FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijdert u OriginType browser hijacker en de omleidingen die het veroorzaakt?

Ook bekend als: search.5k8zh0i.com doorverwijzing
Type: Mac Virus
Schadeniveau: Medium

Wat is OriginType?

OriginType is een browser hijacker die de search.5k8zh0i.com valse zoekmachine promoot. Softwareproducten binnen deze classificatie worden ook geacht mogelijk ongewenste programma's (PUA's) te zijn.

OriginType browser hijacker op Google Chrome

OriginType overzicht

Browser hijackers wijzen valse webzoekeradressen toe als startpagina van browsers, nieuwe tabbladen/vensters en standaardzoekmachine-URL's. Om uit te leggen hoe dit het browsen beïnvloedt, met OriginType geïnstalleerd: web zoekopdrachten via de URL-balk en nieuwe browser tabbladen/vensters geopend - worden doorverwezen naar search.5k8zh0i.com zoekmachine.

Nep-webzoekmachines zijn meestal niet in staat om zoekresultaten te genereren, dus verwijzen ze door naar Google, Yahoo, Bing, en andere legitieme zoekmachines. Als ze zoekresultaten kunnen genereren - zijn ze meestal onnauwkeurig en kunnen ze dubieuze/malleidende inhoud onderschrijven.

Browserkapers gebruiken ook technieken om gebruikers ervan te weerhouden hun browser te herstellen. OriginType is waargenomen bij het toevoegen van de "Beheerd door uw organisatie" Google Chrome browser functie voor dit doel.

Verder heeft OriginType, net als de meeste browser-hijackers, mogelijkheden voor het traceren van gegevens. Interessante gegevens zijn URL's die worden bezocht, bekeken pagina's, getypte zoekopdrachten, IP-adressen, persoonlijk identificeerbare gegevens, enz. De verzamelde gegevens worden vervolgens gedeeld met en/of verkocht aan derden.

Kortom, de aanwezigheid van datatracking software op apparaten kan leiden tot ernstige privacyproblemen, financiële verliezen en zelfs identiteitsdiefstal.

Overzicht bedreiging
Naam search.5k8zh0i.com doorverwijzing
Type bedreiging Browser hijacker, Mac malware, Mac virus
Detectienamen (search.5k8zh0i.com) N/A (VirusTotal)
Symptomen Uw Mac werd trager dan normaal, u ziet ongewenste pop-up advertenties, u wordt omgeleid naar louche websites.
Verspreidingsmethodes Misleidende pop-upadvertenties, gratis software-installers (bundeling), nep Flash Player-installers, downloads van torrentbestanden.
Schade Tracken van internetbrowsers (mogelijke privacyproblemen), vertoning van ongewenste advertenties, omleidingen naar louche websites, verlies van privégegevens.
Malware verwijderen (Mac)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw Mac met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Mac Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Browser hijacker voorbeelden

PlatformDeploy, MainSearchAdvise, en ProType zijn een paar voorbeelden van browser hijackers. Ze zien er legitiem uit en bieden "handige" functies aan, die echter zelden functioneel zijn. Dit geldt voor bijna alle mogelijk ongewenste programma's. In plaats van beloftes na te komen, kunnen ongewenste apps browsers kapen, omleidingen veroorzaken, opdringerige advertentiecampagnes uitvoeren en privégegevens verzamelen.

Hoe heeft OriginType zich op mijn computer geïnstalleerd?

Mogelijk ongewenste programma's verspreiden zich door gebruik te maken van de "bundling" marketing methode - het verpakken van reguliere programma's met ongewenste/malijke toevoegingen. Door zich te haasten met downloaden/installeren, lopen gebruikers het risico dat ze gebundelde inhoud in hun apparaten toelaten. Opdringerige advertenties worden ook gebruikt om mogelijk ongewenste programma's te verspreiden. Na te zijn geklikt, kunnen de advertenties scripts uitvoeren om downloads/installaties uit te voeren zonder toestemming van de gebruiker. Sommige mogelijk ongewenste programma's hebben ook "officiële" download webpagina's.

Hoe voorkomt u de installatie van mogelijk ongewenste toepassingen?

Het wordt aangeraden om software te onderzoeken en alleen te downloaden van officiële/geverifieerde bronnen. Dubieuze downloadkanalen, bijv. onofficiële en gratis file-hosting sites, Peer-to-Peer sharing netwerken, enz. - bieden vaak gebundelde inhoud aan.

Bij het downloaden/installeren is het belangrijk om de voorwaarden te lezen, de mogelijke opties te bestuderen, de instellingen "Aangepaste/Geavanceerde" te gebruiken, en af te zien van alle toevoegingen. Opdringerige advertenties lijken onschuldig, maar ze leiden om naar verschillende twijfelachtige websites (bijv. gokken, pornografie, adult-dating, enz.).

Als gebruikers last hebben van dit soort advertenties en/of omleidingen, moeten ze hun apparaten controleren en onmiddellijk alle verdachte toepassingen en browserextensies/plug-ins verwijderen. Als uw computer al geïnfecteerd is met browser hijackers, raden we u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze automatisch te verwijderen.

OriginType's valse zoekmachine (search.5k8zh0i.com) ingesteld als de standaard in Google Chrome:

search.5k8zh0i.com ingesteld als de standaard zoekmachine op Chrome

Toestemmingen toegestaan aan de OriginType browser hijacker op Google Chrome:

OriginType browser hijacker machtigingen op Chrome

Onmiddellijke automatische Mac malware verwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om Mac malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner voor Mac De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Video die toont hoe adware en browser hijackers te verwijderen van een Mac computer:

OriginType doorverwijzingen verwijderen:

Verwijder OriginType gerelateerde mogelijk ongewenste toepassingen uit uw "Toepassingen" map:

mac browser hijacker verwijderen uit toepassingen map

Klik op het Finder-pictogram. In het Finder venster, selecteer "Toepassingen". Zoek in de toepassingsmap naar "MPlayerX", "NicePlayer" of andere verdachte toepassingen en sleep ze naar de Prullenmand. Na het verwijderen van de mogelijk ongewenste toepassing(en) die online advertenties veroorzaken, scant u uw Mac voor alle resterende ongewenste componenten.

Verwijder aan de search.5k8zh0i.com doorverwijzing gerelateerde bestanden en mappen:

Finder Ga naar de map-commando

Klik op het Finder icoon, vanaf de menubalk kies je Ga naar en klik op Ga naar Map...

step1Controleer of er door de adware aangemaakte bestanden in de  /Library/LaunchAgents map zitten:

Adware verwijderen uit de launch agents map stap 1

In de Ga naar Map...-balk typ je: /Library/LaunchAgents

Adware verwijderen uit de launch agents map stap 2In de “LaunchAgents”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en deze verplaats je naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden gegenereerd door malware zijn onder andere - “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist” enz. Adware installeert vaak verschillende bestanden met het zelfde bestandsnaampatroon.

step2Controleer of er door adware aangemaakte bestanden in de /Library/Application Support map zitten:

Verwijder adware uit de application support map stap 1

In de Ga naar Map-balk typ je: /Library/Application Support

verwijder adware uit de application support map stap 2In dee “Application Support”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn “MplayerX” of “NicePlayer”. Vervolgens verplaats je deze mappen naar de prullenbak.

step3Controleer of er zich door adware aangemaakte bestanden bevinden in de ~/Library/LaunchAgents map:

Verwijder adware uit de ~launch agents map stap 1


In de Ga naar Map-balk typ je: ~/Library/LaunchAgents

Verwijder adware uit de ~launch agents map stap 2

In de “LaunchAgents”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden en je verplaatst deze naar de prullenbak. Voorbeelden van bestanden gegenereerd door adware - “installmac.AppRemoval.plist”, “myppes.download.plist”, “mykotlerino.ltvbit.plist”, “kuklorest.update.plist”, etc. Adware installeert vaak bestanden met hetzelfde bestandsnaampatroon.

step4Controleer of er door adware gegenereerde bestanden aanwezig zijn in de /Library/LaunchDaemons map:

verwijder adware uit de launch daemons map stap 1In de Ga naar Map-balk typ je: /Library/LaunchDaemons

Verwijder adware uit de launch daemons map stap 2In de “LaunchDaemons”-map zoek je naar recent toegevoegde verdachte bestanden. Voorbeelden zijn “com.aoudad.net-preferences.plist”, “com.myppes.net-preferences.plist”, "com.kuklorest.net-preferences.plist”, “com.avickUpd.plist” enz. Vervolgens verplaats je deze naar de prullenbak.

step 5 Scan uw Mac met Combo Cleaner:

Als u alle stappen in de juiste volgorde hebt gevolgd dan zou uw Mac nu helemaal virus- en malwarevrij moeten zijn. Om zeker te weten of uw systeem niet langer besmet is voert u best een scan uit met Combo Cleaner Antivirus. Download dit programma HIER. Na het downloaden van het bestand moet u dubbelklikken op het combocleaner.dmg installatiebestand, in het geopende venster sleept u het Combo Cleaner-icoon naar het Applicaties-icoon. Nu opent u launchpad en klikt u op het Combo Cleaner-icoon. Wacht tot Combo Cleaner de virusdefinities heeft bijgewerkt en klik vervolgens op de knop 'Start Combo Scan'.

scan-with-combo-cleaner-1

Combo Cleaner zal uw Mac scannen op malwarebesmettingen. Als de scan meldt 'geen bedreigingen gevonden' - dan betekent dit dat u verder de verwijderingsgids kunt volgen. In het andere geval is het aanbevolen alle gevonden besmettingen te verwijderen voor u verder gaat.

scan-with-combo-cleaner-2

 Na het verwijderen van bestanden en mappen gegenereerd door de adware ga je verder met het verwijderen van frauduleuze extensies uit je internetbrowsers.

search.5k8zh0i.com doorverwijzing startpagina en standaard zoekmachine verwijderen uit internetbrowsers:

safari browser iconVerwijder kwaardaardige extensies uit Safari:

Verwijder aan search.5k8zh0i.com doorverwijzing gerelateerde Safari extensies:

safari browser voorkeuren

Open de Safari browser. In de menubalk selecteer je "Safari" en klik je op "Voorkeuren...".

safari extensies venster

In het scherm met de voorkeuren selecteer je "Extensies" en zoek je naar recent geïnstalleerde verdachte extensies. Eens deze gelokaliseerd zijn klik je op de "Verwijderen'-knop er net naast. Merk op dat je alle extensies veilig kunt verwijderen uit je Safari-browser, je hebt ze niet nodig om de browser normaal te kunnen gebruiken.

Wijzig je startpagina:

wijzig je startpagina in de safari-browser

In het scherm met de "Voorkeuren" selecteer je het "Algemeen"-tabblad. Om je startpagina in te stellen typ je de URL in (bijvoorbeeld www.google.com) in het veld "Startpagina". Je kunt ook klikken op de "Huidige Pagina Instellen"-knop om de website die je op dit moment bezoekt als startpagina in te stellen.  

Wijzig je standaard zoekmachine:

changing the default Internet search engine in Safari browser

In het scherm met de "Voorkeuren" selecteer je het tabblad "Zoeken". Hier zie je een uitklapbaar menu genaamd "Zoekmachine:". Selecteer eenvoudig de zoekmachine van je voorkeur uit het keuzemenu.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties kun je hier lezen hoe Safari te resetten.

firefox browser iconVerwijder kwaadaardige plug-ins uit Mozilla Firefox:

Verwijder aan search.5k8zh0i.com doorverwijzing gerelateerde Mozilla Firefox add-ons:

toegang verkrijgen tot mozilla firefox add-ons

Open je Mozilla Firefox browser. In de rechterbovenhoek van het scherm klik je op "Menu openen" (de knop met drie horizontale lijnen). Vanuit het menu kies je "Add-ons".

Verwijder kwaadaardige add-ons uit mozilla firefox

Kies het tabblad "Extensies" en zoek recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Eens je die hebt gelokaliseerd klik je op de "Verwijderen"-knop er net naast. Merk op dat je alle extensies veilig uit Mozilla Firefox kunt verwijderen, ze zijn niet nodig voor een normale werking van de browser.

Wijzig je startpagina:

Wijzig de startpagina van mozilla firefox

Om de startpagina te wijzigen klik je op de knop "Menu openen" (drie horizontale lijnen) en kies je "Voorkeuren" in het uitklapmenu. Om je startpagina in te stellen typ je de URL in van de website van je voorkeur (bijvoorbeeld: www.google.com) in de Startpagina Pagina.

Wijzig de standaard zoekmachine:

mozilla firefox about config

In de URL-adresbalk typ je "about:config" en klik je op de "Ik beloof voorzichtig te zijn!"-knop.

wijzig de standaard zoekmachine in mozilla firefox

In het "Zoek:"-veld typ je de naam van de browser hijacker. Klik rechts op elk van de gevonden instellingen en klik op de "Resetten"-knop in het uitklapmenu.

  • Als je problemen blijft hebben met browser doorverwijzingen en ongewenste advertenties dan kan je hier lezen hoe Mozilla Firefox te resetten.

chrome-browser-iconVerwijder kwaadaardige extensies uit Google Chrome:

Verwijder aan search.5k8zh0i.com doorverwijzing gerelateerde Google Chrome add-ons:

Verwijder kwaadaardige google chrome extensies stap 1

Open Google Chrome en klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijne) gesitueerd in de rechterbovenhoek van het browserscherm. Uit het uitklapmenu kies je "Meer tools" en selecteer je "Extensies".

verwijder kwaadaardige Google Chrome extensies stap 2

In het "Extensions"-venster zoek je recent geïnstalleerde verdachte add-ons. Als je deze gelokaliseerd hebt klik je op de "Prulenbak"-knop er net naast. Merk op dat je veilig extensies kunt verwijderen uit je Google Chrome browser - je hebt er geen enkele nodig om de browser normaal te kunnen gebruiken.

Wijzig je startpagina:

wijzig je Google Chrome startpagina

Klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijnen) en kies "Instellingen". In de sectie "Bij het opstarten" klik je op de "Pagina's instellen"-link vlakbij de "Open een specifieke pagina of een set pagina's"-optie. Verwijder de URL van de browser hijacker (bv. trovi.com) en voer de URL van je voorkeur in (bijvoorbeeld google.com).

Wijzig de standaard zoekmachine:

Wijzig de standaard zoekmachine in Google Chrome

Klik op het "Chrome menu"-icoon (drie horizontale lijnen) en kies "Instellingen". In de "Zoek"-sectie klik je op "Zoekmachines beheren...". In het geopende venster verwijder je de ongewenste zoekmachine door op de "X"-knop ernaast te klikken. Selecteer de zoekmachine van je voorkeur uit de lijst en klik op de knop "Als standaard instellen" er net naast.

  •  Als je problemen blijft hebben met ongewenste browser doorverwijzingen en advertenties kun je hier lezen hoe je Google Chrome te resetten.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is het doel van het dwingen van gebruikers om de search.5k8zh0i.com website te bezoeken?

Valse zoekmachine en browser hijacker ontwikkelaars genereren inkomsten via deze omleidingen.

Is het bezoeken van search.5k8zh0i.com een bedreiging voor mijn privacy?

Hoogst waarschijnlijk, ja. Websites zoals search.5k8zh0i.com verzamelen informatie over hun bezoekers - wat van hen een bedreiging voor de privacy maakt.

Hoe heeft een browser hijacker mijn computer geïnfiltreerd?

Browser hijackers worden verspreid met behulp van social engineering en dubieuze distributiemethoden. Zo wordt browser-hijacking software verspreid via misleidende promotionele webpagina's, misleidende browsermeldingen/opdringerige advertenties, onofficiële en gratis file-hosting websites, Peer-to-Peer sharing netwerken, online oplichting, nep installers/updaters, enz.

Zal Combo Cleaner mij helpen bij het verwijderen van OriginType browser hijacker?

Ja, Combo Cleaner kan apparaten scannen en aanwezige browser-hijacking apps verwijderen. Het is opmerkelijk dat handmatige verwijdering niet ideaal zou kunnen zijn - wanneer meerdere browser hijackers het systeem hebben geïnfiltreerd. In dergelijke gevallen, wanneer één browser hijacker is verwijderd - kunnen de anderen het opnieuw installeren. Bovendien, sommige instellingen kunnen niet worden gewijzigd met deze software geïnstalleerd. Daarom is het cruciaal om browser hijackers grondig en in één keer te verwijderen.

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
search.5k8zh0i.com doorverwijzing QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van search.5k8zh0i.com doorverwijzing op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Mac malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner voor Mac

Platform: macOS

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.