FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijdert u ElectroRAT uit uw besturingssysteem?

Ook bekend als: ElectroRAT-trojan met toegang op afstand
Type: Mac Virus
Verspreiding: Laag
Schadeniveau: Ernstig

Hoe verwijdert u ElectroRAT van een Mac?

Wat is ElectroRAT?

ElectroRAT is de naam van een Remote Access Trojan (RAT) die is geschreven in de programmeertaal Go en die zich richt op gebruikers van Windows, MacOS en Linux. Het is bekend dat de cybercriminelen achter ElectroRAT voornamelijk op zoek zijn naar gebruikers van cryptovaluta. Deze RAT wordt gedistribueerd via Jamm-, eTrader- en DaoPoker-applicaties in de vorm van trojans.

ElectroRAT-oplichting

De eerder genoemde Jamm- en eTrader-apps zijn applicaties voor het beheer van cryptovaluta en DaoPoker is een poker-app met cryptovaluta. Ze zijn dus alle drie gerelateerd aan cryptovaluta. Het is bekend dat deze apps (hun downloadwebsites) worden gepromoot (of in ieder geval werden gepromoot) door nepgebruikers die berichten plaatsten op bepaalde cryptovaluta- en blockchain-gerelateerde forums, en via Twitter en Telegram. Eenmaal geopend, laden deze drie apps in trojanvorm hun grafische gebruikersinterface (GUI) en wordt ElectroRAT gestart (verborgen in de systeemachtergrond).

ElectroRAT heeft functionaliteit zoals het uploaden van bestanden vanaf de harde schijf, het downloaden van bestanden en het uitvoeren van opdrachten op de computer van het slachtoffer, keylogging (registreren van toetsenbordaanslagen) en het maken van screenshots. Malware met keylogging-functies stelt cybercriminelen in staat de toetsenbordinvoer te registreren, wat betekent dat ze dergelijke malware kunnen gebruiken om persoonlijke informatie te stelen die slachtoffers met hun toetsenbord invoeren, bijvoorbeeld creditcardgegevens, inloggegevens (e-mailadressen, gebruikersnamen, wachtwoorden) en andere gevoelige gegevens die kunnen worden gebruikt om allerlei accounts en identiteiten te stelen en deze te misbruiken om frauduleuze aankopen en transacties uit te voeren, e-mails met malware te verzenden enz. of voor andere kwaadaardige doeleinden. ElectroRAT kan ook worden gebruikt om bestanden te stelen die op de computer van het slachtoffer zijn opgeslagen, of om bijvoorbeeld kwaadaardige bestanden te downloaden en uit te voeren waarmee andere malware wordt geïnstalleerd.

Overzicht risico's:
Naam ElectroRAT-trojan met toegang op afstand
Type bedreiging Remote Access Trojan
Detectienamen (eTrader-0.1.0_mchos.dmg) AegisLab (Trojan.OSX.Generic.4!c), BitDefender (Trojan.MAC.Agent.IV), GData (Trojan.MAC.Agent.IV), Kaspersky (HEUR:Backdoor.Linux.Electro.gen), volledige detectielijst (VirusTotal)
Detectienamen (eTrader app) AegisLab (Trojan.Multi.Generic.4!c), BitDefender (Trojan.MAC.Agent.IV), FireEye (Trojan.MAC.Agent.IV), MAX (Malware (ai Score=81)), volledige lijst (VirusTotal)
Naam van het kwaadaardige proces mdworker (de naam kan verschillen)
Symptomen RAT trojans zijn ontworpen om heimelijk de computer van het slachtoffer te infiltreren en zich verborgen te houden, zodat er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar zijn op een geïnfecteerde machine.
Extra info Deze RAT richt zich op gebruikers van Windows, MacOS en Linux
Distributiemethodes Jamm, eTrade en DaoPoker-apps in trojanvorm.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, installatie van extra malware, geld- en gegevensdiefstal.
Verwijdering

Om ElectroRAT-trojan met toegang op afstand verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Combo Cleaner.
▼ Combo Cleaner Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar.

Aangezien de cybercriminelen achter ElectroRAT zich voornamelijk richten op gebruikers van cryptovaluta, is de kans groot dat slachtoffers de toegang tot hun cryptocurrency-wallets of andere cryptogerelateerde accounts zullen verliezen. Andere accounts kunnen echter ook worden gestolen. Hoe dan ook, slachtoffers van een ElectroRAT-aanval moeten deze malware zo snel mogelijk verwijderen, hun wachtwoorden wijzigen en hun cryptovaluta naar een andere wallet overboeken. Andere voorbeelden van RAT's zijn Eleanor en Proton.

Hoe werd er malware op mijn computer geïnstalleerd?

Zoals vermeld in de vorige paragrafen, wordt ElectroRAT gedistribueerd via Jamm-, eTrader- en DaoPoker-applicaties in trojanvorm. Die worden gepromoot op verschillende forums over cryptovaluta en de blockchain, en op Twitter en Telegram. Het is belangrijk om te vermelden dat deze apps zijn ontworpen om te kunnen werken op alle drie de besturingssystemen (Windows, MacOS en Linux). Een paar voorbeelden van andere manieren die cybercriminelen gebruiken om malware te verspreiden, zijn spammails met malware (e-mails met kwaadaardige bijlagen of links erin), niet-officiële software-activeringstools (cracks'), bepaalde trojans en niet-officiële software-updatetools.

Hoe voorkomt u de installatie van malware?

Irrelevante e-mails die bestanden (bijlagen) of links bevatten en die werden verzonden vanaf onbekende, verdachte adressen mag u niet vertrouwen. Dergelijke e-mails zijn vaak afkomstig van spamcampagnes en worden gebruikt om ontvangers te misleiden zodat ze zelf hun computers zouden infecteren. Download geen software via externe downloaders, niet-officiële websites, peer-to-peer-netwerken (zoals eMule, torrent-clients), enz. en installeer deze niet via externe installatieprogramma's. Bestanden en programma's mogen alleen worden gedownload via officiële websites en directe downloadlinks. Geïnstalleerde software mag alleen worden bijgewerkt met tools die werden ontworpen door de officiële ontwikkelaars. Hetzelfde geldt voor de activering van software. De meeste niet-officiële tools van derden zijn ontworpen om malware te installeren. Het is ook niet legaal om betaalde software te activeren met niet-officiële tools of illegale softwaretools.. Er moet een betrouwbare antivirus- of antispywaresoftware op uw computer zijn geïnstalleerd en die software moet u regelmatig gebruiken om scans uit te voeren. Als uw computer al is geïnfecteerd met ongewenste apps, dan raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze automatisch te verwijderen.

Installatieprogramma voor de eTrader-app in trojan-vorm:

electrorat malware etrader installer

Grafische interface van eTrader in trojanvorm:

electrorat malware etrader app in trojanvorm

ElectroRAT-trojan met toegang op afstand onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Combo Cleaner is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van ElectroRAT-trojan met toegang op afstand. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Combo Cleaner DOWNLOADEN (Mac) De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe adware en browserkapers te verwijderen van een Mac-computer:

Mogelijk ongewenste applicaties verwijderen:

Verwijder mogelijk ongewenste applicaties uit uw map "Applicaties":

De mac browserkaper verwijderen uit de map applicaties

Klik op het pictogram Finder. Selecteer in het Finder-venster "Applicaties". Zoek in de map met toepassingen naar "MPlayerX", "NicePlayer", of andere verdachte toepassingen en sleep ze naar de prullenbak. Na het verwijderen van de potentieel ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac op eventuele resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de electrorat-trojan met toegang op afstand gerelateerde bestanden en mappen:

Klik op het ga naar map commando

Klik op het Finder icoon, vanuit de menubalk kies je Ga en klik je op Ga naar map...

step1Controleer of er zich door de adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchAgents folder:

adware verwijderen uit de map launch agents stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/Application Support:

verwijder adware uit de map application support stap 1

In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de map application support stap 2In de map “Application Support” zoek je naar recent toegevoegde verdachte mappen. Bijvoorbeeld “MplayerX” or “NicePlayer”, en je verplaatst deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map ~/Library/LaunchAgents:

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 1


In de Ga naar map...-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

adware verwijderen uit de map ~launch agents stap 2

In de map “LaunchAgents” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden aangemaakt door adware: “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de map /Library/LaunchDaemons:

adware verwijderen uit de map launch daemons stap 1In de Ga naar map...-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Adware verwijderen uit de map launch daemons folder stap 2In de map “LaunchDaemons” zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn: “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist”, etc., en je verplaatst deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

Na het verwijderen van bestanden en mappen die werden aangemaakt door deze adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

ElectroRAT-trojan met toegang op afstand verwijderen uit de internetbrowsers:

safari browser iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Safari:

Verwijder aan electrorat-trojan met toegang op afstand gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari-browser, vanuit de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Als je die gevonden hebt klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies kunt verwijderen uit de Safari-browser, ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties lees je hier hoe Safari te resetten.

firefox browser iconKwaadaardige plug-ins verwijderen uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan electrorat-trojan met toegang op afstand gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot de mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox-browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op de "Menu openen"-knop (met de drie horizontale lijnen). Uit het geopende menu selecteer je "Add-ons".

verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens gevonden klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Mozilla Firefox-browser kunt verwijderen - ze zijn niet noodzakelijk voor de goede werking van de browser.

  • Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Mozilla Firefox resetten.

chrome-browser-iconKwaadaardige extensies verwijderen uit Google Chrome:

Verwijder aan electrorat-trojan met toegang op afstand gerelateerde Google Chrome add-ons:

verwijder kwaadaardige extensies uit google chrome stap 1

Open Google Chrome en klik op de "Chrome menu"-knop (drie horizontale lijnen) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. In het uitklapmenu selecteer je "Meer tools" en vervolgens "Extensies".

verwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome stap 2

In het scherm "Extensies" zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je die gevonden hebt klik je op de "Prullenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig alle extensies uit je Google Chrome-browser kunt verwijderen. Ze zijn niet noodzakelijk voor een goede werking van de browser.

  •  Als je problemen blijft ervaren met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je ook Google Chrome resetten.

Klik om een reactie te plaatsen

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
ElectroRAT-trojan met toegang op afstand QR code
Een QR code (Quick Response Code) is een code die door toestellen kan gelezen worden en die URL's en andere informatie bevat. Deze code kan gelezen worden met de camera van een smartphone of tablet. Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van ElectroRAT-trojan met toegang op afstand op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met ElectroRAT-trojan met toegang op afstand

▼ VERWIJDER DEZE NU met Combo Cleaner (Mac)

Platform: macOS

Oordeel van de redactie over Combo Cleaner:
Zeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 3 dagen beschikbaar.