FacebookTwitterLinkedIn

Hoe verwijdert u DoppelDridex malware van het besturingssysteem?

Ook bekend als: DoppelDridex virus
Type: Trojan
Schadeniveau: Ernstig

Wat is DoppelDridex?

DoppelDridex is een nieuwe variant van de Dridex-malware. Dit schadelijke programma is gebruikt om systemen te injecteren met aanvullende malware, met als uiteindelijke payload ransomware. Het is opmerkelijk dat DoppelDridex actief is verspreid via kwaadaardige Microsoft Office-documenten die via e-mailspamcampagnes zijn verspreid.

DoppelDridex malware detecties op VirusTotal

DoppelDridex malware overzicht

DoppelDridex is in staat keteninfecties te veroorzaken, d.w.z. extra schadelijke programma's te downloaden/installeren. Het is waargenomen dat het getroffen systemen injecteerd met Cobalt Strike. Dit programma heeft verschillende schadelijke functionaliteiten, waaronder het uitvoeren van commando's, het stelen van gegevens (keylogging), het infiltreren en uitvoeren van bestanden, enzovoort.

In het geval van de infectieketen van DoppelDridex, is het doel om apparaten te infecteren met ransomware. Dit type malware is ontworpen om de gegevens van slachtoffers te versleutelen en/of het scherm van hun apparaat te vergrendelen om betaling te eisen voor de ontsleuteling/het herstel van de toegang.

Samengevat kunnen DoppelDridex-infecties resulteren in meervoudige systeeminfecties, permanent gegevensverlies, ernstige privacyproblemen, aanzienlijke financiële verliezen en identiteitsdiefstal.

Overzicht bedreiging:
Naam DoppelDridex virus
Type bedreiging Trojan, password-stealing virus, banking malware, spyware.
Detectienamen Avast (Win32:BankerX-gen [Trj]), Combo Cleaner (Trojan.GenericKD.37627186), ESET-NOD32 (A Variant Of Win32/Kryptik_AGen.M), Kaspersky (Trojan-Downloader.Win32.Cridex.nag), Microsoft (Trojan:Win32/Dridex.SM!MTB), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Detectienamen (kwaadaardig Microsoft Office document) Avast (Other:Malware-gen [Trj]), Combo Cleaner (Trojan.GenericKD.37627148), ESET-NOD32 (DOC/TrojanDropper.Agent.VT), Kaspersky (HEUR:Trojan.MSOffice.SAgent.gen), Microsoft (TrojanDownloader:O97M/EncDoc.IV!MTB), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Payload Cobalt Strike en ransomware-achtige programma's
Symptomen Trojans zijn ontworpen om stiekem te infiltreren in de computer van het slachtoffer en onopgemerkt te blijven, en dus zijn er geen specifieke symptomen duidelijk zichtbaar op een geïnfecteerde machine.
Verspreidingsmethodes Geïnfecteerde e-mailbijlagen, kwaadaardige online advertenties, social engineering, software 'cracks'.
Schade Gestolen wachtwoorden en bankgegevens, identiteitsdiefstal, de computer van het slachtoffer toegevoegd aan een botnet.
Verwijdering

Om DoppelDridex virus verwijderen, adviseren onze malwareonderzoekers om uw computer te scannen met Combo Cleaner.
▼ Combo Cleaner Downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

Malware in het algemeen

MosaicLoader, RustyBuer, Little Thief, Spectre, Nyan Worm, en HimeraLoader zijn enkele voorbeelden van kwaadaardige programma's die in staat zijn keteninfecties te veroorzaken.

In het algemeen kan malware verschillende mogelijkheden hebben, die in verschillende combinaties kunnen voorkomen. Veel voorkomende functies zijn: downloaden/installeren van extra malware, stelen van inhoud (bestanden en gegevens) van systemen en geïnstalleerde toepassingen, spionage (keylogging, opnemen van video/audio, enz.), versleutelen van gegevens en/of vergrendelen van het scherm van het apparaat voor losgelddoeleinden, genereren van cryptocurrency door misbruik van systeembronnen (cryptominers), enzovoort.

Ongeacht hoe malware werkt, moeten alle systeeminfecties onmiddellijk worden verwijderd met behulp van antivirussoftware.

Hoe heeft DoppelDridex mijn computer geïnfiltreerd?

DoppelDridex wordt verspreid via besmettelijke Microsoft Office-documenten die bij spam-mail zijn gevoegd. Bestanden van dit type infecteren systemen door kwaadaardige macro's uit te voeren.

Dit gebeurt wanneer een document wordt geopend in Microsoft Office-documenten die voor 2010 zijn uitgebracht. Nieuwere versies hebben een "beveiligde weergave"-modus die de uitvoering van macro's verhindert; in plaats daarvan kunnen gebruikers macro's handmatig inschakelen (d.w.z. bewerken/inhoud). Het is opmerkelijk dat cybercriminelen vaak misleidende berichten opnemen om gebruikers ertoe te verleiden macro's in te schakelen.

Malware wordt vaak verspreid via spamcampagnes; virusbestanden kunnen als bijlage bij en/of koppeling in de frauduleuze e-mails worden opgenomen. Deze bestanden kunnen Microsoft Office- en PDF-documenten zijn, uitvoerbare bestanden, archieven, JavaScript, enz. Wanneer de bestanden worden geopend, wordt het infectieproces in gang gezet.

Malware wordt ook verspreid via dubieuze downloadkanalen (bv. onofficiële en freeware sites, Peer-to-Peer sharing netwerken, enz.)

Er wordt ook gebruik gemaakt van illegale activeringstools ("cracks") en frauduleuze updates. Cracktools kunnen systemen infecteren in plaats van gelicentieerde producten te activeren. Valse updaters veroorzaken infecties door misbruik te maken van verouderde softwarefouten en/of door kwaadaardige programma's te installeren.

Hoe voorkom ik de installatie van malware?

Verdachte en irrelevante e-mails mogen niet worden geopend, vooral niet de bijlagen of koppelingen die erin worden aangetroffen aangezien dit bronnen van potentiële systeeminfecties zijn. Het wordt aangeraden om alleen officiële en geverifieerde downloadkanalen te gebruiken. Bovendien moeten alle programma's worden geactiveerd en bijgewerkt met functies die door echte ontwikkelaars worden geleverd.

Het is van cruciaal belang om een betrouwbare antivirusprogramma te installeren en up-to-date te houden. Deze software moet worden gebruikt om regelmatig systeemscans uit te voeren en bedreigingen te verwijderen. Als u denkt dat uw computer al geïnfecteerd is, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om geïnfiltreerde malware automatisch te verwijderen.

Kwaadaardige bijlage die DoppelDridex malware verspreidt:

Kwaadaardige bijlage die DoppelDridex distribueert

DoppelDridex virus onmiddellijk en automatisch verwijderen: Het handmatig verwijderen van malware kan een lang en gecompliceerd proces zijn, en soms is hier professionele computerkennis voor nodig. Combo Cleaner is een professionele tool voor het automatisch verwijderen van malware, en is aanbevolen voor het verwijderen van DoppelDridex virus. Download het door op de knop hieronder te klikken:
Combo Cleaner DOWNLOADEN De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

Hoe verwijdert u malware handmatig?

Handmatig malware verwijderen is een ingewikkelde taak. Meestal is het het beste om antivirus of anti-malware programma's dit automatisch te laten doen. Om deze malware te verwijderen raden wij u aan Combo Cleaner te gebruiken.

Als u malware handmatig wilt verwijderen, is de eerste stap het identificeren van de naam van de malware die u probeert te verwijderen. Hier is een voorbeeld van een verdacht programma dat draait op de computer van een gebruiker:

Malware proces draait in Taakbeheer

Als u de lijst met programma's die op uw computer draaien hebt gecontroleerd, bijvoorbeeld met taakbeheer, en een programma hebt gevonden dat er verdacht uitziet, moet u verdergaan met deze stappen:

handmatige malware verwijdering stap 1Download een programma genaamd Autoruns. Dit programma toont automatisch opstartende toepassingen, register- en bestandssysteemlocaties:

Autoruns applicatie weergave

handmatige malware verwijdering stap 2Herstart uw computer in Veilige modus:

Windows XP en Windows 7 gebruikers: Start uw computer in veilige modus. Klik op Start, klik op Afsluiten, klik op Opnieuw opstarten, klik op OK. Druk tijdens het opstarten van uw computer meerdere malen op de toets F8 op uw toetsenbord totdat u het menu Geavanceerde opties van Windows ziet en selecteer vervolgens Veilige modus met netwerkmogelijkheden in de lijst.

Windows 7 of Windows XP uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 7 op te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 8 gebruikers: Windows 8 starten in veilige modus met netwerkmogelijkheden - Ga naar het startscherm van Windows 8, typ Geavanceerd, selecteer in de zoekresultaten Instellingen. Klik op Geavanceerde opstartopties, in het geopende venster "Algemene pc-instellingen" selecteert u Geavanceerd opstarten.

Klik op de knop "Nu opnieuw opstarten". Uw computer zal nu opnieuw opstarten in het "Geavanceerde opstartopties menu". Klik op de knop "Problemen oplossen", en vervolgens op de knop "Geavanceerde opties". In het scherm met geavanceerde opties klikt u op "Opstartinstellingen".

Klik op de knop "Herstarten". Uw PC zal opnieuw opstarten in het scherm "Opstartinstellingen". Druk op F5 om op te starten in Veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Windows 8 uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die laat zien hoe u Windows 8 opstart in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

Windows 10 gebruikers: Klik op het Windows-logo en selecteer het pictogram Power. Klik in het geopende menu op "Herstart" terwijl u de "Shift"-toets op uw toetsenbord ingedrukt houdt. In het venster "Kies een optie" klikt u op "Problemen oplossen", vervolgens selecteert u "Geavanceerde opties".

In het menu "Geavanceerde opties" selecteert u "Opstartinstellingen" en klikt u op de knop "Herstarten". In het volgende venster moet u op de toets "F5" op uw toetsenbord klikken. Hierdoor wordt uw besturingssysteem opnieuw opgestart in de veilige modus met netwerkmogelijkheden.

Windows 10 uitvoeren in de veilige modus met netwerkmogelijkheden

Video die toont hoe Windows 10 te starten in "Veilige modus met netwerkmogelijkheden":

handmatige malware verwijdering stap 3Pak het gedownloade archief uit en voer het Autoruns.exe bestand uit.

Pak Autoruns.zip archief uit en voer Autoruns.exe toepassing uit

manual malware removal step 4In de Autoruns toepassing, klik op "Opties" bovenaan en verwijder het vinkje bij "Lege Locaties Verbergen" en "Windows Entries Verbergen" opties. Klik na deze procedure op het pictogram "Vernieuwen".

Vernieuw Autoruns toepassing resultaten

manual malware removal step 5Check de lijst die door de Autoruns toepassing en zoek het malware bestand dat u wilt verwijderen.

U moet het volledige pad en de naam opschrijven. Merk op dat sommige malware procesnamen verbergt onder legitieme Windows procesnamen. In dit stadium is het zeer belangrijk om te vermijden dat systeembestanden worden verwijderd. Nadat u het verdachte programma hebt gevonden dat u wilt verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de naam ervan en kiest u "Verwijderen".

Verwijder malware in Autoruns

Na het verwijderen van de malware via de Autoruns toepassing (dit zorgt ervoor dat de malware niet automatisch wordt uitgevoerd bij het volgende opstarten van het systeem), moet u zoeken naar de naam van de malware op uw computer. Zorg ervoor dat u verborgen bestanden en mappen inschakelt voordat u verder gaat. Als u de bestandsnaam van de malware vindt, moet u deze verwijderen.

Zoek naar malware en verwijder het

Herstart uw computer in de normale modus. Het volgen van deze stappen zou alle malware van uw computer moeten verwijderen. Merk op dat het handmatig verwijderen van bedreigingen geavanceerde computervaardigheden vereist. Als u deze vaardigheden niet hebt, laat malwareverwijdering dan over aan antivirus- en anti-malwareprogramma's.

Deze stappen werken mogelijk niet bij geavanceerde malware-infecties. Zoals altijd is het beter om infectie te voorkomen dan te proberen later malware te verwijderen. Om uw computer veilig te houden, installeert u de nieuwste updates voor het besturingssysteem en gebruikt u antivirussoftware. Om er zeker van te zijn dat uw computer vrij is van malware-infecties, raden wij u aan uw computer te scannen met Combo Cleaner.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Mijn computer is geïnfecteerd met DoppelDridex malware, moet ik mijn opslagapparaat formatteren om er vanaf te komen?

Nee, DoppelDridex malware kan verwijderd worden zonder te formatteren.

Wat zijn de grootste problemen die DoppelDridex malware kan veroorzaken?

De bedreigingen die een kwaadaardig programma met zich meebrengt zijn afhankelijk van de functionaliteiten en de doelen van de cybercriminelen. DoppelDridex infecties kunnen resulteren in meerdere systeem infecties, verlies van gegevens (als gevolg van geïnfiltreerde ransomware), ernstige privacy problemen, financiële verliezen, en identiteitsdiefstal.

Wat is het doel van DoppelDridex-malware?

In de meeste gevallen heeft malware slechts één doel en dat is het genereren van inkomsten. Kwaadaardige software kan echter ook voor andere doeleinden worden vrijgegeven, zoals vermaak van de criminelen, persoonlijke motivatie tegen het (de) slachtoffer(s), politieke of geopolitieke redenen, onderbreking van specifieke processen (bijv. diensten, websites, bedrijven, enz.), enzovoort.

Hoe heeft DoppelDridex malware mijn computer geïnfiltreerd?

DoppelDridex is actief verspreid via spam e-mails, met name via besmettelijke Microsoft Office-documenten die als bijlage zijn bijgevoegd. In het algemeen wordt malware verspreid via spamcampagnes, dubieuze downloadkanalen (bijv. Peer-to-Peer sharing netwerken, maar ook onofficiële, freeware en scam websites), illegale software activatie ("cracking") tools, nep updates, stiekeme en misleidende downloads, enzovoorts. Bovendien kunnen sommige kwaadaardige programma's zichzelf verspreiden via lokale netwerken en verwisselbare opslagapparaten (bijv. externe harde schijven, USB-sticks, enz.).

Beschermt Combo Cleaner mij tegen malware?

Ja, Combo Cleaner kan vrijwel alle bekende malware-infecties detecteren en verwijderen. Aangezien geavanceerde malware zich echter meestal diep in het aangetaste systeem verbergt, is het uitvoeren van een volledige systeemscan van het grootste belang.

Klik om een reactie te plaatsen

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
QR Code
DoppelDridex virus QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van DoppelDridex virus op je mobiele toestel.
Door ons aanbevolen:

Maak vandaag nog komaf met DoppelDridex virus

▼ VERWIJDER DEZE NU met Combo Cleaner

Platform: Windows

Oordeel van de redactie over Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieZeer goed!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of je computer besmet is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.