeeld acties uitvoeren tijdens werkdagen en werkuren).

Samenvattend kan malware zoals GIMMICK ernstige privacyproblemen, financieel verlies en identiteitsdiefstal veroorzaken.

Apple heeft nieuwe beveiligingen gemaakt voor alle ondersteunde macOS-versies. Om de kwetsbaarheden waar GIMMICK zich op richt te verwijderen, adviseren wij daarom de laatste beschikbare updates voor uw Mac-apparaat te installeren; u kunt controleren of deze up-to-date is op de officiële ondersteuningspagina van macOS.

Als u vermoedt/weet dat uw systeem al is geïnfecteerd door GIMMICK, adviseren wij u dringend een anti-virus te gebruiken om het onmiddellijk te verwijderen.

Overzicht bedreiging:
Naam GIMMICK virus
Type bedreiging Mac malware, Mac virus
Detectienamen Avast (MacOS:Gimmick-A [Trj]), Combo Cleaner (Trojan.MAC.Generic.109639), ESET-NOD32 (OSX/Gimmick.A), Mcafee (RDN/Generic.osx), volledige lijst (VirusTotal)
Symptomen Malware zoals GIMMICK is ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en stil te blijven, en dus zijn er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, schadelijke online advertenties, social engineering, software "cracks", nep Flash Player installers, torrent file downloads.
Schade Verlies van privégegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.
Malware verwijderen (Mac)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw Mac met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Mac Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Informatie-stelende malware voorbeelden

NUKESPED, ElectroRAT, GMERA, en Eleanor zijn enkele voorbeelden van malware met mogelijkheden tot het stelen van gegevens. Kwaadaardige software kan uiteenlopende capaciteiten hebben, die in verschillende combinaties kunnen voorkomen.

Maar hoe malware ook werkt, de infecties ervan brengen de integriteit van het apparaat en de veiligheid van de gebruiker in gevaar. Daarom raden wij ten zeerste aan alle bedreigingen onmiddellijk na detectie te verwijderen.

Hoe heeft GIMMICK mijn computer geïnfiltreerd?

Malware wordt voornamelijk verspreid door middel van phishing en social engineering. Besmette bestanden kunnen verschillende formaten hebben, bv. uitvoerbare bestanden, archieven, PDF- en Microsoft Office-documenten, JavaScript, enz. Zodra een dergelijk bestand is geopend, wordt de infectieketen in gang gezet. Malware wordt vaak vermomd als of gebundeld (samengepakt) met gewone software/media.

De meest voorkomende distributietechnieken zijn: drive-by (stiekeme en misleidende) downloads, online scams (bijv. nepwaarschuwingen voor bedreigingen en verouderde programma's, neploterijen, enz.), bijlagen/links in spamberichten en spamberichten, onbetrouwbare downloadkanalen (bijv. onofficiële en freewarewebsites, peer-to-peer sharingnetwerken, enz.), illegale softwareactiveringstools ("cracks") en hun downloadsites.

Hoe voorkom ik de installatie van malware?

Wij raden u aan alleen officiële en geverifieerde downloadbronnen te gebruiken. Bovendien moeten alle programma's worden geactiveerd en bijgewerkt met tools van legitieme ontwikkelaars, omdat die van derden malware kunnen bevatten.

De bijlagen en koppelingen in spam e-mails en berichten - mogen niet worden geopend, omdat ze systeeminfecties kunnen veroorzaken.

We moeten benadrukken hoe belangrijk het is dat een gerenommeerd antivirusprogramma wordt geïnstalleerd en bijgewerkt. Deze software moet worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en gedetecteerde bedreigingen en problemen te verwijderen. Als uw computer al geïnfecteerd is, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om alle bedreigingen automatisch te verwijderen.

Onmiddellijke automatische Mac malware verwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om Mac malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner voor Mac De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe adware en browser hijackers te verwijderen van een Mac computer:

Mogelijk ongewenste toepassingen verwijderen:

Verwijder mogelijk ongewenste toepassingen uit uw map "Toepassingen":

mac browser hijacker verwijderen uit toepassingen map

Klik op het Finder-pictogram. In het Finder venster, selecteer "Toepassingen". Zoek in de toepassingsmap naar "MPlayerX", "NicePlayer" of andere verdachte toepassingen en sleep ze naar de Prullenmand. Na het verwijderen van de mogelijk ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac voor alle resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de gimmick virus gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

GIMMICK virus verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan gimmick virus gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan gimmick virus gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan gimmick virus gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met GIMMICK malware, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

Nee, voor het verwijderen van GIMMICK malware is formatteren niet nodig.

Wat zijn de grootste problemen die GIMMICK malware kan veroorzaken?

GIMMICK is een informatie stelende kwaadaardig programma. Gewoonlijk kan dit soort malware ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en identiteitsdiefstal veroorzaken. Er zijn echter aanwijzingen dat de Chinese spionagegroep - Storm Cloud - achter de GIMMICK-operaties zit. Daarom moeten GIMMICK-infecties in deze context worden gezien.

Wat is het doel van de GIMMICK-malware?

GIMMICK is in verband gebracht met Storm Cloud - een Chinese groep die zich richt op spionageactiviteiten. In tegenstelling tot de meest voorkomende malware-aanvallen die tot doel hebben inkomsten te genereren, zijn deze infecties dus politiek/geopolitiek gemotiveerd.

Hoe heeft de GIMMICK-malware mijn computer geïnfiltreerd?

Malware wordt voornamelijk verspreid via: drive-by downloads, spam mail, online scams, dubieuze downloadbronnen (bijv. third-party en freeware sites, Peer-to-Peer sharing netwerken, etc.), illegale programma activerings ("cracking") tools, en nep updaters. Sommige kwaadaardige programma's kunnen zichzelf verspreiden via lokale netwerken en verwisselbare opslagapparaten (bijv. externe harde schijven, USB-sticks, enz.).

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Ja, Combo Cleaner kan de meeste bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Benadrukt moet worden dat het uitvoeren van een volledige systeemscan essentieel is - aangezien geavanceerde kwaadaardige software zich meestal diep in systemen verbergt.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
GIMMICK virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van GIMMICK virus op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Mac malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner voor Mac

Platform: macOS

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.