FacebookTwitterLinkedIn

Hoe de Ask Ali adware-type browserextensie te verwijderen

Ook bekend als: Advertenties van Ask Ali
Type: Adware
Schadeniveau: Medium

Wat is de Ask Ali browser extensie?

Onze onderzoekers ontdekten de Ask Ali browser extensie tijdens het inspecteren van bedrieglijke download webpagina's. Deze extensie belooft gemakkelijke toegang tot "één van de meest prominente online shopping diensten". De naam van de extensie en de gebruikte afbeeldingen op de officiële webpagina impliceren dat het e-commerce platform in kwestie AliExpress is. Het moet echter benadrukt worden dat deze software op geen enkele manier geassocieerd is met AliExpress of de Alibaba Group.

Na analyse hebben we geconcludeerd dat de Ask Ali browser extensie werkt als advertentie-ondersteunde software (adware).

Ask Ali adware asking permissions

Ask Ali adware overzicht

Na met succes te zijn geïnstalleerd op onze testmachine, begon Ask Ali opdringerige reclamecampagnes te voeren - d.w.z. verschillende advertenties te tonen.

Het moet vermeld worden dat reclame-ondersteunde software bepaalde voorwaarden kan vereisen om te werken zoals ontworpen. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat het geen advertenties levert - als de browser/het systeem of de geolocatie van de gebruiker niet compatibel zijn, als gebruikers bepaalde websites niet bezoeken, of iets dergelijks. Ongeacht of Ask Ali (of andere adware) advertenties toont - de aanwezigheid ervan op een systeem brengt de veiligheid van het apparaat en de gebruiker in gevaar.

Advertenties die door adware worden geleverd, onderschrijven vooral onbetrouwbare/schadelijke websites en software, online oplichting en zelfs malware. Sommige opdringerige advertenties kunnen software in systemen infiltreren - zodra erop wordt geklikt.

Het is onwaarschijnlijk dat betrouwbare ontwikkelaars/makers hun inhoud promoten via deze reclamemethode - dergelijke producten kunnen echter via deze advertenties worden aangetroffen. Deze marketing van legitieme inhoud wordt voornamelijk gebruikt door oplichters die affiliate programma's misbruiken om onwettige commissies te verkrijgen.

Bovendien heeft Ask Ali functies voor het traceren van gegevens. Door advertenties ondersteunde software verzamelt gewoonlijk browsegegevens, persoonlijk identificeerbare gegevens, gebruikersnamen/wachtwoorden, bankgegevens, enz. De verzamelde gegevens worden te gelde gemaakt door ze te verkopen aan derden (mogelijk cybercriminelen).

Kortom, de aanwezigheid van software zoals Ask Ali op apparaten kan leiden tot systeeminfecties, ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en zelfs identiteitsdiefstal.

Overzicht bedreiging:
Naam Advertenties van Ask Ali
Type bedreiging Adware, ongewenste advertenties, Pop-up Virus
Browser Extensie(s) Ask Ali
Veronderstelde functionaliteit Gemakkelijke toegang tot een e-commerce website
Symptomen Advertenties zien die niet afkomstig zijn van de sites waar u surft. Opdringerige pop-up advertenties. Verminderde snelheid bij het surfen op internet.
Verspreidingsmethodes Misleidende pop-up advertenties, gratis software-installateurs (bundeling), nep Flash Player-installers.
Schade Verminderde computer prestaties, browser tracking - privacy problemen, mogelijke extra malware infecties.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Adware voorbeelden

We hebben duizenden adware voorbeelden geanalyseerd; Buyers Assistant, Best Converter Online, External Links Tool - zijn maar een paar voorbeelden. Deze software lijkt meestal legitiem en onschadelijk. Het biedt ook "nuttige" functies, die zelden werken zoals beloofd, en in de meeste gevallen zijn ze niet functioneel.

Hoe heeft Ask Ali zich op mijn computer geïnstalleerd?

We haalden Ask Ali van zijn "officiële" promotie site, en we ontdekten ook dat deze browser extensie gepushed werd via een bedrieglijke download pagina.

Gebruikers komen zelden opzettelijk op dergelijke webpagina's terecht. De meeste betreden ze via verkeerd getypte URL's of omleidingen veroorzaakt door opdringerige advertenties, spam browsermeldingen, sites die gebruik maken van malafide advertentienetwerken, of geïnstalleerde adware (met browser force-opening mogelijkheden).

"Bundelen" - het verpakken van gewone programma-installers met verschillende toevoegingen - wordt ook gebruikt om adware te verspreiden. Downloaden van dubieuze bronnen (b.v. onofficiële en freeware websites, Peer-to-Peer sharing netwerken, etc.) en overhaaste installaties - verhogen het risico dat gebundelde inhoud in het systeem wordt toegelaten.

Bovendien kunnen sommige opdringerige advertenties, wanneer erop wordt geklikt, reclame-ondersteunde software downloaden/installeren zonder toestemming van de gebruiker.

Hoe kan ik de installatie van adware vermijden?

Wij raden sterk aan software te onderzoeken en alleen te downloaden van officiële/geverifieerde kanalen. Installatieprocessen moeten met zorg worden uitgevoerd, bijvoorbeeld door de voorwaarden te lezen, de beschikbare opties te inspecteren, de "aangepaste/geavanceerde" instellingen te gebruiken en alle toevoegingen af te melden.

We adviseren ook om voorzichtig te zijn bij het surfen, omdat frauduleuze en schadelijke inhoud er meestal onschuldig uitziet. Bijvoorbeeld, opdringerige advertenties lijken legitiem, maar worden omgeleid naar zeer twijfelachtige sites (bijv. pornografie, adult-dating, gokken, etc.).

Als u dergelijke advertenties en/of omleidingen tegenkomt, controleert u het systeem en verwijdert u onmiddellijk alle verdachte toepassingen en browserextensies/plug-ins. Als uw computer reeds geïnfecteerd is met Ask Ali, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze adware automatisch te verwijderen.

Screenshot van Ask Ali adware's officiële promotie website:

Website die Ask Ali adware promoot

Screenshot van de bedrieglijke website die gebruikt wordt om Ask Ali adware te promoten:

Ask Ali adware die louche website promoot

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Ask Ali adware verwijderen:

Windows 10 gebruikers:

Toegang tot Programma's en Toepassingen (verwijdering) in Windows 10

Klik rechts in de linkerbenedenhoek, in het Snelle Toegang-menu selecteer Controle Paneel. In het geopende schem kies je Programma's en Toepassingen.

Windows 7 gebruikers:

Toegang

Klik Start ("het Windows Logo" in de linkerbenedenhoek van je desktop), kies Controle Paneel. Zoek naar Programma's en toepassingen.

macOS (OSX) gebruikers:

Hoe een programma te verwijderen in OSX (Mac)

Klik op Finder, in het geopende scherm selecteer je Applicaties. Sleep de app van de Applicaties folder naar de Prullenbak (die zich in je Dock bevindt), klik dan rechts op het Prullenbak-icoon en selecteer Prullenbak Leegmaken.

Ask Ali adware verwijderen via Configuratiescherm

Zoek in het venster met de verwijderingsprogramma's naar "Ask Ali", selecteer dit item en klik op "Verwijderen" of "Uninstall".

Na het verwijderen van de mogelijk ongewenste toepassing (die Ask Ali advertenties veroorzaakt), scant u uw computer voor alle resterende ongewenste onderdelen of mogelijke malware infecties. Om uw computer te scannen, gebruikt u aanbevolen malwareverwijderingssoftware.

Verwijder Ask Ali adware van Internet browsers:

Video die laat zien hoe u mogelijk ongewenste browser add-ons verwijdert:

Google Chrome logoVerwijder schadelijke extensies uit Google Chrome:

Ask Ali advertenties verwijderen uit Google Chrome stap 1

Klik op het menupictogram van Google Chrome Google Chrome menu icon (in de rechterbovenhoek van Google Chrome), selecteer "Meer hulpmiddelen" en klik op "Extensies". Zoek "Ask Ali", selecteer dit item en klik op het icoon met de prullenbak.

Ask Ali advertenties verwijderen uit Google Chrome stap 2

Optionele methode:

Als je problemen hebt met het verwijderen van advertenties van ask ali, reset dan de instellingen van je Google Chrome browser. Klik op het Chrome menu icoon Google Chrome menu icon (in de rechterbovenhoek van Google Chrome) en selecteer Instellingen. Scroll naar onder. Klik op de link Geavanceerd....

Google Chrome reset instellingen stap 1

Nadat je helemaal naar benden hebt gescrolld klik je op  Resetten (Instellingen terugzetten naar de oorspronkelijke standaardwaarden)-knop.

Google Chrome instellingen resetten stap 2

In het geopende scherm, bevestig dat je de Google Chrome instellingen wilt resetten door op de 'resetten'-knop te klikken. 

Google Chrome instellingen resetten stap 3

Mozilla Firefox logoVerwijder schadelijke plug-ins uit Mozilla Firefox:

Verwijderen van Ask Ali advertenties uit Mozilla Firefox stap 1

Klik op het Firefox menu icoonfirefox menu icon(in de rechterbovenhoek van het hoofdvenster), selecteer "Add-ons". Klik op "Extensies", in het geopende venster, verwijder "Ask Ali".

Verwijderen van Ask Ali advertenties uit Mozilla Firefox stap 2

Optionele methode:

Computergebruikers die problemen blijven hebben met het verwijderen van advertenties van ask ali kunnen de Mozilla Firefox instellingen naar standaard herstellen.

Open Mozilla Firefox, in de rechterbovenhoek van het hoofdvenster klik je op het Firefox menu firefox menu icon, in het geopende keuzemenu kies je het Open Help Menu-icoon firefox help menu

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - toegang

Klik dan op Probleemoplossing-informatie.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - Toegang

In het geopende scherm klik je op de Firefox Herstellen knop.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - Klik op de 'Herstellen'-Knop

In het geopende scherm bevestig je dat je de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard wil herstellen door op de Herstellen-knop te klikken.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - bevestig het herstel dor op de 'Herstellen'-knop te klikken

safari browser logoVerwijder kwaadaardige extensies uit Safari:

Verwijder adware uit Safari - 1

Verzeker je ervan dat je Safari browser actief is, klik op het Safari menu en selecteer Voorkeuren….

Verwijder adware uit Safari - 2

In het geopende venster klik je op Extensies, zoek naar recent geïnstalleerde verdachte extensies, selecteer deze en klik op Verwijderen.

Optionele methode:

Verzeker je ervan dat je Safari browser actief is en klik op het Safari-menu. In het keuzemenu selecteer je Geschiedenis en Website Data verwijderen…

Verwijder adware uit Safari - 3

In het geopende scherm seleceer je alle geschiedenis en klik je op de Geschiedenis Verwijderen-knop.

Verwijder adware uit Safari - 4

Microsoft Edge (Chromium) logoKwaadaardige extensies verwijderen uit Microsoft Edge:

Adware uit Microsoft Edge verwijderen stap 1

Klik op het menu-icoon in Edge Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge), kiest u "Extensies". Zoek recent geïnstalleerde en verdachte browser add-ons en klik op "Verwijderen" (onder hun naam).

Adware uit Microsoft Edge verwijderen stap 2

Optionele methode:

Als u problemen blijft ondervinden met het verwijderen van de advertenties van ask ali, herstel dan de instellingen van uw Microsoft Edge browser. Klik op het Edge menu-icoon Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge) en selecteer Instellingen.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 1

In het geopende menu kiest u  Opnieuw instellen.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 2

Kies Instellingen naar hun standaardwaarden herstellen. In het geopende scherm bevestigt u dat u de instellingen van Microsoft Edge wilt herstellen door op de knop Opnieuw instellen te klikken.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 3

  • Als dat niet helpt, volg dan deze alternatieve instructies om de Microsoft Edge browser te herstellen.

Samenvatting:

Samenvatting adware programmaDe meeste adware of mogelijk ongewenste applicaties infiltreren internetbrowsers van gebruikers via gratis software downloads. Merk op dat de veiligste bron voor het downloaden van gratis software de website van de ontwikkelaar is. Om de installatie van adware te vermijden wees je best erg oplettend met het downloaden of installeren van gratis software.Bij het installeren van het reeds gedownloaden gratis programma kies je best de aangepast of geavanceerde installatie-opties - deze stap zal zlle mogelijk ongewenste applicaties aan het licht brengen die werden geïnstalleerd samen met het gekozen gratis programma.

Hulp bij de verwijdering:
Als je problemen ervaart bij pogingen om advertenties van ask ali van je computer te verwijderen, vraag dan om hulp in ons malware verwijderingsforum.

Post een commentaar:
Als je bijkomende informatie hebt over advertenties van ask ali of z'n verwijdering, gelieve je kennis dan te delen in de onderstaande commentaren.

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/23152-ask-ali-adware

Veelgestelde vragen (FAQ)

Welke schade kan adware veroorzaken?

Adware kan de kwaliteit van het surfen en de systeemprestaties verminderen. Het wordt ook beschouwd als een bedreiging voor de privacy, omdat deze software meestal de mogelijkheid heeft om gegevens bij te houden. Bovendien kunnen advertenties die door adware worden weergegeven dubieuze/malafide inhoud onderschrijven die ernstige problemen kan veroorzaken.

Wat doet adware?

Reclame-ondersteunde software (adware) werkt door advertenties weer te geven op bezochte sites en/of andere interfaces. Het kan ook in staat zijn websites te forceren te openen en privégegevens te stelen.

Hoe genereren adware-ontwikkelaars inkomsten?

Adware-ontwikkelaars genereren winst door verschillende websites, apps, producten, diensten, enzovoort te promoten. Het grootste deel van de inkomsten komt van affiliate programma's.

Zal Combo Cleaner Ask Ali adware verwijderen?

Ja, Combo Cleaner kan computers scannen en gedetecteerde adware-type apps verwijderen. Het is relevant om te vermelden dat handmatige verwijdering (niet geholpen door beveiligingssoftware) ineffectief kan zijn. Nadat de adware zelf (handmatig) is verwijderd - kunnen verschillende bestandsresten achterblijven in het systeem. Wat meer is, kunnen deze overblijfselen blijven draaien en problemen veroorzaken. Daarom is het van het grootste belang om adware grondig te verwijderen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
Instructies voor het verwijderen van de software
QR Code
Advertenties van Ask Ali QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Advertenties van Ask Ali op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.