FacebookTwitterLinkedIn

Hoe de ePedia adware van uw besturingssysteem te verwijderen?

Ook bekend als: Advertenties van ePedia
Type: Adware
Schadeniveau: Medium

Wat is ePedia?

ePedia is een soort onbetrouwbare software dat wordt gepromoot als een hulpmiddel voor eenvoudige (bureaublad) toegang tot Wikipedia, de meertalige open-collaboratieve online encyclopedie. Dit programma werkt echter als adware.

Het voert opdringerige advertentiecampagnes uit en kan data tracking capaciteiten hebben. Aangezien de meeste gebruikers ePedia onbedoeld downloaden/installeren, wordt het ook geclassificeerd als een ongewenst programma.

ePedia adware

Adware maakt het mogelijk grafische inhoud van derden te plaatsen op elke bezochte website en/of verschillende interfaces. Deze software kan verschillende pop-ups, banners, enquêtes, coupons, paginagrote en andere opdringerige advertenties tonen.

Deze advertenties zijn meer dan alleen een overlast, ze worden ook als gevaarlijk beschouwd. Opdringerige advertenties promoten verkoopgerichte webpagina's (van zowel legitieme als frauduleuze producten), misleidende, bedrieglijke, onbetrouwbare, verdachte, gecompromitteerde en kwaadaardige sites.

Bovendien kunnen sommige advertenties worden getriggerd (door erop te klikken) om scripts uit te voeren die zijn ontworpen om software (bijv. ongewenste programma's) te downloaden/installeren zonder toestemming van de gebruiker. De meeste adware-achtige programma's kunnen gegevens traceren. Interessante informatie is onder meer: bezochte URL's, bekeken pagina's, zoekopdrachten, IP-adressen/geolocaties, persoonlijk identificeerbare gegevens en andere gevoelige gegevens.

De verzamelde informatie wordt vervolgens te gelde gemaakt door deze te delen met en/of te verkopen aan derden (mogelijk cybercriminelen). Kortom, de aanwezigheid van ongewenste programma's op apparaten kan leiden tot systeeminfecties, ernstige privacyproblemen, financieel verlies en zelfs identiteitsdiefstal.

Om de integriteit van het apparaat en de privacy van de gebruiker te beschermen, moeten alle verdachte programma's en browserextensies/plug-ins onmiddellijk na detectie worden verwijderd.

Overzicht bedreiging:
Naam Advertenties van ePedia
Type bedreiging Adware, ongewenste advertenties, pop-up virus
Detectienamen (ePedia installer) Avast (Win32:Adware-gen [Adw]), AVG (Win32:Adware-gen [Adw]), ESET-NOD32 (een vairant van Win32/Adware.BookLot.A), K7AntiVirus (Adware ( 0057f0a71 )), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Detectienamen (ePedia programma) ESET-NOD32 (een variant van Win32/Adware.BookLot.A), K7AntiVirus (Adware ( 0057f0a71 )), K7GW (Adware ( 0057f0a71 )), Zillya (Adware.BookLot.Win32.1), volledige lijst van detecties (VirusTotal)
Bedoelde functionaliteit Bureaublad toegang tot Wikipedia
Symptomen Advertenties zien die niet afkomstig zijn van de sites waarnaar u surft. Opdringerige pop-up advertenties. Verminderde snelheid bij het surfen op internet.
Verspreidingsmethodes Misleidende pop-up advertenties, gratis software-installers (bundeling), nep Flash Player-installers.
Schade Verminderde computer prestaties, browser tracking - privacy problemen, mogelijke extra malware infecties.
Malware verwijderen (Windows)

Om mogelijke malware-infecties te verwijderen, scant u uw computer met legitieme antivirussoftware. Onze beveiligingsonderzoekers raden aan Combo Cleaner te gebruiken.
▼ Combo Cleaner voor Windows downloaden
Gratis scanner die controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.

InstaQuick, BookLot, YoutubeDownloader, Pictures Lab, en Mie Player zijn enkele voorbeelden van programma's binnen de adware categorie. Ze lijken legitiem en bieden verschillende functionaliteiten aan.

Echter, ondanks hoe "handig" de functies ook mogen klinken, zijn ze zelden operationeel. In feite geldt dit voor vrijwel alle mogelijk ongewenste programma's. Het enige doel van ongewenste software is het genereren van winst voor de ontwikkelaars; vandaar dat functionaliteit en gebruikersveiligheid irrelevant zijn.

Daarom, in plaats van beloftes waar te maken, kunnen ongewenste programma's opdringerige advertentie campagnes leveren, geforceerd onbetrouwbare en kwaadaardige websites openen, browsers aanpassen (browser hijackers), en privé informatie verzamelen.

Hoe is ePedia install op mijn computer geïnstalleerd?

Bepaalde ongewenste programma's (bv. ePedia) hebben "officiële" promotie/download webpagina's. Deze programma's kunnen ook worden gedownload/geïnstalleerd naast andere programma's.

Deze valse marketingtechniek, het verpakken van reguliere software met ongewenste of kwaadaardige toevoegingen, wordt "bundeling" genoemd. Overhaaste download-/installatieprocessen (bijv. genegeerde voorwaarden, overgeslagen stappen en secties, gebruikte vooraf ingestelde opties, enz.) verhogen het risico dat gebundelde inhoud onbedoeld in het systeem wordt toegelaten.

Opdringerige advertenties verspreiden zich ook onder ongewenste programma's. Eenmaal aangeklikt, kunnen de advertenties scripts uitvoeren om stiekem downloads/installaties uit te voeren.

Hoe voorkom ik de installatie van mogelijk ongewenste programma's?

Het wordt aanbevolen om software te onderzoeken voordat u het downloadt/installeert en/of koopt. Bovendien moeten alle downloads worden gedaan van officiële en geverifieerde bronnen.

Onbetrouwbare downloadkanalen, zoals onofficiële en gratis websites voor het hosten van bestanden, peer-to-peer netwerken en andere downloaders van derden, bieden vaak schadelijke en gebundelde inhoud.

Download- en installatieprocessen moeten met zorg worden behandeld. Daarom wordt geadviseerd om de voorwaarden te lezen, de beschikbare opties te verkennen, "Aangepaste/Geavanceerde" instellingen te gebruiken, en aanvullende programma's, hulpmiddelen, functies, enzovoort uit te schakelen.

Het is net zo belangrijk om voorzichtig te zijn tijdens het browsen. Opdringerige advertenties lijken legitiem en onschadelijk; ze verwijzen echter door naar zeer verdachte sites (bijv. gokken, pornografie, adult-dating, etc.).

Als u dit soort advertenties en/of doorverwijzingen tegenkomt, moet het systeem worden gecontroleerd en moeten alle verdachte programma's en browserextensies/plug-ins die zijn gedetecteerd, onmiddellijk worden verwijderd. Als uw computer reeds geïnfecteerd is met ePedia, raden wij u aan een scan uit te voeren met Combo Cleaner om deze adware automatisch te verwijderen.

Schermafdruk van de ePedia adware's installatie setup:

ePedia adware installer

Schermafdruk van de website die gebruikt wordt om ePedia adware te promoten:

ePedia adware die website promoot

Onmiddellijke automatische malwareverwijdering: Handmatig de dreiging verwijderen, kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn dat geavanceerde computer vaardigheden vereist. Combo Cleaner is een professionele automatische malware verwijderaar die wordt aanbevolen om malware te verwijderen. Download het door op de onderstaande knop te klikken:
▼ DOWNLOAD Combo Cleaner De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer. Door het downloaden van software op deze website verklaar je je akkoord met ons privacybeleid en onze algemene voorwaarden.

Snelmenu:

ePedia adware verwijderen:

Windows 10 gebruikers:

Toegang tot Programma's en Toepassingen (verwijdering) in Windows 10

Klik rechts in de linkerbenedenhoek, in het Snelle Toegang-menu selecteer Controle Paneel. In het geopende schem kies je Programma's en Toepassingen.

Windows 7 gebruikers:

Toegang

Klik Start ("het Windows Logo" in de linkerbenedenhoek van je desktop), kies Controle Paneel. Zoek naar Programma's en toepassingen.

macOS (OSX) gebruikers:

Hoe een programma te verwijderen in OSX (Mac)

Klik op Finder, in het geopende scherm selecteer je Applicaties. Sleep de app van de Applicaties folder naar de Prullenbak (die zich in je Dock bevindt), klik dan rechts op het Prullenbak-icoon en selecteer Prullenbak Leegmaken.

ePedia adware verwijderen via Configuratiescherm

Zoek in het venster met de verwijderingsprogramma's naar "ePedia", selecteer dit item en klik op "Verwijderen".

Na het verwijderen van het mogelijk ongewenste programma (dat ePedia advertenties veroorzaakt), scan uw computer voor alle resterende ongewenste onderdelen of mogelijke malware infecties. Om uw computer te scannen, gebruikt u aanbevolen malware verwijdering software.

Verwijder ePedia adware van Internet browsers:

Op het moment van onderzoek heeft ePedia zijn browser plug-ins niet geïnstalleerd op Internet Explorer, Google Chrome of Mozilla Firefox, maar was het gebundeld met andere adware. Daarom wordt u geadviseerd om alle mogelijk ongewenste browser add-ons uit uw Internet browsers te verwijderen.

Video die laat zien hoe je mogelijk ongewenste browser add-ons verwijdert:

Google Chrome logoVerwijder schadelijke extensies van Google Chrome:

Verwijderen van ePedia advertenties uit Google Chrome stap 1

Klik op het Chrome-menupictogram Google Chrome menu icoon (in de rechterbovenhoek van Google Chrome), selecteer "Meer tools" en klik op "Extensies". Zoek alle recent geïnstalleerde verdachte browser add-ons en verwijder ze.

Verwijderen van ePedia advertenties uit Google Chrome stap 2

Optionele methode:

Als je problemen hebt met het verwijderen van advertenties van epedia, reset dan de instellingen van je Google Chrome browser. Klik op het Chrome menu icoon Google Chrome menu icon (in de rechterbovenhoek van Google Chrome) en selecteer Instellingen. Scroll naar onder. Klik op de link Geavanceerd....

Google Chrome reset instellingen stap 1

Nadat je helemaal naar benden hebt gescrolld klik je op  Resetten (Instellingen terugzetten naar de oorspronkelijke standaardwaarden)-knop.

Google Chrome instellingen resetten stap 2

In het geopende scherm, bevestig dat je de Google Chrome instellingen wilt resetten door op de 'resetten'-knop te klikken. 

Google Chrome instellingen resetten stap 3

Mozilla Firefox logoVerwijder schadelijke plugins van Mozilla Firefox:

Verwijderen van ePedia advertenties uit Mozilla Firefox stap 1

Klik op het Firefox menu icoon firefox menu icoon (in de rechterbovenhoek van het hoofdvenster), selecteer "Add-ons". Klik op "Extensies", in het geopende venster verwijder alle recentelijk geïnstalleerde verdachte browser plug-ins.

Verwijderen van ePedia advertenties uit Mozilla Firefox stap 2

Optionele methode:

Computergebruikers die problemen blijven hebben met het verwijderen van advertenties van epedia kunnen de Mozilla Firefox instellingen naar standaard herstellen.

Open Mozilla Firefox, in de rechterbovenhoek van het hoofdvenster klik je op het Firefox menu firefox menu icon, in het geopende keuzemenu kies je het Open Help Menu-icoon firefox help menu

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - toegang

Klik dan op Probleemoplossing-informatie.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - Toegang

In het geopende scherm klik je op de Firefox Herstellen knop.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - Klik op de 'Herstellen'-Knop

In het geopende scherm bevestig je dat je de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard wil herstellen door op de Herstellen-knop te klikken.

Herstel de Mozilla Firefox instellingen naar Standaard - bevestig het herstel dor op de 'Herstellen'-knop te klikken

safari browser logoVerwijder kwaadaardige extensies uit Safari:

Verwijder adware uit Safari - 1

Verzeker je ervan dat je Safari browser actief is, klik op het Safari menu en selecteer Voorkeuren….

Verwijder adware uit Safari - 2

In het geopende venster klik je op Extensies, zoek naar recent geïnstalleerde verdachte extensies, selecteer deze en klik op Verwijderen.

Optionele methode:

Verzeker je ervan dat je Safari browser actief is en klik op het Safari-menu. In het keuzemenu selecteer je Geschiedenis en Website Data verwijderen…

Verwijder adware uit Safari - 3

In het geopende scherm seleceer je alle geschiedenis en klik je op de Geschiedenis Verwijderen-knop.

Verwijder adware uit Safari - 4

Microsoft Edge (Chromium) logoKwaadaardige extensies verwijderen uit Microsoft Edge:

Adware uit Microsoft Edge verwijderen stap 1

Klik op het menu-icoon in Edge Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge), kiest u "Extensies". Zoek recent geïnstalleerde en verdachte browser add-ons en klik op "Verwijderen" (onder hun naam).

Adware uit Microsoft Edge verwijderen stap 2

Optionele methode:

Als u problemen blijft ondervinden met het verwijderen van de advertenties van epedia, herstel dan de instellingen van uw Microsoft Edge browser. Klik op het Edge menu-icoon Microsoft Edge (Chromium) menupictogram (in de rechterbovenhoek van Microsoft Edge) en selecteer Instellingen.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 1

In het geopende menu kiest u  Opnieuw instellen.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 2

Kies Instellingen naar hun standaardwaarden herstellen. In het geopende scherm bevestigt u dat u de instellingen van Microsoft Edge wilt herstellen door op de knop Opnieuw instellen te klikken.

Microsoft Edge (Chromium) reset stap 3

  • Als dat niet helpt, volg dan deze alternatieve instructies om de Microsoft Edge browser te herstellen.

Internet Explorer logoVerwijder schadelijke add-ons van Internet Explorer:

ePedia-advertenties verwijderen uit Mozilla Firefox stap 2EPedia-advertenties verwijderen uit Internet Explorer stap 1

Klik op het "tandwiel" pictogram Internet Explorer opties Internet Explorer opties icoon (in de rechterbovenhoek van Internet Explorer), selecteer "invoegtoepassingen beheren". Zoek naar recent geïnstalleerde verdachte browserextensies, selecteer deze items en klik op "Verwijderen".

Verwijderen van ePedia advertenties uit Internet Explorer stap 2

Optionele methode:

Als je problemen blijft hebben met het verwijderen van advertenties van epedia dan kan je je Internet Explorer instellingen terug op standaard zetten.

Windows XP gebruikers: Klik op Start, klik Uitvoeren, in het geopende scherm typ inetcpl.cpl. In het geopende scherm klik je op de Geavanceerd tab en dan klik je op Herstellen.

Herstel de Internet Explorer instellingen naar standaard in Windows XP

Windows Vista en Windows 7 gebruikers: Klik op het Windows logo, in de start-zoekbox typ inetcpl.cpl en klik op enter. In het geopende scherm klik je op de Geavanceerd tab en dan klik je op Herstellen.

Herstel de Internet Explorer instellingen naar standaard in Windows 7

Windows 8 gebruikers: Open Internet Explorer en klik op het "tandwiel" icoon. Selecteer Internet Opties. In het geopende scherm selecteer je de Geavanceerd-tab en klik je op de Herstellen-knop.

Herstel de Internet Explorer instellingen in Windows 8 - toegang

In het geopende scherm selecteer je de Geavanceerd-tab

Herstel de Internet Explorer instellingen in Windows 8 - Internet opties Geavanceerd tab

Klik op de Herstellen-knop.

Herstel de Internet Explorer instellingen naar standaard in Windows 8 - klik op de herstellen-knop in Internet opties Geavanceerd-tab

Bevestig dat je de Internet Explorer instellingen naar Standaard wil herstellen - Klik op de Herstellen-knop.

Explorer instellingen naar Standaard wil herstellen

Samenvatting:

Samenvatting adware programmaDe meeste adware of mogelijk ongewenste applicaties infiltreren internetbrowsers van gebruikers via gratis software downloads. Merk op dat de veiligste bron voor het downloaden van gratis software de website van de ontwikkelaar is. Om de installatie van adware te vermijden wees je best erg oplettend met het downloaden of installeren van gratis software.Bij het installeren van het reeds gedownloaden gratis programma kies je best de aangepast of geavanceerde installatie-opties - deze stap zal zlle mogelijk ongewenste applicaties aan het licht brengen die werden geïnstalleerd samen met het gekozen gratis programma.

Hulp bij de verwijdering:
Als je problemen ervaart bij pogingen om advertenties van epedia van je computer te verwijderen, vraag dan om hulp in ons malware verwijderingsforum.

Post een commentaar:
Als je bijkomende informatie hebt over advertenties van epedia of z'n verwijdering, gelieve je kennis dan te delen in de onderstaande commentaren.

Bron: https://www.pcrisk.com/removal-guides/20730-epedia-adware

▼ Toon discussie

Over de auteur:

Tomas Meskauskas

Ik ben gepassioneerd door computerbeveiliging en -technologie. Ik ben al meer dan 10 jaar werkzaam in verschillende bedrijven die op zoek zijn naar oplossingen voor computertechnische problemen en internetbeveiliging. Ik werk sinds 2010 als auteur en redacteur voor PCrisk. Volg mij op Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de nieuwste online beveiligingsrisico's. Lees meer over de auteur.

Het PCrisk-beveiligingsportal is een samenwerking van verschillende beveiligingsonderzoekers om computergebruikers te informeren over de nieuwste online beveiligingsrisico's. Meer informatie over de auteurs en onderzoekers van PCrisk vindt u op onze contact-pagina.

Onze richtlijnen voor het verwijderen van malware zijn gratis. Als u ons echter wilt steunen, kunt u ons een donatie sturen.

Over ons

PCrisk

PCrisk is een cyberbeveiligingsportaal dat internetgebruikers informeert over de nieuwste digitale bedreigingen. Onze inhoud wordt verstrekt door beveiligingsexperts en professionele malware onderzoekers. Lees meer over ons.

Verwijderingsinstructies in andere talen
Instructies voor het verwijderen van de software
QR Code
Advertenties van ePedia QR code
Scan deze QR code om een snelle toegang te hebben tot de verwijderingsgids van Advertenties van ePedia op je mobiele toestel.
Wij raden aan:

Verwijder vandaag nog Windows malware infecties:

▼ VERWIJDER HET NU
Download Combo Cleaner

Platform: Windows

Beoordeling van de redactie voor Combo Cleaner:
Oordeel van de redactieUitmuntend!

[Terug naar boven]

De gratis scanner controleert of uw computer geïnfecteerd is. Om het volledige product te kunnen gebruiken moet u een licentie van Combo Cleaner kopen. Beperkte proefperiode van 7 dagen beschikbaar. Combo Cleaner is eigendom van en wordt beheerd door Rcs Lt, het moederbedrijf van PCRisk. Lees meer.